Categorie: "Natuurreizen"

Diervriendelijke vakantiehuizen voor hondenliefhebbers

Honden zijn gewaardeerde huisgenoten en voor veel mensen knuffelige maatjes waarvan bewezen is dat ze ons helpen langer te leven. Wat ook bijdraagt aan een langere levensduur is vakantie. Dus wat nou als we deze twee dingen combineren? HomeToGo helpt je hier een handje mee en zocht de 7 meest diervriendelijke vakantiehuizen voor je uit die inclusief honden geboekt kunnen worden!

1. Labradors in Barcelos, Portugal1. Labradors in Barcelos, Portugal

Dit vakantiehuis in de Portugese regio Braga, Portugal is de thuisbasis van niet één, maar twee schitterende honden. De liefdevolle labradors geven je gezelschap in dit relatief afgelegen huis – 32 kilometer van de dichtstbijzijnde stad. Er is een groot zwembad, een prachtige tuin, twee mooie terrassen, evenals kilometers platteland klaar om te ontdekken samen met je nieuwe vierpotige vrienden. Gezien het feit dat je hier eenvoudig met vier personen kunt overnachten, is dit vakantiehuis voor maar €33 per nacht een absoluut koopje.

2. Beagle in Bangalore, India

2. Beagle in Bangalore, IndiaZei er iemand beagle? Dat klopt! De zogeheten Polaroid Home is de thuisbasis van de schattige Beagle genaamd Hash. Zoals alle beagles heeft hij veel wandelingen nodig. Dus als je zin hebt in wat gezelschap terwijl je de prachtige stad Bangalore in India gaat verkennen, vergeet dan Hash niet mee te nemen op avontuur. Daarnaast is er ook Mr. Flash, een zeer vriendelijke kat die graag op je schoot komt zitten. Andere honden zijn hier ook van harte welkom. Met vier slaapkamers, is de vakantiehuis voor slechts €41 per nacht te boeken.

3. Puppy in La Paz, Mexico

De Casita bij Casa Navarro is een gezellige, compact vakantiehuis dat perfect is voor een stelletje. die perfect is voor een echtpaar. De gastheren, Michael en zijn schattige pup Bud, staan bekend om hun gastvrijheid en warmte; je voelt je gegarandeerd meteen thuis! De nabijgelegen hoofdstad van de staat, La Paz, biedt bezoekers een meer authentieke Mexicaanse ervaring in vergelijking met andere toeristische steden. Voor slechts €61 per nacht kan jij de volgende buddy van Bud worden.

4. Engelse cockerspaniël in Mascali, Italië

Alle hondenliefhebbers opgelet! Er schijnt namelijk een zeer gezellige Engelse cockerspaniël in Mascali, Italië te wonen. Naast de prachtige hond, beschikt deze Siciliaanse villa over twee slaapkamers, een zwembad en een jacuzzi voor als de zon eenmaal ondergaat. Voel je vrij om groenten en fruit te plukken in de omliggende tuinen, speel tafeltennis naast het zwembad, en natuurlijk, vergeet niet te spelen met de hond! Voor een prijs van €85 per nacht kan jij verblijven in deze diervriendelijke villa vlak naast de beroemde berg Etna.

5. Twee pooches in Herodsfoot, Engeland

De zogeheten Shippen Cottage ligt in het charmante Cornwall (Zuid-Engeland). In de buurt zijn prachtige stranden te vinden die ideaal zijn voor surfers. De kilometerslange wilde heide rondom het vakantiehuisje maakt deze bestemming zeer diervriendelijk. Als je er dus voor kiest om de landschappen te verkennen, vergeet dan niet om de twee lieve honden mee te nemen! Ook hier zijn je eigen honden welkom. Het charmante huisje heeft originele balkenplafonds en een gezellige houtkachel. Voor €122 per nacht kom je hier helemaal tot rust.

