Categorie: "Huisdieren"

Dierenambulance Amsterdam op zoek naar ontsnapte neusbeer

 Foto: Vassil, Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Coati_roux_Amiens_4Dierenambulancemedewerkers maken in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord jacht op een ontsnapte neusbeer. Bij een vangstpoging beet het dier dwars door het net en door de beschermende handschoen van een medewerker. Een tweede ploeg medewerkers rukte uit, maar trof het dier niet meer aan. Mensen wordt aangeraden afstand te houden en de dierenambulance te bellen als ze de neusbeer spotten.

Onderzoek brengt domesticatiegeschiedenis van katten in beeld

Katoptuinhuis-300x200Hoewel ze pas later gedomesticeerd werden dan honden en ook vandaag de dag nog veel wilde trekjes vertonen, zijn katten wereldwijd uitgegroeid tot enorm populaire huisdieren. Een in het blad Nature Ecology & Evolution gepubliceerd onderzoek laat zien dat de geschiedenis van de huiskat zo’n 6400 jaar geleden begon in het Nabije Oosten. Boeren begonnen er met succes gewassen te verbouwen en sloegen een deel van hun oogst op. Dat trok uiteraard hongerig ongedierte (vooral ratten en muizen) aan. En die muizen en ratten trokken op hun beurt weer katten aan. De boeren zijn waarschijnlijk al vroeg overtuigd geraakt van de voordelen die gepaard gingen met de aanwezigheid van sublieme jagers als katten. Waarschijnlijk waren het dan ook deze boeren die als eersten op het idee kwamen om de kat te temmen. Vanaf dat moment gaat het hard. De tamme kat verovert de wereld en duikt een paar honderd jaar later al een stuk verder westwaarts op in wat nu Bulgarije en Roemenië zijn.

Talloze verwaarloosde schildpadden gevonden in Hoofddorp

220px-Tortuga_morrocoy_SabaneroFoto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

In Hoofddorp zijn ruim 130 verwaarloosde schildpadden in beslag genomen. De reptielen werden gehouden in bakken in de tuin en in een bij de woning geparkeerde bestelbus. In de tuin troffen de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en agenten vijftig water- en moerasschildpadden aan in vervuilde en te kleine bakken water. Ook werden er diverse Griekse landschildpadden, klokschildpadden en kolenbranderschildpadden (zie foto) gevonden.

Tientallen slangen gestolen in Heteren

BoaconstrictorInbrekers hebben in Heteren enkele tientallen slangen gestolen. Volgens de politie gaat het onder meer om boa constrictors, rode rattenslangen, Afrikaanse huisslangen en een koningspython. Geen van de gestolen slangen is giftig. De exotische dieren zijn in de nacht van woensdag op donderdag meegenomen uit een schuur achter een woning. De bewoner van het huis aan de Polderstraat ontdekte pas overdag dat de hokken leeg waren.

Hond bijt Duitse vrouw dood

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Kangal-welpen-de_003Een hond heeft woensdag in het Zuid-Duitse plaatsje Stetten am kalten Markt op straat een 72-jarige vrouw doodgebeten. Een vrouw die getuige was van de aanval belde ogenblikkelijk een ambulance. De ziekenbroeders konden desondanks weinig doen omdat ze het risico liepen om zelf door de hond te worden aangevallen.Nadat de hond, een Anatolische herder, eindelijk stopte met bijten, was het al te laat voor medische hulp. De bejaarde vrouw overleed aan fikse verwondingen aan haar hals en hoofd.

Boa constrictor ontsnapt in Duiven

BoaconstrictorkinyongaUit een huis aan de Vethstraat in Duiven is gisternacht een boa constrictor ontsnapt. De politie roept mensen op om te bellen als ze de 1,5 meter lange wurgslang ergens zien rondkruipen. De boa is niet giftig, maar kan wel lelijk bijten als ze zich in het nauw gedreven voelt. De soort beschikt namelijk over een flinke rij vlijmscherpe tanden.

Dierenziekenhuis Veterinaire Specialisten in Vught opent deuren

Morgenmiddag wordt het grootste dierenziekenhuis van Zuid-Nederland, Veterinaire Specialisten, geopend. Het dierenhospitaal is gevestigd het terrein van de voormalige Fort Isabella-kazerne, aan de Reutsedijk 8a in het Brabantse Vught. De feestelijke opening wordt opgeluisterd met een massale stiltewandeling voor honden en hun baasjes en/of bazinnen. De Nederlandse hondenfluisteraar Ulrike Meder, opgeleid en getraind door hondengedragstherapeuten in Europa en de Verenigde Staten, zal de meditatiewandeling begeleiden. “Samen wandelen is één van de meest primaire behoeftes van honden”, aldus Meder. “Als je het wandelen in stilte met je hond beheerst, dan versterk je het onderlinge respect en vertrouwen.” Behalve leerzaam en gezellig heeft packwalking ook een therapeutische werking. “Het helpt bijvoorbeeld bij het oplossen van gedragsproblemen zoals trekken aan de riem, angst, onzekerheid, agressie, opwinding en hyperactiviteit.” Behalve de packwalk zijn er ook spectaculaire demo’s met honden, een braderie met de laatste honden- en kattentrends, een knuffeldierendokter voor de kleintjes en een high tea, waarbij 30 honden plaatsnemen aan een gedekte tafel met hondentaartjes.

Eigenaren van vechthonden verplicht op cursus

Eigenaren van ‘potentieel gevaarlijke’ (vecht)honden moeten voortaan verplicht een opvoedcursus volgen. Die maatregel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) voor zogeheten hoogrisicohonden gaat volgend jaar in. Van Dam maakt zich grote zorgen over de regelmaat waarmee honden een mens of ander dier ernstig verwonden. Ingrijpen tegen bepaalde hondenrassen is daarom geboden, vindt hij. Van sommige van deze gevaarlijke hondenrassen wil hij de fok en de invoer helemaal verbieden, een regel die in een aantal Europese landen al van kracht is. Verder wil Van Dam bijtincidenten beter gaan bijhouden en een speciaal meldpunt instellen.

Hulpdiensten rukken uit voor rode neusbeer in Sint-Oedenrode

Foto: Vassil, Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Coati_roux_Amiens_4De hulpdiensten in Sint-Oedenrode hebben volgens Omroep Brabant dinsdag een rode neusbeer (Nasua nasua) uit een boom gelokt met bananen en appels. De plaatselijke dierenambulance deed een eerste poging om het dier uit de boom te krijgen. Toen dat niet lukte, werd uiteindelijk de brandweer gebeld. Ook die slaagde niet in de reddingsactie. De hoogwerker werkte niet goed en kon daardoor niet bij de neusbeer komen. Daarop werd besloten wat fruit achter te laten bij de boom en het beestje alleen achter te laten. De neusbeer kwam uiteindelijk zelf uit de boom. Een omstander die wel in de buurt bleef heeft toen de hulpdiensten weer gebeld, aldus de regionale omroep. Omdat de neusbeer het op een lopen zette, was er wel nog een korte achtervolging nodig.