Categorie: "Dierentuinnieuws"

Olifantje geboren in dierenpark Amersfoort

Foto: dierenpark Amersfoort

olifantje-geboren-in-dierenpark-amersfoortDierenpark Amersfoort heeft er weer een nieuwe bewoner bij: zaterdagavond is rond 23.00 namelijk een olifantje ter wereld gekomen in de dierentuin. Moeder Indra en haar jong maken het goed, zo laat het park weten. Zondagmiddag mocht de kleine olifant samen met de rest van de kudde naar buiten. Via Facebook meldt Dierenpark Amersfoort dat het geslacht van het jong inmiddels duidelijk is: het gaat om een meisje.

Laatste Afrikaanse olifant van Australië overleden

AfrikaanseolifanttshukuduAustraliërs moeten voortaan naar het buitenland als ze een Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) in levenden lijve willen zien. De laatste van de enorme zoogdieren op het eiland is overleden in de Taronga Western Plains Zoo in Dubbo (New South Wales), zo bericht ABC News. De vrouwtjesolifant Cuddles was naar schatting 46 jaar oud en daarmee de oudste bewoner van de dierentuin. Het dier kampte al langere tijd met een slechte gezondheid. Cuddles had volgens de dierentuin last van problemen met haar spijsvertering.

Tsjechische dierentuin zaagt deel van hoorns af om neushoorns te beschermen

RhinotshukuduDe Tsjechische dierentuin Dvur Kralove is begonnen met het gedeeltelijk afzagen van de hoorns van hun neushoorns om de dieren te beschermen tegen stropers. De dierentuin heeft hiertoe besloten nadat in maart een neushoorn in het Franse Thoiry door stropers werd afgeschoten om zijn hoorn te bemachtigen. Dvur Kralove is de enige dierentuin ter wereld waar in gevangenschap een noordelijke witte neushoorn is geboren. Het risico dat neushoorns lopen is te hoog, zelfs in dierentuinen, en de veiligheid van de dieren is voor ons het belangrijkst”, verklaart dierentuindirecteur Premysl Rabas. “Een onthoornde neushoorn is altijd beter dan een dode neushoorn”, vervolgt hij tegenover het persbureau AFP.

Artis bevrucht onechte gaviaal kunstmatig

Foto: Achim Raschka/Wikimedia Commons /CC-BY-SA-3.0

SundagavialDeze week is in de Amsterdamse dierentuin Artis een onechte gaviaal (Tomistoma schlegelii) kunstmatig bevrucht. Met de inseminatie van deze kwetsbare krokodillensoort heeft de Amsterdamse dierentuin naar eigen zeggen een wereldprimeur. Het blijft voorlopig nog even afwachten (vermoedelijk tot de zomer) of de actie ook is geslaagd. Over de draagtijd van een onechte gaviaal, een soort die al sinds 1887 in Artis worden gehouden, is weinig bekend. Als de eieren eenmaal zijn gelegd, duurt het ongeveer negentig dagen voordat ze uitkomen.

Ontsnapte Wallaby Wildlands opgegeten door leeuwen

MalelionSAEen wallaby die donderdag ontsnapte uit zijn verblijf in Wildlands Adventure Zoo Emmen is door leeuwen gedood en opgegeten. De kleine kangoeroe verliet zijn verblijf op de Wallabyheuvel en kwam terecht op de Leeuwenberg in het park. Wildlands Emmen gaat onderzoeken hoe een dergelijk geval in de toekomst kan worden voorkomen. “We zijn behoorlijk van slag en zoeken nu uit hoe het heeft kunnen gebeuren”, zegt een woordvoerder van het dierenpark tegen Dagblad van het Noorden. Het park was open op het moment dat het buideldier werd gedood en door de grote katachtigen werd opgegeten.

