Categorie: "Dierenrechten en activisme"

Misstanden bij Belgisch varkensslachthuis

Schokkende beelden

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de inspectie dierenwelzijn laten binnenvallen bij een varkensslachthuis in Tielt. Videobeelden die met een verborgen camera door activisten van dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights werden gemaakt, toonden dat in het horrorabattoir stelselmatig dieren worden mishandeld. Op de schokkende beelden is onder meer te zien hoe varkens bij aankomst in het slachthuis geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken, terwijl dieren die niet meer in staat zijn om te lopen met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen worden gesleept. Varkens die tijdens het transport overlijden worden bovendien veelvuldig verkocht als geslachte waar in plaats van vernietigd. In het exportslachthuis in Tielt worden 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht, ofwel zo’n 25.000 à 35.000 dieren (!) per week.

‘Passende maatregelen’

Het slachthuis is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België. Debra levert ook vlees aan zestig Nederlandse slagerijen. Thomas De Roover De Brauwer, directeur van Debra, zegt ‘zeer geschokt’ te zijn door de beelden. “We kunnen de misstanden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.” Tegen de medewerkers die zich op de beelden bezondigen aan de wreedheden worden ‘passende maatregelen’ genomen.

Geïndustrialiseerde wreedheid

Toch is dit uiteindelijk slechts symptoombestrijding. De talloze misstanden in slachthuizen overal ter wereld zijn namelijk een uitvloeisel van onze diepgewortelde houding tegenover consumptiedieren. De dieren worden niet langer gezien als wezens met gevoel waarmee zorgvuldig moet worden omgesprongen, maar veeleer als wegwerproducten die deel uitmaken van een slacht- en verwerkingsproces dat gericht is op efficiëntie, massamoord en menselijke genots- en behoeftebevrediging op industriële schaal. Zanger Robert Long kreeg begin deze eeuw een stortlading kritiek over zich heen toen hij de bio-industrie vergeleek met de concentratiekampen van nazi-Duitsland. Toch is die vergelijking niet eens zo ver gezocht en wordt ze zelfs onderschreven door bepaalde Holocaust-overlevers zoals Marion Bienes.

Sea Shepherd fotografeert dode walvis op Japans schip

Foto: Sea Shepherd

seashepherd7e70cbbb32b89ff011c9337df10a7e3f1d9f05a7Milieu- en dierenbeschermingsorganisatie Sea Shepherd claimt een Japans schip te hebben gezien en gefotografeerd dat een dode walvis aan boord had. De bemanning van de Nisshin Maru, een bekende Japanse walvisvaartboot, zou nog geprobeerd hebben om de dwergvinvis met een zeil te bedekken toen een helikopter van Sea Shepherd het schip naderde. Het schip bevond zich op dat moment in het Australisch Walvisreservaat, een stuk zee dat geldt als beschermingszone voor walvissen en dolfijnen.

Cameratoezicht in Franse slachthuizen

KoenederweertVanaf volgend jaar komen er in alle Franse slachthuizen camera’s te hangen. Het besluit van het parlement volgt op diverse onthullingen van dierenactivisten, die misstanden in Franse abattoirs blootleggen. Zo zijn er bijvoorbeeld in het geheim beelden gemaakt van dieren die zonder verdoving werden geslacht. Frankrijk telt in totaal bijna duizend slachthuizen. Het cameratoezicht komt op alle plekken waar dieren die zijn bestemd voor de slacht nog leven, zoals tijdens het transport, in de stallen en bij het slachten.

Wakker Dier bezorgd over ongecontroleerd doorfokken van landbouwdieren

KlassiekekoeDierenrechtenorganisatie Wakker Dier luidt de noodklok over het doorfokken van dieren in de (pluim)vee-industrie. Een betere en strenge regelgeving zou nodig zijn om de dieren te beschermen tegen de hebzucht van de mens. Wakker Dier bespeurt een, door de mogelijkheden van gentechniek aangespoorde tendens richting ‘verdere uitbuiting’ in de vorm van nog sneller groeiende plofkippen, superkoeien die nog meer melk produceren en varkens met meer tepels en biggen.

