Categorie: "Mens en dier"

De dierentuin als oorlogstoneel

3045160623141448gOorlogen zijn niet alleen een verschrikking voor de mens, maar treffen vaak ook andere dieren die leven in gebieden waar de bommen vallen of het mitrailleurvuur ratelt. In de Tweede Wereldoorlog vielen naast veel andere instituten bijvoorbeeld ook dierentuinen massaal ten prooi aan het oorlogsgeweld. In Oorlogszone Zoo besteedt auteur Kevin Prenger bijvoorbeeld aandacht aan het lot van de Berlijnse Zoologischer Tiergarten tijdens WOII. Veel mensen zullen de verwoesting van de dierentuin afdoen als een weinig belangwekkende voetnoot in de annalen van de Tweede Wereldoorlog, maar dit is slechts ten dele waar. De destructie van de zoo staat namelijk in zekere zin symbool voor het bredere plaatje. De verwoesting en dood van talloze onschuldige dieren illustreert de zinloosheid van de oorlog en symboliseert tegelijkertijd ook de dood van de kinderlijke onschuld. Is de dierentuin immers geen plaats waar onschuld en liefde veel jonge zielen voorzien van dierbare jeugdherinneringen?

Diervriendelijke vakantiehuizen voor hondenliefhebbers

Honden zijn gewaardeerde huisgenoten en voor veel mensen knuffelige maatjes waarvan bewezen is dat ze ons helpen langer te leven. Wat ook bijdraagt aan een langere levensduur is vakantie. Dus wat nou als we deze twee dingen combineren? HomeToGo helpt je hier een handje mee en zocht de 7 meest diervriendelijke vakantiehuizen voor je uit die inclusief honden geboekt kunnen worden!

1. Labradors in Barcelos, Portugal1. Labradors in Barcelos, Portugal

Dit vakantiehuis in de Portugese regio Braga, Portugal is de thuisbasis van niet één, maar twee schitterende honden. De liefdevolle labradors geven je gezelschap in dit relatief afgelegen huis – 32 kilometer van de dichtstbijzijnde stad. Er is een groot zwembad, een prachtige tuin, twee mooie terrassen, evenals kilometers platteland klaar om te ontdekken samen met je nieuwe vierpotige vrienden. Gezien het feit dat je hier eenvoudig met vier personen kunt overnachten, is dit vakantiehuis voor maar €33 per nacht een absoluut koopje.

2. Beagle in Bangalore, India

2. Beagle in Bangalore, IndiaZei er iemand beagle? Dat klopt! De zogeheten Polaroid Home is de thuisbasis van de schattige Beagle genaamd Hash. Zoals alle beagles heeft hij veel wandelingen nodig. Dus als je zin hebt in wat gezelschap terwijl je de prachtige stad Bangalore in India gaat verkennen, vergeet dan Hash niet mee te nemen op avontuur. Daarnaast is er ook Mr. Flash, een zeer vriendelijke kat die graag op je schoot komt zitten. Andere honden zijn hier ook van harte welkom. Met vier slaapkamers, is de vakantiehuis voor slechts €41 per nacht te boeken.

3. Puppy in La Paz, Mexico

De Casita bij Casa Navarro is een gezellige, compact vakantiehuis dat perfect is voor een stelletje. die perfect is voor een echtpaar. De gastheren, Michael en zijn schattige pup Bud, staan bekend om hun gastvrijheid en warmte; je voelt je gegarandeerd meteen thuis! De nabijgelegen hoofdstad van de staat, La Paz, biedt bezoekers een meer authentieke Mexicaanse ervaring in vergelijking met andere toeristische steden. Voor slechts €61 per nacht kan jij de volgende buddy van Bud worden.

