Categorie: "Evenementen"

David Attenborough maakt opnieuw documentairereeks voor de BBC

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 3.0 au

220px-David_Attenborough_at_Great_Barrier_ReefSir David Attenborough mag dan wel al ruim in de tachtig zijn, zijn werklust blijft indrukwekkend. De bejaarde Brit gaat namelijk opnieuw een documentairereeks voor de BBC maken. Het gaat om een vijfdelige natuurreeks met de titel Dynasty. In de vijf afleveringen van Dynasty staat telkens een ander dier centraal. Zo krijgt de kijker leeuwen, jachthonden, chimpansees, tijgers en keizerspinguïns te zien. De dierenworden gevolgd in de meest kritische periodes van hun leven.

Webcams in nesten Beleef de Lente aan

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Seeadler-flugTijdens het radioprogramma Vroege Vogels werden door Vogelbescherming Nederland de webcams van Beleef de Lente weer aangezet, waardoor meegekeken kan worden in de nesten van diverse vogels. Nieuw dit jaar is een camera in het nest van een zeearend. Het exemplaar dat gevolgd wordt heeft een nest gebouwd in Nationaal Park De Alde Feanen, een natuurgebied in de buurt van Leeuwarden. Het nest op vijftien meter hoogte is dag en nacht en van heel dichtbij te volgen. De zeearend is met een maximale spanwijdte van bijna 2,5 meter op dat vlak de grootste vogel van Nederland. Hij wordt daarom ook wel ‘vliegende deur’ genoemd.

Eenzaamste kikker ter wereld krijgt datingprofiel

Romeo01_Photo-by-Matias-Careaga-1Foto: Matias Careaga, Global Wildlife Conservation

Valentijnsdag is voor sommige, naar liefde hunkerende mensen zonder partner een eenzame en droefgeestige bedoening. Maar het kan altijd nog erger. Neem bijvoorbeeld de kikker Romeo. Hij is het enige bekende exemplaar van de alleen in Bolivia voorkomende soort Telmatobius yuracare. Het zou dus zomaar kunnen dat het dier de laatste vertegenwoordiger van zijn soort is. Ongeveer een jaar nadat hij was gevangen, begon Romeo zijn lokroep ten gehore te brengen om de aandacht van geslachtsrijpe vrouwtjes te trekken. In de loop der jaren is Romeo op dat vlak een stuk minder actief geworden, waarschijnlijk omdat al die uitsloverij toch niets oplevert. Toch hebben onderzoekers en natuurbeschermers van Global Wildlife Conservation en het Bolivian Amphibian Initiative de moed nog niet opgegeven.

Groundhog Day: het blijft nog een tijdje koud

Foto: Aaron SilversWikimedia CommonsCC BY-SA 2.0

Groundhogday2005Het blijft nog even winter in de Verenigde Staten. Dat is het ‘verdict’ van bosmarmot Punxsutawney Phil. Op Groundhog Day, die elk jaar op 2 februari plaatsheeft, wordt de bosmarmot opgetild. Als het dier zijn eigen schaduw kan zien, zou het volgens de gangbare wijsheid nog een tijdje (zo’n zes weken) winter blijven. Exacte wetenschap is Groundhog Day zeker niet, want bosmarmot Phil zit er nogal eens naast.

Natuurmonumenten organiseert op verkiezing Groenste Politicus

Illustratie: Natuurmonumenten

89203_w844_r844-475_9d6c138Vanaf zondag 4 februari kan iedereen stemmen voor de Groenste Politicus van 2017. Na de nominatieperiode is het nu aan de kiezer om één van de zes kanshebbers dichterbij deze felbegeerde titel te brengen. Natuurmonumenten organiseert de verkiezing dit jaar voor de tiende keer. De genomineerden zijn Abdeluheb Choho (wethouder, D66), Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid, ChristenUnie), Gerben-Jan Gerbrandy (Europarlementariër, D66), Mario Jacobs (wethouder GroenLinks), Govert van Oord (wethouder OGP Midden-Delfland) en Joost van Oostrum (burgemeester, VVD).

Beduidend minder merels geteld tijdens Nationale Tuinvogeltelling

Foto: Malene Thyssen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-SolsortTijdens de nationale vogeltelling zijn dit jaar veel minder merels geteld dan in andere jaren. Daardoor is de merel zelfs uit de top drie van meest getelde vogels verdwenen. De mus staat zoals gewoonlijk op één, de koolmees op twee en de pimpelmees op drie. Meer dan vijftigduizend mensen telden dit weekend in hun eigen tuin het aantal vogels. Het was de vijftiende Nationale Tuinvogeltelling, een evenement dat wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Gemiddeld werd in elke tuin anderhalve merel geteld, terwijl het aantal merels in voorgaande jaren boven de twee lag. Een belangrijke oorzaak voor de achteruitgang van de merel is mogelijk het voor de soort dodelijke usutuvirus. Vooral in Oost-Nederland waren merels de afgelopen jaren het slachtoffer van dit virus. De huismus is net als voorgaande jaren veruit de meest getelde vogelsoort in onze tuinen.

