Categorie: "Klimaat en weer"

Baardagamen worden dommer door opwarming aarde

Baardagame2Baardagamen worden waarschijnlijk minder intelligent als de aarde verder opwarmt. Als de eieren van de reptielen worden uitgebroed bij een temperatuur van meer dan dertig graden Celsius, presteren de jongen die worden geboren relatief slecht bij intelligentietesten. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers dat is gepubliceerd in Royal Society Open Science. De normale temperatuur in en baardagamennest ligt rond de 27 graden. Door de klimaatverandering wordt het in Australië, het land waar deze aimabele en ook vaak als huisdieren gehouden hagedissen van nature voorkomen, steeds warmer en droger. Tijdens een onderzoek werden sommige agameneieren in een laboratorium uitgebroed bij een temperatuur van 30 graden, terwijl andere eieren werden opgewarmd tot de normale temperatuur van 27 graden. Vervolgens werd na een aantal maanden de intelligentie gemeten van de baardagamen die uit de eieren kropen.

Warmere oceanen slecht voor clownvissen

Foto: Nick Hobgood, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Amphiprion_ocellaris_(Clown_anemonefish)_PNG_by_Nick_HobgoodDe opwarming van de aarde mist ook haar uitwerking op de wereldzeeën niet. Het oceaanwater wordt namelijk ook steeds warmer, waardoor veel koraalriffen langzaam maar zeker ten onder gaan aan verbleking. Maar warmere oceanen zijn niet alleen nadelig voor koralen. Ook zeeanemonen hebben onder het verschijnsel te lijden. En dat is weer slecht nieuws voor de charismatische visjes die wereldberoemd zijn geworden door de animatiekraker Finding Nemo. De clownvissen (ook bekend onder de namen driebandanemoonvis en harlekijnvisje) die de inspiratie voor Nemo vormen zijn namelijk afhankelijk van anemonen. De kleurrijke rifvissen onderhouden een symbiotische relatie met zeeanemonen en gebruiken de bloemdieren als schuil- en voortplantingsplek. Wetenschappers bestudeerden zeeanemonen en clownvissen rond Frans-Polynesië ten tijde van de ongebruikelijk warme zomer van 2016. Ze gingen na hoeveel stress de clownvissen ((Amphiprion ocellaris) voor, tijdens en na verbleking van hun zeeanemoon hadden.

Grote toendrabrand op Groenland

Greenpeace heeft de alarmklokken geluid over een grote toendrabrand op Groenland. Het vuur woedt in een gebied van zo’n 12,5 vierkante kilometer dat zich op circa 150 km van de Poolcirkel bevindt. De milieuorganisatie meldt dat een dergelijk grote brand zo ver noordelijk nog niet eerder is waargenomen. De vlammenzee zou zijn ontdekt door de Russische afdeling van de milieuorganisatie. Het vuur woedt inmiddels al een week.

Klimaatverandering verandert darmflora van levendbarende hagedissen

LevendbarendehagedisStijgende temperaturen hebben een negatieve invloed op de darmhuishouding van de levendbarende hagedis (Zoocata vivipara), een hagedissensoort die ook in ons land voorkomt. Onderzoekers kwamen hier achter door een aantal hagedissen te verzamelen en de dieren in een speciaal verblijf te zetten. De wetenschappers konden de temperatuur in de bak nauwkeurig reguleren. Bij sommige hagedissen werd de temperatuur met twee tot drie graden opgevoerd. Zowel voorafgaand als na de ‘klimaatverandering’ gingen de onderzoekers na welke bacteriën in de darmen van de hagedissen aanwezig waren. En wat bleek: de darmen van de hagedissen die in het warmere verblijf zaten herbergden al gauw een veel beperktere diversiteit aan microben.

Houd je huisdier warm in de winter

Shawl, muts, wanten, gevoerde laarzen en de allerdikste winterjas; we gaan zelf volledig ingepakt de deur uit, maar denken we wel genoeg aan onze dieren? Ook onze konijnen, kippen, paarden en trouwe viervoeters moeten er deze winter natuurlijk warmpjes bij zitten. Daarom enkele winteroplossingen voor je huisdier op een rij.