4. Engelse cockerspaniël in Mascali, Italië

Alle hondenliefhebbers opgelet! Er schijnt namelijk een zeer gezellige Engelse cockerspaniël in Mascali, Italië te wonen. Naast de prachtige hond, beschikt deze Siciliaanse villa over twee slaapkamers, een zwembad en een jacuzzi voor als de zon eenmaal ondergaat. Voel je vrij om groenten en fruit te plukken in de omliggende tuinen, speel tafeltennis naast het zwembad, en natuurlijk, vergeet niet te spelen met de hond! Voor een prijs van €85 per nacht kan jij verblijven in deze diervriendelijke villa vlak naast de beroemde berg Etna.

5. Twee pooches in Herodsfoot, Engeland

De zogeheten Shippen Cottage ligt in het charmante Cornwall (Zuid-Engeland). In de buurt zijn prachtige stranden te vinden die ideaal zijn voor surfers. De kilometerslange wilde heide rondom het vakantiehuisje maakt deze bestemming zeer diervriendelijk. Als je er dus voor kiest om de landschappen te verkennen, vergeet dan niet om de twee lieve honden mee te nemen! Ook hier zijn je eigen honden welkom. Het charmante huisje heeft originele balkenplafonds en een gezellige houtkachel. Voor €122 per nacht kom je hier helemaal tot rust.

6.  Huskies in Krokom, Zweden

6. Sledehonden in Krokom, ZwedenNiet één, niet twee…. niet drie, maar tien honden horen bij dit gezellige vakantiehuisje! Bezoek het koude Krokom in Zweden om te genieten van een fantastisch winterachtig natuurparadijs. Dit is het droomhuis voor iedere hondenliefhebber, compleet met een eigen kudde sledehonden. Bezoek het nabijgelegen meer Storsjön te voet of via de hondenslee. Als je geluk hebt zie je wellicht nog het angstaanjagende monster Storsjöodjuret in het meer. Maak je vooral geen zorgen, want de kudde huskies om je heen zal je gegarandeerd veilig houden. Voor €102 per nacht beleef je het ultieme diervriendelijke sneeuwavontuur.

7.  Een labrador in Wanaka, Nieuw-Zeeland

Dit appartement in Wanaka, Nieuw-Zeeland heeft een eigen ontvangstcomité , samengesteld om nieuwe bezoekers zich meteen thuis te laten voelen. Het comité bestaat uit een grote labrador en twee zwarte katten en het vakantiehuis zelf koste €147 per nacht. De dieren zullen je met open pootjes verwelkomen. Met het Mount Aspiring National Park in de buurt is er bovendien volop gelegenheid voor diervriendelijke avonturen met je nieuwe vierpotige vriendjes.

Grote alligator kruipt in zwembad

GatorkinyongaEen meterslange alligator heeft een Amerikaans echtpaar gisterochtend de stuipen op het lijf gejaagd. Het forse reptiel van zo’n drie meter lang lag plotseling in het zwembad bij hun huis in Sarasota (Florida). Het echtpaar sloeg alarm bij de politie omdat ze dachten dat een inbreker op hun terrein rondsloop. “En daarna dacht ik eerst nog dat het om een rode lynx ging, maar toen ik beter keek zag ik dat een gigantische alligator was”, vertelde de eigenaar van het huis tegen FOX 13 News.

Vlinderstichting: aantal vlinders sinds 1992 met veertig procent gedaald

Dagpauwoog-300x199Het gaat nog altijd ”niet best” met de vlinders in Nederland. Dat constateert de Vlinderstichting in haar jaarverslag. De helft van de 47 soorten waarvan de stichting trends in kaart heeft gebracht, gaat achteruit. Sinds 1992 is het totale aantal vlinders met zo’n veertig procent gedaald, zo blijkt uit tellingen van de Vlinderstichting. Vrijwilligers houden op honderden vaste routes in het land wekelijks de vlinderstand bij. Uit hun waarnemingen blijkt dat 2017 een jaar van extremen was: goed voor sommige soorten, dramatisch voor andere.

