Categorie: "Opinie"

Fraaie lentedag lokt eerste adder naar buiten

16716213_1431577320205916_5860057395070295259_o

Waar ik al stiekem een beetje op had gehoopt, werd gisteren werkelijkheid: het fraaie lentetemperatuur en weldadige middagzon lokte in NP de Meinweg de eerste adder van het nieuwe seizoen uit haar winterverblijf. Opvallend genoeg was het een vrouwtje. Normaal gesproken komen de mannen het eerst uit hun winterverblijven en volgen de dames pas een paar weken later. Het dier was na enkele maanden vasten niet bepaald vet, maar ook weer niet zo mager dat haar toestand zorgwekkend te noemen valt. Het mooie aan het vroege voorjaar vind ik altijd dat de adders in deze periode nog erg benaderbaar zijn. Ze hebben elke zonnestraal hard nodig om weer op bedrijfstemperatuur te komen en vluchten veel minder snel dan in het late voorjaar of de zomer. Natuurervaringen zoals die van gisteren koester ik dan ook altijd: een deel van de middag doorbrengen op minder dan een meter afstand van een adder die ontspannen ligt te zonnen bovenin een heidestruik en af en toe de omgeving afspeurt met haar uitermate gevoelige tong.

VVD is Dierenverschrikker 2016

De VVD is verkozen tot Dierenverschrikker 2016. Dat is de uitkomst van een door de stichting Dier&Recht georganiseerde verkiezing. In dat licht is het natuurlijk extra zorgwekkend dat veel traditionele D66-, PvdA- en GroenLinks-kiezers overwegen om uit strategische overwegingen op de VVD te stemmen om te voorkomen dat de PVV de grootste partij van Nederland wordt. Persoonlijk vind ik de VVD net iets minder verachtelijk dan de PVV (de meeste standpunten en beleidsvoorstellen van die laatste partij zijn volkomen derisoir), maar heel veel scheelt het niet. Beide partijen staan voor een onduurzaam en oneerlijk Nederland, een land waar natuur, solidariteit en een eerlijke verdeling van de welvaartskoek het afleggen tegen grenzeloos egoïsme, ecologische kaalslag, landschappelijke verrommeling, kortermijngewin, milieuvervuiling en doorgeschoten marktdenken. Dier&Recht nomineerde de liberalen vooral op basis van het stemgedrag in de Tweede Kamer.

Trump wil wetenschappelijke onafhankelijkheid Amerikaans milieuagentschap beknotten

Wetenschappelijke onafhankelijkheid

Hoewel het kabinet pas een paar dagen officieel in functie is, wordt nu al duidelijk dat een deel van het Amerikaanse electoraat en het oneerlijke kiesstelsel van de Verenigde Staten met de regering-Trump een monster hebben gebaard. The Donald en zijn kliekje welvarende adviseurs hebben namelijk concrete plannen om de wetenschappelijke onafhankelijkheid van het Enviromental Protection Agency (EPA) vakkundig de nek om te draaien. Het is de bedoeling dat wetenschappelijke studies en artikelen van de organisatie voortaan door de Amerikaanse regering ‘gecontroleerd’ worden alvorens publicatie mag geschieden. Het gaat niet alleen om publicaties in wetenschappelijke bladen, maar ook om teksten die op de EPA-website worden geplaatst. Vooral artikelen over en studies naar de opwarming van de aarde en het verband tussen klimaatverandering en onze CO2-uitstoot zijn het doelwit. Ook het verwerven van nieuwe data over deze onderwerpen is wat betreft het Witte Huis voortaan onderwerp van discussie.

Nooit eerder vertoond

Een EPA-woordvoerder stelt dat dit regels zijn die voorheen nog door geen enkele regering zijn opgelegd. Onder het bewind van Obama kon het agentschap zijn wetenschappelijke onderzoeken onafhankelijk uitvoeren en vervolgens het Congres en het publiek van de bevindingen op de hoogte stellen zonder tussenkomst van derden. Censuur van de wetenschap is dus niet langer een louter denkbeeldig scenario in het Amerika van de klimaatontkenner, beroepsfantast, intellectuele laagvlieger en xenofoob Donald Trump.

Lawaai wordt serieus gevaar voor de volksgezondheid

Geluidsvervuiling

Bijna elke diersoort heeft er een diepgewortelde afkeer van of instinctieve angst voor, maar wij hebben het in de dagelijkse praktijk inmiddels geïnstitutionaliseerd: lawaai. Autoverkeer, het legertje klussers en tuinmannen dat ‘s zomers de luidruchtige apparaten uit het vet trekt en van het lezen van een goed boek in de eigen achtertuin een helse beproeving maakt of de bouwwerkzaamheden die altijd wel ergens aan de gang zijn, het zijn allemaal vormen van auditieve vervuiling die de rustminnende mens bepaald geen goed doen.

Gezondheidskwalen

Sterker, actueel onderzoek van de Gezondheidsraad en het RIVM heeft zelfs aangetoond dat geluidsoverlast binnen nu en twee decennia waarschijnlijk het milieuprobleem is dat de grootste (negatieve) impact heeft op de menselijke gezondheid.