6.  Huskies in Krokom, Zweden

6. Sledehonden in Krokom, ZwedenNiet één, niet twee…. niet drie, maar tien honden horen bij dit gezellige vakantiehuisje! Bezoek het koude Krokom in Zweden om te genieten van een fantastisch winterachtig natuurparadijs. Dit is het droomhuis voor iedere hondenliefhebber, compleet met een eigen kudde sledehonden. Bezoek het nabijgelegen meer Storsjön te voet of via de hondenslee. Als je geluk hebt zie je wellicht nog het angstaanjagende monster Storsjöodjuret in het meer. Maak je vooral geen zorgen, want de kudde huskies om je heen zal je gegarandeerd veilig houden. Voor €102 per nacht beleef je het ultieme diervriendelijke sneeuwavontuur.

7.  Een labrador in Wanaka, Nieuw-Zeeland

Dit appartement in Wanaka, Nieuw-Zeeland heeft een eigen ontvangstcomité , samengesteld om nieuwe bezoekers zich meteen thuis te laten voelen. Het comité bestaat uit een grote labrador en twee zwarte katten en het vakantiehuis zelf koste €147 per nacht. De dieren zullen je met open pootjes verwelkomen. Met het Mount Aspiring National Park in de buurt is er bovendien volop gelegenheid voor diervriendelijke avonturen met je nieuwe vierpotige vriendjes.

Wandelen met cheeta’s

NthombidrinkingMocht je ooit in de buurt van het Zuid-Afrikaanse Hoedspruit komen, dan is het bezoeken van het Tshukudu Game Reserve mijns inziens zeker een aanrader. Behalve olifanten, leeuwen, witte neushoorns, giraffen, zebra’s, nijlpaarden en het gros van de andere dieren die je associeert met een safari in zuidelijk Afrika, herbergt het reservaat ook een drietal halftamme cheeta’s (Acinonyx jubatus).

Grauwe kiekendief vliegt helemaal naar Goudkust

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Montagu's_harrier_(Circus_pygargus)_groundedDe vrouwelijke grauwe kiekendief Sally, die afgelopen zomer broedde en met een zender werd uitgerust in het Britse Norfolk, is voor haar overwintering helemaal naar de Ghanese Goudkust gevlogen. Een record, want in twaalf jaar zenderonderzoek (waarbij in totaal 67 dieren zijn voorzien van een zendertje), is het nog nooit voorgekomen dat een kiekendief zo ver zuidelijk is waargenomen. De 66 andere zendervogels overwinterden tussen Senegal en Tsjaad, in een groot savannegebied dat tussen de Sahara en de tropische kust in ligt.

Oog in oog met de zwarte mamba

Gevreesd

BlackmambaheadDe zwarte mamba (Dendroaspis polylepis) behoort zonder twijfel tot de meest gevreesde dieren op aarde. De dagactieve slang is het middelpunt van veel sterke verhalen en wordt door veel mensen beschouwd als een brenger van dood en verderf. Hoewel de grootste gifslang van Afrika en de op een na grootste ter wereld door haar formaat (volwassen exemplaren kunnen drie tot ruim vier meter lang worden), snelheid, beweeglijkheid en krachtige gif zeker een imposante en intimiderende verschijning is, vormt het dier lang niet zo’n groot gevaar voor mensen als zijn reputatie doet vermoeden.

Op zoek naar de gevlekte sluipmoordenaar

Esthetische perfectie

luipaardposeumkumbeNaast een intieme kennismaking met (een deel van) de Zuid-Afrikaanse herpetofauna, was het zien en fotograferen van luipaarden een tweede hoofddoel van mijn recente reis naar de regenboognatie. Er zijn mijns inziens namelijk maar weinig dieren die qua gratie en esthetische schoonheid kunnen tippen aan deze gevlekte katten. Daarom had ik ook een paar dagen in het Sabi Sand Game Reserve ingepland, vooral omdat dit gebied bekendstaat als een van de beste plekken op aarde om wilde luipaarden te zien.

