Categorie: "Dierenvideo’s"

Drone filmt hoe tijgerhaai vlak langs badgasten zwemt

Foto: Albert Kok, Wikimedia Commons/GFDL

266px-Tigershark2Een drone heeft op film vastgelegd hoe een tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) voor de kust van Miami vlak langs een aantal badgasten zwemt. De mensen in het water hebben ogenschijnlijk niet in de gaten dat op enkele meters afstand een toch wel gevreesde haaiensoort passeert. Hoewel het natuurlijk zelden op video wordt vastgelegd, zullen vergelijkbare scenario’s zich wel vaker afspelen op diverse stranden. Omdat haaienaanvallen altijd goed zijn voor vette headlines, worden haaien vaak afgeschilderd als bloeddorstige monsters die verzot zijn op mensenvlees. Dit filmpje is echter een veel betere afspiegeling van de realiteit.

Spitssnuitkrokodil komt aan land op Hollywood Beach in Florida

Foto: Tomás Castelazo, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5-2.0-1.0

220px-Crocodylus_acutus_mexico_02-edit1Op Hollywood Beach in Florida is maandag een inheemse spitssnuitkrokodil ( en niet een in Australië en Zuidoost-Azië voorkomende zoutwaterkrokodil zoals bepaalde Nederlandse media melden) aan land gekomen. Badgasten werden door de politie op veilige afstand gehouden. Het dier is later gevangen en in een mangrovegebied uitgezet. De spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus) komt voor in de zuidpunt van Florida, grote delen van Midden-Amerika en het Caribisch gebied en noordelijk Zuid-Amerika.

Kokoskrab grijpt roodpootgent

RoodpootgentSoms ben je ook als vogel op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Dat geldt zeker voor de roodpootgent in deze, op de Chagoseilanden geschoten video. De zeevogel ligt te slapen op een laaggelegen tak als hij wordt beslopen door een kokoskrab. Nadat hij de boom in is geklommen, zet de ongewervelde omnivoor een van zijn imposante scharen (sterk genoeg om de harde schaal van een kokosnoot te kraken) in het lichaam van de verraste roodpootgent. De krab breekt een vleugelbot, waardoor de verraste vogel niet meer weg kan vliegen en naar beneden tuimelt. De krab nadert de vogel daarna opnieuw en breekt tot overmaat van ramp ook nog de andere vleugel. De vogel probeert zich nog te ontworstelen aan zijn penibele situatie, maar maakt op dat moment eigenlijk al geen schijn van kans meer om aan een wisse dood te ontsnappen. Later (niet meer te zien op de video) vangen nog vijf andere kokoskrabben een seintje op van het gebeuren.

Witte haai speelt met camera

wittehaaionderwater-300x225Witte haaien zijn intelligente en nieuwsgierige vissen. Dat blijkt ook uit het gedrag van het exemplaar in deze video, die is opgenomen in de wateren rond Nieuw-Zeeland. Het dier speelt met een onderwatercamera. Aan de camera zit een container met smakelijk aas. Dee haai probeer de lekkernij te pakken te krijgen. Na enkele pogingen geeft de roofvis echter op en zwemt het drie meter lange dier op zijn gemak weg.

Video toont hoe luiaard wordt gevangen door houthakkers

Bron en foto: World Animal Protection

88848_w844_r844-475_ca21274World Animal Protection heeft verontrustende beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe een luiaard wordt gevangen door houthakkers. De beelden zijn gemaakt in de buurt van het dorpje Iquitos in Peru, naast de Amazone. Lokale houthakkers verdienen met de het vangen van de dieren een centje bij. Twee weken eerder berichtte World Animal Protection al dat wilde dieren, waaronder veel luiaards, gebruikt worden als toeristenspeeltjes en selfie-objecten in het Amazonegebied. In de video is te zien hoe een luiaard zich angstig vastklemt aan een boom die wordt gekapt. Het dier valt samen met de boom bijna dertig meter naar beneden. Wonderbaarlijk genoeg overleeft de luiaard zijn val. Vervolgens pakken de twee mannen die de boom hebben geveld het dier ruw uit de takken.

Duizenden bijen nestelen zich in Australisch huis

bijenmassa-300x200Bijen zijn natuurlijk uiterst nuttige, vanuit ecologisch oogpunt zelfs welhaast onmisbare dieren. Toch is het niet zo fijn als je een groot nest in je huis hebt zitten. Dat blijkt ook wel uit het voorbeeld in deze video. De insecten hadden zich bij deze Australische vrouw tussen de muren van haar huis genesteld. Uiteindelijk was er een behoorlijke ingreep nodig om de bijen weg te krijgen.

Moederbeer doorzoekt afvalbakken

Foto: Diane Krauss, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

120px-Schwarzbär-Omega_ParkZeker in de wat wildere delen van Noord-Amerika, hoef je niet vreemd op te kijken als er soms een beer in je achtertuin opduikt. Vooral Amerikaanse zwarte beren (Ursus americanus) komen in dat soort gebieden vaak dicht bij huizen, meestal om de vuilnisbak te plunderen. Dat geldt ook voor de moederbeer in deze video.

Tientallen mensen helpen gestrande bultrug terug het water in

Foto: Wikimedia Commons/NOAA

Humpback_Whale_underwater_shotHoewel ik doorgaans niet al te positief ben over de menselijke natuur, zijn we soms wel in staat tot goede, altruïstische en ronduit hartverwarmende daden. Een voorbeeld is de reddingsactie in dit filmpje. Tientallen mensen slaan de handen ineen en proberen in het Braziliaanse Buzios een gestrande, subadulte bultrugwalvis weer terug de zee in te krijgen. De toegestroomde mensen graven zand rondom het zeezoogdier weg en duwen de walvis met vereende krachten weer terug het water in.

Jone grijze walvis verdwaald in ondiep water bij Long Beach

Foto: Marine Mammal Commission, Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Graywhale_MMCGrijze walvissen (Eschrichtius robustus) zijn normaliter goede oceaanreizigers met dito navigatiekwaliteiten. Toch gaat het soms mis, waarbij vooral de jonkies erg kwetsbaar zijn. De jonge grijze walvis in deze video is dan ook verdwaald en beland in ondiep water bij Long Beach (Californië). Het dier is om een nog onbekende reden afgescheiden van zijn moeder.

Gigantische python gefilmd in Maleisië

NetpythonkinyongaZe worden door de menselijke expansie en bejagingsdruk helaas steeds zeldzamer, maar soms duiken ze nog op: reusachtige slangen die ons alleen door hun formaat ontzag inboezemen. De in Maleisië gevonden, ruim zes meter lange netpython in deze video is een goed voorbeeld. Helaas wordt ook dit dier weer gelijk lastiggevallen door mensen en volgens het filmpje uit het wild weggevangen.