Categorie: "Dierentuinnieuws"

Uit Syrische dierentuin geredde tijgers naar Friesland

Tigerpose-200x300Twee geredde tijgers uit Syrië worden vanaf maandag ondergebracht bij een opvangcentrum voor katachtigen in het Friese Nijeberkoop. De beesten komen uit een door de oorlog beschadigde dierentuin bij de Syrische stad Aleppo. De tijgers maken deel uit van een grotere groep dieren (die verder bestaat uit onder meer leeuwen, hyena’s en beren) die uit de dierentuin is gered en via Turkije bij een opvangcentrum in Jordanië is ondergebracht. Naar verwachting landen de tijgers, die luisteren naar de namen Sultan en Sayeeda, maandag aan het begin van de middag op Schiphol.  Daarna zullen ze worden overgebracht naar het Felida Big Cat Centre in Friesland.

Witte tijgers doden verzorger in Indiaas dierenpark

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.0

White_tigers_drinkingEen verzorger van het Bannerghatta Biological Park in India is zondag door twee witte tijgers gedood. Dit gebeurde toen hij een collega assisteerde bij het opsluiten van de dieren in hun nachtverblijf. “De tijgers draaiden zich plots om en vielen de verzorger aan toen een van de vier poorten nog niet was gesloten”, verklaart parkeigenaar Santosh Kumar in The Guardian. Doordat de twee katachtigen het lichaam van de veertigjarige Indiër (die pas een maand in dienst was bij het park) niet wilden afstaan, overleed het slachtoffer voordat hij door collega’s kon worden gered.

Amsterdamse fractie GroenLinks wil ‘uitsterfbeleid’ voor grote zoogdieren in Artis

mannetjesleeuw7-300x200De Amsterdamse fractie van GroenLinks pleit voor een zogeheten ‘uitsterfbeleid’ voor grote dieren als olifanten, leeuwen en giraffen in dierentuin Artis. Het gaat de partij vooral om dieren ‘waarvan je kunt aannemen dat ze meer ruimte nodig hebben dan dat ze krijgen’. Dit bevestigt partijleider Rutger Groot Wassink na berichtgeving van De Telegraaf. Door het uitsterfbeleid in te voeren, zou de populatie in de dierentuin afnemen en meer ruimte ontstaan voor de grote zoogdieren. Dit zou ook het welzijn van enkele van de meest prominente bewoners van de Amsterdamse zoo bevorderen, aldus GroenLinks. Artis-directeur Haig Balian is verbaasd over het standpunt van de partij.

Oudste reuzenpanda overleden in China

Foto: Jeff Kubina, Wikimedia Commons

Giant_Panda_2004-03-3De oudste panda die in gevangenschap leefde is op 37-jarige leeftijd overleden. De hoogbejaarde Basi leed volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua aan meerdere gezondheidsaandoeningen. Artsen probeerden het leven van Basi al maanden te verlengen. De panda stierf uiteindelijk in een gespecialiseerd onderzoekscentrum in de stad Fuzhou. Het dier zou in mensenjaren al meer dan honderd jaar oud zijn geweest. Die hoge leeftijd leverde de vrouwtjespanda de bijnaam ‘Oma Basi’ op.

Verstoten gorillababy van Hannover naar Artis

verstoten-gorillababy-dierentuin-hannover-artisFoto: Erlebnis Zoo Hannover

Een gorillababy die door haar moeder is verstoten is afgelopen woensdag van de Erlebnis Zoo in Hannover naar Artis verhuisd. Dat maakt de dierentuin dinsdag bekend. Het Europees Fokprogramma (EEP) heeft Artis gekozen als nieuwe woonplaats voor de westelijke laaglandgorilla, vooral omdat de Amsterdamse dierentuin een stabiele en rustige gorillagroep heeft. De kans is daarom groot dat de babygorilla probleemloos wordt opgenomen in de groep en zo alle gebruiken en sociale signalen kan leren die onontbeerlijk zijn voor een intelligent groepsdier zoals de westelijke laaglandgorilla. Voorlopig zal de tien maanden oude mensaap nog niet te zien zijn voor het publiek.

Amerikaanse weduwe wil Keulse dierentuin miljoenenerfenis nalaten

Een 93-jarige Amerikaanse weduwe wil de dierentuin van Keulen na haar dood een erfenis van maar liefst 22 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) nalaten. De kinderloze Elizabeth Reichert komt oorspronkelijk uit Keulen. Daar leerde ze in 1944 Arnulf Reichert kennen, die zich als jood voor de nazi’s moest verbergen. “We waren twee arme kinderen uit Keulen”, vertelde ze aan de Keulse stadskrant. Een jaar na de oorlog trouwde ze met Arnulf en emigreerde met hem via Israël naar de Verenigde Staten.

Neushoorn Izala bevalt van dochter

Foto: Burgers’ Zoo

naamloosVrouwtjesneushoorn Izala is gisteravond rond in Burgers’ Zoo bevallen van een dochter. De geboorte van de jonge breedlipneushoorn (Ceratotherium simum) was via een livestream te volgen. Izala kreeg in januari 2016 al een jong, maar dat kwam levenloos ter wereld. Dit keer is de bevalling wel goed verlopen. Volgens Burgers’ Zoo komt het bij breedlipneushoorns vaker voor dat een eerste dracht mislukt.

Baardsaki’s naar Apenheul

Foto: Apenheul

dierenpark-apenheul-krijgt-twee-bijzondere-satansapenDe Apenheul krijgt er binnenkort een opvallende diersoort bij. Het dier neemt namelijk een stel baardsaki’s over van de Britse dierentuinen in Belfast en Colchester. De baardsaki, een aap die ook luistert naar de meer omineuze naam satansaap, is binnen Europa slechts in drie andere dierenparken te bewonderen. De apen vallen vooral op door hun karakteristieke zwarte baard en dikke staart.

Orang-oetan die gebarentaal kende overleden

Foto: David Arvidsson, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

220px-Orangutan_-Zoologischer_Garten_Berlin-8aDe orang-oetan Chantek, die bekendheid verwierf met het leren van gebarentaal, is maandag op 39-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de dierentuin in het Amerikaanse Atlanta laten weten. Chantek, die zijn hele leven in gevangenschap leefde, werd van jongs af aan door zijn verzorgers opgevoed als een mensenkind. Hij leefde negen jaar bij antropoloog Lyn Miles, die hem onder meer leerde zijn kamer schoon te maken en de route naar een restaurant te onthouden. Als klap op de vuurpijl leerde Miles de orang-oetan Amerikaanse gebarentaal. Chantek kende in totaal zo’n honderdvijftig tekens en gebruikte zijn kennis regelmatig om met verzorgers te communiceren.