Categorie: "Dierentuinnieuws"

Weggevlogen zeearend Beekse Bergen weer terug

Foto: Safaripark Beekse Bergen/Twitter

DWaEH1OWkAAIJGNDe Amerikaanse zeearend die vorige week wegvloog tijdens de roofvogelshow van dierenpark Beekse Bergen is maandagmiddag in Goirle gevangen. Zeearend Lady Maya werd in Goirle geroepen door haar vaste verzorger en kwam meteen naar hem toe, zo laat een woordvoerder van het safaripark weten. De zeearend leeft al 27 jaar in de Beekse Bergen en is een icoon van de roofvogelshow. Afgelopen dinsdag kreeg de vrouwtjesarend tijdens de show ruzie met enkele meeuwen, waarna ze wegvloog en niet meer terugkeerde.

Zeearend Beekse Bergen weggevlogen na ruzie met meeuwen

Foto: Peter K Burian, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

220px-Bald_Eagle_flying_over_ice_(Southern_Ontario,_Canada)Safaripark Beekse Bergen is sinds dinsdag op zoek naar een Amerikaanse zeearend die is weggevlogen tijdens een roofvogelshow. Volgens het dierenpark in Hilvarenbeek kreeg zeearend Lady Maya ruzie met enkele meeuwen en is ze daarna niet meer teruggekomen. Lady Maya woont al 27 jaar in Beekse Bergen en is een icoon van de roofvogelshow. Haar verzorgers zoeken in de ruime omgeving van het park naar de grote vogel.

Pandaverblijf Ouwehands Dierenpark uitgeroepen tot beste ter wereld

Foto: Manfred Werner, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Ailuropoda_melanoleuca_Schoenbrunn_07-2008Het reuzenpandaverblijf Pandasia van Ouwehands Dierenpark in Rhenen is uitgeroepen tot de mooiste pandavoorziening ter wereld. De bekroning werd donderdag bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Giant Panda Global Awards in Berlijn. Dierenliefhebbers konden een maand lang hun stem uitbrengen. Ruim driehonderdduizend mensen deden aan de verkiezing mee. Ouwehands Dierenpark ontving een ruime meerderheid van de stemmen. Op de tweede en derde plek eindigden ZooParc de Beauval in Frankrijk en de Duitse Zoo Berljn. In totaal waren er tien pandaverblijven genomineerd voor de onderscheiding. Het pandaverblijf in Ouwehands Dierenpark kreeg het afgelopen jaar veel aandacht door de komst van twee Chinese reuzenpanda’s, Xing Ya en Wu Wen.

Dolfinarium Harderwijk wil gaan fokken met bruinvissen

bruinvis7-300x2251Het Dolfinarium in Harderwijk wil gaan fokken met bruinvissen. Het park wil onderdak gaan bieden aan zeven dieren. Hoewel de bruinvis niet bedreigd wordt, is fok nodig om de soort in stand te houden, aldus het park. Dat staat in een toelichting op de ontheffing die de provincie Gelderland heeft verleend voor het houden van bruinvissen in Harderwijk. Het Dolfinarium heeft nu al een in het park geboren jonge bruinvis. Twee andere bruinvissen zijn opgevangen bij SOS Dolfijn, nadat ze waren aangespoeld. De dieren kunnen in het wild niet meer overleven. Er is geen andere oplossing dan de beide zoogdieren op te nemen in het Dolfinarium.

Bavianen ontsnappen uit verblijf in Parijse dierentuin

BaviaanmurchisonBezoekers van het Parc Zoologique in Parijs zijn vrijdag geëvacueerd nadat verschillende bavianen zijn ontsnapt uit hun verblijf. Aanvankelijk ontsnapten ruim vijftig bavianen van hun rots in het bos van Vincennes, maar het gros van de dieren kon vrij snel weer met netten worden gevangen. Vier bavianen zijn echter nog ‘voortvluchtig’. De politie probeert de apen te vangen. Het is onduidelijk hoe de bavianen uit hun verblijf konden ontsnappen. Een woordvoerder van de dierentuin laat aan de nieuwswebsite The Local weten dat de dieren zich in het bos van de dierentuin bevinden. De politie reageerde snel op de melding van de ontsnapping en heeft de straten rondom de dierentuin afgezet.

Moederolifant valt pasgeboren jong aan

Afrikaanseolifantklaserie2Het Afrikaanse olifantje dat afgelopen zaterdag werd geboren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, is maandagavond overleden. De moeder van het olifantje viel, na een paar dagen liefdevolle verzorging, plotseling haar eigen jong aan. Door de aanval brak het jong haar rug, waardoor euthanasie de enige optie was. De aanwezige verzorgers konden het jong niet beschermen. Zij stonden machteloos tegenover de drieduizend kilo zware moeder. Het dierenpark verklaart dat Afrikaanse olifanten soms onvoorspelbaar uit de hoek kunnen komen.

Ontsnapte wolf Berkshire weer terecht

Wolf-300x201De mannetjeswolf Torak, die eerder vandaag ontsnapte uit een wolvenopvang in het Engelse graafschap Berkshire omdat de storm zijn verblijf had beschadigd, is weer terecht. De politie heeft de wolf samen met medewerkers van de opvang weten te vangen. De wolf en mensen zijn bij de vangstoperatie is niet gewond geraakt. Het gebied waar de wolf was ontsnapt, werd vijf uur lang afgesloten, maar is inmiddels weer vrijgegeven.

Reuzenpanda geboren in Maleise dierentuin

Foto: Manfred Werner, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Ailuropoda_melanoleuca_Schoenbrunn_07-2008Er is een reuzenpanda geboren in een Maleise dierentuin. Het is het tweede jong van een stel reuzenpanda’s dat het park te leen heeft van China. De panda’s Liang Liang en Xing Xing arriveerden in 2014 in Maleisië, als onderdeel van het Chinese pandaplan om deze dieren uit te lenen aan bevriende landen. De landen die meedoen aan het pandaplan kunnen dan helpen met het fokken, verzorgen en beschermen van de diersoort.

Wolf in Engeland ontsnapt uit opvang door storm

Wolf-300x201In het Britse graafschap Berkshire loopt een wolf rond. Het dier is ontsnapt nadat de storm zijn verblijf in een wolvenopvang had beschadigd. De politie probeert het dier te vangen en waarschuwt iedereen om uit de buurt van de wolf te blijven. Leerlingen van een school in de buurt mogen voorlopig niet naar buiten. Toch is er zeker geen sprake van paniek bij de omwonenden.

Panter Burgers’ Zoo eet pasgeboren welp op

LeopardrestingEen panter in Burgers’ Zoo in Arnhem heeft woensdag haar pasgeboren jong opgegeten. Dierverzorgers kwamen tot die ontdekking toen ze in het kraamhok van de panter gingen kijken. Ze hadden de tien dagen oude welp al een paar dagen niet meer gezien op beelden van een livestream, meldt het Arnhemse dierenpark. De Sri Lanka-panter kreeg haar eerste nest op nieuwjaarsdag. Op 4 januari overleed echter al de eerste welp, vooral omdat de moeder het jong niet verzorgde en alleen aandacht voor de andere welp reserveerde.