Categorie: "Dierengedrag"

Zweedse bruine beren blijven steeds langer bij hun moeder

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Björnskådning_Wild_Nordic_q7f6074Jonge Europese bruine beren (Ursus arctos arctos) in Zweden blijven langer bij hun moeder dan tientallen jaren geleden. Voorheen weken ze definitief van hun moeders zijde als ze ongeveer anderhalf waren, maar nu duurt het wel tweeënhalf jaar voordat de grote omnivoren zelfstandig zijn. Dat meldt de BBC op basis van onderzoek van de Université du Québec. De opmerkelijke gedragsverandering is volgens de biologen waarschijnlijk ontstaan doordat beren zonder jongen afgeschoten mogen worden in Zweden en beren met jongen niet. Het jagen heeft volgens de onderzoekers een selectief effect.

Genieten van blauwe kikkers

HeikikkermeteiklompHet is een typische lentegebeurtenis die meestal slechts een paar dagen duurt: het blauw kleuren van de mannelijke heikikkers in de paarperiode. Het aanschouwen van dit tafereel is dus een kwestie van op het juiste moment op de juiste plek zijn. Gisteren had ik het geluk om in NP De Meinweg volop te genieten van de heikikkers. Net als vorig jaar waren de dieren in een bepaald stukje van de Rolvennen weer bijzonder actief. Mannetjes die luidkeels hun karakteristieke roep ten gehore brengen of, gedreven door een oeroud reproductieinstinct, alles bespringen dat langs komt: het blijft een van de hoogtepunten van het Nederlandse voorjaar.

Bijzonder filmpje toont paring diepzeehengelvissen

Illustratie: Caulophryne jordani

266px-C_jordaniDiepzeehengelvissen zijn creaturen die bij voorkeur rondzwemmen in de diepe krochten van de oceaan. De kans dat je ze ooit in levenden lijve ontmoet is dan ook nihil, zeker omdat de vissen meestal snel sterven als ze naar de oppervlakte worden gebracht. Een recentelijk gemaakte video biedt echter een interessant inkijkje in het leven en paringsgedrag van diepzeehengelvissen van de soort Caulophryne jordani. De beelden, die door Kirsten en Joachim Jakobsen (Rebikoff Foundation) zijn gemaakt en vrijgegeven zijn via Science Magazine, laat zien hoe twee exemplaren paren.

Krokodil blokkeert ziekenhuisingang

nilecroczambia1-300x200Een nijlkrokodil heeft in een Zimbabwaans ziekenhuis voor nogal wat consternatie gezorgd door twee uur lang de ingang te blokkeren. Het dier viel ook uit naar iedereen die te dicht in de buurt kwam. Volgens de lokale nieuwssite Bulawayo24 is het opmerkelijk dat de krokodil bij het ziekenhuis terechtkwam. Het dichtstbijzijnde water bevindt zich namelijk op 10 kilometer afstand.

Gorilla loopt op twee benen om handen schoon te houden

GorillabwindiHet feit dat wij op twee benen lopen en andere apen meestal ook hun knokkels op de grond hebben als ze zich voortbewegen, wordt vaak gebruikt als een bevestiging van onze superioriteit over andere primaten. De achttienjarige gorilla Louis, die woont in de Amerikaanse Philadelphia Zoo, beweegt zich echter ook moeiteloos op twee benen voort als de situatie daarom vraagt. Kijk maar eens naar deze video. De mensaap doet het vooral als hij smakelijke hapjes zoals een paar tomaten in zijn handen heeft. De reden: Louis wil zijn voedsel en handen graag te allen tijde brandschoon houden. Hij loopt ook langdurig op twee benen als de grond van zijn buitenverblijf modderig is.

