Categorie: "Dier en politiek"

Kamermeerderheid wil katten verplicht laten chippen

Tuingast-300x192Katten moeten net als honden verplicht een chip krijgen. Regeringspartij D66 wil met de maatregel het aantal zwerfkatten terugdringen. De partij zegt steun van een meerderheid van de Tweede Kamer te hebben. Met een chip kan een eigenaar van een kat sneller worden teruggevonden. Daarnaast doden zwerfkatten per jaar ook miljoenen vogels. De Dierenbescherming steunt het voorstel van D66. ”Het plan  zorgt er uiteindelijk voor dat mensen zich bij de aanschaf van een kat bewuster zijn van hun zorgplicht en voorkomt mogelijk ook dumpen”, aldus de organisatie.

Natuurmonumenten organiseert op verkiezing Groenste Politicus

Illustratie: Natuurmonumenten

89203_w844_r844-475_9d6c138Vanaf zondag 4 februari kan iedereen stemmen voor de Groenste Politicus van 2017. Na de nominatieperiode is het nu aan de kiezer om één van de zes kanshebbers dichterbij deze felbegeerde titel te brengen. Natuurmonumenten organiseert de verkiezing dit jaar voor de tiende keer. De genomineerden zijn Abdeluheb Choho (wethouder, D66), Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid, ChristenUnie), Gerben-Jan Gerbrandy (Europarlementariër, D66), Mario Jacobs (wethouder GroenLinks), Govert van Oord (wethouder OGP Midden-Delfland) en Joost van Oostrum (burgemeester, VVD).

Hongkong verbiedt ivoorhandel

ElephanteatingPer 2021 verbiedt Hong Kong de verkoop van ivoor. De semi-autonome staat wordt samen met China gezien als de grootste handelsmarkt in olifantenivoor. De wetgevende raad van Hongkong stemde woensdag met een overweldigende meerderheid voor het verbod op de handel, zo meldt de South China Morning Post. De handel wordt de komende drie jaar gefaseerd afgebouwd. Hongkong volgt hiermee China, waar de ivoorhandel vorige maand al aan banden werd gelegd.

Vogelbescherming tekent bezwaar aan tegen massaal afschieten van ganzen in Friesland

Grauwegansroermond-300x200De provincie Friesland heeft toestemming verleend voor het jaarlijks afschieten van 200.000 overwinterende brandganzen, grauwe ganzen en kolganzen. Vogelbescherming Nederland tekent vandaag bezwaar aan tegen het besluit waarmee de grootschalige afschotmaatregelen mogelijk wordt gemaakt. Het besluit gaat volgens de Vogelbescherming veel te ver. De provincie Friesland besloot vorige maand tot het goedkeuren van het faunabeheerplan voor overwinterende brandganzen, grauwe ganzen en kolganzen. Doel is om de schade die door de ganzen wordt veroorzaakt aan landbouwgewassen jaarlijks met vijf tot tien procent te laten dalen. Dit moet op papier gebeuren door de ganzen te verjagen van schadepercelen naar foerageergebieden, maar in de praktijk gaat het om intensieve bejaging. De winterrust is afgeschaft, de foerageergebieden zijn verkleind en er gelden vrijwel geen beperkingen meer voor het doden van de ganzen op de schadepercelen.

Australische regering stelt ruim een miljoen beschikbaar voor redding Great Barrier Reef

Foto: WNF

77808_w598_r598-336_f1fa186De Australische regering trekt  1,3 miljoen euro uit voor de redding van het koraal in het Great Barrier Reef, het grootste koraalriffensysteem ter wereld. “Dit is een open uitnodiging aan onze beste wetenschappers”, zei milieuminister Josh Frydenberg dinsdag. De Australiërs hopen op innovatieve oplossingen die het koraal beschermen en het rif kunnen genezen. De afgelopen twee jaar is er op veel plaatsen in het Great Barrier Reef grootschalige koraalverbleking geconstateerd. Vanwege de omvang van de schade zijn grote denkers en slimme technieken nodig om het rif van de ondergang te redden.

