Nederlandse wetenschappers vinden fossielen van oeroude motten en vlinders

Nederlandse wetenschappers hebben de tot nu toe oudste fossielen van motten en vlinders ontdekt. Met Duitse en Amerikaanse collega’s vonden Timo van Eldijk en Bas van de Schootbrugge van de Universiteit Utrecht resten die ruim zeventig miljoen jaar ouder zijn dan de oudste fossielen van bloeiende planten. En dat terwijl gedacht werd dat bloeiende planten en bestuivende insecten zo’n beetje samen waren geëvolueerd. Motten en vlinders blijken echter, in tegenstelling tot veel andere levensvormen, niet te zijn uitgestorven tijdens de overgang van het Trias-tijdperk naar het Jura (201 miljoen jaar geleden). De nieuwe ontdekking doet ook vermoeden dat het voedsel van de oudste motten en vlinders afkomstig was van niet-bloeiende zaadplanten. De fossiele resten in kwestie, vleugel- en lichaamsschubben van de motten en vlinders, zijn aangetroffen in de Duitse bondsstaat Nedersaksen.

Lees ook:Oudste fossielen van bloeiende planten ontdekt
Lees ook:Oudste bewijs van leven op land ontdekt in Australië
Lees ook:Fossielen van parende schildpadden gevonden
Lees ook:Resten van reuzendino gevonden in Frankrijk
Lees ook:Twee voorouders van moderne zoogdieren ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.