Categorie: "Natuurfilms en boeken"

Sharkwater-regisseur Rob Stewart overleden

Foto: Canadian Film Centre, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Rob_stewart_cfc_2012De Canadese filmmaker en marien bioloog Rob Stewart is op 37-jarige leeftijd overleden. Stewart was afgelopen dinsdag vermist geraakt tijdens een diepzeeduik bij Alligator Reef (Florida Keys). Zijn lichaam is inmiddels gevonden door medewerkers van de Amerikaanse kustwacht. Stewart heeft vooral bekendheid vergaard met zijn film  Sharkwater (2011), een prent die maar liefst 31 filmprijzen won. De documentaire laat de slachting zien die de moderne mensheid onder haaien aanricht.

Planet Earth II vanaf 1 januari op Nederlandse televisie

Illustratie: BBC

download (5)

De eerste Planet Earth was jaren terug al een oogstrelende mammoetproductie die toch wel een mijlpaal vormde in de historie van de internationale natuurdocumentaire. Vanaf 1 januari is bij de EO de opvolger van deze reeks, Planet Earth II, te zien. Deze serie is minstens zo indrukwekkend als haar voorganger en brengt aan de hand van diverse biotooptypen veel bekende en minder bekende diersoorten voor het voetlicht.

Reptielen van zuidelijk Afrika in woord en beeld

download (4)Reptielen staan waarschijnlijk niet bovenaan het lijstje van de gemiddelde safariganger. Dat zal veeleer gedomineerd worden door de grote zoogdieren en misschien de vogels. Maar voor degenen onder ons die van plan zijn om zuidelijk Afrika te bezoeken en wel een bovengemiddelde belangstelling hebben voor onze geschubde medeschepselen, zal het boek A Guide to the Reptiles of Southern Africa van Johan Marais en Graham Alexander ongetwijfeld een handige en fijne papieren kompaan zijn.

‘De terugkeer van…’ wordt internationaal succes

Foto: Ispida Wildlife Productions BV

download (2)De mooie natuurserie De terugkeer van gaat een internationale doorbraak beleven. In de driedelige reeks laat filmmaker Cees van Kempen ons op een even fraaie als intieme wijze meegenieten van het leven van respectievelijk de ijsvogel, torenvalk en bever. De films hebben Van Kempen een nominatie (in de categorie Beste Nieuwkomer) opgeleverd voor een Green Oscar op het Engelse Wildscreen-festival. De producent van de serie, Ispida Wildlife Productions BV, heeft een distributieovereenkomst gesloten met Sky Vision. Dit is de distributietak van het Engelse Sky plc, een van ’s werelds grootste mediaconcerns.

Monsterachtige haai verovert de bioscopen

Foto: Columbia Pictures

The_Shallows_posterHaaien komen er in Hollywood meestal bekaaid vanaf. Het gros van de speelfilms portretteert de dieren het liefst als naar mensenvlees hongerende zeemonsters met psychopathische trekjes. De nieuwste haaienfilm The Shallows vormt niet echt een uitzondering op die regel en zal het imago van de witte haai, de meest berucht en gevreesde aller haaien, weer geen goed doen. Visueel ziet de film er fraai en gelikt uit, terwijl ook de appetijtelijk ogende hoofdrolspeelster Blake Lively een sterke acteerprestatie neerzet. De computergeanimeerde haai ziet er ook vrij realistisch uit. Dat geldt echter zeker niet voor het gedrag dat dit monsterlijke duivelsgebroed vertoont.

