Categorie: "Dierentuinnieuws"

Voor het eerst contact tussen reuzenpanda’s Ouwehands Dierenpark

Foto: Ouwehands Dierenpark

reuzenpandas-ouwehands-hebben-eerst-contactDe twee reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark, het vrouwtje Wu Wen en het mannetje Xing Ya, hebben voor het eerst contact met elkaar gehad. Vanuit hun aparte nachtverblijven hadden de twee pandaberen neuscontact en waren ze zich bewust van elkaars aanwezigheid. Ze toonden ook interesse in elkaar.Het vrouwtje Wu Wen liet haar interesse in het mannetje merken door het maken van hoge piepende geluiden. Het mannetje Xing Ya reageerde op zijn beurt door contact met zijn vrouwelijke soortgenoot te zoeken. De panda’s zijn in China, in het Wolong Giant Panda’s Centre, al aan elkaar gematcht door middel van stamboekgegevens.

Giraffe GaiaZoo komt klem te zitten tussen boomtak en overlijdt

GiraffeklaserieEen vervelende gebeurtenis in dierentuin GaiaZOO:  in de Kerkraadse dierentuin is een giraffe met haar hals klem komen te zitten in de vork van een boomtak. Het vrouwtje overleefde het incident niet, aldus directeur Rob Huppertz. Vermoedelijk is de vier jaar oude giraffe zaterdagochtend ‘op een bizarre manier gestruikeld’ en daardoor klem komen te zitten. Het dier kon zichzelf niet bevrijden en is vermoedelijk gestikt.

Nubische giraffe geboren in Beekse Bergen

nubische-giraffe-geboren-in-dierenpark-beekse-bergenFoto: Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen heeft er een nieuwe giraffe bij. Het jong heeft de naam Finn gekregen en maakt het goed. Met een gewicht van vijftig kilo en een lengte van 1,90 meter is Finn volgens het park zo’n tien centimeter langer dan een gemiddelde giraffenbaby. Als hij zich normaal ontwikkelt, is de jonge giraffe over een goed jaar dubbel zo groot. Finn is een Nubische giraffe, een ondersoort van de noordelijke giraffe. Net als alle giraffen zijn het pure herbivoren die zich vooral voeden met bladeren en twijgen.

Nieuwe leider voor gorillagroep Apenheul

apenheul-heeft-nieuwe-gorillaleiderFoto: Apenheul

De gorillagroep in de Apenheul heeft een nieuwe leider. De zilverrug Bao Bao. die afkomstig is uit de Taiwanese Taipei Zoo, arriveerde gisteren in Apeldoorn. Hij volgt de 23-jarige zilverrug Jambo op, die verhuist naar een andere dierentuin. De afgelopen dertien jaar verwekte de huidige gorillaleider Jambo acht gezonde kinderen. Zijn genen zijn goed vertegenwoordigd onder de gorilla’s in de dierentuin, daarom is het volgens de Apenheul tijd voor een nieuwe leider. Drie zonen van Jambo verhuizen met hun vader mee. Waarheen is nog niet bekend.

Gorilla loopt op twee benen om handen schoon te houden

GorillabwindiHet feit dat wij op twee benen lopen en andere apen meestal ook hun knokkels op de grond hebben als ze zich voortbewegen, wordt vaak gebruikt als een bevestiging van onze superioriteit over andere primaten. De achttienjarige gorilla Louis, die woont in de Amerikaanse Philadelphia Zoo, beweegt zich echter ook moeiteloos op twee benen voort als de situatie daarom vraagt. Kijk maar eens naar deze video. De mensaap doet het vooral als hij smakelijke hapjes zoals een paar tomaten in zijn handen heeft. De reden: Louis wil zijn voedsel en handen graag te allen tijde brandschoon houden. Hij loopt ook langdurig op twee benen als de grond van zijn buitenverblijf modderig is.

Zwarte slingeraap geboren in Artis

Foto:  Hans Hillewaert, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Ateles_paniscusArtis heeft er weer een nieuwe bewoner bij. In de Amsterdamse dierentuin is afgelopen dinsdag een zwarte slingeraap (Ateles paniscus) geboren. Het beestje heeft al bij de moeder gedronken en maakt het volgens de dierentuin goed. Zwarte slingerapen hebben een draagtijd van 7,5 maanden, een stuk langer dan die van vergelijkbare apensoorten. Omdat het jonge aapje zich stevig vasthoudt aan de moeder, is het nog niet duidelijk of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. Zwarte slingerapen leven in de boomkruinen van het regenwoud van noordelijk Zuid-Amerika.

Onverwachtse geboorte kameeltje Dierenpark Amersfoort

Foto: Dierenpark Amersfoort

opeens-kameeltje-geboren-in-dierenpark-amersfoortDierenpark Amersfoort heeft er dinsdagochtend onverwacht een bewoner bij gekregen. Kameel Freja beviel plotseling van een jong. De dierverzorgers werden tijdens hun ochtendronde verrast met een nieuwkomer, aldus hoofdverzorger Willem Verdonck. “Opeens lag daar een klein kameeltje”, vertelt hij. De verzorgers waren niet op de hoogte van Freja’s gevangenschap. Het jong deed dinsdagochtend een eerste poging om te gaan staan. Daarnaast heeft het kameeltje ook voor de eerste keer gedronken.

Verzorger Chinese dierentuin opgegeten door tijger

Tijgerinbandhavgarh2-300x217In een dierentuin in het Chinese Funzhou is een verzorger gedood en vervolgens opgegeten door een tijger. Beelden van het incident zijn verschenen op het internet. Hoewel het ongeval plaatsvond in een ‘zoo’ werd het dier getraind om circustrucjes te doen. Dat was de gestreepte kat op een gegeven moment schijnbaar helemaal zat, waarop het oersterke dier zijn trainer aanviel. Op de beelden is te zien hoe het dier snel korte metten maakt met de verzorger en daarna met het lijk aan de haal gaat. Op de achtergrond is roept iemand mensen op om de politie te bellen. Het leed was toen al geschied, want na de dood van het slachtoffer begon het dier de man op te peuzelen.

Onderzoek naar luidruchtige zeeleeuwen in Keulse dierentuin

Sealionbull-300x200De Duitse autoriteiten zoeken uit of zeeleeuwen in de dierentuin van Keulen voor geluidsoverlast zorgen. Een omwonende had geklaagd dat de luidruchtige dieren haar ‘s nachts uit haar slaap houden. De lokale autoriteiten nemen de klacht serieus. Uit geluidsmetingen moet nu blijken of de vijf Californische zeeleeuwen te veel lawaai maken. Als de dieren inderdaad voor overlast zorgen, zal met de dierentuin worden overlegd over maatregelen.

François-langoer geboren in Blijdorp

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

266px-Trachypithecus_francoisi_3399In Diergaarde Blijdorp is onlangs een tonkinlangoer (ook wel bekend als françoislangoer) geboren. De Rotterdamse dierentuin heeft de geboorte van het aapje zaterdag bekendgemaakt. Het geslacht van de jonge langoer is nog niet bekend. De aap heeft momenteel een knaloranje vacht, maar die verkleurt langzaam. Het dier zal net als oudere soortgenoten uiteindelijk een zwarte vacht krijgen. De met uitsterven bedreigde diersoort is in Nederland alleen te vinden in Diergaarde Blijdorp. De tonkinlangoeren (Trachypithecus francoisi) in Rotterdam maken deel uit van een Europees fokprogramma.