Categorie: "Mens en dier"

Chimpansees zijn veel sterker dan mensen

Mannetjeschimpanseeskyamburakloof-300x199Het is voor primatenkenners geen wereldschokkend nieuws, maar recent onderzoek bewijst dat chimpansees een stuk sterker zijn dan mensen. Gemiddeld zijn ze zo’n 35 procent krachtiger dan wij. Het geheim van de chimpansee zit hem vooral in het grotere aantal snelle spiervezels. Hierdoor kunnen de mensapen met snelle en explosieve bewegingen meer kracht opwekken. De wetenschappers van de University of Arizona kwamen tot hun conclusies door spieren te onderzoeken die afkomstig waren uit de lichamen van drie overleden chimpansees. Ze ontleedden deze spieren tot op het niveau van individuele spiervezels. Vervolgens rekten ze de vezels uit in een laboratorium om te bepalen hoeveel kracht de overleden apen ermee konden opwekken. Uit het onderzoek blijkt dat de spieren van chimpansees gemiddeld voor 66 procent bestaan uit snelle spiervezels (fast twitch fibers).

Veertien wilde zwijnen aangereden tussen Eindhoven en Valkenswaard

DSC_1030_01-300x200Maar liefst veertien wilde zwijnen zijn in de nacht van zondag op maandag gedood door een aanrijding met een personenauto op de N69 in Valkenswaard. Het waren nog behoorlijk jonge dieren. Ook de auto die bij het ongeluk was betrokken raakte flink beschadigd, terwijl de inzittende ongedeerd bleven. De groep zwijnen werd aangereden op de weg tussen Eindhoven en Valkenswaard, zo liet de politie weten. Door de groeiende populatie wilde zwijnen komen aanrijdingen in het zuidoosten van Brabant steeds vaker voor. Vorig jaar werden er 34 geteld en het aantal komt dit jaar waarschijnlijk hoger uit, verwacht secretaris Cor Louwers van de Brabantse stichting SAMF, de organisatie die wildaanrijdingen afhandelt. Toch is zo’n grote aanrijding als die bij Valkenswaard uitzonderlijk.

Dierenambulance Amsterdam op zoek naar ontsnapte neusbeer

 Foto: Vassil, Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Coati_roux_Amiens_4Dierenambulancemedewerkers maken in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord jacht op een ontsnapte neusbeer. Bij een vangstpoging beet het dier dwars door het net en door de beschermende handschoen van een medewerker. Een tweede ploeg medewerkers rukte uit, maar trof het dier niet meer aan. Mensen wordt aangeraden afstand te houden en de dierenambulance te bellen als ze de neusbeer spotten.

Blauwe haai zorgt voor paniek op Mallorcaans strand

naamloosFoto: screenshot YouTube

wemmers op het Spaanse eiland Mallorca kregen zaterdag de schrik van hun leven gekregen toen er plotseling een blauwe haai tussen hen in zwom. Videobeelden laten zien dat de roofvis behoorlijk dicht in de buurt kwam van een groepje zwemmers. Strandwachten bij het plaatsje Magaluf hesen direct de rode vlag, waarop zwemmers onmiddellijk het water moesten verlaten. De circa twee meter lange haai is gevangen en overgebracht naar een plaatselijk zeeaquarium. Blauwe haaien zijn zelden gevaarlijk voor mensen. Schipbreukelingen zijn in het verleden wel eens ten prooi gevallen aan blauwe haaien, terwijl er ook incidentele gevallen bekend zijn van duikers die door de dieren zijn gebeten.

Duikexpeditie Doggersbank succesvol

De Stichting Duik de Noordzee Schoon heeft een succesvolle tiendaagse expeditie bij de Doggersbank achter de rug. In het Noordzeegebied, dat ten oosten van Noord-Engeland ligt, heeft het expeditieteam nieuwe en zeldzame diersoorten ontdekt, zijn onbekende wrakken doorzocht en is een recordaantal visnetten opgeruimd. Het team komt vandaag terug in de haven van Scheveningen. De expeditie is een gezamenlijk initiatief van Stichting Duik de Noordzee Schoon en Stichting De Noordzee. De organisaties willen het belang van natuurlijke- en kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten. Het expeditieteam is een gemêleerd gezelschap dat bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen, filmers en supportduikers.