Topwaarnemingen

Natuurlijk moet je ook wat geluk hebben, maar ik moet zeggen dat Sabi Sand in mijn geval zijn reputatie meer dan waarmaakte. Tijdens een verblijf van vijf dagen had ik het genoegen om evenzoveel individuen te aanschouwen. En het ging ook niet om obscure waarnemingen in de verte of tussen dicht en ondoordringbaar struikgewas, maar om luipaarden die vaak op enkele meters afstand van het safarivoertuig hun dagelijkse dingen deden.

Reptielen, roofkatten en meer…

blackmambaSinds afgelopen zaterdag ben ik weer terug op Nederlandse bodem en heeft het warme en bruisende Zuid-Afrikaanse voorjaar weer plaatsgemaakt voor de grijze luchten en (mot)regen van de vaderlandse herfst. Mijn verblijf in Zuid-Afrika bestond uit vier weken vrijwilligerswerk bij het Kinyonga Reptile Centre in Hoedspruit en een meer traditionele safari-ervaring van een kleine twee weken in Sabi Sand, Klaserie en Tshukudu Game Reserve. Het waren zes enerverende en leerzame weken, vol bijzondere natuurmonumenten. Naast een intieme kennismaking met de herpetofauna van de regio (inclusief het hanteren van een aantal beroemde Afrikaanse gifslangen), heb ik ook volop genoten van een keur aan andere dieren zoals onder meer de Big Five, cheeta’s, gevlekte hyena’s, Afrikaanse wilde honden, vele fraaie antilopen, giraffen, nijlpaarden, diverse vogelsoorten en zelfs nachtdieren zoals galago’s, honingdassen en stekelvarkens. Vooral de luipaardwaarnemingen in Sabi Sand waren excellent.

Nederlander Arjan Dwarshuis verbreekt record vogelsoorten kijken

De Nederlander Arjan Dwarshuis heeft het wereldrecord vogels kijken (birding) verbroken. De vogelaar zag binnen een jaar tijd meer dan 6100 (6132 om precies te zijn) verschillende vogelsoorten en verbreekt daarmee het oude record van de Amerikaan Noah Strycker. De mijlpaal werd uiteindelijk bereikt in Costa Rica, een enorm natuur- en vogelrijk land in Midden-Amerika.

Afrika lonkt opnieuw

NilecrocupcloseDe komende weken zal het tijdelijk wat rustiger zijn op dit weblog. Donderdag reis ik namelijk voor de derde keer in mijn leven af naar Zuid-Afrika en zal ik een stuk minder aan bloggen toekomen. Na tien dagen safari in Kruger, Sabi Sand en Klaserie, ga ik vervolgens een maand werken bij het Kinyonga Reptile Centre in Hoedspruit. Dit plaatsje ligt in een waar herpetologisch lustoord.

Warme herinneringen aan Darwins eilanden

TrotsezeeleeuwHet is inmiddels weer ruim een jaar geleden dat ik voor het eerst voet aan wal zette op een van de mooiste en meest speciale  plekken ter wereld: de Galápagoseilanden. Hoewel ik me vooraf al goed had ingelezen en als tamelijk ervaren reiziger al meer prachtplekken heb bezocht, heeft de archipel een bijzonder plekje in mijn hart veroverd.

Geheimzinnige miereneter van de Afrikaanse bush

Foto: Scotto Bear, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

AardvarksHoewel ik me enorm verheug op een aankomend weerzien (komend najaar ga ik een aantal weken naar Zuid-Afrika) met de Big Five en veel van het Afrikaanse grootwild, is er een dier dat wellicht nog iets hoger op mijn verlanglijstje met waar te nemen dieren staat dan de traditionele iconen van de Afrikaanse natuur: het aardvarken. Dit geheimzinnige, schuw aangelegde en ietwat bizar uitziende (de snuit vertoont gelijkenissen met die van een varken, terwijl de oren lijken op ezelsoren) zoogdier is vooral in de avondschemering en ‘s nachts actief, een van de redenen waarom safarigangers hem maar zelden te zien krijgen. Het aardvarken is de enige nog levende vertegenwoordiger van de orde der buistandigen en voedt zich vooral met mieren en termieten, insecten die hij met zijn lange en plakkerige tong buitmaakt.