Categorie: "Dierenrechten en activisme"

Wakker dier wil verbod op onverdoofd slachten van vissen

Foto: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

220px-Pleuronectes_platessaWakker Dier roept minister Carola Schouten (Visserij) op het onverdoofd slachten van vis te verbieden. De organisatie wijst erop dat het juridisch al mogelijk is vissen via de wet te beschermen en dat dit al gebeurt met kweekpaling. Die moet sinds 2017 voor de slacht worden verdoofd. Volgens Wakker Dier zijn wetenschappers het er inmiddels wel over eens dat vissen tijdens de slacht pijn voelen. “De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen”, aldus Wakker Dier. Vissen reageren volgens Wakker Dier daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Vissen worden ook frequent levend op ijs gelegd. De kou maakt de dieren weliswaar immobiel, maar verdooft ze niet.

Volkswagen biedt excuses aan voor proeven met apen bij testen uitlaatgassen

Foto: Muhammad Mahri Kardim, Wikimedia Commons

Monkey_eatingDe Duitse autofabrikant Volkswagen is, niet voor de eerste keer, gedwongen om door het stof te gaan. Dit keer gaat het niet om sjoemelsoftware, maar om ontethische dierproeven met apen. Tien apen moesten urenlang uitlaatgassen inademen van een Volkswagen Beetle om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot van broeikasgassen is afgenomen. De test met de apen in 2014 was onderdeel van een bredere studie die moest aantonen dat de moderne dieselauto’s fors minder vervuilend zijn dan oudere exemplaren.

Ophef om aan paal vastgeschroefde koala

89399_w844_r844-475_6875139In Australië is geschokt gereageerd op een foto van een koala die aan een paal is vastgenageld. De autoriteiten onderzoeken hoe het dier aan zijn einde is gekomen. De koala leefde mogelijk nog toen het dier ‘op wrede wijze werd vastgemaakt’ aan de paal, liet Koala Rescue Queensland weten. De organisatie verspreidde op Facebook een foto van de koala die op het oog een takje met bladeren lijkt vast te houden. Op sociale media werd met afschuw en woede op de beelden gereageerd. Inmiddels buigt de politie zich over de zaak.

RUG gebruikt wilde vogels voor dierproeven

Spreeuw-300x200Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gebruiken honderden in het wild gevangen spreeuwen en kauwen voor dierproeven. Daarmee zijn ze in overtreding, omdat volgens de regels alleen proefdieren gebruikt mogen worden die hiervoor zijn gefokt, stelt dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights. Volgens de organisatie ondergaan de vogels een zware hersenoperatie waarbij meetapparatuur aan het kopje wordt vastgemaakt. Vervolgens worden ze gedwongen om heen en weer in een kooi te vliegen voor voedsel.

Vossenjacht blijft verboden in Engeland en Wales

Foto: John Poyser, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

260px-The_local_hunt_arrives_-_geograph_org_uk_-_918101De vossenjacht, een adellijke traditie in Groot-Brittannië, blijft verboden in Engeland en Wales. Dat heeft de Britse premier Theresa May zondag gezegd in een interview met de BBC. May had in de aanloop naar de verkiezingen vorig jaar beloofd dat het parlement over een intrekking van het verbod zou stemmen, maar dat gaat niet door. Ze leed bij de stembusgang namelijk een pijnlijke nederlaag. ”Een duidelijke boodschap”, zei de premier in het vraaggesprek. Oud-premier Tony Blair verbood de traditionele jacht met honden op vossen in 2004.

Groen protest bij Tweede Kamer

Bijinbloem-150x150De petitie ‘Code Rood voor natuur’ is vandaag aangeboden aan Kamerleden van verschillende politieke partijen. Televisietuinman Lodewijk Hoekstra leidt het groene protest waarmee aandacht gevraagd wordt voor de nationale en internationale daling van de biodiversiteit. Hoekstra heeft dinsdag een tuintje aangelegd voor de ingang van de Tweede Kamer om het initiatief nog wat meer cachet te geven. In de petitie roepen ruim 22.000 ondertekenaars kabinet en parlement op om de soortenrijkdom in Nederland beter te beschermen.