Vogelbescherming zet webcams bij broedende vogels weer aan

Ooievaarskoppel-300x199Vogelliefhebbers kunnen vanaf 18 februari aanstaande weer meekijken in de nesten van diverse broedende vogels. Vogelbescherming Nederland zet dan in het kader van Beleef de Lente de webcams aan bij nesten van de kerkuil, slechtvalk, steenuil, ooievaar, koolmees en ijsvogel. Via de website kunnen geïnteresseerden het broedgedrag en de overige belevenissen van de vogels volgen. Volgens de Vogelbescherming zal er ook een ‘nieuwe spectaculaire soort’ te zien zijn, waarvan de naam nog niet is bekendgemaakt.

IJsbeer populairste dier bij enquête WNF

Foto: Arturo de Frias Marques, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Polar_Bear_AdFHet Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft op de Vakantiebeurs in Utrecht onlangs een leuk rondvraagje gehouden. Bezoekers werd de vraag gesteld welk ze het liefst een keer in het wild zouden spotten. De stemmers konden kiezen uit een door het WNF en Droomplekken.nl opgestelde lijst met 80 diersoorten. De ijsbeer won de verkiezing, gevolgd door de jaguar, cheeta, reuzenpanda en Borneose orang-oetan. De zeeleguaan (een dier dat op mijn persoonlijke lijst altijd heel hoog heeft gestaan totdat ik het in 2015 in groten getale in zijn natuurlijke leefomgeving mocht bewonderen) en het vingerdier bungelen onderaan de lijst. Het wekt weinig verbazing dat grote, charismatische, imposante en/of knuffelbare zoogdieren zoals de wilde katten, primaten, beren, olifanten, wilde hondachtigen en zeezoogdieren (al vind ik het wel verrassend dat de blauwe vinvis niet verder komt dan plek 61) veel hoge posities op de lijst innemen. Onder de reptielen zijn vooral de schildpadden (plek 10 voor de soepschildpad en plaats 21 voor de galápagosreuzenschildpad) populair, terwijl het bij de vissen de vriendelijke reuzen (reuzenmanta en walvishaai) zijn die het goed doen.

Meer overwinterende ooievaars waargenomen tijdens jaarlijke telling van STORK

Ooievaarskoppel-300x199Tijdens de jaarlijkse telling van overwinterende ooievaars zijn dit weekeinde 583 exemplaren geteld. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen de teller op zondagavond op 447 vogels stond. Dat meldt Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK) zondag. Het gaat nog om voorlopige cijfers, omdat nog niet alle tellers zich gemeld hebben. Wat opvalt is dat er dit jaar 353 tellers meededen, de helft meer dan vorig jaar. Volgens een woordvoerder komt dit waarschijnlijk door de media-aandacht die de telling kreeg. Daarnaast heeft ook het mooie weer hoogstwaarschijnlijk een rol gespeeld. Wat dit jaar ook opvalt is dat de meeste ooievaars niet in groepen worden gezien.

Save our Sharks start crowdfundingactie voor Sint Maarten

Foto: Save our Sharks

89037_w844_r844-475_995e085De organisatie Save Our Sharks wil geld gaan ophalen om haaienbescherming en onderzoeksprojecten rond Sint Maarten zo snel mogelijk weer op het oude niveau te brengen. Het streefbedrag is 8000 euro. Met dit geld kan een belangrijke kraamkamer van haaien worden hersteld. Ook wil de organisatie een deel van het bedrag gebruiken voor de aankoop van akoestische ontvangers waarmee gezenderde haaien kunnen worden gevolgd. Naast de mens en talloze gebouwen heeft ook de natuur veel te lijden gehad van de orkaan Irma. De eerste beoordelingen na Irma schetsen een grimmig beeld van de onderwaterwereld rond Sint Maarten. Koraalriffen, zeegrasbedden en mangrovebossen hebben enorme schade opgelopen. Bovendien zorgen gezonken boten, die bovendien olie en brandstof lekken, en de grote hoeveelheden weggewaaide en aangespoelde rommel voor ernstige vervuiling. Mullet Pond, een beschermd natuurgebied met veel van de laatste nog overgebleven mangrovebossen van Sint Maarten, is bezaaid met rommel en gezonken boten. Ook de mangroves zijn ernstig beschadigd. Mangroves zijn belangrijke kraamkamers voor jonge haaien. De dieren vinden er beschutting totdat ze groot en sterk genoeg zijn om het koraalrif op te zoeken.

De Sint Maarten Nature Foundation heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de haaienpopulaties rond het eiland. Zo zijn verschillende haaien voorzien van een op maat gemaakte akoestische zender. De zeer sterke stroming die Irma teweeg heeft gebracht, heeft de akoestische ontvangers waarmee de gemerkte haaien werden gevolgd weggespoeld of verwoest. Met de zenders zijn de wetenschappers veel te weten gekomen over de migratiepatronen, het gedrag en de levensloop van de haaien. De verzamelde informatie is van groot belang voor het formuleren van een beter beleid en wetgeving voor de bescherming van haaien. Door de verwoesting van de zenders ligt het onderzoek nu stil en zal er veel kostbare data verloren gaan als ze niet worden vervangen. De kosten voor het opruimen van Mullet Pond en het aanschaffen van nieuwe akoestische ontvangers wordt geschat op meer dan 15.000 euro. Save Our Sharks hoopt tenminste 8.000 euro op te halen met de crowdfundingcampagne.