Reuzenpanda’s komen op 12 april naar Rhenen

Giant_Panda_2004-03-3Foto: Jeff Kubina, Wikimedia Commons

De Chinese reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya zullen op 12 april naar Nederland worden gebracht. De dieren komen ‘s avonds aan op Schiphol en worden vervolgens vervoerd naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Na hun aankomst in het speciale pandaverblijf moeten de dieren echter enkele weken in quarantaine. Het is nog niet bekend wanneer bezoekers de reuzenpanda’s voor het eerst kunnen zien. De dierentuin werkt al enkele jaren aan de komst van de zachtaardige planteneters.

Steniging van krokodil in Tunesische dierentuin leidt tot golf van verontwaardiging

CroceyeDe Belvedere Zoo in Tunis werd onlangs opgeschrikt door een barbaars geval van dierenmishandeling. Een krokodil die in het dierenpark verbleef werd door een aantal bezoekers namelijk bekogeld met levensgrote stenen. De gestenigde krokodil bezweek uiteindelijk aan zwaar hersenletsel. Volgens dierenarts is dieronvriendelijk gedrag schering en inslag onder bepaalde bezoekers van de dierentuin. “Het is schokkend wat veel van de 150 dieren hier soms moeten doorstaan. Ook leeuwen en nijlpaarden zijn al bekogeld met stenen. Het probleem is dat we niet over de middelen beschikken om bij elk verblijf een bewaker neer te zetten.”

Neushoorn gedood in Franse dierentuin

RhinotshukuduWilde neushoorns zijn hun leven al langer niet zeker, maar nu vallen de goedmoedige reuzen blijkbaar ook al ten prooi aan het nietsontziende stropersgilde. In de nacht van maandag op dinsdag is in de dierentuin van het Franse Thoiry namelijk een neushoorn vermoord. Het dier dat luisterde naar de naam Vince stierf nadat er drie kogels in zijn kop waren geschoten. De kostbare (de waarde wordt geschat op dertig- tot veertigduizend euro) hoorn werd vervolgens met een kettingzaag verwijderd. De stropers lieten twee andere neushoorns in het verblijf ongemoeid, waarschijnlijk vanwege tijdsgebrek. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een levende neushoorn in een Europese dierentuin door stropers is gedood om zijn hoorn.

Britse horrorzoo dicht na ernstige misstanden

De South Lakes Safari Zoo in het Engelse Dalton-in-Furness moet dicht. De lokale autoriteiten hebben maandag besloten de vergunning van de eigenaar van de dierentuin niet te verlengen, omdat de gezondheid en veiligheid van de dieren in het geding zijn. Uit een rapport blijkt dat in de dierentuin een nogal dubieuze reputatie heeft: de afgelopen vier jaar zijn namelijk bijna vijfhonderd dieren omgekomen in de horrorzoo. Bovendien werd er in 2013 een dierenverzorgster verscheurd door een tijger. Inspecteurs die eerder dit jaar een bezoekje brachten aan de South Lakes Safari Zoo waren naar eigen zeggen ‘verbijsterd over de duidelijke tekortkomingen van de accommodatie, de overbevolking en het gebrek aan dierenwelzijn en goede verzorging’.

Dieren in Colombiaanse dierentuin krijgen ijslolly’s

snuivendnijlpaardmurchison-300x200De Colombiaanse dierentuin Sante Fe in Medellín geeft bezoekers de mogelijkheid om de dieren te voeren met ijslolly’s. Het is volgens de dierenverzorgers niet alleen een leuke activiteit voor kinderen, maar ook een actie die de dieren broodnodige verkoeling biedt. In de Colombiaanse dierentuin worden elk weekend vijf uur lang bevroren fruitlolly’s uitgedeeld die voor verschillende soorten dieren bedoeld zijn. Bij de samenstelling van de ijsjes wordt gekeken naar het normale dieet van de dieren en vaak gebruikgemaakt van fruitsoorten als ananas, papaja en banaan. De ijstraktaties worden met behulp van takken aan de dieren uitgedeeld. Naast de ijslolly’s heeft de dierentuin nog een andere manier gevonden om de dieren koel te houden en de bezoekers bij het wel en wee van de dierentuinbewoners te betrekken.