Genetisch onderzoek laat zien dat bos- en savanneolifant aparte soorten zijn

Het sterke vermoeden bestond al, maar nu is het ook een wetenschappelijk feit: er zijn drie olifantensoorten. Oorspronkelijk werd gedacht dat er maar twee soorten waren, namelijk de Afrikaanse en Aziatische olifant. De Afrikaanse bosolifant werd lange tijd gezien als een ondersoort van de beduidend grotere en morfologisch toch wel verschillende savanneolifant. Door het genoom van twee typen Afrikaanse en Aziatische olifanten en een aantal uitgestorven soorten zoals de wolharige mammoet en Amerikaanse mastodont onder de loep te nemen, wisten onderzoekers een uitgebreide olifantenstamboom te fabriceren. En die wijst duidelijk uit dat de bos- en savanneolifant echt twee verschillende soorten zijn die al ruim vijftigduizend jaar compleet geïsoleerd van elkaar leven. Een andere, toch wel enigszins verrassende uitkomst van de stamboom is dat er in het verleden ook veelvuldig sprake is geweest van genenuitwisseling tussen mammoeten, mastodonten en de directe voorouders van de moderne olifanten.

Lees ook:Afrikaanse olifant bestaat wellicht niet
Lees ook:Aziatische olifanten zijn bang voor bijen
Lees ook:Om het kwartier een olifant gedood in Afrika
Lees ook:Aziatische olifanten zijn uitstekende netwerkers
Lees ook:Wilde olifanten slapen nauwelijks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.