Aantal boeren met Beter Leven-keurmerk verdubbeld

Het aantal boeren met een Beter Leven-keurmerk is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Volgens de Dierenbescherming, die het keurmerk in 2007 introduceerde, doen momenteel 1651 veehouders mee. In 2012 waren dat er nog ongeveer achthonderd. Samen houden de boeren 31 miljoen dieren. Het gaat vooral om vleeskippen (26,7 miljoen), gevolgd door varkens, legkippen en runderen. Beter Leven maakt gebruik van een sterrensysteem waarin het aantal sterren de mate van diervriendelijkheid aangeeft. In het geval van een varken betekent één ster bijvoorbeeld dat de dieren extra ruimte en afleiding krijgen, bij twee sterren komt er uitloop naar buiten bij en bij drie sterren worden de dieren biologisch gehouden.

Video toont hoe luiaard wordt gevangen door houthakkers

Bron en foto: World Animal Protection

88848_w844_r844-475_ca21274World Animal Protection heeft verontrustende beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe een luiaard wordt gevangen door houthakkers. De beelden zijn gemaakt in de buurt van het dorpje Iquitos in Peru, naast de Amazone. Lokale houthakkers verdienen met de het vangen van de dieren een centje bij. Twee weken eerder berichtte World Animal Protection al dat wilde dieren, waaronder veel luiaards, gebruikt worden als toeristenspeeltjes en selfie-objecten in het Amazonegebied. In de video is te zien hoe een luiaard zich angstig vastklemt aan een boom die wordt gekapt. Het dier valt samen met de boom bijna dertig meter naar beneden. Wonderbaarlijk genoeg overleeft de luiaard zijn val. Vervolgens pakken de twee mannen die de boom hebben geveld het dier ruw uit de takken.

Vleesconsumptie in Nederland niet verder gedaald

Illustratie: Wakker Dier

88842_w844_r844-475_3916e11De gemiddelde Nederlander verorberde in 2016 ongeveer evenveel vlees als in 2015, namelijk bijna 77 kilo (botten meegerekend) gemiddeld per persoon. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Van 2010 tot 2015 was er nog sprake van een dalende lijn. Die trend is nu dus gestopt. Het is wel duidelijk dat het consumeren van dergelijke hoeveelheden vlees vanuit duurzaamheidsoogpunt problematisch is. Maar de hoeveelheden die de gemiddelde Nederlander tot zich neemt, zijn volgens het Voedingscentrum ook ronduit ongezond. We aten bij elkaar namelijk 46 procent meer vlees dan wat de instelling als maximum adviseert. Dat vertaalt zich in de praktijk naar aantallen als ruim 6,5 miljoen varkens, 141.000 kalveren en 185 miljoen vleeskuikens per jaar.

Noordelijk oerbos gekapt voor zakdoekjes en wc-papier

Foto: Nick Lott, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

88700_w844_r844-475_5940bb7Grote delen van oerbossen in Zweden, Finland en Rusland worden tegen de vlakte gewerkt om er zaken als zakdoekjes van Tempo, wc-papier van Edet en maandverband van Libresse van te maken. Dit meldt Greenpeace op basis van eigen onderzoek naar het bedrijf Essity, de op een na grootste producent van toiletpapier en zakdoekjes ter wereld. Volgens Greenpeace neemt Essity grondstoffen af van bedrijven die eeuwenoude bossen in het noorden van Scandinavië omhakken. De houtkapbedrijven zouden werken in bosgebieden die zijn beschermd of in aanmerking komen voor bescherming. Zo vernietigen ze het leefgebied van bedreigde diersoorten en planten. De bossen maken onderdeel uit van het Grote Noordelijke Woud, een enorme krans van naaldbossen net onder de Noordpool. Het woud strekt zich uit over drie continenten (Europa, Azië en Noord-Amerika).