Vogels overleden door met pindakaas besmeerd lijmplankje

Foto: Politie Haarlemmermeer

De Hoofddorpse politie heeft een nogal lugubere foto op Facebook geplaatst waarop twee dode vogeltjes op een lijmplank te zien zijn. De de plank was ingesmeerd met pindakaas om de dieren te lokken.”Dierenbeulen hadden het met lijm en pindakaas bestreken plankje in de bosjes van de Gelderlandstraat in Hoofddorp verstopt. “Een aantal vogeltjes is vast komen te zitten en hierdoor overleden. Sommige vogels leefden nog en konden door de dierenambulance worden bevrijd” schrijft de politie op Facebook.

Zweedse bruine beren blijven steeds langer bij hun moeder

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Björnskådning_Wild_Nordic_q7f6074Jonge Europese bruine beren (Ursus arctos arctos) in Zweden blijven langer bij hun moeder dan tientallen jaren geleden. Voorheen weken ze definitief van hun moeders zijde als ze ongeveer anderhalf waren, maar nu duurt het wel tweeënhalf jaar voordat de grote omnivoren zelfstandig zijn. Dat meldt de BBC op basis van onderzoek van de Université du Québec. De opmerkelijke gedragsverandering is volgens de biologen waarschijnlijk ontstaan doordat beren zonder jongen afgeschoten mogen worden in Zweden en beren met jongen niet. Het jagen heeft volgens de onderzoekers een selectief effect.

Jachtluipaard springt in jeep tijdens safari in de Serengeti

CheetahuntertshukuduVeel dichter dan de toeristen in deze video kun je niet in contact komen met een van de fraaiste iconen van de Afrikaanse wildernis. Tijdens een safari in de Tanzaniaanse Serengeti trok het voertuig waarin ze zaten de aandacht van een drietal jachtluipaarden. Terwijl de toeristen genoten van het dier dat op de motorkap klom, sloop een ander dier aan de achterzijde stiekem de jeep binnen.

Pluimveebedrijven overtreden regelmatig regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Battery_hens_-Bastos,_Sao_Paulo,_Brazil-31March2007Bedrijven in de pluimveevleesketen lappen de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid geregeld aan hun laars. De dieren hebben vaak onvoldoende voer en drinkwater. Doordat er in de stallen te weinig droog strooisel ligt, hebben ze bovendien sneller last van pijnlijke zweren aan de poten. Eenmaal in het slachthuis is het risico groot dat het pluimvee niet goed wordt verdoofd voor het wordt geslacht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die ook signaleert dat pluimveehouders zich niet houden aan alle regels voor het gebruik van antibiotica.

Eerste knoflookpadden 2018 in NP De Meinweg

closeupknoflookpadPaddenamplex2016De regen en minder koude nachttemperatuur was voor veel amfibieën het signaal om vannacht aan de wandel te gaan. Dat resulteerde vandaag in goedgevulde emmers tijdens de controles die we in deze tijd van het jaar bij een aantal uitgerasterde poelen in NP De Meinweg. Het hoofddoel van het onderzoek is om te monitoren hoeveel en welke knoflookpadden (de beestjes zijn te herkennen aan hun per individu unieke rugtekening) naar het water en weer terug trekken. Tot nu toe hadden we dit jaar nog geen exemplaren gevangen, maar vandaag was het met vijf stuks wel raak.

Dode Limburgse schapen waren slachtoffer van wolf

grijzewolf2-150x150Limburgse schapen die eerder deze maand dood werden gevonden, zijn doodgebeten door een wolf. Dat blijk uit DNA-onderzoek. Het vermoeden bestond al, maar door het onderzoek in de bijtwonden is dat nu bevestigd. Dat meldt de provincie Limburg. De gedupeerde schapenhouders in Lottum, Venlo en bij Heythuysen hebben nu recht op een vergoeding. Volgens het DNA-onderzoek is de kans groot dat het gaat om dezelfde wolf die eerder deze maand in het Belgische Opoeteren werd doodgereden.