Categorie: "Evenementen"

Kokkel meest voorkomende schelpdier op Belgische stranden

Foto: Ecomare/Sytske Dijksen, CC BY-SA 4.0

Ecomare_-_kokkel_(pcd04050-kokkel-sd)De gewone kokkel (Cerastoderma edule), vaak ook eetbare hartschelp genoemd, is het meest voorkomende schelpdier op Belgische stranden. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste Grote Schelpenteldag. Dit initiatief werd door onze zuiderburen georganiseerd om de biodiversiteit aan de kust in kaart te brengen. Ruim vierhonderd van de twaalfhonderd aangemelde Belgen trotseerden de weekendkou en verzamelden gezamenlijk meer dan dertigduizend schelpen. De schelpen zijn vervolgens met de hulp van experts en specialistische naslagwerken op naam gebracht. Dat meldt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). De kokkel wordt qua algemeenheid gevolgd door het nonnetje (niet te verwarren met de gelijknamige watervogel), de halfgeknotte strandschelp, de mossel en de Amerikaanse zwaardschede.

Hulp voor wilde bijen

Bijinbloem-150x150De Nederlandse wilde bij is in gevaar. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Om het tij te keren en de wilde bij een handje te helpen, vindt vrijdag en zaterdag voor het eerst de Bijenwerkdag plaats, georganiseerd door het project Nederland Zoemt. De grootste bedreigingen waarmee de wilde bij te kampen heeft zijn gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van het groen. Bijen worden niet blij van gazons die eruitzien als biljartlakens en bermen waaruit alle bloemen zijn verdwenen. Twee dagen lang gaan in heel Nederland vrijwilligers aan de slag om het aantal nestgelegenheden voor wilde bijen te vergroten.

Klassieke krokodil Lacoste maakt plaats voor bedreigde dieren

Logo_lacoste_svgLacoste gaat de bekende krokodil tijdelijk van de polo’s verwijderen. Het kledingmerk wil daarmee aandacht vragen voor bedreigde dieren die ‘meer zichtbaarheid’ kunnen gebruiken en gaat een samenwerking aan met de natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Het Save Our Species-project wordt in eerste instantie een driejarige samenwerking tussen Lacoste en IUCN, schrijft Adweek. De campagne vraagt aandacht voor tien bedreigde diersoorten. Die komen op de polo’s te staan op de plek waar normaal gesproken het bekende krokodilletje prijkt.

David Attenborough maakt opnieuw documentairereeks voor de BBC

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 3.0 au

220px-David_Attenborough_at_Great_Barrier_ReefSir David Attenborough mag dan wel al ruim in de tachtig zijn, zijn werklust blijft indrukwekkend. De bejaarde Brit gaat namelijk opnieuw een documentairereeks voor de BBC maken. Het gaat om een vijfdelige natuurreeks met de titel Dynasty. In de vijf afleveringen van Dynasty staat telkens een ander dier centraal. Zo krijgt de kijker leeuwen, jachthonden, chimpansees, tijgers en keizerspinguïns te zien. De dierenworden gevolgd in de meest kritische periodes van hun leven.

Webcams in nesten Beleef de Lente aan

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Seeadler-flugTijdens het radioprogramma Vroege Vogels werden door Vogelbescherming Nederland de webcams van Beleef de Lente weer aangezet, waardoor meegekeken kan worden in de nesten van diverse vogels. Nieuw dit jaar is een camera in het nest van een zeearend. Het exemplaar dat gevolgd wordt heeft een nest gebouwd in Nationaal Park De Alde Feanen, een natuurgebied in de buurt van Leeuwarden. Het nest op vijftien meter hoogte is dag en nacht en van heel dichtbij te volgen. De zeearend is met een maximale spanwijdte van bijna 2,5 meter op dat vlak de grootste vogel van Nederland. Hij wordt daarom ook wel ‘vliegende deur’ genoemd.

