Categorie: "Mens en dier"

Ontsnapte wolf Berkshire weer terecht

Wolf-300x201De mannetjeswolf Torak, die eerder vandaag ontsnapte uit een wolvenopvang in het Engelse graafschap Berkshire omdat de storm zijn verblijf had beschadigd, is weer terecht. De politie heeft de wolf samen met medewerkers van de opvang weten te vangen. De wolf en mensen zijn bij de vangstoperatie is niet gewond geraakt. Het gebied waar de wolf was ontsnapt, werd vijf uur lang afgesloten, maar is inmiddels weer vrijgegeven.

Wolf in Engeland ontsnapt uit opvang door storm

Wolf-300x201In het Britse graafschap Berkshire loopt een wolf rond. Het dier is ontsnapt nadat de storm zijn verblijf in een wolvenopvang had beschadigd. De politie probeert het dier te vangen en waarschuwt iedereen om uit de buurt van de wolf te blijven. Leerlingen van een school in de buurt mogen voorlopig niet naar buiten. Toch is er zeker geen sprake van paniek bij de omwonenden.

Australische regering stelt ruim een miljoen beschikbaar voor redding Great Barrier Reef

Foto: WNF

77808_w598_r598-336_f1fa186De Australische regering trekt  1,3 miljoen euro uit voor de redding van het koraal in het Great Barrier Reef, het grootste koraalriffensysteem ter wereld. “Dit is een open uitnodiging aan onze beste wetenschappers”, zei milieuminister Josh Frydenberg dinsdag. De Australiërs hopen op innovatieve oplossingen die het koraal beschermen en het rif kunnen genezen. De afgelopen twee jaar is er op veel plaatsen in het Great Barrier Reef grootschalige koraalverbleking geconstateerd. Vanwege de omvang van de schade zijn grote denkers en slimme technieken nodig om het rif van de ondergang te redden.

Japanse supermarkt verkoopt giftige kogelvis

Kogelvis-150x150Een supermarkt in de Japanse stad Gamagori heeft per ongeluk kogelvis verkocht zonder vooraf de zeer gifitge lever te verwijderen. Een kleine hoeveelheid van de zogenaamde fugu kan al dodelijk zijn. De gemeente heeft luidsprekers in de stad geplaatst zodat mensen gewaarschuwd dat ze de vis niet moeten eten, melden verschillende media dinsdag. De supermarkt heeft vijf van de giftige vissen verkocht. Drie exemplaren zijn inmiddels al terecht. Fugu is een dure delicatesse in Japan, maar een klein foutje in de bereiding kan al dodelijke gevolgen hebben.

Ratten waren niet de belangrijkste verspreiders van de pest

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

220px-Rattus_rattus03Ratten hebben in West-Europa een slechte roep. De knaagdieren worden vooral geassocieerd met vuiligheid, dood en verderf en middeleeuwse pestepidemieën. Niet helemaal terecht, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de universiteiten van Oslo en Ferrara stellen dat de verspreiding van de pest niet te wijten was aan ratten, maar aan luizen en vlooien die ons als gastheren gebruikten. Aan de hand van historische sterftecijfers na pestuitbraken in negen Europese steden, konden de wetenschappers modellen maken van de dynamiek van de ziekte. Het team simuleerde vervolgens de uitbraak van de pest in deze steden, volgens drie verschillende modellen. Een met verspreiding via ratten, een met verspreiding via de lucht en een via vlooien en luizen die op mensen en de kleding van mensen leven.

Fraaie ode aan Jane Goodall en haar opmerkelijke leven

janeJane Goodall is een naam die in de loop der decennia vergroeid is geraakt met diepgravend natuuronderzoek en gepassioneerde natuurbescherming. De Britse toog in de jaren vijftig van de twintigste eeuw naar Tanzania om in opdracht van de vermaarde archeoloog en paleontoloog Louis Leakey onderzoek te doen naar wilde chimpansees. Zonder wetenschappelijke achtergrond, ontwikkelde Goodall zich in de loop der jaren tot een van de meest gerespecteerde primatologen en ethologen. Jane is een heel persoonlijk verslag van Goodalls leven in de Afrikaanse wildernis die veel van de valkuilen ontwijkt die van veel biografieën monotone vertellingen of verkapte hagiografieën maken.

Grote lijster wordt kwetsbare soort

Turdus_viscivorus_-Netherlands-8Foto: Gerard Blokhuis, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

De grote lijster (Turdus viscivorus) is bestempeld als ‘kwetsbaar’ op de nieuwe Rode Lijst. Dat klinkt niet zo gruwelijk als ‘verdwenen’ of ‘ernstig bedreigd’, maar geeft toch stof tot nadenken. Hoe komt het dat zo’n toch vrij algemene soort snel in aantal achteruit gaat? De afname van de grote lijster begon halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw en heeft zich, vooral in de zuidelijke helft van Nederland, sindsdien gestaag doorgezet. Het verspreidingsgebied is daarentegen nauwelijks kleiner geworden. Er zijn momenteel ongeveer 13.000 tot 17.000 broedparen in Nederland. Het verlies van voedselgebieden heeft in Nederland zeker een grote invloed op de inzakkende stand.

15 procent van aangespoelde bruinvissen heeft plastic in de maag

Bron: Marcus Wernicke, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Jack,_a_harbour_porpoise_at_Vancouver_AquariumOngeveer 15 procent van de in Nederland dood gevonden bruinvissen heeft plastic in de maag. Dat blijkt uit een recente publicatie van Wageningen Marine Research in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. In de meest recente analyses van maaginhouden van bruinvissen werden traditionele dieetanalyses aangevuld met de standaardmethode die in EU-verband ook bij de monitoring van plastics in magen van stormvogels en zeeschildpadden wordt toegepast. Deze toevoeging houdt in dat alle resten uit de maag worden gefilterd door een éénmillimeterzeef en volledig onder de microscoop worden onderzocht. De bevindingen suggereren dat bruinvissen vooral per ongeluk plasticdelen inslikken als ze dicht bij de bodem op vis jagen.

Oceanen worden steeds zuurstofarmer

Oceanview-300x200De hoeveelheid water in de oceanen dat helemaal geen zuurstof bevat is in de afgelopen vijftig jaar meer dan verviervoudigd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Global Ocean Oxygen Network, een werkgroep van de Verenigde Naties . Een zorgelijke ontwikkeling, want zuurstofhoudend water is een eerste levensbehoefte voor vissen en een keur aan ander zeeleven. De onderzoekers ontdekten dat de oceanen in de afgelopen vijftig jaar zo’n twee procent van hun zuurstofgehalte hebben verloren. Ook was er in die periode een tienvoudige toename van het aantal plekken met een laag zuurstofgehalte in kustgebieden. Die ecologische woestenijen staan te boek als zogenaamde ’dode zones’. Vervuiling en klimaatverandering zijn volgens het onderzoek de belangrijkste aanjagers van de zuurstofafname in de moderne wereldzeeën.