Categorie: "Mens en dier"

Nieuwe populatie van zeldzame Noord-Indochinese tijger ontdekt

Foto: J. Patrick Fischer, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-2012_Suedchinesischer_TigerDe Noord-Indochinese tijger (Panthera tigris amoyensis) is de zeldzaamste ondersoort van de machtige gestreepte kat. Dat wetenschappers recentelijk een nieuwe populatie hebben ontdekt in een Thais natuurreservaat, is dan ook enorm goed nieuws. Het is de eerste maal in meer dan vijftien jaar dat er nieuwe exemplaren van deze soort zijn ontdekt. De dieren zijn ontdekt met behulp van cameravallen in de jungle, meldt National Geographic. De groep zou minstens zes welpen tellen, wat betekent dat de populatie zich met succes voortplant. De camera’s zijn geplaatst door de organisatie Panthera, die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van katachtigen. Tot nu toe was er slechts één andere populatie van de Indochinese tijgers bekend. Deze leeft in een beschermd gebied in het westen van Thailand. In totaal zijn er voor zover bekend nog maar 221 exemplaren van deze ondersoort over.

Stierhaai spoelt aan in Australisch dorp

Foto: Twitter/ Queensland Fire & Emergency

BBz2ED1Delen van Australië hebben momenteel te maken met stevige overstromingen nadat de cycloon Debbie er heeft huisgehouden. De meeste menselijke inwoners van Queensland konden op tijd ontsnappen aan de destructieve kracht van de storm, maar dat geldt niet voor sommige andere dieren. In het dorp Ayr (Queensland), dat zwaar te lijden heeft gehad onder de orkaan, spoelde zelfs een dode stierhaai (Carcharhinus leucas) aan op een deels onder water gelopen zandweg. Het dier is waarschijnlijk afkomstig uit de Burkedin River, een waterweg die dwars door het noorden van Queensland stroomt. Stierhaaien, die niet voor niets ook vaak zoetwaterhaaien worden genoemd, kunnen zowel in zout als zoet water overleven en zwemmen geregeld vanuit zee rivieren op.

Man doodgebeten door eigen hond tijdens interview

266px-StaffieFoto: Wikimedia Commons/publiek domein

Een 41-jarige Londenaar is doodgebeten door zijn eigen hond terwijl hij, in het kader van een documentaire, een interview gaf aan medewerkers van de BBC. De man werd door zijn staffordshire-bullterriër bij de nek gegrepen. De medewerkers van de BBC alarmeerden daarop de hulpdiensten. De man werd meegenomen naar het ziekenhuis, waar hij twee uur later alsnog overleed aan zijn verwondingen. De man was voor het incident al bekend bij de politie, die het adres al eerder had bezocht. De hond van de man is door de politie in beslag genomen. De BBC wil niet zeggen waar de geplande documentaire, waar het interview deel van uitmaakte, over gaat. “We zijn op de hoogte van het incident, maar geven voorlopig geen commentaar aangezien het onderzoek nog gaande is”, aldus een woordvoerder van de Britse staatsomroep.

Schaap met vijf poten geboren in Zeeland

Foto: Omroep Zeeland

xxlIn Zeeland is een schaap met vijf poten geboren. Tussen de twee voorpoten bungelt een extra exemplaar. Het dier heeft volgens de eigenaar en hobbyboer Bertus Aartsen geen last van de afwijking. Het lammetje is nu al bijzonder voor de boer. Normaal gesproken geeft hij zijn dieren geen naam, omdat hij ze toch niet uit elkaar kan houden. Maar omdat het donkere lam is geboren op de sterfdag van de actrice Adèle Bloemendaal, bekend van ‘t Schaep met de vijf poten, is het jonge dier naar de comédienne vernoemd.

Man gevonden in maag van netpython

NetpythonkinyongaBewoners van een afgelegen dorp in West-Sulawesi hebben maandag een lugubere ontdekking gedaan. Een 25-jarige dorpsgenoot, die al sinds zondag vermist was, bleek te zijn opgegeten door een netpython van zeven meter lang. Het slachtoffer, Akbar Salubiro, vertrok zondagavond van huis om palmolie te oogsten, maar keerde niet terug. Bezorgde vrienden en familieleden troffen de volgende dag een enorme slang aan in de tuin van Salubiro.

