Categorie: "Mens en dier"

Witte krokodil gezien in Australië

WhitecrocNatuurliefhebbers in het noorden van Australië werden zondag verrast toen ze in een rivier een witte krokodil zagen zwemmen. Deelnemers aan een krokodillenexcursie zagen het naar verluidt drie meter lange reptiel zwemmen in de Adelaide River, in de buurt van de stad Darwin (Noord-Australië). De witte kleur van deze Australische zoetwaterkrokodil (Crocodylus johnsoni) wordt vermoedelijk veroorzaakt door een tekort aan melanine, het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft.

Spitssnuitkrokodil komt aan land op Hollywood Beach in Florida

Foto: Tomás Castelazo, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5-2.0-1.0

220px-Crocodylus_acutus_mexico_02-edit1Op Hollywood Beach in Florida is maandag een inheemse spitssnuitkrokodil ( en niet een in Australië en Zuidoost-Azië voorkomende zoutwaterkrokodil zoals bepaalde Nederlandse media melden) aan land gekomen. Badgasten werden door de politie op veilige afstand gehouden. Het dier is later gevangen en in een mangrovegebied uitgezet. De spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus) komt voor in de zuidpunt van Florida, grote delen van Midden-Amerika en het Caribisch gebied en noordelijk Zuid-Amerika.

Kunstlicht heeft duidelijke effecten op nachtdieren

Foto: kooluil, ©entomart/Wikimedia Commons

266px-Mamestra_brassicae01Het effect van kunstlicht op nachtdieren wordt steeds duidelijker. Door ons veroorzaakte lichtvervuiling kan bijvoorbeeld de biologische klok van nachtdieren verstoren. Er was tot voor kort nog maar relatief weinig bekend over de invloed van kunstlicht op dieren. Om meer te weten te komen over het effect van kunstlicht op flora en fauna is het onderzoek Licht Op Natuur gestart. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs op het congres Ruimte en Licht gepresenteerd.Uit het onderzoek blijkt dat kunstlicht op veel verschillende manieren invloed heeft op nachtdieren. Zo werd onder andere gevonden dat de lokstoffen van de vrouwelijke kooluil (een nachtvlinder), waarmee de dieren mannetjes lokken, veranderen onder invloed van kunstlicht. Als deze lokstof verandert, kunnen mannetjeskooluilen de vrouwtjes niet of nauwelijks meer vinden. Het resultaat laat zich raden: minder paringen en dus uiteindelijk minder kooluilen.

Wakker Dier stelt dat veel dieren in de veehouderij te vroeg sterven

Miljoenen dieren in de veehouderij bezwijken voortijdig aan infecties of ziektes in de stal. Daarnaast sterven veel dieren omdat ze te zwak zijn om bij water en voedsel te komen, zo meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier maandag. De sterfte is volgens de organisatie het hoogst bij vleeskuikens die in korte tijd worden vetgemest (twintig miljoen), legkippen (zes miljoen) en varkens (vijf miljoen). Nederlandse veehouders houden in een jaar ongeveer 550 miljoen dieren, aldus Wakker Dier. De organisatie baseert zich onder meer op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2016. Volgens Wakker Dier zorgen vooral de omstandigheden waarin de dieren worden gehouden voor ziekte en stress. Hierdoor overlijden veel dieren al voordat ze eigenlijk geslacht zouden moeten worden. Boeren krijgen vaak ook niet genoeg geld om beter voor hun dieren te kunnen zorgen, vooral omdat supermarkten zo goedkoop mogelijk vlees willen verkopen.

Bron: Wakker Dier 

Trekduiven stierven uit omdat ze met zoveel waren

rom-pair-410Afbeelding: Royal Ontario Museum

De trekduif geldt als een van de krachtigste voorbeelden van door de mens gepleegde ecocide. Tot in de negentiende eeuw kwamen ze op grote schaal voor in Noord-Amerika. Hun aantal werd zelfs geschat op drie tot vijf miljard exemplaren. De vogel stierf echter in een rap tempo uit, mode doordat ze zo intensief werden bejaagd door mensen. Het was voor wetenschappers lange tijd een mysterie waarom de soort niet in staat was te overleven, al was het maar in een paar kleine, geïsoleerde populaties. Eerder onderzoek suggereerde dat er sprake was van een onstabiele populatie trekduiven die het uitsterven door de jachtdruk versnelde. Maar nu komt een andere onderzoeksgroep met nieuwe conclusies. De theorie is dat trekduiven genetisch aangepast waren om te leven in grote groepen, maar niet goed in kleine groepen konden gedijen. De verandering in populatie-omvang door de jacht voltrok zich zo snel dat de duif niet in staat was om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Bergwandelaars duwen everzwijn van klif af

Een weerzinwekkende video heeft online voor nogal wat beroering gezorgd. Op de beelden is te zien hoe een groep bergwandelaars een everzwijn van een klif duwt. Het ongelukkige dier heeft de val niet overleefd. De Spaanse Guardia Civil is nu op zoek naar de barbaren. De zaak kwam aan het licht nadat een dierenrechtenactivist beelden online plaatste waarop is te zien hoe twee mannen het dier porren met een stok om het dan over de rand van het ravijn te duwen. Vijf anderen moedigen de mannen aan. ”Nog een stukje verder en dan valt-ie,” roept een van de randdebielen. Een andere onverlaat filmt het geheel.