Eenzaamste kikker ter wereld krijgt datingprofiel

Romeo01_Photo-by-Matias-Careaga-1Foto: Matias Careaga, Global Wildlife Conservation

Valentijnsdag is voor sommige, naar liefde hunkerende mensen zonder partner een eenzame en droefgeestige bedoening. Maar het kan altijd nog erger. Neem bijvoorbeeld de kikker Romeo. Hij is het enige bekende exemplaar van de alleen in Bolivia voorkomende soort Telmatobius yuracare. Het zou dus zomaar kunnen dat het dier de laatste vertegenwoordiger van zijn soort is. Ongeveer een jaar nadat hij was gevangen, begon Romeo zijn lokroep ten gehore te brengen om de aandacht van geslachtsrijpe vrouwtjes te trekken. In de loop der jaren is Romeo op dat vlak een stuk minder actief geworden, waarschijnlijk omdat al die uitsloverij toch niets oplevert. Toch hebben onderzoekers en natuurbeschermers van Global Wildlife Conservation en het Bolivian Amphibian Initiative de moed nog niet opgegeven.

Groundhog Day: het blijft nog een tijdje koud

Foto: Aaron SilversWikimedia CommonsCC BY-SA 2.0

Groundhogday2005Het blijft nog even winter in de Verenigde Staten. Dat is het ‘verdict’ van bosmarmot Punxsutawney Phil. Op Groundhog Day, die elk jaar op 2 februari plaatsheeft, wordt de bosmarmot opgetild. Als het dier zijn eigen schaduw kan zien, zou het volgens de gangbare wijsheid nog een tijdje (zo’n zes weken) winter blijven. Exacte wetenschap is Groundhog Day zeker niet, want bosmarmot Phil zit er nogal eens naast.

Natuurmonumenten organiseert op verkiezing Groenste Politicus

Illustratie: Natuurmonumenten

89203_w844_r844-475_9d6c138Vanaf zondag 4 februari kan iedereen stemmen voor de Groenste Politicus van 2017. Na de nominatieperiode is het nu aan de kiezer om één van de zes kanshebbers dichterbij deze felbegeerde titel te brengen. Natuurmonumenten organiseert de verkiezing dit jaar voor de tiende keer. De genomineerden zijn Abdeluheb Choho (wethouder, D66), Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid, ChristenUnie), Gerben-Jan Gerbrandy (Europarlementariër, D66), Mario Jacobs (wethouder GroenLinks), Govert van Oord (wethouder OGP Midden-Delfland) en Joost van Oostrum (burgemeester, VVD).

Beduidend minder merels geteld tijdens Nationale Tuinvogeltelling

Foto: Malene Thyssen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-SolsortTijdens de nationale vogeltelling zijn dit jaar veel minder merels geteld dan in andere jaren. Daardoor is de merel zelfs uit de top drie van meest getelde vogels verdwenen. De mus staat zoals gewoonlijk op één, de koolmees op twee en de pimpelmees op drie. Meer dan vijftigduizend mensen telden dit weekend in hun eigen tuin het aantal vogels. Het was de vijftiende Nationale Tuinvogeltelling, een evenement dat wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Gemiddeld werd in elke tuin anderhalve merel geteld, terwijl het aantal merels in voorgaande jaren boven de twee lag. Een belangrijke oorzaak voor de achteruitgang van de merel is mogelijk het voor de soort dodelijke usutuvirus. Vooral in Oost-Nederland waren merels de afgelopen jaren het slachtoffer van dit virus. De huismus is net als voorgaande jaren veruit de meest getelde vogelsoort in onze tuinen.

Vogelbescherming zet webcams bij broedende vogels weer aan

Ooievaarskoppel-300x199Vogelliefhebbers kunnen vanaf 18 februari aanstaande weer meekijken in de nesten van diverse broedende vogels. Vogelbescherming Nederland zet dan in het kader van Beleef de Lente de webcams aan bij nesten van de kerkuil, slechtvalk, steenuil, ooievaar, koolmees en ijsvogel. Via de website kunnen geïnteresseerden het broedgedrag en de overige belevenissen van de vogels volgen. Volgens de Vogelbescherming zal er ook een ‘nieuwe spectaculaire soort’ te zien zijn, waarvan de naam nog niet is bekendgemaakt.