Categorie: "Dierenrechten en activisme"

Greenpeace trekt zich gedeeltelijk terug uit FSC

Greenpeace International trekt zich gedeeltelijk terug uit de Forest Stewardship Council (FSC), de organisatie achter het FSC-keurmerk. Greenpeace was een van de oprichters van de FSC. Greenpeace zegt dat de FSC niet meer kan garanderen dat alle hout, houtproducten en papier met het keurmerk afkomstig zijn uit verantwoord bosbeheer. Onder verantwoord bosbeheer verstaat de FSC het oogsten van hout met aandacht voor bescherming van planten en dieren en met respect voor de lokale bevolking en de bosarbeiders. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat bossen niet gekapt worden voor de aanleg van palmolie- of sojaplantages of voor de mijnbouw. In een aantal landen werkt het FSC-keurmerk prima, maar dat is zeker niet overal het geval. In landen als Congo en Rusland worden bijvoorbeeld nog geregeld illegaal houtconcessies afgegeven door de overheid. Verder is de FSC volgens Greenpeace met name gericht op de commerciële exploitatie van bossen. Bescherming en behoud spelen volgens Greenpeace (te) vaak een ondergeschikte rol.

Veel varkensleed bij productie parmaham

Foto: Steven Lek, Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Pig_8907De productie van Italiaanse parmaham gaat volgens de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia gepaard met veel varkensleed. Dat concludeert Gaia op basis van beelden die anonieme onderzoekers hebben gemaakt in zes varkenshouderijen in de regio Lombardije. Gaia roept supermarktketens op om geen parmaham meer te verkopen. In de stallen, die tussen de drie- en tienduizend dieren herbergen, heerst een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne, aldus Gaia. Overal zouden zieke, zwaargewonde en dode varkens liggen. De beelden met de ‘afgrijselijke leefomstandigheden’’ zouden zijn gemaakt tussen december en februari.

Rechtbank Utrecht verbiedt vergassen van ganzen

Grauwegansroermond-300x200De rechtbank Utrecht heeft het vergassen van grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen verboden. De provincie Utrecht had hiervoor aan de Faunabeheereenheid toestemming verleend tot en met augustus 2019. De Faunabescherming heeft tegen deze ontheffing beroep aangetekend, onder meer omdat de bestrijdingsmethode onvoldoende onderbouwd zou zijn. Er is geen bewijs dat het vergassen van jaarlijks duizenden ganzen de populatie in de provincie kan verkleinen en ook niet dat de door boeren geclaimde landbouwschade daardoor sterk afneemt. Ganzen kunnen volgens de Faunabescherming gericht verjaagd worden van akkers, zonder dat daar duizenden vogels voor hoeven te sterven. De Raad van State volgde de redenering van de Faunabescherming vorig jaar al. Nieuwe argumenten om toch weer ganzen te mogen doden, zijn met de uitspraak van vandaag door de rechtbank ongegrond verklaard. Voor het vergassen van ganzen in de rui worden de vogels uren lang opgedreven.

Activisten Gaia filmen slechte leefomstandigheden van Vlaamse kippen

Foto: Gaia

activisten-filmen-dieronterende-omstandigheden-belgische-kippenActivisten van dierenrechtenorganisatie Gaia hebben in het geheim beelden gemaakt van ‘dieronterende’ leefomstandigheden van vleeskippen in zes grote pluimveehouderijen in Vlaanderen. Volgens de organisatie worden zelfs de minimale wettelijke normen voor dierenwelzijn niet nageleefd. Gaia beschuldigt supermarktketens van medeplichtigheid aan de misstanden. Omdat ze kippenvlees tegen ‘absurd lage prijzen’ aanbieden, werken ze volgens de organisatie mee aan georganiseerd dierenleed en industriële kippenuitbuiting op weerzinwekkend grote schaal. De beelden van creperende en kreupele kippen met zweren, blaren en wonden zijn gemaakt tussen oktober en december 2017.

Olifanten mishandeld voor benefietpolowedstrijd

Aziatischeolifant-300x200Op videobeelden die zijn gemaakt door de Aziatische tak van PETA is te zien hoe begeleiders herhaaldelijk olifanten slaan voor het King’s Cup Elephant Polo Tournament 2018 in Thailand. Extra zorgwekkend is dat dit toernooi wordt gesponsord door Europese bedrijven en zich voordoet als een liefdadigheidsevenement ten behoeve van olifanten. PETA roept de Europese bedrijven die het toernooi sponsoren op om hun naam niet langer te verbinden aan dit gewelddadige spektakel en in de toekomst nooit meer evenementen te steunen waarvoor dieren worden uitgebuit. Op de beelden, die zijn opgenomen vanuit de ramen van hotels en appartementen in de buurt, is te zien dat begeleiders in een wachtruimte naast het poloveld de gevangen olifanten herhaaldelijk slaan en steken met olifantenstokken.