Kangoeroe zorgt voor vertraging op het spoor

KangoeroeEen kangoeroe heeft zaterdag voor vertraging gezorgd op het spoor tussen Zwolle en Meppel. De NS kon daardoor tijdelijk minder treinen laten rijden op het traject. Om het beestje niet aan te rijden moesten treinen langzamer rijden dan normaal, wat ook weer leidde tot een afname van het aantal treinen. Het buideldier zou korte tijd heen en weer over het spoor hebben gesprongen.

Douane Schiphol onderschept in houten beelden verstopte neushoornhoorn

Rhinomotherumkumbe-300x200De douane op Schiphol heeft meer dan zes kilo neushoornhoorn onderschept. De smokkelwaar zat in delen verstopt in houten beelden die in een krat van Zuid-Afrika naar Laos werden verscheept. Vooral in China en Vietnam is veel vraag naar de hoorn van neushoorns. De ornamenten worden in vermalen vorm verwerkt in traditionele medicijnen, die heilzaam zouden zijn voor kwalen als impotentie. Wetenschap bewijs voor die claim bestaat echter niet.

Wandelaar vindt gigantische wurgslang in Oosterbeek

Foto: Stichting Dierenambulance Nederrijn

BBD5j5UEen wandelaar heeft vanochtend in Oosterbeek een enorme dode wurgslang gevonden. De tijgerpython was 4,7 meter lang en lag in een droge sloot langs het spoor. Waarschijnlijk heeft het dier daar meerdere dagen gelegen. Een woordvoerder van de politie zei geen idee te hebben waar het reptiel vandaan komt. Het is niet duidelijk of het om een ontsnapte slang gaat of dat een eigenaar het dier daar heeft gedumpt. Dat laatste ligt het meeste voor de hand, want de temperaturen van de laatste weken zijn ook voor een uit de tropen afkomstige python prima. Bovendien hoeven ook grote slangen niet vaak te eten. Het is dus onwaarschijnlijk dat de tijgerpython, ook al gezien haar behoorlijke omvang, de hongerdood is gestorven.

Onderzoek brengt domesticatiegeschiedenis van katten in beeld

Katoptuinhuis-300x200Hoewel ze pas later gedomesticeerd werden dan honden en ook vandaag de dag nog veel wilde trekjes vertonen, zijn katten wereldwijd uitgegroeid tot enorm populaire huisdieren. Een in het blad Nature Ecology & Evolution gepubliceerd onderzoek laat zien dat de geschiedenis van de huiskat zo’n 6400 jaar geleden begon in het Nabije Oosten. Boeren begonnen er met succes gewassen te verbouwen en sloegen een deel van hun oogst op. Dat trok uiteraard hongerig ongedierte (vooral ratten en muizen) aan. En die muizen en ratten trokken op hun beurt weer katten aan. De boeren zijn waarschijnlijk al vroeg overtuigd geraakt van de voordelen die gepaard gingen met de aanwezigheid van sublieme jagers als katten. Waarschijnlijk waren het dan ook deze boeren die als eersten op het idee kwamen om de kat te temmen. Vanaf dat moment gaat het hard. De tamme kat verovert de wereld en duikt een paar honderd jaar later al een stuk verder westwaarts op in wat nu Bulgarije en Roemenië zijn.

Grizzlyberen Yellowstone niet langer op lijst met bedreigde diersoorten

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Grizzlybear55Onder de Amerikaanse opperezel Donald Trump voltrekt de afbraak van een fair en navolgenswaardig Amerika zich op diverse terreinen, maar de natuur is zonder twijfel een van de grootste slachtoffers. Dat geldt ook voor het meest imposante landroofdier van het land. Grizzlyberen in het Yellowstone National Park staan voortaan namelijk niet meer op de lijst van bedreigde en streng beschermde diersoorten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Er zouden op dit moment ongeveer zevenhonderd grizzlyberen in en rond Yellowstone leven. In alle staten, buiten het berenparadijs Alaska, zijn dat er in totaal naar schatting nog geen tweeduizend. Bedreigde dier- en plantensoorten vallen in de Verenigde Staten onder de US Endangered Species Act. Op basis van die wet kan de Amerikaanse overheid dier- en plantensoorten aanmerken als bedreigd om ze zo voor uitsterven te behoeden. Dat gebeurde in 1975 ook met de grizzlybeer.