Een bonte verzameling vogelkarakters

Neutrale omstanders

NijlgansportretDe natuurmensen die louter geïnteresseerd zijn in zeldzame en meer exquise soorten zullen er wellicht hun neuzen voor ophalen, maar zelf vind ik stadsvijvers vaak best interessante plekken. Als je goed kijkt, zie je namelijk dat de gemiddelde vogelgemeenschap op zo’n plek een bonte verzameling diverse karakters is. De grauwe ganzen, wilde eenden, soepeenden, meerkoeten en waterhoentjes gedragen zich vaak als neutrale omstanders die de gebeurtenissen in zo’n micro-ecosysteem afzijdig gadeslaan en alleen een staat van opperste beroering bereiken als ze worden lastiggevallen. De blauwe reiger verkiest doorgaans ook de luwte. Deze heimelijk opererende sluipmoordenaar heeft zijn priemende blik meestal naar beneden gericht, met engelengeduld het wateroppervlak afturend naar een ongelukkige kikker of vis die hij aan zijn zwaardachtige snavel kan rijgen.

Straatschoffies

De exotische en extroverte nijlganzen zorgen meestal nog voor de meeste ophef. Nijlganzenfamilies gedragen zich vaak als het gevederde equivalent van een kregelige straatbende. Elke andere soort die het waagt om het territorium van de straatschoffies met Afrikaanse roots te betreden, wordt getrakteerd op een verbale terechtwijzing of (in intensiteit variërende) afranseling. De meeste niet-menselijke dieren mogen dan niet zo’n complex en gesofisticeerd brein hebben als wij, maar iedere serieuze observator van dierlijk gedrag zal toch erkennen dat er zelfs in de vogelwereld sprake is van een bonte en gemêleerde baaierd aan diverse persoonlijkheden.

Vijf genomineerden voor Jan Wolkers Prijs bekend

Bron en foto: Vroege Vogels

JWprijs86208.w1597.r1597-898.f6b412dVijf Nederlandse natuurboeken zijn nog in de race voor de Jan Wolkers Prijs 2016 voor het beste Nederlandse natuurboek. 
De prijs wordt op zondag 16 oktober 2016 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het VARA Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit De Lakenhal in Leiden. 
De jury moesteen keuze maken uit ruim honderd boeken, variërend van wetenschappelijke werken tot romans en veldgidsen.

David Attenborough voice over Planet Earth II

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.5

David_AttenboroughDe nestor van de natuurfilms David Attenborough zal optreden als voice-over van de nieuwe BBC-serie Planet Earth II. De serie is de opvolger van de enorm succesvolle reeks Planet Earth. De nieuwe reeks stelt zich volgens producent Mike Gunton tot doel om ‘het karakter van de meest iconische plekken op aarde te laten zien’. Bioloog en en presentator Attenborough sprak ook het eerste deel in van de documentairereeks en gaat volgens entertainmentmagazine Variety samen met filmmaker Louis Theroux en producenten Mike Gunton en Tom Hugh-Jones werken aan het vervolg.

Onbekommerd naar de afgrond

RacingextinctionEergisteren ging op Discovery Channel de documentaire Racing Extinction in première, het nieuwste werkstuk van The Cove-regisseur Louie Psihoyos. De film focust zich vooral op het thema uitsterven en de redenen voor de zesde massa-extinctie in de aardgeschiedenis die volgens veel ecologen inmiddels in gang is gezet. Dat het verdwijnen van soorten net zo’n normaal proces is als de evolutie van nieuwe levensvormen kan elke bioloog je vertellen, maar momenteel verdwijnen soorten duizend keer sneller dan dat ze volgens natuurlijke processen zouden moeten uitsterven.

Wat betreft het benoemen van de oorzaken voor het huidige, wereldwijd spelende verlies aan biodiversiteit heeft Racing Extinction weinig verrassingen in petto voor mensen die de problematiek een beetje volgen: de groei van de menselijke wereldbevolking, gekoppeld aan een verspillende levenswijze die de vernietiging van oerwouden en oceanen en de massale uitstoot van broeikasgassen in de hand werkt, is de grote boosdoener. De werkelijk schokkende boodschap die de film uitdraagt, is dat de vernietiging van de natuur op aarde een thema is dat in de kranten meestal weggemoffeld wordt in een klein berichtje op een obscure middenpagina.