Categorie: "Mens en dier"

Thaise douane onderschept lading neushoornhoorns

Rhinomotherumkumbe-300x200Op een luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok heeft de douane drie Vietnamezen opgepakt met vijftien hoorns van neushoorns in hun koffers. De geschatte marktwaarde van de hoorns bedraagt zo’n 360.000 euro. Volgens de Bangkok Post kwamen de beambten de smokkel op het spoor na een tip dat een lading hoorns met het vliegtuig vanuit Angola, via Ethiopië en Thailand, naar Vietnam werd vervoerd. Op de Thaise luchthaven Suvarnabhumi kon de douane de drie verdachten uiteindelijk in de kraag vatten. Thailand geldt als een prominente spil in de internationale handel van bedreigde (delen van) dieren en zeldzame planten.

Groningen krijgt eerste hondencafé van Nederland

De binnenstad van Groningen krijgt een heus hondencafé. Een exacte openingsdatum is nog niet gegeven, maar Hondencafé Kwispel moet het eerste hondencafé van Nederland worden. Bezoekers van het hondencafé betalen een vast bedrag per half uur en kunnen daarvoor onbeperkt koffie, thee en water drinken, maar ook uitgebreid met de dieren knuffelen. Voor andere dranken, snacks en broodjes moet iets worden bijbetaald.

Aangifte wegens afschieten wilde wisent in Duitsland

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Vanatori_neamtDe Duitse afdeling van het Wereld Natuur Fonds heeft aangifte gedaan tegen de Oost-Duitse autoriteiten die opdracht hebben gegeven om een wilde Europese bizon (Bison bonasus) dood te schieten. “Na 250 jaar wordt er voor het eerst weer een volledig wilde wisent in Duitsland waargenomen en het enige dat de autoriteiten kunnen verzinnen, is hem dood te schieten”, verzucht Christoph Heinrich den Schritt van WNF. “Dit toont aan dat de overheid niet weet hoe ze met wilde dieren moet omgaan.” Het dier werd als een gevaar voor de omgeving bestempeld, waarop kreeg een jager opdracht om de bizon te doden. In werkelijkheid vormt een wisent geen enkele bedreiging voor de mens en zijn er amper of geen gevallen bekend van wisentenaanvallen op mensen. Aangenomen wordt dat de wisent vanuit Polen de Duitse grens is overgestoken.

Reuzenkrokodil doodgeschoten in Australië

CroceyeDe Australische politie is een onderzoek begonnen naar de dood van een ruim 5 meter lange zoutwaterkrokodil. Het enorme dier overleed volgens Australische media aan een schotwond. De schutter riskeert een jarenlange celstraf en een forse boete. De autoriteiten haalden de krokodil uit een rivier in Queensland nadat ze een tip hadden gekregen. Het reptiel was vermoedelijk al enkele dagen dood toen iemand het kadaver zag drijven en alarm sloeg. De enorme krokodil was volgens een expert mogelijk al vijftig tot zeventig jaar oud.

Gentiaanblauwtje heeft het zwaar in Nederland

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Glaucopsyche_alcon-01_(xndr)Het gentiaanblauwtje  (Maculinea alcon) neemt in Nederland sinds 2003 sterk in aantal af. Destijds waren er nog 94 populaties van dit mooie vlindertje. Tijdens een telling in 2015 was dit aantal gedaald tot slechts 48 populaties, wat neerkomt op een afname van 87 procent. Tot nu toe zijn er dit jaar 26 populaties geteld. De hoop is dat dit aantal nog toeneemt en de negatieve spiraal enigszins gestopt kan worden. De kwetsbaarheid van het gentiaanblauwtje is deels het gevolg van zijn ingewikkelde levenscyclus. De rupsen zijn tijdens de eerste groeifase afhankelijk van de klokjesgentiaan. Na deze fase zijn zij weer afhankelijk van mieren, vooral de bossteekmier en moerassteekmier. Nadat de rups van het gentiaanblauwtje uit zijn eitje is gekomen en ongeveer tien dagen heeft doorgebracht op de bloem, laat hij zich namelijk op de grond vallen. Op de grond wacht hij tot hij wordt meegenomen door een mier.

