Categorie: "Dierenvideo’s"

Zeekat zet stekels op vanuit het niets

Foto: Richard Ling, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Sepia_apamaDe zeekat Sepia apama heeft normaliter een gladde huid. Tot het weekdier zich bedreigd voelt. Dan verschijnen op de huid razendsnel en schijnbaar vanuit het niets driedimensionale stekels die hij zeker een uur overeind kan houden. De stekels zorgen ervoor dat de zeekat – die tot de familie der inktvissen behoort– wat wegheeft van koraal en letterlijk één wordt met zijn omgeving. Is het gevaar geweken? Dan verdwijnen de stekels nog sneller dan ze gekomen zijn en zwemt de zeekat rustig weg. Het tafereel is vastgelegd op video en recentelijk nader onderzocht door een wetenschapsteam onder leiding van onderzoeker Paloma Gonzalez-Bellido. De truc van de zeekat is te herleiden naar spieren in de papillen, de officiële naam voor de ‘stekels’. Die spieren doen iets wat we voornamelijk kennen van kokkels en andere tweekleppigen. De spieren trekken bij dreiging samen en ontspannen pas zodra er een chemisch signaal in de vorm van een neurotransmitter vrijkomt.

Filmpje van geboorte octopus is internethit

Foto: Virginia Aquarium & Marine Science Center

octopus3Octopussen zijn in veel opzichten aparte en bewonderenswaardige dieren. Het zijn veruit de intelligentste weekdieren op aarde (cognitief staan ze minstens op hetzelfde niveau als honden), terwijl ze door het ontbreken van een skelet ook de kunst verstaan om zich in de kleinste spleten te wurmen. Daarnaast kunnen de meeste soorten ook nog van kleur veranderen. Dat die laatste eigenschap aangeboren is, blijkt wel uit deze video die is geschoten in het Amerikaanse Virginia Aquarium & Marine Science Center. De beelden tonen de geboorte van een Octopus briareus. Het beestje kruipt schijnbaar moeiteloos uit zijn ei – dat deel uitmaakt van een grotere collectie eieren die nog niet zijn uitgekomen en samen de vorm van een bloem aan lijken te nemen. Het spierwitte lijfje van de octopus verschiet gelijk van kleur en wordt bruin.

Wasbeer blijkt lastig te vangen

WasbeerAmerikaanse ongediertebestrijders hebben grote moeite gehad met het vangen van een wasbeer. Het  uiterst behendige dier zat dagenlang vast op een gevel van een kantoor in Detroit en kon keer op keer aan het vangnet ontsnappen. Toen de wasbeer uiteindelijk naar beneden kukelede en zich verstopte onder een auto, kon het dier op straat toch worden gevangen.

Ontsnapte koe voegt zich bij wilde wisentenkudde

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

250px-Limousin_bullEen koe, zo te zien een prachtige limousin, die afgelopen herfst ontsnapte van een boerderij in Polen blijkt zich aangesloten te hebben bij een kudde wilde wisenten in het woud van Białowieża. Dit is het laatste restje authentiek oerbos in Europa, gesitueerd in Polen en Wit-Rusland. Het bos is de laatste maanden veelvuldig in het nieuws geweest wegens de omstreden kapwerkzaamheden die de Poolse autoriteiten er uitvoeren.

Dodelijk slangengevecht

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

220px-Eastern_Brown_Snake_-_Kempsey_NSWHoewel slangen, zeker in vergelijking met veel zoogdiersoorten, doorgaans geen al te gewelddadige dieren zijn, kunnen ook de pootloze reptielen elkaar soms naar het leven staan. Het gevecht in deze video is hier een goed voorbeeld van. Op de beelden neemt een oostelijke bruine slang (een van de giftigste slangen van Australië en de wereld) het op tegen een tijgerslang. De bruine slang (Pseudonaja textilis) komt uiteindelijk als winnaar uit de strijd tevoorschijn.

Honderden spreeuwen ‘dansen’ in Ierse lucht

Spreeuw-300x200Spreeuwen verzamelen zich vaak in grote zwermen en spreiden daarbij vaak indrukwekkende stukjes luchtacrobatiek tentoon. Dat is ook het geval in deze video, die is geschoten in Ierland. De dans is een verdedigingsmechanisme tegen hongerige slechtvalken. Door synchroon in een ‘wolkvorm’ te bewegen, wordt het voor de roofvogels lastiger om een slachtoffer uit de grote groep te pikken.

Amerikanen vervolgd voor mishandelen haai

Drie mannen staan in de Amerikaanse staat Florida terecht voor het ernstig mishandelen en uiteindelijk doden van een haai. Het drietal is te zien op een eerder dit jaar gemaakte video waarin het een gewonde haai achter een speedboot aansleepte. Het eerder neergeschoten dier stuiterde hevig op de golven en overleed na een lange kwelling uiteindelijk aan de gevolgen van zijn verwondingen. Het veelbekeken internetfilmpje zorgde voor veel ophef op sociale media. Veel mensen vonden het terecht walgelijk.

Drone filmt hoe tijgerhaai vlak langs badgasten zwemt

Foto: Albert Kok, Wikimedia Commons/GFDL

266px-Tigershark2Een drone heeft op film vastgelegd hoe een tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) voor de kust van Miami vlak langs een aantal badgasten zwemt. De mensen in het water hebben ogenschijnlijk niet in de gaten dat op enkele meters afstand een toch wel gevreesde haaiensoort passeert. Hoewel het natuurlijk zelden op video wordt vastgelegd, zullen vergelijkbare scenario’s zich wel vaker afspelen op diverse stranden. Omdat haaienaanvallen altijd goed zijn voor vette headlines, worden haaien vaak afgeschilderd als bloeddorstige monsters die verzot zijn op mensenvlees. Dit filmpje is echter een veel betere afspiegeling van de realiteit.

Spitssnuitkrokodil komt aan land op Hollywood Beach in Florida

Foto: Tomás Castelazo, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5-2.0-1.0

220px-Crocodylus_acutus_mexico_02-edit1Op Hollywood Beach in Florida is maandag een inheemse spitssnuitkrokodil ( en niet een in Australië en Zuidoost-Azië voorkomende zoutwaterkrokodil zoals bepaalde Nederlandse media melden) aan land gekomen. Badgasten werden door de politie op veilige afstand gehouden. Het dier is later gevangen en in een mangrovegebied uitgezet. De spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus) komt voor in de zuidpunt van Florida, grote delen van Midden-Amerika en het Caribisch gebied en noordelijk Zuid-Amerika.