VVD’ers willen verbod op vleesnamen voor vleesvervangers

Liberale muggenzifters

Het is Nederland op zijn smalst: hoewel de wereld op veel plaatsen in brand staat, mensen worden vermoord door religieuze fanatici en er nog steeds dagelijks grote lappen oerwoud worden platgewalst, maakt de VVD zich druk over de benaming van vegetarische vleesvervangers. Dat die duivelse producten vaak de naam schnitzel of worst dragen zit onze liberale muggenzifters zelfs zo hoog dat ze er Kamervragen over moeten stellen. De Kamerleden Eric Ziengs en Helma Lodders suggereren dat de etiketten op vleesvervangers misleidend kunnen zijn voor consumenten. Impliciet stellen ze hiermee dus ook dat een groot deel van de Nederlandse burgerbevolking analfabeet of oerdom is, want ik denk dat zelfs een niet bijster snuggere consument doorgaans wel weet of hij een echt stuk vlees of een vleesvervanger afrekent bij de plaatselijke buurtsuper.

Geen zin in 2017

Patser

Het jaar is weer bijna voorbij en 2017 klopt al heftig aan de deur. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik niet bepaald uitkijk naar het aankomende jaar. Ondanks dat er op mondiaal vlak nog steeds aan de lopende band warmterecords worden gebroken en de biodiversiteit wereldwijd nog immer afneemt, krijgt de grootste economie van de wereld een patserige president die het fenomeen klimaatverandering nog steeds glashard ontkent. Een cartoonske, van enige feitenkennis gespeende figuur die de belangen van cynische multinationals en grote vervuilers bovendien altijd zwaarder zal laten wegen dan de natuur en wetenschappelijk-ecologische argumenten.

Gebrek aan nuance

Maar ook in Europa en ons eigen kikkerlandje wordt het politieke klimaat langzaamaan verstikkend. Genuanceerdheid en bedachtzaamheid lijken inmiddels scheldwoorden uit lang vervlogen tijden te zijn geworden.

Boswachter baalt van ‘natuurtokkies’

Foto: @Bosw8erDennis/Twitter

McD-bekertje2-715x408We hebben de mond vol van ‘asociale en criminele buitenlanders’ die niet bereid zijn zich aan te passen aan onze normen en waarden en een bedreiging zouden vormen voor de vaak zo geglorifieerde Nederlandse samenleving. Wat vergeten wordt is dat zich onder de autochtone bevolking ook heel wat smeerkezen bevinden die welbewust onze leefomgeving verzieken. Ze hebben geen greintje respect voor het beetje natuur dat in Nederland nog resteert en dumpen hun zwerfvuil ongegeneerd op willekeurige plekken in het buitengebied. Ik kan me dan ook helemaal vinden in de tirade die boswachter Dennis (zijn achternaam heeft hij wijselijk weggelaten om ongewenst bezoek van het onder impuls van Wilders en andere ordinaire schreeuwlelijken almaar uitdijende  vaderlandse asoleger te vermijden) het internet opslingert naar aanleiding van het trieste plaatje aan de linkerzijde van dit bericht.

Rapportcijfer voor Nederlands landschap daalt gestaag

PanoramaweerterbosNederlanders waarderen het landschap in hun directe leefomgeving steeds lager. In 2015 zakte het rapportcijfer zelfs tot onder de zes. Dit blijkt uit langjarig onderzoek van Alterra dat al sinds 2006 wordt uitgevoerd. In 2009 hadden Nederlanders nog een zeven over voor ons landschap, maar vanaf dat jaar is er een gestaag dalende trend waarneembaar. Het onderzoek is gebaseerd op de mening van ruim 47.000 Nederlanders. Nog zorgwekkender dan het gemiddelde, is dat meer dan een derde (34,3 procent) van de ondervraagden de toestand van onze leefomgeving beoordeelt met een onvoldoende.

Ophef om experimenten op honden in Australië

Foto: Neurodoc, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

GraceTheGreyhoundDierenrechtenactivisten in Australië hebben geschokt gereageerd op een experiment waarbij honden werden gereanimeerd en weer gedood. De proef van de Monash University was bedoeld om te onderzoeken hoe goed harten bewaard kunnen worden voor een transplantatie als de donor al is overleden. De twaalf ongelukkige greyhounds werden verstikt, waarna hun harten werden verwijderd en teruggeplaatst. Hoewel onderzoekers de dieren wisten te reanimeren, werden de honden later alsnog ter dood gebracht. Dierenrechtenorganisatie Humane Research Australia bestempelde de proef als nodeloos wreed en barbaars, vooral omdat de dieren na hun reanimatie opnieuw zijn gedood.

Horde strandgasten maakt selfies rondom gestrande haai

JuvenielewittehaaiVan de talloze moderne trens waar ik persoonlijk niets mee heb is het maken van selfies een van de meest eminente. Het fotograferen van mijn eigen kop vind ik een verspilling van digitaal geheugen, zeker omdat er op aarde zo enorm veel mooie dieren en plekken zijn die het eerder verdienen om voor de eeuwigheid te worden vastgelegd. Bovendien leidt de selfie- en snapshotrage soms tot domweg achterlijke taferelen. Een voorbeeld is de volgende video die is genomen in het Spaanse Bolneuvo. De beelden tonen hoe strandgangers zich verdringen om een aangespoelde haai die langzaam stikt en wanhopig vecht voor zijn leven.