Categorie: "Prehistorische dieren"

Resten van oeroude pinguïn ontdekt

Afrikaansepinguin5-200x300Paleontologen hebben in het Britse Canterbury de fossiele resten van een grote prehistorische pinguïn ontdekt. Het bijzondere aan het fossiel zijn de ouderdom (61 miljoen jaar), grootte (het dier was ruim anderhalve meter hoog) en de verschillen met eerder ontdekte pinguïnfossielen. De vondst suggereert dat de diversiteit onder de pinguïns zo’n 60 miljoen jaar geleden al behoorlijk groot was.

Wetenschappers willen kruising tussen olifant en mammoet tot leven wekken

MammoetskeletOp de prestigieuze Harvard University probeert een team van wetenschappers onder leiding van George Church om weer een wolharige mammoet op de wereld te zetten. Met behulp van het DNA van een Aziatische olifant (die nauwer verwant is aan de wolharige mammoet dan de Afrikaanse olifant) en mammoet-DNA dat gevonden is in het ijs in Siberië, moet er over twee tot drie jaar al een hybride mammoet-/olifant-embryo ontwikkeld zijn. Laboratoriumtests hebben al aangetoond dat de cellen die het DNA van olifanten en mammoeten bevatten normaal functioneren.

Eerste gifproducent uit aardgeschiedenis ontdekt

Foto: Alex Bernardini, Wikimedia Commons/CC BY 2.5

Euchambersia_restorationRecent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat slangen niet de eerste gewervelde dieren waren die gif produceerden en gebruikten. Het kleine ‘zoogdierreptiel’ Euchambersia, dat zo’n 260 miljoen jaar geleden rondliep in Zuid-Afrika, al goed werkende gifklieren had. Hoewel de eerste fossielen van het dier al in 1932 werden ontdekt, is nu met CT-scans het definitieve bewijs geleverd dat Euchambersia ook echt giftig was. Het dier, dat ongeveer het formaat had van een vrij kleine hond, had een brede, diepe en cirkelvormige ruimte in de bovenkaak waar een gifklier in zou passen. Die holte was middels groeven en kanalen verbonden met de hoektanden en mond van Euchambersia. Het is nog niet helemaal duidelijk of het dier zijn gif gebruikte om te jagen of het goedje alleen inzette om zich te verdedigen tegen grotere roofdieren. De meeste hedendaagse soorten die beschikken over een gifapparaat zijn carnivoren die de aanpassing inzetten voor het doden en verteren van prooidieren.

Zeeleven herstelde snel na massa-extinctie in Perm

Illustratie: ammoniet, Nobu Tamura, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

266px-Asteroceras_BWFossielen van onder meer haaien, zeereptielen en inktvisachtigen die zijn opgegraven in de Amerikaanse staat Idaho, hebben aangetoond dat het maritiem ecosysteem zich erg snel heeft hersteld van de grootste sterfte van soorten in de aardgeschiedenis. Tijdens het Perm, een geologisch tijdperk dat ongeveer 252 miljoen jaar geleden eindigde, legde circa negentig procent van de toen levende soorten het loodje. Nog geen anderhalf miljoen jaar later, een evolutionaire oogwenk, waren er weer opmerkelijk veel soorten ontstaan. Dat heeft een groep wetenschappers, onder leiding van de Franse paleontoloog Arnaud Brayard, woensdag bekendgemaakt. “Onze ontdekking was totaal onverwacht.” Zijn team vond in Bear Lake County de versteende resten van zo’n dertig soorten uit het begin van het Trias. De organismen vertoonden een grote variëteit en vaak complexe structuur.

Zwanger prehistorisch zeereptiel ontdekt

Illustratie: Nobu Tomura, Wikimedia Commons/CC BY 2.5

220px-Dinocephalosaurus_BWPaleontologen hebben in China de resten van een 254 miljoen jaar oude Dinocephalosaurus gevonden. Het bijzondere aan het fossiel was dat het vrouwtjesdier hoogstwaarschijnlijk zwanger was op het moment van overlijden. Extra opvallend is dat de Dinocephalosaurus behoorde tot de infraklasse der Archosauromorpha, dieren waarvan tot nu werd aangenomen dat ze eieren legden in plaats van levende  en reeds ontwikkelde jongen ter wereld brachten. Het jong van de Dinocephalosaurus was duidelijk zichtbaar in het speciale fossiel, dat werd opgegraven in het zuidwesten van China.

Eiwit gevonden in oeroude dino

LufengosaurusIn een versteende rib van een Lufengosaurus  zijn eiwitresten gevonden. Extra opmerkelijk: het dier is al 195 miljoen jaar dood. De vondst werd gedaan door Chinese en Canadese wetenschappers en is beschreven in een publicatie in Nature Communications. Het dino-eiwit is het oudste dat ooit is gevonden. Daarnaast zijn ook nog sporen van een mineraal dat afkomstig is uit het bloed van de dinosauriër gevonden.

Fossiel van insect met buitenaards uiterlijk gevonden

Foto: Oregon State University
fossiel-van-insect-met-buitenaards-uiterlijk-ontdekt
Wetenschappers hebben een honderd miljoen jaar oud fossiel ontdekt van een onbekend prehistorisch insect. Heet beestje valt vooral op door zijn haast buitenaards aandoende uiterlijk. Het gaat om een diertje met een driehoekige kop, uitpuilende ogen en een langwerpig lichaam. Het geleedpotige wezen lijkt op geen enkel modern dier en past bovendien in geen enkele bekende orde van de insecten. Het lichaam van het mysterieuze insect is perfect bewaard gebleven in een stuk barnsteen.

Skelet van prehistorische reuzenotter gevonden

skelet-van-reuzenotter-ontdekt-in-china
Paleontologen hebben in China het skelet ontdekt van de voorlopig grootste (bekende) otter uit de geschiedenis. Het dier bewoonde 6,2 miljoen jaar geleden de aarde en had ongeveer het formaat van een hedendaagse wolf. De otterachtige woog circa vijftig kilo en had al typische ronde voortanden, gebitskenmerken die we ook terug zien bij modernere otters. Dat melden onderzoekers van het Cleveland Museum of Natural History in het vakblad Journal of Systematic Paleontology.

Dinosauriërs kropen laat uit het ei

Foto: Protoceratops,  Karen, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Carnegie_Protoceratops_andrewsiNieuw onderzoek suggereert dat jonge dinosauriërs relatief laat uit het ei kropen. Bij bepaalde soorten duurde het drie tot zes maanden voordat de jongen de wereld konden aanschouwen. De broedduur van de twee onderzochte soorten (Protoceratops en Hypacrosaurus) heeft meer overeenkomsten met die van reptielen dan die van vogels. Ten opzichte van vogeleieren hebben reptieleneieren van dezelfde grootte veelal twee keer zoveel tijd nodig voordat ze uitkomen.

Limusaurus veranderde van vlees- in planteneter

Illustratie: Nobu Tamura, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Limusaurus_BWPaleontologen van de George Washington University hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Na het onderzoeken van een aantal fossielen van de soort, kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de dinosaurussoort Limusaurus inextricabilis in de loop van haar leven veranderde van een vleeseter in een planteneter. De jonge dieren hadden tanden waarmee ze vlees verorberden, maar verloren hun gebit op volwassen leeftijd ten faveure van een eendachtige snavelbek die toegespitst was op het verwerken van plantaardig voedsel.