Aantal boerenlandvogels schrikbarend teruggelopen

Foto: Marek Szczepanek, Wikimedia Commmons/GFDL

Perdix_perdix_2_(Marek_Szczepanek)Volgens onderzoek van het CBS en Sovon is het aantal boerenlandvogels sinds 1960 met zestig tot zeventig procent teruggelopen. Meer dan tweeënhalf miljoen broedvogels zijn in ruim vijftig jaar verdwenen. Er is een sterke terugloop van patrijzen (zie foto), veldleeuwerik, zomertortels en grutto’s. Het aantal ganzen die niet gelden als boerenlandvogels, maar als watervogels) is in dezelfde tijd juist meer dan vertienvoudigd. Hoewel de afname (van circa vier miljoen naar ruim anderhalf miljoen broedparen) dankzij diverse vormen van agrarisch natuurbeheer de laatste jaren wat is afgevlakt, is van herstel nog geen sprake. De laatste twintig jaar is meer dan 1200 vierkante kilometer landbouwgrond onttrokken voor onder andere de bouw van woningen en bedrijventerreinen of de aanleg van wegen. Daarvoor, in de jaren vijftig, begon de ruilverkaveling en met het opschalen van de percelen veranderde het landschap ingrijpend.

Olifantje geboren in dierenpark Amersfoort

Foto: dierenpark Amersfoort

olifantje-geboren-in-dierenpark-amersfoortDierenpark Amersfoort heeft er weer een nieuwe bewoner bij: zaterdagavond is rond 23.00 namelijk een olifantje ter wereld gekomen in de dierentuin. Moeder Indra en haar jong maken het goed, zo laat het park weten. Zondagmiddag mocht de kleine olifant samen met de rest van de kudde naar buiten. Via Facebook meldt Dierenpark Amersfoort dat het geslacht van het jong inmiddels duidelijk is: het gaat om een meisje.

Cambodjaanse olifanten gered uit bomkrater

Aziatischeolifant-300x200Een reddingsteam heeft in Cambodja een kudde olifanten gered uit een oude bomkrater De dieren zaten al vier dagen vast in het met modder gevulde gat. De bedreigde dieren zouden van honger zijn omgekomen als dorpelingen hen niet hadden ontdekt. De elf dieren, inclusief een jong, kwamen vast te zitten toen ze wilden drinken uit de drie meter diepe bomkrater. De kuil was al jaren geleden ontstaan door een Amerikaans bombardement in het land.

Goede start knoflookpaddenseizoen Meinweg

KnoflookpadamfpoelNu het voorjaar langzaamaan tot volle wasdom begint te komen, zijn we in NP De Meinweg ook weer volop bezig het inmiddels al enkele jaren lopende knoflookpaddenproject. Nadat het bijzondere diertje enkele jaren terug bijna uit het gebied was verdwenen, is een reddings- en herintroductieproject (dat vooral bestond uit het opkweken van eisnoeren en jaarlijks uitzetten van larven in kansrijke wateren) opgestart. Sindsdien zetten we elk voorjaar een paar wateren af met schermen, graven we emmers in en determineren we de knoflookpadden die we zo vangen. Het rugpatroon van elk dier is namelijk zo uniek dat je met een goede foto individuen aan die tekening kunt herkennen. Na een toch wel succesvol 2015, vielen de aantallen vorig jaar wat tegen. We waren er dan ook bevreesd voor dat de stijgende lijn van twee jaar terug inmiddels alweer gestagneerd was. Maar gelukkig lijkt het daar tot nu toe niet op.

Voortbestaan van zeldzame runderrassen in gevaar

Foto: Tjibbe, Wikimedia Commons/publiek domein

220px-BlaarkopDe Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) vreest voor het voortbestaan van enkele zeldzame runderrassen in Nederland. Het gevaar schuilt volgens SZH vooral in de meststoffenwet van de overheid, die sinds eind vorig jaar van kracht is. Daarin worden hoge heffingen gevraagd van vijfduizend euro per dier voor de fosfaatuitstoot door runderen. Hoewel de wet gericht is op de intensieve veehouderij, zijn de regels volgens SZH funest voor de kleinschalige houders van runderen en komt het voortbestaan van sommige rassen, zoals de heidekoe, Fries roodbont en blaarkop (zie foto) in gevaar.