Lengte van roffel mannetjesspecht beïnvloedt partnerkeuze vrouwtje

Foto: zwarte specht, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Dryocopus_martius,_Perersberg,_Brasov,_Romania_0_(cropped)Het geroffel van spechten is een bekend geluid voor eenieder die op zijn tijd een stevige boswandeling maakt. Aan het soort geroffel en de lengte ervan kan een getraind oor meestal al de soort specht die het geluid produceert herkennen. Maar het ritmische geklop is natuurlijk niet bedoeld om ons te behagen. Mannetjes bakenen met hun drumsolo’s namelijk hun territorium af. De spechtenroffels vormen ook de basis voor seksuele selectie, want vrouwtjesspechten laten hun keuze voor een geschikte partner grotendeels afhangen van de lengte die de door de mannetjes geproduceerde roffelsolo’s hebben. Om de mate van seksuele selectie te meten, keken wetenschappers naar de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes in grootte en pluimage. Hoe groter het verschil, hoe sterker de seksuele selectie. Men vond een verband tussen drumlengte en de sterkte van seksuele selectie. Mannetjes met een langere solo kunnen hun territoria meestal beter verdedigen en liggen dus beter in de markt bij de vrouwtjes.

Amerikaanse vrouw aangevallen door otter

Ottersnuitcloseup-300x200De 77-jarige vrouw Sue Spector is tijdens een kajaktochtje op de Sarasotarivier (Florida) aangevallen door een mogelijk hondsdolle otter. Het dier haalde uit met zijn scherpe tanden en klauwen en verwondde de vrouw aan haar armen, gezicht en hoofd. Spector en haar man probeerden de otter weg te jagen met hun peddels, maar daarbij kiepte de kajak om. Na enkele minuten droop de otter uiteindelijk toch af. Spector kwam er uiteindelijk vanaf met een stel hechtingen en een serie rabiësprikken.

Minder monarchvlinders geteld in Mexico

Foto: Thomas Bresson, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Danaus_plexippus_(by)_(1)Voor het tweede jaar op rij is de populatie monarchvlinders (Danaus plexippus) in Mexico geslonken. De fraaie en reislustige insecten migreren in de herfst van Canada en de Verenigde Staten naar Mexico. In het warmere zuiden overwinteren ze in dennen- en vijgenbomen. Het gebied waar de vlinders in grote getale clusteren wordt elk jaar onderzocht door wetenschappers. Dit jaar zijn de aantallen met 14,8 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal vlinderkolonies daalde van 13 naar 9. De afname is vooral te wijten aan het vaker optreden van extreme weersomstandigheden.

Eerste adders gesignaleerd in Nederlandse natuurgebieden

closeupaddermanIn mijn onderzoeksgebied NP De Meinweg is het nog niet zover, maar op sommige plekken elders in het land zijn de eerste adders alweer tevoorschijn gekomen. In Kroondomein Het Loo en Drenthe zijn eerder deze week bijvoorbeeld al een paar dieren gevonden. Hopelijk komen ze ook in Limburg snel weer uit hun winterrust. In tegenstelling tot de voorgaande jaren, toen ook adders werden gezien in ongebruikelijke maanden als december en februari, hebben de adders zich deze winter gedragen zoals dat volgens de boekjes gebruikelijk is.

Chimpansees en bonobo’s gebruiken dezelfde gebarentaal

Chimpanseekyumburagorge-300x200Chimpansees en bonobo’s blijken dezelfde taal te spreken. De twee mensaapsoorten die het meest verwant zijn aan ons blijken veel gelijkaardige  gebaren te gebruiken die in de communicatieve praktijk hetzelfde betekenen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Amerikaanse Plos Biology. De onderzoekers sluiten niet uit dat mensen de gebaren ook kunnen begrijpen. De gebaren van een bonobo en een chimpansee komen voor ongeveer negentig procent overeen. De betekenis van de gebaren wordt door de onderzoekers bepaald door te kijken naar de reactie die het uitlokt. Zo hebben ze vast kunnen stellen dat de mensapen nagenoeg dezelfde taal gebruiken.