Brabantse steden gaan meer woonruimte scheppen voor vogels en vleermuizen

Huismus-300x200De Brabantse steden Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg nemen maatregelen om te zorgen dat stadsvogels en vleermuizen de komende jaren meer nest- en verblijfplaatsen krijgen in gebouwen. Er zullen onder meer zogenoemde ‘neststenen’ worden ingemetseld in nieuwe gebouwen. De vijf steden hebben hiertoe een samenwerking gesloten met verschillende partijen zoals de Vogelbescherming, Zoogdiervereniging, woningcorporaties, projectontwikkelaars en aannemers. De steden vinden dat dieren zoals gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen horen bij het stadsbeeld, maar zien tegelijkertijd dat deze vogels en vliegende zoogdieren steeds moeite hebben om nestruimte te vinden in het urbane landschap.

Olifanten geëlektrocuteerd in Botswana

Olifantengropechoberivier-300x200Bij het dorp Dukwi in Botswana zijn negen olifanten gedood door een hoogspanningskabel. De dieren wilden water drinken bij een lekkende pijpleiding, maar trokken daarbij de mast van een elektriciteitsleiding om. De kabels vielen zo’n drie meter naar beneden, wat overeen komt met de gemiddelde hoogte van een Afrikaanse olifant. De dieren raakten daarop verstrikt in de kabels en kwamen onder stroom te staan.

Minster Schippers hoeft niet in actie te komen tegen tijgermug

Foto: James Gathany/CDC, Wikimedia Commons

266px-Aedes_aegypti_CDC-GathanyMinister Edith Schippers (Volksgezondheid) hoeft niets te doen tegen bedrijven die gebruikte autobanden importeren waar zich tijgermuggen in schuilhouden. Dat bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag. Volgens de hoogste rechter is de minister niet bevoegd om op grond van de warenwet maatregelen tegen de bedrijven te nemen. Dat kan alleen als het te verwachten gebruik van de banden tot gevaar voor de consument leidt.

Zorgen voor ziek huisdier hebben grote invloed op geestelijk gestel van baasje

Tysonmetkluif-300x224De ziekte van een huisdier gaat de meeste eigenaren ook niet in de koude kleren zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers die zijn verbonden aan de Amerikaanse Kent State University (Ohio). Personen die eigenaar zijn van een dier dat lijdt aan een chronische of terminale ziekte hebben vaker te kampen met kwalen als angst, stress of depressie. De onderzoekers vergeleken de geestelijke gezondheid van 119 honden- of katteneigenaren met die van een gelijk aantal personen wier huisdier lijdt aan een chronische of  dodelijke ziekte. De huisdiereigenaren werd vragen gesteld middels de Zarit Burden-methode, waarmee kan worden bepaald in hoeverre de (geestelijke) gezondheid van iemand wordt beïnvloed door het verlenen van zorg aan een naaste. Normaal telt de onderzoeksmethode 22 vragen, maar voor het huisdierenonderzoek werd de vragenlijst ingekort naar achttien stellingen. De onderzoekdeelnemers moeten op een schaal van nul tot vier aangeven in hoeverre zij zich in de geponeerde stellingen kunnen vinden.

Buxusmotten rukken op in Nederland

Foto: Qflieger, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Cydalima_perspectalis_011997Het aantal buxusmotten is dit jaar explosief toegenomen in Nederland. En dat is slecht nieuws voor veel tuinliefhebbers, want de rupsen van de prachtig gekleurde nachtvlinder hebben veel buxusstruikjes kaal gevreten. De buxusmot (Cydalima perspectalis) is in onze contreien een exoot, want het beestje is oorspronkelijk afkomstig uit oostelijk Azië. De soort is vermoedelijk met ladingen buxus uit Japan meegereisd naar Europa en wordt sinds een jaar of tien ook in Nederland gesignaleerd. Vooral in Zuid-Nederland is de soort bezig een stevige opmars. De motten zijn slecht nieuws voor mensen die een buxusstruik in de tuin hebben staan. De planten worden namelijk kaalgevreten door de rupsen. Door flink terugsnoeien kan de buxusstruik wel gered worden, maar als de bladeren jaar na jaar worden weggevreten zal de struik uiteindelijk toch doodgaan.