Categorie: "Mens en dier"

Zeeslangen worden zwart door vervuild water

Foto: Claire Goran  

naamloosDe zeeslangensoort Emydocephalus annulatus stelde biologen een tijdlang voor een raadsel. Normaal is de slang getooid met zwarte en witte banden die een opvallend lichaamspatroon vormen. Toch worden in de buurt van steden in het Pacifisch gebied al decennialang exemplaren gevonden die de karakteristieke strepen missen en helemaal zwart zijn. Wetenschappers denken nu te weten waarom bepaalde exemplaren hun strepen hebben ingeruild voor een zwarte basiskleur. De uitleg is tegelijkertijd verontrustend en hoopvol. De aanpassing van de slangen staat in vakkringen bekend als ‘industrieel melanisme’. Dit verschijnsel werd ook geobserveerd bij Britse berkenspanners (een mottensoort), die in de hoogtijdagen van de Industriële Revolutie hun normale peper- en zoutkleuren inruilden voor een donkere lichaamskleur. Zo bleven ze ook goed gecamoufleerd in bossen die sterk waren aangetast door steenkoolvervuiling. Bij de slangen zien we iets vergelijkbaars, al dient de zwarte kleur bij de zeeslangen niet voor camouflagedoeleinden. Ze gebruiken de zwarte schubben vooral om uit de industrie afkomstige toxische stoffen uit het water op te nemen.

Grote Australische rivierkreeften voortaan beter beschermd

Foto: Stemonitis, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

220px-Astacopsis_gouldi_Oxford_museum_specimenAustralië gaat meer speciale natuurgebieden instellen om de grootste rivierkreeft op aarde een handje te helpen. De Astacopsis gouldi kan maar liefst tachtig centimeter groot, zes kilo zwaar en zestig jaar oud worden. De kreeft komt alleen voor in bepaalde delen van Tasmanië en wordt met uitsterven bedreigd. Naar schatting zijn er nog maar een kleine honderdduizend exemplaren van de soort in leven. Grootschalige houtkap in hun leefgebieden heeft tot gevolg dat er grote hoeveelheden zand en klei belanden in de kreken en riviertjes waar de kreeften zitten.

Nu al meer dieren dood door stalbranden dan in 2016

Het jaar is nog lang niet voorbij, maar nu al ligt het aantal dieren dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van een stalbrand hoger dan vorig jaar. Dit jaar zijn er 225.000 dieren (vooral kippen en varkens) omgekomen. In heel 2016 waren dat er 201.000. Dat wijzen cijfers van Wakker Dier uit. De organisatie wil dan ook dat er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen om het aantal dierlijke slachtoffers in te perken. Wakker Dier wil onder meer dat verplicht sprinklerinstallaties en brandmelders in de stallen geplaatst worden. Ook wil de organisatie dat er voldoende bluswater, betere vluchtwegen, brandveilige ventilatiesystemen en een verplichte keuring van elektrische installaties.

Negen jonge kraanvogels op Nederlandse bodem in 2017

Foto: Marek Szczepanek, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Grus_grus_5_(Marek_Szczepanek)In 2017 zijn in totaal 22 territoria van de kraanvogel vastgesteld in Nederland. Broedparen met kuikens zijn gezien in Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland. Kraanvogels broeden in Nederland in uitgestrekte hoogvenen, natte heidevelden en boswachterijen met heide en vennen. Het broedsucces in Drenthe en Friesland was het afgelopen jaar matig, terwijl de situatie in Overijssel en Gelderland gunstiger uitpakte. In totaal vlogen er negen jonge kraanvogels uit. Het broedseizoen van 2017 was droog. Veel broedplaatsen vielen droog, sommige werden verlaten en nalegsels bleven nagenoeg uit. De droogte maakte zelfs in de hoogveengebieden broedplaatsen ongeschikt en nesten gevoelig voor predatie.

