Categorie: "Mens en dier"

Ivoorkust organiseert chimpanseecongres om mensapen te redden

jongechimpansee-300x200Ivoorkust zal in juli het decor vormen van een speciaal chimpanseecongres. De top is vooral georganiseerd om een bijdrage te leveren aan de bescherming van de laatste wilde chimpansees in het West-Afrikaanse land. Het aantal chimpansees is sinds 2002 met negentig procent afgenomen in Ivoorkust. Er zullen ongeveer tweehonderd chimpansee- en natuurbeschermingsexperts afreizen naar de Abidjan. Volgens The Wild Chimpanzee Foundation, die chimpansees in West-Afrika probeert te beschermen, zijn er nog circa tweeduizend chimpansees over in Ivoorkust. In 2002 telde de Ivoriaanse chimpanseepopulatie nog zo’n twaalfduizend dieren. De snelle afname van het aantal chimpansees wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote ontbossing en verstedelijking in het land.

Paddentrek komt op gang door nat en zacht weer

Paddenamplex2016Hoewel het weer momenteel eerder aan de herfst dan aan het voorjaar doet denken, is de jaarlijkse paddentrek op veel plekken toch al enigszins op gang gekomen. Op zich is dat ook niet zo vreemd, want een combinatie van zachte nachttemperaturen en regen is meestal het signaal voor de dieren om uit hun winterrust te komen en de tocht naar hun voortplantingswateren te maken. In het door wegen doorsneden Nederland kan de massale trek plaatselijk resulteren in massa’s overreden dieren.

Te zwaar varken ontwikkelt vaker hartproblemen

VarkengaiaparkkleinZwaarlijvige varkens ontwikkelen steeds vaker structurele hartproblemen. De hartcapaciteit van veel varkens in Nederland  is in de afgelopen tien jaar verminderd, terwijl bloeddruk van de dieren vaak te hoog is. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van dierenarts Gerard van Essen van het Erasmus MC. Het probleem speelt vooral bij varkens die de 150 kilogram overschrijden, dieren dus die in onze industriële veehouderij zo snel mogelijk worden vetgemest voor een hogere vleesopbrengst. “De hartveranderingen zijn, net als bij de mens, waarschijnlijk een gevolg van een ongezonde leefstijl. Zware varkens hebben nauwelijks lichaamsbeweging. De afgenomen pompfunctie van het hart kan ze in de problemen brengen tijdens stressvolle en fysiek belastende gebeurtenissen zoals de geboorte van biggen”, stelt Van Essen.

Dolfinariumdolfijn Skinny overleden

Tuimelaarsduo-300x200De dolfijn Skinny, die sinds 1968 woonde en optrad in het Dolfinarium in Harderwijk, is dinsdag op 55-jarige leeftijd overleden. Het Dolfinarium besloot haar te laten inslapen, nadat er een agressieve tumor was geconstateerd en het opeens snel slechter ging met het zeezoogdier. Afgelopen zaterdag werd haar 55ste verjaardag nog gevierd, waarop ze werd verrast met onder meer een speciale dolfijnentaart. Ze leek zich toen nog redelijk te voelen, al zagen haar begeleiders al wel dat er iets met het dier aan de hand moest zijn.

Japanse dierentuin maakt apen af

Foto: Japanse makaken, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

250px-Jigokudani_hotspring_in_Nagano_Japan_002Een dierentuin in de Japanse stad Futtsu heeft 57 Japanse makaken afgemaakt omdat de dieren gekruist waren resusapen. Die laatste primatensoort komt van nature niet voor in Japan en wordt beschouwd als een invasieve exoot.  De Takagoyama-dierentuin was de thuisbasis voor 164 apen waarvan werd gedacht dat het allemaal volbloed Japanse makaken waren. Niet dus, want een derde van de dieren bleek een hybride tussen Japanse makaak en resusaap te zijn. Volgens de lokale autoriteiten mogen resusapen wettelijk niet gehouden of vervoerd worden, ook niet als het om kruisingen gaat.

NVWA neemt meer dan duizend vogels in beslag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben zaterdag 1087 vogels in beslag genomen tijdens de vogelmarkt in Zwolle. Tegen drie handelaren is proces-verbaal opgemaakt omdat ze de vogels illegaal hebben verkregen, aldus de toezichthouder dinsdag. Het ging om Afrikaanse vogelsoorten waar volgens de NVWA een levendige handel is. Ze zijn vaak in het wild gevangen en worden via diverse routes Europa binnengesmokkeld.

Haai bijt surfer dood bij La Réunion

breechinggreatwhite1Een 26-jarige surfer is op het eiland La Réunion  (Frans eigendom) doodgebeten door een haai. De man begaf zich met een bodyboard in de branding toen de roofvis toesloeg. De man werd door de haai in zijn been gebeten, waarbij een slagader werd geraakt. Toen de hulpdiensten hem uit het water haalden, was hij al overleden.

Stropers doden bijna vier op de vijf bosolifanten in Gabon

Foto: Thomas Breuer, Wikimedia Commons/CC BY 2.5

266px-LoxodontacyclotisTriest nieuws uit Afrika: Gedurende de afgelopen tien jaar is meer dan tachtig procent van de grootste populatie Afrikaanse bosolifanten verdwenen. Concreet betekent dit dat er in een decennium tijd zo’n 25.000 olifanten zijn vermoord. De slachting vindt vooral plaats in Gabon, het land met de grootste populatie bosolifanten. “Met minder dan 100.000 olifanten in Centraal-Afrika lopen de dieren het risico om uit te sterven als overheden en natuurorganisaties niet snel in actie komen”, stelt onderzoeker John Paulsen. Maar hoe komen Paulsen en zijn medeonderzoekers aan hun bevindingen? De bosolifant (Loxodonta cyclotis) , een kleiner neefje van de Afrikaanse savanneolifant (Loxodonta africana), is immers een dier dat een overwegend teruggetrokken bestaan leidt in de dichte oerwouden van Centraal-Afrika. Het antwoord is poep.

Meeuwen doodgeschoten in Volkels dierenpark

Foto: Andreas Trepte, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

266px-Larus-fuscus-taxboxTien kleine mantelmeeuwen (Larus fuscus) van dierenpark Zie-ZOO in Volkel zijn doodgeschoten. Aanvankelijk dacht het personeel van het park nog dat de slachting wellicht het werk was van een roofdier, maar sectie wees uit dat de vogels zijn beschoten. Net buiten het park zijn volgens Omroep Brabant bandensporen gevonden. Daarom denkt eigenaar Eeg Manders dat iemand vanuit de auto heeft geschoten. De schutters zijn mogelijk vastgelegd op camerabeelden van de luchtmachtbasis bij Volkel, die naast het park ligt.

Wetenschappers willen kruising tussen olifant en mammoet tot leven wekken

MammoetskeletOp de prestigieuze Harvard University probeert een team van wetenschappers onder leiding van George Church om weer een wolharige mammoet op de wereld te zetten. Met behulp van het DNA van een Aziatische olifant (die nauwer verwant is aan de wolharige mammoet dan de Afrikaanse olifant) en mammoet-DNA dat gevonden is in het ijs in Siberië, moet er over twee tot drie jaar al een hybride mammoet-/olifant-embryo ontwikkeld zijn. Laboratoriumtests hebben al aangetoond dat de cellen die het DNA van olifanten en mammoeten bevatten normaal functioneren.