Hondeneigenaren hebben grotere kans op langer leven

Tysonmetkluif-300x224Het hebben van een hond vergroot mogelijk de kans op een langer en gezonder leven. Dat stellen Zweedse onderzoekers, die zich vooral richtten op het verband tussen hartgezondheid en het hebben van een hond. De wetenschappers wilden weten of hondenbezitters meer of minder risico liepen op hart- en vaatziekten en overlijden dan niet-hondenbezitters. Zij bestudeerden data tussen 2001 en 2012 van meer dan 3,4 miljoen personen tussen de veertig en tachtig jaar oud die geen verleden hadden van hart- en vaatziekten. Hun gegevens werden gekoppeld aan zeven andere nationale databanken, waaronder twee registers met hondeneigenaren (in Zweden is het verplicht om je te registreren als je een hond hebt). Mensen met een hond liepen een significant kleiner risico op hart- en vaatziekten, zo bleek uit de studie. Het hebben van een hond lijkt met name een beschermende factor te spelen bij alleenwonenden, een groep die volgens eerder onderzoek een hoger risico loopt op hart- en vaatziekten en overlijden dan mensen in een meerpersoonshuishouden.

Trump schort invoer van olifantentrofeeën uit Zambia en Zimbabwe op

266px-Official_Portrait_of_President_Donald_TrumpDe Amerikaanse president Donald Trump zet het besluit om jachttrofeeën weer te laten importeren in de Verenigde Staten in de wacht. Eerder deze week werd bekend dat de trofeeën van legaal geschoten olifanten uit Zimbabwe en Zambia mogen worden ingevoerd. Trump maakte zijn besluit uiteraard bekend via Twitter. Hij schort het invoeren van de jachttrofeeën op totdat hij naar eigen zeggen ’alle feiten kan overzien’. Natuurbeschermingsorganisaties en dierenliefhebbers waren woedend over het besluit dat het kabinet-Trump donderdag nam. Het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer benadrukte echter dat de gereguleerde trofeeënjacht de bescherming van Afrikaanse olifanten juist ten goede zou komen.

Zelfs plastic gevonden in diepzeedieren

Foto: Pixabay

pollution-1128158__340Het plasticprobleem in de oceanen neemt zo langzamerhand zeer ernstige vormen aan. Er zijn nu zelfs plasticdeeltjes aangetroffen in dieren die leven op de allerdiepste onderwaterplekken. Dit betekent dat hoogstwaarschijnlijk geen enkele plek in de oceaan meer gevrijwaard is van vervuiling door de mens. Plastic bereikt niet alleen de diepste kloven van onze oceanen, maar wordt ook ingeslikt door de dieren die daar leven. Dat blijkt nieuw onderzoek dat is uitgevoerd onder leiding van dr. Alan Jamieson van de University of Newcastle. Het team testte monsters van dieren die afkomstig waren uit de zes diepste plekken op aarde. Het team gebruikte voor het onderzoek zogenaamde ’diepzee-landers’. Deze apparaten maken een vrije val totdat ze op de bodem van de oceaan terechtkomen. Daar nemen de landers monsters en voeren de apparaten een aantal monitoringsopdrachten uit. Negentig individuele dieren werden nader onderzocht. De helft van de dieren die leven in de Nieuwe Hebriden-trog bleek synthetische vezels en plastic in hun maag te hebben. De onderzochte dieren uit de Marianentrog – de diepste plek van de hele oceaan – bleken zelfs allemaal plastic te hebben ingeslikt. Naar schatting zwerft er momenteel zo’n driehonderd miljoen ton plastic rond in de wereldzeeën. Die kunststof spoelt aan of zinkt naar de zeebodem.

Jumbo stapt volledig over op duurzame melk

Klassiekekoe-300x200Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzame melkproducten in de schappen zetten. De supermarktketen heeft daarover afspraken gemaakt met Milieudefensie. Jumbo is de eerste supermarkt in Nederland die deze toch wel significante stap zet. Directeur Commercie van de Jumbo, Ed van de Weerd: “Als supermarkt vinden we het belangrijk dat producten worden geproduceerd met zorg voor mens, dier en milieu. Dit geldt ook voor melk. De komende jaren gaan we met onze partners nóg meer stappen zetten om onze melk verder te verduurzamen.” Het merendeel van de dagverse zuivel van Jumbo is al afkomstig van koeien die 120 dagen per jaar, zes uur per dag, in de wei staan.