Dierenbescherming presenteert waarschuwingsbord voor achterlaten honden in hete auto’s

Foto: Dierenbescherming

dierenbescherming-waarschuwt-risicos-hete-auto-hondenDe Dierenbescherming waarschuwt met een nieuw bord hondenbezitters om hun dier niet in de auto achter te laten. ​”Op slot, hond eruit”, staat op het bord te lezen. Het ontwerp is een variant op een bekend waarschuwingsbord waarin automobilisten worden geadviseerd hun kostbare spullen niet in de auto achter te laten. Het heeft dezelfde vormgeving als “Op slot, buit eruit”, dat op tal van parkeerplaatsen waarschuwt voor inbrekers. De organisatie wil voor volgende zomer circa honderd van de nieuwe borden door heel Nederland neerzetten, vertelt een woordvoerster.

Babydolfijn overlijdt door selfies van badgasten

Foto: Equinac

naamloosWe leven in een tijdperk waarin vooral het eigen ik centraal staat. Hoewel je zou kunnen zeggen dat de moderne selfiecultuur een vrij onschuldig fenomeen is, worden andere wezens geregeld het slachtoffer van onze nimmer aflatende queeste naar zelfverheerlijking en het verlangen om elke gebeurtenis in ons leven op de gevoelige plaat vast te leggen. Een goed voorbeeld is een incident dat zich onlangs afspeelde op een strand in Zuid-Spanje. Badgasten stuitten daar op een babydolfijn die zijn moeder kwijt was. De vakantiegangers pakten massaal hun mobieltjes voor een spontane fotoshoot. Het kwalijke was dat ze het dolfijntje ook oppakten en aaien, gedrag dat er geheid voor zorgt dat een wilde babydolfijn gigantisch in de stress schiet.

Rattenslang aangetroffen in centrum van Almere

Foto: politie

rattenslang-aangetroffen-in-centrum-almereDe politie heeft dinsdagavond in het centrum van Almere een rattenslang aangetroffen. Het dier komt niet in Nederland voor en is vermoedelijk ontsnapt of gedumpt door zijn eigenaar. Rattenslangen zijn middelgrote en niet-giftige wurgslangen. De reptielen zijn volkomen ongevaarlijk voor mensen. De platselike politie kreeg dinsdagavond om 22.30 uur een melding dat er een slang was gezien aan de Dichterhof in Almere.

Witte eland gefilmd in Zweden

Foto: Tommy Pedersen/ EPA

88412_w844_r844-475_1039babDe Zweed Hans Nilsson heeft in eigen land een zeldzame witte eland voor zijn camera gekregen. In heel Zweden lopen amper honderd van deze witte elanden rond. De eland is  geen albino, want het is overduidelijk te zien dat het dier geen rode ogen heeft. Door een genetische mutatie is de vacht en het gewei van het hert wel vrijwel helemaal wit.

Stichting Natuurbeelden organiseert ‘remixwedstrijd’

Stichting Natuurbeelden gaat een wedstrijd organiseren waarin makers worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met de open collectie van de organisatie. Tot en met 17 september kan iedereen meedoen aan de wedstrijd en een remix insturen. Een deel van de collectie van Stichting Natuurbeelden is klaar voor hergebruik via natuurbeelden.openbeelden.nl. Voor deze wedstrijd roept Natuurbeelden makers op om de ruwe shots te mixen met eigen materiaal en zo een kort project te produceren en in te sturen. Het eindproduct mag van alles zijn.

Hommelkoninginnen minder productief na blootstelling aan insecticiden

Hommeldrievennen-300x200Hommelkoninginnen die worden blootgesteld aan bepaalde insecticiden zijn daarna veel minder productief in de voortplanting. Die ontwikkeling kan op de korte tot middellange termijn zorgen voor het verdwijnen van hommelpopulaties. Dat betogen ecologen in een studie die recentelijk is gepubliceerd in het blad Nature: Ecology & Evolution. De voornaamste conclusie van het onderzoek is dat de kans dat een hommelkoningin een nieuwe kolonie sticht na blootstelling aan de stof thiamethoxam met meer dan een kwart afneemt.