Groter risico op natuurbranden door ware en droge nazomer

RolvenneninherfstzonHet onvermijdelijke gevolg van de warme en droge nazomer die we momenteel beleven is dat het risico op natuurbranden ook toeneemt. De brandweer heeft voor de provincies Overijssel dan ook code geel (het op twee na hoogste waarschuwingsniveau) afgegeven wegens een verhoogde kans op natuurbranden. Door het uitblijven van regen en de temperaturen van boven de twintig graden die we de laatste tijd hebben, is het in de natuur momenteel een droge bedoening.

Zomerse onweersbui zorgt voor fraaie lichtshow

Foto: Olaf1541Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Lightning2Na een lange periode van warmte en droogte, liet de natuur zich in Roermond en omstreken gisteren weer eens een keer van haar rauwste kant zien. De hitte van de voorgaande dagen culmineerde namelijk in een indrukwekkend schouw- en hoorspel van bliksem en donder, vergezeld door een enorme plensbui. Sterker, volgens Meteo Europe was er in Roermond geen sprake van een ‘normale’ onweersbui, maar ging het zelfs om een zogenaamde mesocycloon. Dit is in feite een roterende wolk vol neerslag die ontstaat doordat de warme stijgstroom en de koude daalstroom tegen elkaar draaien. Hoewel veel mensen er bang voor zijn, kan ik wel genieten van de imposante bliksemschichten die heftig krakend de donkere avondlucht doorklieven.

Vulkaanuitbarstingen bedreigen kolonie stormbandpinguïns

Foto: NOAA, Wikimedia Commons/publiek domein

Manchot_01Een eiland waarop meer dan een miljoen stormbandpinguïns (Pygoscelis antarcticus) huizen is inmiddels voor een groot deel bedekt met as. De pinguïns kunnen intussen geen kant op. De dieren bevinden zich op Zavodovski-eiland, een bescheiden landklomp die deel uitmaakt van de Zuidelijke Sandwich-eilanden en welgeteld een vulkaan bezit: Mount Curry. Dat gevaarte is momenteel wel behoorlijk actief en spuit al sinds maart geregeld flinke hoeveelheden as uit. De rook en as die Mount Curry uitspuwt wordt vooral naar het oostelijke deel van het eiland geblazen en strijkt met name op de lager gelegen hellingen van de vulkaan neer. En daar wonen nu net de stormbandpinguïns.

Ruim een derde van koraal Great Barrier Reef verbleekt of afgestorven

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Part_of_Great_Barrier_Reef_from_HelecopterHet gaat niet goed met een van ‘s werelds grootste en meest imposante natuurwonderen. Het Groot Barrièrerif, toch het kroonjuweel van de Australische zeenatuur, wordt momenteel namelijk zwaar getroffen door het verbleken en afsterven van koraal. Ruim een derde van het onderzochte koraal in de noordelijke en centrale delen van het enorme rifsysteem is volgens recente wetenschappelijke studies dood of stervende. De experts zeggen nog nooit eerder zulke extreme waarden te hebben gemeten op het grootste koraalrif ter wereld.

Zeer koude Pinksteren in Nederland, warmste aprilmaand ooit wereldwijd

Sinds 1951 is Pinksteren niet meer zo koud verlopen als op beide pinksterdagen van 2016, meldt weerdienst Weeronline. Op zondag en maandag kwamen de maxima in De Bilt uit op respectievelijk 12,1 en 13,6 graden. Daarmee komt de gemiddelde maximumtemperatuur over beide pinksterdagen op 12,9 graden. Sinds het begin van de weermetingen is het met Pinksteren slechts vijf keer kouder geweest dan dit jaar. Afgelopen april was volgens NASA-cijfers daarentegen wereldwijd de warmste aprilmaand die ooit is gemeten.