Categorie: "Mens en dier"

Wespenactiviteit op hoog peil

Foto: Tim Evison, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

220px-Vespula_vulgaris_portraitWespen lijken momenteel wel te varen bij de bijzonder hoge meitemperaturen. Er worden door het hele land al veel koninginnen en zelfs de nodige mannetjes waargenomen. Normaal gesproken ontwaken wespenkoninginnen in de tweede helft van april uit hun winterrust, waarna ze een plek gaan zoeken om een nest te bouwen. Dit jaar kwamen al in januari de eerste meldingen van wespen binnen op Natuurkalender.nl. Door de zeer warme maart ontwaakten veel koninginnen al vroeg uit hun winterslaap. Daarna volgde een frissere aprilmaand, wat niet gunstig is voor wespen. Uit een rondgang langs diverse bestrijdingsdiensten blijkt dat de meeste wespennesten nog maar in de eerste fase van ontwikkeling zijn en de nestjes meestal het formaat van een pingpongbal amper ontstijgen. In een enkel geval zijn ze al zo groot als een tennisbal. Dit is een teken dat veel koninginnen nog maar net begonnen zijn met de bouw van hun nest, terwijl het toch al 21 mei is. De slechte omstandigheden in april hebben waarschijnlijk voor een flinke vertraging gezorgd. Wat ook opvalt is dat er relatief veel mannetjeswespen (darren) worden gezien.

Ontsnapte roze kaketoes Avifauna weer terecht

Foto: Avifauna

vermiste-roze-kaketoes-terug-in-vogelpark-avifaunaDe roze kaketoes die waren weggevlogen uit het vogelpark Avifauna zijn weer terecht. De dieren zijn uit zichzelf weer teruggekeerd naar het park. Maandagochtend kwamen verzorgers erachter dat twee van de roze kaketoes weggevlogen waren. Na een oproep van Avifauna om uit te kijken naar vogels, kwamen verschillende meldingen binnen dat de kaketoes waren gespot in Alphen en Woubrugge.

Nederlandse roofvogel treedt op als beveiliger NAVO-top

Amerikaansezeearend-300x201Nederland draagt met het leveren van een roofvogel een steentje bij aan de beveiliging van de NAVO-top die donderdag in Brussel plaatsvindt. Het dier van de Nederlandse politie wordt ingezet om eventuele drones uit de lucht te halen. De bijeenkomst van 29 regeringsleiders en staatshoofden, onder wie de Amerikaanse opperclown Donald Trump, gaat gepaard met een enorme veiligheidsoperatie. Vijandige drones kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid van de wereldleiders. De inzet van de roofvogel kan uitkomst bieden bij het onderscheppen van de vliegende gevaartes.

Jager bedolven onder geschoten olifant

ElephanteatingOh, zoete ironie! De 51-jarige, Zuid-Afrikaanse jager en stroper Theunis Botha is afgelopen vrijdag om het leven gekomen toen hij werd bedolven onder een olifant die hij en zijn jachtgezelschap eigenhandig hadden geveld. Toen ze op een groep olifanten stuitten, stormden de volwassen dieren op de jagers af om hun kwetsbare jongen te beschermen. Daarop openden Botha en kompanen het vuur, waarbij ze drie olifanten wisten te schieten. Toen een vierde dier werd geraakt, zeeg die olifant ineen en viel het enkele tonnen wegende dier bovenop Botha.

Twintig wereldwijd bedreigde vogelsoorten in Nederland

Foto: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

266px-Limosa_limosa_(Uitkerke)Volgens het door Birdlife International gepubliceerde rapport European Birds of Conservation Concern komen in Nederland twintig vogelsoorten voor die wereldwijd als bedreigd te boek staan. Het gaat om acht broedvogels en twaalf soorten die hier te lande overwinteren. Het wetenschappelijk onderbouwde rapport legt bloot welke vogelsoorten het meest acuut bescherming nodig hebben. Dat zijn in Nederland vooral de vogels van het landelijk gebied. Van de acht wereldwijd bedreigde vogels die ook in Nederland broeden zijn er twee waar Nederland uitzonderlijk belangrijk voor is: de grutto (zie foto) en de scholekster. Respectievelijk 37 en 24 procent van de totale Europese populatie van die soorten broedt in ons land.