Geld van grote banken naar dieronvriendelijke vleesindustrie

Grote Nederlandse banken hebben afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in dieronvriendelijke vleesindustrie. Dat staat in een nieuw rapport van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib. Het gaat onder meer om bedrijven waar zeugen nog in kooien worden opgesloten, plofkippen dicht opeengepakt zitten of dieren op omstreden wijze worden geslacht. Vooral Rabobank, van origine natuurlijk een boerenleenbank, is een prominente financier van dit soort ondernemingen, stellen de onderzoekers. Het financiële concern zou vorig jaar nog 1 miljard euro hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods. Rabobank verklaart in een reactie dat dierenwelzijn wel degelijk de aandacht heeft bij de bank. Tussen 2012 en 2017 kom Tyson Foods ook rekenen op geld van ABN AMRO (45 miljoen euro) en ING (44 miljoen euro). Tyson Foods raakte onlangs nog in opspraak wegens een filmpje dat gemaakt is door activisten. Daarop is te zien hoe slecht met kippen werd omgegaan op een boerderij die aan Tyson Foods was gelieerd. Tyson Foods meldde vervolgens de banden met de betreffende pluimveehouder te hebben verbroken.

Nederlandse voedingsbedrijven blijven steken in internationale subtop dierenwelzijn

Nederlandse voedingsmultinationals behoren tot de internationale subtop als het gaat om dierenwelzijnsbeleid. Internationale leiders zijn onder andere de Britse bedrijven Waitrose en Marks & Spencer en het Zwitserse Migros en Co-op Group. Zij streven Nederlandse bedrijven, zoals Unilever, Friesland Campina, Vion Food en Ahold Delhaize, voorbij. Dit blijkt uit de zesde Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW), een initiatief van de internationale dierenbeschermingsorganisaties Compassion in World Farming (CIWF) en World Animal Protection, en de investeringsmaatschappij Collar Capital. Jaarlijks wordt middels de BBFAW onderzocht in hoeverre ’s werelds grootste voedingsbedrijven goed dierenwelzijn nastreven. Dit jaar werd het dierenwelzijnsbeleid van honderdtien internationale bedrijven onder de loep genomen. De onderzochte Nederlandse bedrijven laten sinds vorig weinig verbetering zien en lijken de ambitie te missen om door te groeien naar de internationale top.

Wakker dier wil verbod op onverdoofd slachten van vissen

Foto: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

220px-Pleuronectes_platessaWakker Dier roept minister Carola Schouten (Visserij) op het onverdoofd slachten van vis te verbieden. De organisatie wijst erop dat het juridisch al mogelijk is vissen via de wet te beschermen en dat dit al gebeurt met kweekpaling. Die moet sinds 2017 voor de slacht worden verdoofd. Volgens Wakker Dier zijn wetenschappers het er inmiddels wel over eens dat vissen tijdens de slacht pijn voelen. “De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen”, aldus Wakker Dier. Vissen reageren volgens Wakker Dier daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Vissen worden ook frequent levend op ijs gelegd. De kou maakt de dieren weliswaar immobiel, maar verdooft ze niet.

Volkswagen biedt excuses aan voor proeven met apen bij testen uitlaatgassen

Foto: Muhammad Mahri Kardim, Wikimedia Commons

Monkey_eatingDe Duitse autofabrikant Volkswagen is, niet voor de eerste keer, gedwongen om door het stof te gaan. Dit keer gaat het niet om sjoemelsoftware, maar om ontethische dierproeven met apen. Tien apen moesten urenlang uitlaatgassen inademen van een Volkswagen Beetle om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot van broeikasgassen is afgenomen. De test met de apen in 2014 was onderdeel van een bredere studie die moest aantonen dat de moderne dieselauto’s fors minder vervuilend zijn dan oudere exemplaren.

Ophef om aan paal vastgeschroefde koala

89399_w844_r844-475_6875139In Australië is geschokt gereageerd op een foto van een koala die aan een paal is vastgenageld. De autoriteiten onderzoeken hoe het dier aan zijn einde is gekomen. De koala leefde mogelijk nog toen het dier ‘op wrede wijze werd vastgemaakt’ aan de paal, liet Koala Rescue Queensland weten. De organisatie verspreidde op Facebook een foto van de koala die op het oog een takje met bladeren lijkt vast te houden. Op sociale media werd met afschuw en woede op de beelden gereageerd. Inmiddels buigt de politie zich over de zaak.