Vossenjacht blijft verboden in Engeland en Wales

Foto: John Poyser, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

260px-The_local_hunt_arrives_-_geograph_org_uk_-_918101De vossenjacht, een adellijke traditie in Groot-Brittannië, blijft verboden in Engeland en Wales. Dat heeft de Britse premier Theresa May zondag gezegd in een interview met de BBC. May had in de aanloop naar de verkiezingen vorig jaar beloofd dat het parlement over een intrekking van het verbod zou stemmen, maar dat gaat niet door. Ze leed bij de stembusgang namelijk een pijnlijke nederlaag. ”Een duidelijke boodschap”, zei de premier in het vraaggesprek. Oud-premier Tony Blair verbood de traditionele jacht met honden op vossen in 2004.

China verbiedt ivoorhandel

Elephanteating-300x200Vanaf vandaag is de handel in ivoor ook in China illegaal. Het Aziatische land gold lange tijd als een van de grootste handelaren ter wereld in de slagtanden van olifanten. Het is daarom een belangrijk besluit dat helpt de bedreigde dieren te beschermen. Volgens natuurbeschermers werden/worden er jaarlijks zo’n dertigduizend Afrikaanse olifanten gedood voor hun ivoor. In China is het luxemateriaal een statussymbool en wordt het cadeau gegeven aan zakenrelaties. Ook wordt het preventief voor gezondheidsdoeleinden (zonder dat er wetenschappelijke aanwijzingen voor de heilzaamheid zijn) gebruikt.

Europa verlengt vergunning glyfosaat met vijf jaar

Illustratie: Wikimedia Commons/publiek domein

Glyphosate-3D-ballsEen groot deel van de Europese lidstaten, Nederland incluis, mist het lef om een serieuze vuist te maken tegen de chemiereuzen die even langzaam als effectief onze planeet vergiftigen. Dat blijkt maar weer eens uit het vandaag genomen besluit om Europese vergunning van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Achttien landen, waaronder Nederland (de koopmansgeest wint het hier immers vrijwel altijd van het morele besef), stemden voor verlenging, negen landen stemden tegen en één land onthield zich van stemming. Daarmee is het voorstel krap aangenomen, want voor een verbod moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten hun steun uitspreken. Eerder deze maand stemde de helft nog tegen. Duitsland, Polen, Bulgarije en Roemenië onthielden zich toen van stemming, maar gingen nu wel akkoord. Glyfosaat wordt vooral verwerkt in het veelgebruikte Roundup van chemiebedrijf Monsanto. De licentie voor het onkruidbestrijdingsmiddel loopt op 15 december aanstaande af.

Ark ziet af van uitzetten otters in Limburg

Ottersnuitcloseup-300x200Natuurorganisatie Ark gaat toch geen otters uitzetten in Limburg. Het plan stond al een hele poos op de rol, maar gaat niet door omdat een meerderheid van het Limburgs Parlement de herintroductie niet ziet zitten. In een Statencommissie spraken CDA, SP, VVD, PVV en de Partij voor de Dieren zich vorige week vrijdag uit tegen het uitzetten van de dieren. Ark verklaart op haar site het te betreuren dat de provinciale politiek tegen is. Extra jammer is dat het provinciebestuur vooral oneigenlijke argumenten gebruikt om het uitzetten van otters af te keuren. De vrees voor landbouwschade (otters eten vissen en andere waterdieren!) en de overdracht van dierziektes op mensen zijn de belangrijkste bezwaren vanuit de provincie. Technisch gezien zou Ark de otters toch kunnen uitzetten, want de organisatie heeft hier een tot 2020 geldende vergunning voor. De natuurorganisatie wild dat echter niet tegen de wil van het provinciebestuur in doen.

Europees Hof dreigt Polen met hoge boetes voor het kappen van oerbos Bialowieza

Foto: Jacek Karczmarz, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Puszcza_białowieska_fragmenty_rezerwatu_ścisłego_a8Het Europees Hof van Justitie is van plan om Polen een forse boete van minstens honderdduizend euro per dag op te leggen als het land doorgaat met het kappen van bomen in het oerbos Bialowieza. Kappen is alleen toegestaan als de veiligheid van bezoekers in het geding is, aldus het hof in Luxemburg. De Europese Commissie sleepte Polen in juli voor de Europese rechter wegens de ‘grootschalige en onherstelbare’ kapactiviteiten in het laatste oerbos van Europa. De kap is in strijd met de natuurbeschermingswetten en vormt een ernstige bedreiging voor een gebied dat Unesco-werelderfgoed vormt. Tal van zeldzame planten- en diersoorten ondervinden schade van de werkzaamheden.