Categorie: "Evenementen"

Beleef de Lente weer van start

Blauwereigerwesterpark-300x200Natuurliefhebbers kunnen inmiddels weer terecht op de site van Vogelbescherming Nederland voor het jaarlijks terugkerende evenement Beleef de Lente. Dit jaar kunnen we genieten van livestreams uit de nesten van de bosuil, kerkuil, steenuil, slechtvalk, ooievaar, gierzwaluw, ijsvogel, koolmees en (voor het eerst) blauwe reiger. De Vogelbescherming maakt dagelijks een samenvatting van de hoogtepunten. De nestholte van de bosuil is dit jaar, ook voor het eerst, in kleur te bekijken.

Ivoorkust organiseert chimpanseecongres om mensapen te redden

jongechimpansee-300x200Ivoorkust zal in juli het decor vormen van een speciaal chimpanseecongres. De top is vooral georganiseerd om een bijdrage te leveren aan de bescherming van de laatste wilde chimpansees in het West-Afrikaanse land. Het aantal chimpansees is sinds 2002 met negentig procent afgenomen in Ivoorkust. Er zullen ongeveer tweehonderd chimpansee- en natuurbeschermingsexperts afreizen naar de Abidjan. Volgens The Wild Chimpanzee Foundation, die chimpansees in West-Afrika probeert te beschermen, zijn er nog circa tweeduizend chimpansees over in Ivoorkust. In 2002 telde de Ivoriaanse chimpanseepopulatie nog zo’n twaalfduizend dieren. De snelle afname van het aantal chimpansees wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote ontbossing en verstedelijking in het land.

Platte wielwebspin uitgeroepen tot spin van het jaar

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

87274_w844_r844-475_b6199cbDe platte wielwebspin (Nuctenea umbratica) is door de Europese Arachnologische Vereniging uitgeroepen tot de spin van 2017. Hiermee neemt het beestje de plaats van de kegelspin in. De platte wielwebspin is een vrij algemene soort en behoort, net als bijvoorbeeld de kruisspin, tot de grote groep van wielwebspinnen. Toch kennen maar weinig mensen de platte wielwebspin omdat het vooral een nachtdier is. Overdag houdt de spin zich het liefst verborgen in spleten onder raamkozijnen of schuttingen. Het lijf van de spin is wat afgeplat, zodat het beestje bij onraad gemakkelijk weg kan kruipen. Gedurende de dag verbindt de spin zich met een signaaldraad met het midden van zijn web. ‘s Nachts zit de spin gewoon in het web.

VVD is Dierenverschrikker 2016

De VVD is verkozen tot Dierenverschrikker 2016. Dat is de uitkomst van een door de stichting Dier&Recht georganiseerde verkiezing. In dat licht is het natuurlijk extra zorgwekkend dat veel traditionele D66-, PvdA- en GroenLinks-kiezers overwegen om uit strategische overwegingen op de VVD te stemmen om te voorkomen dat de PVV de grootste partij van Nederland wordt. Persoonlijk vind ik de VVD net iets minder verachtelijk dan de PVV (de meeste standpunten en beleidsvoorstellen van die laatste partij zijn volkomen derisoir), maar heel veel scheelt het niet. Beide partijen staan voor een onduurzaam en oneerlijk Nederland, een land waar natuur, solidariteit en een eerlijke verdeling van de welvaartskoek het afleggen tegen grenzeloos egoïsme, ecologische kaalslag, landschappelijke verrommeling, kortermijngewin, milieuvervuiling en doorgeschoten marktdenken. Dier&Recht nomineerde de liberalen vooral op basis van het stemgedrag in de Tweede Kamer.

Huismus opnieuw meest getelde tuinvogel

HuismusDe huismus is ook in 2017 weer als winnaar uit de bus gekomen bij de Nationale Tuinvogeltelling. De koolmees en de merel completeren de top drie. Meer dan vijftigduizend mensen telden dit weekeinde een half uur lang de vogels die in hun tuin of op hun balkon verschenen. In totaal zijn er meer dan 770.000 vogels geteld.

Oudste tapir ter wereld viert 39ste verjaardag

Malayan_TapirDe Indische tapir (Tapirus indicus) Kingut heeft in de dierentuin Port Lympne, in het Engelse Hyte, de zeer respectabele leeftijd van 39 jaar bereikt. De meeste tapirs worden slechts 12 tot 15 jaar oud. Kingut werd in 1978 in een dierentuin in Jakarta geboren. Sinds 1992 leeft het hoefdier in Groot-Brittannië.

Vrijwilligers zetten ruim 235.000 trekkende amfibieën over in 2016

Paddenamplex2016Honderden vrijwilligers hebben afgelopen voorjaar in totaal ruim 4700 kilo padden, kikkers en salamanders geholpen met het maken van een veilige oversteek richting hun vaste voortplantingswateren. Naar schatting gaat het om ruim 235.000 amfibieën, ongeveer net zoveel als het jaar daarvoor. Dat meldt de site NatureToday.com. De jaarlijkse amfibieëntrek is voor veel dieren in Nederland een gevaarlijke onderneming omdat het landschap vrijwel overal wordt doorsneden door wegen. De kikkers, padden en salamanders moeten dus oversteken om hun overwinteringsplaatsen te verruilen voor voortplantingswater.

Doden en gewonden bij Indiase stierenspelen

Madurai-alanganallur-jallikattuBij stierenspelen in de provincie Tamil Nadu (Zuid-India) zijn zondag twee doden gevallen. Daarnaast vielen er nog 129 gewonden te betreuren. Het hooggerechtshof in India verbood de lokale traditie in 2014, maar de lokale autoriteiten wisten dat verbod te omzeilen: de dieren werden via een speciale verordening uitgesloten van de door het Indiase hooggerechtshof opgelegde regelgeving.

Minder overwinterende ooievaars geteld

OoievaarsopnestTijdens een jaarlijkse terugkerende, landelijke en door de Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK) georganiseerde telling zijn dit weekeinde 447 ooievaars gezien die in Nederland overwinteren. Dat zijn er beduidend minder dan vorig jaar, toen er nog 750 exemplaren werden geteld. een eenduidige oorzaak voor de daling is niet te geven. Het is goed mogelijk dat er deels sprake is van een waarnemerseffect, aangezien dit jaar veel minder mensen aan de wintertelling deelnamen dan in 2016. Meestal overwinteren ooievaars in Afrika, maar een aantal van de zwart met witte vogels blijft ook tijdens ons meest grauwe en koude jaargetijde in Nederland.

Planet Earth II vanaf 1 januari op Nederlandse televisie

Illustratie: BBC

download (5)

De eerste Planet Earth was jaren terug al een oogstrelende mammoetproductie die toch wel een mijlpaal vormde in de historie van de internationale natuurdocumentaire. Vanaf 1 januari is bij de EO de opvolger van deze reeks, Planet Earth II, te zien. Deze serie is minstens zo indrukwekkend als haar voorganger en brengt aan de hand van diverse biotooptypen veel bekende en minder bekende diersoorten voor het voetlicht.