Categorie: "Natuur en wetenschap"

Mot vernoemd naar Donald Trump

Foto: Vazrick Nazari, Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 4.0 International

Donaldtrumpi_frontalOf het beestje er zo blij mee moet zijn is de vraag, maar een recentelijk ontdekte mottensoort is vernoemd naar Donald Trump. De geel-witte kop van het insect deed de biologen denken aan de haardracht van het levende stripfiguur dat over een paar dagen president van de machtigste natie (al zou China die rol over niet al te lange tijd best eens over kunnen nemen) op aarde. De mot, die aanvankelijk werd aangezien voor een reeds eerder geclassificeerde soort, is dan ook omgedoopt tot neopalpa donaldtrumpi.

Bamboedieet reuzenpanda te verklaren door zeventig genen

Geheim

Reuzenpanda’s zijn in veel opzichten vreemde dieren. Hoewel ze het gebit enGiant_Panda_2004-03-3 veel kenmerken van roofdieren hebben, voeden ze zich vrijwel exclusief met bamboe. Maar hoe kan zo’n groot dier overleven op een dieet dat bestaat uit caloriearme planten? Over die vraag hebben een aantal Chinese wetenschappers zich gebogen. Het geheim van de panda blijkt hem te zitten in zeventig genen die de dieren in staat stellen om bamboe effectief te bemachtigen en verteren.

Convergente evolutie

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het DNA van reuzenpanda’s te vergelijken met dat van rode panda’s. Deze twee diersoorten zijn evolutionair gezien niet direct aan elkaar verwant, maar hebben onder invloed van hun leefomgeving wel veel gelijkaardige lichaamskenmerken (convergente evolutie) ontwikkeld.

Bijen en wespen gevaarlijker dan Australische slangen

Statistieken

Gezien het grote aantal giftige slangensoorten dat in Australië rondkruipt, zoubijenmassa je verwachten dat de pootloze reptielen de dodelijkste dieren Down Under zijn. Een recent onderzoek laat echter een ander beeld zien en toont aan dat bijen en wespen van alle giftige dieren op het continent de meeste mensen doden of in het ziekenhuis doen belanden. De onderzoekers van de University of Melbourne bekeken ziekenhuisstatistieken van 42.000 mensen die tussen 2001 en 2013 werden opgenomen na toxines van een giftig dier binnengekregen te hebben. Ze zagen dat het aantal ziekenhuisopnamen door bijen- en wespensteken twee keer zo hoog lag (12.351 gevallen) als opnamen door slangenbeten, meldt The Guardian dinsdag. Het aantal doden lag met 27 gelijk.

Braziliaanse vleermuis lust mensenbloed

Verrassende ontdekking

Dat de Latijns-Amerikaanse vampiervleermuizen op zijn tijd wel houden vanHairy-legged_vampire_bat,_Diphylla_ecaudata_(closeup) een scheutje mensenbloed was al langer bekend, maar recent onderzoek wijst uit dat ook de ruigpootvampier (Diphylla ecaudata) wel kan wennen aan het rode goedje dat door onze aderen stroomt. Wetenschappers van de universiteit van Pernambuco (Recife) stuitten onverwachts op die ontdekking toen ze menselijk DNA ontdekten in uitwerpselen van de vleermuissoort. Een verrassing, want volgens onderzoeksleider Enrico Benard zijn ruigpootvampieren van nature helemaal niet goed toegerust op het consumeren van zoogdierenbloed.

Klanken van bavianen vertonen gelijkenissen met menselijke spraak

GroenebaviaanmurchisonBavianen maken geluiden die vergelijkbaar zijn met de uitspraak van klinkers in de menselijke taal. De apen blijken bijvoorbeeld de klanken a, e en i uit te kunnen stoten door hun tong en strottenhoofd te gebruiken. Eerder werd ervan uitgegaan dat apen en de voorouders van moderne (mens)apen en mensen een te kort strottenhoofd hadden om de juiste geluiden te produceren voor taal.

Nieuwe apensoort vernoemd naar Luke Skywalker

Foto: Hoelok, Raju Kasambe, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Hoolock_Gibbon_by_Dr_Raju_Kasambe_02Wetenschappers hebben een in China levende gibbonsoort geclassificeerd als nieuwe soort. Het dier heeft ook een opvallende naam gekregen: Skywalker hoolock gibbon. Die naam zal bij ingewijden in het sf-genre gelijk een belletje doen rinkelen, want hij verwijst naar de familie  die een centrale rol speelt in de Star Wars-saga. Waarschijnlijk leven er zo’n tweehonderd Skywalker-gibbons in China.

Aap zoekt seksuele toenadering tot hert

Foto: Alexandre Bonnefoy

wetenschappers-leggen-seks-tussen-makaak-en-hert-vastWaar aartsconservatieve relifanaten al beginnen te steigeren bij het woord homohuwelijk, kan het in de natuur nog een stukje pikanter. Franse wetenschappers hebben op het eiland Yakushima voor het eerst gezien hoe een Japanse makaak toenadering zocht bij een hert. De aap ejaculeerde tegen de rug van het hoefdier. Het gedrag werd waarschijnlijk ingegeven door de lage sociale status van de makaak. Hierdoor is het voor de aap waarschijnlijk moeilijk om binnen zijn groep een partner van de eigen soort te vinden.

Verstelbaar gewricht zorgt voor veelzijdigheid van olifantenslurf

ElephanteatingDe olifantenslurf is een complex stukje anatomisch gereedschap. Het aanhangsel dat olifanten zo’n karakteristiek uiterlijk geeft is uitgerust met duizenden spieren die allemaal hun eigen deelfunctie hebben. Het echt goed leren omgaan met dit wonderbaarlijke instrument kost jonge olifantjes dan ook behoorlijk wat maanden. De kracht die een olifant met zijn slurf kan uitoefenen is ook erg variabel: hij kan er een boom mee uittrekken, maar tegelijkertijd ook een pinda mee vastpakken. Amerikaans onderzoek wijst nu uit dat een verstelbaar gewricht in de slurf olifanten in staat stelt om een klein of kwetsbaar object met grote voorzichtigheid vast te pakken.

Mieren gebruiken gereedschap om honing te vervoeren

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Aphaenogaster_swammerdami_casent0489647_profile_1Ondanks hun bescheiden formaat en dito hersenomvang zijn mieren bedrijvige en uiterst succesvolle diertjes. Ze hebben de oplossing voor fileproblemen, zijn gezamenlijk in staat om prooien te overmeesteren die vele malen groter zijn dan henzelf en verbouwen als volleerde agrariërs soms zelfs hun eigen voedsel. Een nieuw onderzoek van Hongaarse biologen bewijst bovendien dat mieren van het geslacht Aphaenogaster erg bedreven zijn in het kiezen van ideale gereedschappen voor het vervoeren van honing.

Dinosauriërs kropen laat uit het ei

Foto: Protoceratops,  Karen, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Carnegie_Protoceratops_andrewsiNieuw onderzoek suggereert dat jonge dinosauriërs relatief laat uit het ei kropen. Bij bepaalde soorten duurde het drie tot zes maanden voordat de jongen de wereld konden aanschouwen. De broedduur van de twee onderzochte soorten (Protoceratops en Hypacrosaurus) heeft meer overeenkomsten met die van reptielen dan die van vogels. Ten opzichte van vogeleieren hebben reptieleneieren van dezelfde grootte veelal twee keer zoveel tijd nodig voordat ze uitkomen.