Nertsenfokkers uitgeroepen tot Dom Bontje 2016

Illustratie: Bont voor Dieren

fokkers-witte-nerts-300x300Voor het eerst is niet een individu, maar een hele groep uitgeroepen tot Dom Bontje. De twijfelachtige eer is voorbehouden aan het Nederlandse nertsenfokkersgilde, dat een groot deel van de twintigduizend uitgebrachte stemmen kreeg. De rappers Lil’ Kleine en Boef zijn geëindigd op de tweede en derde plaats omdat ze kragen dragen van coyotebont.

Ruim 200.000 dieren omgekomen bij stalbranden in 2016

Een onderzoek van Wakker Dier toont maar weer eens aan welke prijs dieren vandaag de dag vaak moeten betalen voor de massale (pluim)veehouderijen die gemeengoed zijn in Nederland. Het afgelopen jaar kwamen in totaal ruim 201.000 dieren om bij stalbranden. Het gaat om 100 konijnen, 473 runderen, 14.841 varkens en maar liefst 186.000 kippen. Volgens Wakker Dier is ‘een kip vaak niet beter beschermd tegen brand dan een wc-rol in een opslagloods’ en zijn simpele veiligheidsmaatregelen als een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater nog steeds niet verplicht.

Laatste proefapen Radboud Universiteit naar Stichting AAP

laatste-proefapen-radboud-naar-stichting-aapDe laatste twee proefapen van de Nijmeegse Radboud Universiteit, de resusapen Kaman en Tyr, zijn woensdag overgeplaatst naar een opvanglocatie van Stichting AAP in Almere. De universiteit heeft geen plannen voor nieuw onderzoek met resusapen, zo maakte Radboud woensdag bekend. Een aap zat al vijf jaar in het dierenlaboratorium, het andere dier twee jaar.

Jan Linders gaat stoppen met verkoop Chinees konijnenvlees

Jan Linders was tot vandaag de enige Nederlandse supermarkt die nog vlees van Chinese kooikonijnen verkocht. Een actie van Wakker dier die dit aan het licht bracht, sorteerde echter direct succes. Wakker Dier meldt op zijn website dat er woensdagochtend overleg is geweest met Jan Linders, waarop de keten heeft besloten te stoppen met de verkoop van Chinees kooikonijnenvlees. De radiocampagne van Wakker Dier is daarop ook direct teruggetrokken.

Hoge Raad houdt vast aan verbod op nertsenfokkerijen

American_MinkDe Hoge Raad heeft vrijdag het verbod in de wet op het houden en doden van nertsen overeind gehouden. De wet die vanaf 1 januari 2024 de pelsdierhouderij verbiedt, is niet in strijd met het mensenrechtenverdrag. Het verbod op nieuwe pelsdierhouderijen is al op 15 januari 2013 in werking getreden. Dit betekent dat het verboden is pelsdieren te houden of te doden voor de productie van bont. Het is volgens de wet ethisch niet verdedigbaar dat dieren worden gedood om bont.

Dertienduizend Britten ondertekenen petitie tegen dierlijk vet in nieuw bankbiljet

Bank_of_England_£10_obverseDuizenden Britse dierenvrienden zijn woedend over het nieuwe briefje van vijf pond. In het plastic waar het bankbiljet van is gemaakt zit namelijk een kleine hoeveelheid talg, bevestigde de Bank of England na vragen van consumenten. ”Dit is onacceptabel voor miljoenen veganisten en vegetariërs in het Verenigd Koninkrijk”, vinden de opstellers en ondertekenaars van de petitie. Binnen vierentwintig uur ondertekenden ruim dertienduizend mensen de oproep aan de Britse centrale bank om te stoppen met het gebruik van het dierlijke vet, een goedje dat soms ook in zeep zit en waarvan vroeger kaarsen werden gemaakt.