Bever bijt zwemster in de Lek

Foto: Per Harald Olsen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Beaver_pho34De 52-jarige vrouw Corinne Leopold  uit Culemborg is vrijdagavond gebeten door een bever (Castor fiber). Dat gebeurde terwijl zij in de rivier de Lek aan het zwemmen was. De behoorlijk diepe wond is in het ziekenhuis gehecht. Het ziekenhuispersoneel dat de wond behandelde had volgens haar nog nooit te maken gehad met een beverbeet. Het incident is een zeldzaamheid, want bevers vallen vrijwel nooit mensen of andere zoogdieren aan.

Dierenziekenhuis Veterinaire Specialisten in Vught opent deuren

Morgenmiddag wordt het grootste dierenziekenhuis van Zuid-Nederland, Veterinaire Specialisten, geopend. Het dierenhospitaal is gevestigd het terrein van de voormalige Fort Isabella-kazerne, aan de Reutsedijk 8a in het Brabantse Vught. De feestelijke opening wordt opgeluisterd met een massale stiltewandeling voor honden en hun baasjes en/of bazinnen. De Nederlandse hondenfluisteraar Ulrike Meder, opgeleid en getraind door hondengedragstherapeuten in Europa en de Verenigde Staten, zal de meditatiewandeling begeleiden. “Samen wandelen is één van de meest primaire behoeftes van honden”, aldus Meder. “Als je het wandelen in stilte met je hond beheerst, dan versterk je het onderlinge respect en vertrouwen.” Behalve leerzaam en gezellig heeft packwalking ook een therapeutische werking. “Het helpt bijvoorbeeld bij het oplossen van gedragsproblemen zoals trekken aan de riem, angst, onzekerheid, agressie, opwinding en hyperactiviteit.” Behalve de packwalk zijn er ook spectaculaire demo’s met honden, een braderie met de laatste honden- en kattentrends, een knuffeldierendokter voor de kleintjes en een high tea, waarbij 30 honden plaatsnemen aan een gedekte tafel met hondentaartjes.

China verbiedt hondenvleesfestival Yulin

Foto: Maria Ly, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Dog_on_a_stickHet jaarlijkse hondenvleesfestival in de plaats Yulin is door de Chinese overheid verboden. Het is voortaan niet meer toegestaan om hondenvlees te verkopen in restaurants, op de straat of op markten. Het verbod gaat in op 15 juni, een week voordat het festival van start zou gaan, zo vermelden Chinese activisten en handelaren. Het verbod is waarschijnlijk een initiatief van Mo Gong Ming, de nieuwe partijsecretaris van Yulin. Hij wil het imago van de Chinese stad verbeteren. Het verbod is voorlopig wel tijdelijk van aard, maar zou de komende jaren een permanente status kunnen krijgen.

Eigenaren van vechthonden verplicht op cursus

Eigenaren van ‘potentieel gevaarlijke’ (vecht)honden moeten voortaan verplicht een opvoedcursus volgen. Die maatregel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) voor zogeheten hoogrisicohonden gaat volgend jaar in. Van Dam maakt zich grote zorgen over de regelmaat waarmee honden een mens of ander dier ernstig verwonden. Ingrijpen tegen bepaalde hondenrassen is daarom geboden, vindt hij. Van sommige van deze gevaarlijke hondenrassen wil hij de fok en de invoer helemaal verbieden, een regel die in een aantal Europese landen al van kracht is. Verder wil Van Dam bijtincidenten beter gaan bijhouden en een speciaal meldpunt instellen.

Proefbuisveulen geboren uit onrijpe en bevroren eicel

Foto: UGent

proefbuisveulen-geboren-onrijpe-bevroren-eicelOnderzoekers aan de universiteit van Gent hebben een gezond veulen ‘gefabriceerd’ uit een onrijpe ingevroren eicel die in het lab ontdooid, gerijpt, bevrucht en opgekweekt werd tot een volwaardig paardenembryo. De prille levensvorm werd daarna overgeplant in een draagmerrie in het Animal Embryo Centre Diergaerderhof in Maria-Hoop in Nederlands-Limburg. Op 12 mei is daaruit de hengst VICSI geboren, een wereldprimeur volgens de UGent. De naam van het proefbuisveulen slaat op de twee technieken die werden toegepast: vitrificatie (een invriesmethode van de eicellen) en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).