Vliegensvlugge evolutie leidt tot onstaan van nieuwe vogelsoort in twee generaties

Foto: P. R. Grant

Big-BirdEvolutie is meestal een tergend langzaam proces dat zich in tijdsspannen van duizenden of zelfs miljoenen jaren afspeelt. Maar soms gaat het een stuk sneller. Onderzoekers hebben zelfs stap voor stap kunnen volgen hoe er een nieuwe vogelsoort op het eiland Daphne Major (Galápagos) ontstond. In slechts twee generaties was de nieuwe vinkensoort een feit. Het bijzondere verhaal begon 36 jaar geleden, toen er een vreemde vogel op Daphne aankwam. Het was een mannetje dat zichtbaar verschilde van de drie bestaande vogelsoorten op het eiland. Zo zong hij een ander lied en waren zijn lichaam en snavel veel groter. Onderzoekers ontdekten later dat het mannetje een Grote cactusgrondvink (Geospiza conirostris) was. Deze bleek afkomstig van het eiland Española, dat in het uiterste zuidoosten van de Galápagosarchipel ligt. Door deze opmerkelijke grote afstand (ruim honderd kilometer) tussen de twee eilanden, keerde de vink niet meer huiswaarts om daar te paren met een lid van zijn eigen soort. In plaats daarvan liet hij zijn oog vallen op een partner op  Daphne Major. Deze reproductieve isolatie wordt beschouwd als een cruciale stap in de ontwikkeling van een nieuwe soort. Uit de ongebruikelijke combinatie kwamen ook bijzondere nakomelingen voort. Zo had het nageslacht een andere vorm en grootte snavel dan gebruikelijk, wat bij vogels een erg belangrijk aspect is in partnerkeuze. Daarnaast zongen de nieuwe vogels een heel ander lied, waardoor het niet lukte om een geschikte metgezel te vinden. Hierdoor paarden de nakomelingen met leden van hun eigen bloedlijn, waardoor de ontwikkeling van de nieuwe vogelsoort (die de bijnaam ‘big bird’ heeft gekregen) nog eens werd versterkt. Het blijft wel nog even afwachten hoe het is gesteld met de overlevingskansen voor de nieuwe soort.

Bron: Scientias

Lees ook:Bijvoeren koolmezen versnelt vogelevolutie
Lees ook:Warm klimaat zorgt voor grote snavels
Lees ook:Botten van bijzonder Schots zeereptiel geanalyseerd
Lees ook:Nieuwe reuzenschildpaddensoort ontdekt op Galápagoseiland Santa Cruz
Lees ook:Zeldzame meeuwen

3 reacties op “Vliegensvlugge evolutie leidt tot onstaan van nieuwe vogelsoort in twee generaties

 1. John

  Hier wordt even een partijtje onwetenschappelijks gepubliceerd!!

  Hier is helemaal GEEN sprake van evolutie!

  Wat we hier zien is vergelijkbaar met het kruisen van honden. Iedereen noemt dat “fokken”, niemand noemt dat “evolutie”.

  Er ontstaat ook in dit geval helemaal geen nieuwe soort, het blijven nog steeds vogeltjes, en nog specifieker, het blijven zelfs vinken. Er is dus alleen sprake van variaties op een bestaande soort, precies wat Darwin al zag, en wat al honderden keren is uitgelegd als iets essentieel anders dan evolutie!

    /   Beantwoorden  / 
 2. John

  Klein probleempje. Dit is GEEN evolutie. Een vogel s nog steeds een vogel. Sterker nog, het blijven nog vinken ook. Hier is dus gewoon sprake van variatie binnen dezelfde soort, GEEN evolutie

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Heinen

   Volgens taxonomen gaat het wel degelijk om een nieuwe soort. Dat het allebei vogels of vinken zijn hoeft dat natuurlijk niet uit te sluiten. Er zijn alleen in Nederland al diverse verschillende vinkensoorten (‘gewone’ vink, appelvink, goudvink etc.). Dit zijn geen variaties op dezelfde soort, maar gewoon aparte soorten die tot de familie van de vinkachtigen behoren. Tijgers en leeuwen zijn ook allebei katachtigen en kunnen zich ook onderling voorplanten. Toch zijn het twee verschillende soorten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor berg- en laaglandgorilla’s. Bij je vergelijking tussen honden en vinken haal je de begrippen ras en soort door elkaar. Alle hondenrassen die we kennen behoren tot dezelfde soort (namelijk Canis lupus familiaris, de gedomesticeerde ondersoort van de wolf), terwijl bijvoorbeeld een goudvink, appelvink of de oorspronkelijke dieren die deze nieuwe galapagosvink hebben voortgebracht fundamenteel verschillende soorten zijn. Eerst wat beter opletten tijdens de biologieles en het verschil tussen familie, geslacht en soort leren dus alvorens ongefundeerde kritiek te spuien.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.