Categorie: "Mens en dier"

Burgers’ Zoo ontvangt bijzondere zeedieren

GoldencownoseraysHet Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo heeft gisteren 37 nieuwe zeedieren mogen verwelkomen. Ze zijn afkomstig uit het Antwerpse Aquatopia. Dat zeeaquarium sluit binnenkort zijn deuren en heeft collega-parken in Europa gevraagd om dieren over te nemen. In Arnhem kwamen woensdag veertien mangrovekwallen, veertien vleermuisvissen, drie koeneusroggen (zie foto), een napoleonvis, een luipaardhaai, een oranjevleklipvis, twee grote netmurenes en een koningssnapper aan.

Zeldzame zadelrob na opvang weer vrijgelaten

Foto: Virginia State Parks, Wikimedia Commons/CC BY 2.0
Harp_seal_at_False_CapeDe zadelrob Summer is woensdag vrijgelaten, ver boven de kust van Ameland. Het dier werd begin oktober opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen. Summer werd 9 oktober op het wad in Den Oever aangetroffen: de rob woog toen slechts 63 kilogram en was ernstig verzwakt. Na een paar maanden intensieve zorg in Pieterburen is het dier weer aangesterkt en voldoende op gewicht gekomen. Bij haar vrijlating woog ze weer 143 kilo. Zadelrobben (Pagophilus groenlandicus), die normaal verder noordelijk voorkomen, zijn een zeldzame verschijning in onze contreien.

Mot vernoemd naar Donald Trump

Foto: Vazrick Nazari, Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 4.0 International

Donaldtrumpi_frontalOf het beestje er zo blij mee moet zijn is de vraag, maar een recentelijk ontdekte mottensoort is vernoemd naar Donald Trump. De geel-witte kop van het insect deed de biologen denken aan de haardracht van het levende stripfiguur dat over een paar dagen president van de machtigste natie (al zou China die rol over niet al te lange tijd best eens over kunnen nemen) op aarde. De mot, die aanvankelijk werd aangezien voor een reeds eerder geclassificeerde soort, is dan ook omgedoopt tot neopalpa donaldtrumpi.

Houtkapverbod in Russische tijgergebieden blijft voorlopig van kracht

Nieuwe wetgeving

TigerposeCruciale leefgebieden van de ernstig bedreigde Siberische of amoertijger (de grootste katachtige op aarde) is op het nippertje gered. Begin januari trad een decreet van de Russische overheid in werking over de houtkap in het Russische Verre Oosten. Door de nieuwe wetgeving zou de beschermde status van maar liefst tachtig van de plaatselijke pijnboombossen verdwijnen. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Greenpeace tekenden onmiddellijk beroep aan tegen het besluit. De actie oogstte direct succes, want het ministerie heeft de wijziging inmiddels geschrapt waardoor het verbod op houtkap voorlopig in stand blijft.

Ecosysteem van onschatbare waarde

De wouden in het Russische Verre Oosten zijn een thuis voor maar liefst een kwart van de bedreigde diersoorten in Rusland.

Raad van State geeft toestemming voor afschieten damherten

Dama_dama8De Raad van State heeft woensdag een bezwaar van de Faunabescherming afgewezen. De klacht richtte zich tegen het afschieten van damherten in een natuurgebied ten westen van Haarlem. Met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter is een einde gekomen aan het juridische steekspel rond de afschot. De provincie Noord-Holland wil het aantal damherten in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen beperken tot maximaal duizend exemplaren. Volgens het provinciebestuur richten de dieren ecologische schade aan en vormen ze een risico voor het verkeer.

Bijen en wespen gevaarlijker dan Australische slangen

Statistieken

Gezien het grote aantal giftige slangensoorten dat in Australië rondkruipt, zoubijenmassa je verwachten dat de pootloze reptielen de dodelijkste dieren Down Under zijn. Een recent onderzoek laat echter een ander beeld zien en toont aan dat bijen en wespen van alle giftige dieren op het continent de meeste mensen doden of in het ziekenhuis doen belanden. De onderzoekers van de University of Melbourne bekeken ziekenhuisstatistieken van 42.000 mensen die tussen 2001 en 2013 werden opgenomen na toxines van een giftig dier binnengekregen te hebben. Ze zagen dat het aantal ziekenhuisopnamen door bijen- en wespensteken twee keer zo hoog lag (12.351 gevallen) als opnamen door slangenbeten, meldt The Guardian dinsdag. Het aantal doden lag met 27 gelijk.

Wasbeer rukt op in Limburg

Duitsland en Wallonië

Uit een onderzoek van Alterra blijkt dat de gewone wasbeer (Procyon lotor) isRaccoon_(Procyon_lotor)_2 bezig aan een opmars in Limburg. Uit verschillende delen van de provincie, waaronder Simpelveld, Schinveld (Zuid-Limburg), Roermond (Midden-Limburg), Afferden en Siebengewald (allebei Noord-Limburg). De wasberen kunnen ontsnapt of uitgezet zijn, maar het ligt meer voor de hand dat de dieren afkomstig zijn uit Duitsland of Wallonië. Daar komt de van oorsprong Noord-Amerikaanse soort namelijk al in behoorlijke aantallen in het wild voor. In Franstalig België verspreidt de soort zich behoorlijk snel, een ontwikkeling die ook zichtbaar is in de Nederlands-Duitse grensstreek. Alterra baseert zich daarbij op cijfers van afgeschoten en doodgereden wasberen in Duitsland. Dat aantal vervijfvoudigde namelijk in de periode 2004-2014 van twintigduizend dieren naar honderdduizend dieren.

Man gewond en honden gedood bij schietincident Wernhout

Een man is zondag gewond geraakt in het Noord-Brabantse Wernhout toen hij werd gebeten door zijn twee vechthonden. De twee honden zijn vervolgens doodgeschoten door zijn vrouw. Het stel was aan het wandelen met hun honden toen de twee dieren ruzie met elkaar kregen. Toen de man tussenbeide wilde komen, werd hij door beide honden tegelijk aangevallen.

Jonge honden worden graag op kindertoon toegesproken

Enthousiasme

Een nieuwe studie toont aan dat jonge honden bijzonder enthousiast reageren als ze op hoge toon worden toegesproken door vrouwen. Als de pups een geluidsopname horen van vrouwen die hen in een babytaaltje begroeten, rennen de beestjes vol enthousiasme op de luidspreker af en beginnen ze te blaffen. Wanneer ze stemmen horen van vrouwen die op normale toon spreken, ligt het interesseniveau bij de dieren een stuk lager. Tot die conclusie komen Franse onderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Audioboodschappen

De wetenschappers lieten bij hun experiment vrouwen audioboodschappen inspreken voor honden door ze te confronteren met foto’s van de gezelschapsdieren.

Geschubde wensdroom

Camouflage

Een diersoort die afgelopen najaar, tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika, erg hoog opTwigsnake het verlanglijstje van must sees stond, is de geheimzinnige twijgslang (Thelotornis capensis). Het duurde eventjes, maar uiteindelijk kreeg ik toch nog een exemplaar te zien. De twijgslang is een soort die primair vertrouwt op camouflage. Dankzij haar takachtige lichaam, dat zowel qua kleur als vorm helemaal opgaat in een boom of struik valt de slang nauwelijks op als ze in een boom hangt, roerloos wachtend op een passerende prooi (meestal hagedissen of kikkers, maar soms ook vogels) of respectievelijk de zon en schaduw gebruikend om de eigen lichaamstemperatuur te reguleren.