Categorie: "Dierengedrag"

Kea’s steken elkaar aan met lach

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Male_Kea_Milford_soundKea’s (Nestor notabilis), intelligente papegaaien die de bergachtige streken van Nieuw-Zeeland bewonen, hebben een eigen soort lach. Extra opvallend is dat de dieren elkaar met het speciale gekwetter aansporen tot speels gedrag. Als ze het specifieke geluid bij een soortgenoot horen, beginnen de vogels daarna rondjes om elkaar heen te vliegen en uitgebreid te ravotten. Oostenrijkse wetenschappers kwamen tot die ontdekking door specifieke geluiden van kea’s in gevangenschap op te nemen. Van dit gekwetter wordt al langer vermoed dat het een soort lach is. De opnames werden vervolgens afgespeeld in de buurt van wilde kea’s in het Nieuw-Zeelandse Arthur’s Pass.

Zeeotters gebruiken al miljoenen jaren gereedschap

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Sea_otterZeeotters (Enhydra lutris) gebruiken waarschijnlijk al honderdduizenden tot miljoenen jaren gereedschap om hun kostje bij elkaar te scharrelen. De dieren slaan vaak met stenen schelpdieren kapot om deze lekkernijen vervolgens te kunnen opeten. Uit een genetisch onderzoek blijkt dat verre voorouders van moderne zeeotters reeds dezelfde werkwijze hanteerden. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Biology Letters. De schelpenkrakende zeeotters hebben een kleine borstholte waarmee ze stenen als het ware ‘vasthouden’. Vervolgens zorgen ze er met snelle lichaamsbewegingen voor dat de als hamer gebruikte steen hard op een schelpdier neerkomt.

Chimpansees verzorgen overleden soortgenoten

Mannetjeschimpanseeskyamburakloof-300x199Het rouwen om dode soortgenoten, gereedschapsgebruik, zelfherkenning, het zijn allemaal gedragsvormen of cognitieve vaardigheden die lange tijd als exclusief menselijk werden afgedaan. Maar gelukkig heeft de wetenschap ons inmiddels toch een beetje van die moreel verheven sokkel gekeild. Een recent artikel in het wetenschapsblad Scientific Reports toont bijvoorbeeld aan dat ook chimpansees, in genetisch opzicht onze naaste verwanten, het lichaam van een overleden familielid of kennis intensief verzorgen. Wetenschappers kwamen tot die ontdekking door in het Zambiaanse Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust een chimpanseevrouwtje te observeren dat uitgebreid het gebit van haar overleden adoptiefzoon reinigde. De overleden chimpansee was een paar jaar eerder in het opvangcentrum beland en geadopteerd door een ouder vrouwtje. Toen het dier bezweek aan een longontsteking, wiegde zijn pleegmoeder minutenlang zijn hoofd in haar handen. Vervolgens begon ze met een grasspriet vuil tussen zijn tanden te verwijderen.

Zeearenden op Tiengemeten nestelen voor het eerst

Foto: Uclax, Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Seeadler-flug-150x150Twee zeearenden zijn druk bezig met nestelen op Tiengemeten. Het is pas de eerste keer dat de vogels dit doen sinds ze op het natuureiland zijn verschenen. Boswachter Eduard Reuvers: “Ze voelden zich hier al een tijdje thuis voor rust en foerageren volop. Maar aan nestelen waren ze nog niet toegekomen. Dat dit nu wel begonnen is, is echt een heel mooie ontwikkeling. Ze zitten op een niet verstoorbare plek maar vanaf de Vliedberg en de aardappelloods zijn ze goed te zien, vooral met een verrekijker.” Dat de imposante roofvogels nu nestelen op het eiland wil overigens niet automatisch zeggen dat er op korte termijn ook jongen te bewonderen zullen zijn in het gebied.

Blauwe watersmurfen actief op fraaie lentedag

HeikikkermanbijeiklompEen van de meest betoverende taferelen in de Nederlandse voorjaarsnatuur is de voortplantingsperiode van de heikikkers (Rana arvalis). De mannetjes pakken dan uit met imposante koren en krijgen kortstondig een fraaie blauwe tot grijsblauwe kleur. Het zien van blauwe heikikkers is altijd een combinatie van terreinkennis, timing en een dosis geluk, want de mannetjes behouden die voortplantingskleur meestal maar een paar dagen. Hoewel ik het hoogtepunt van het heikikkerseizoen ook al geregeld heb gemist, was het gisteren wel raak. Een kansrijke poel in NP De Meinweg was op deze prachtige lentedag namelijk behoorlijk gevuld met heikikkers, waaronder ook een behoorlijk aantal fraaie mannetjesdieren. Heikikkers zijn een stukje schuwer dan gewone padden (Bufo bufo) of bruine kikkers (Rana temporaria) en over het algemeen dus lastiger te benaderen. Aanvankelijk was het dan ook vooral genieten van een afstandje.

Zuid-Amerikaanse boomkikkersoort geeft licht in het donker

Foto:  A.P. Lima/PPBio

zuid-amerikaanse-boomkikker-geeft-licht-in-donkerHet bestaan van de Hypsiboas punctatus was al wat langer bekend. Maar biologen hebben nu ook een leuk nieuwtje over de Zuid-Amerikaanse boomkikkersoort: het diertje kan in het donker namelijk oplichten en krijgt op die manier een prachtige, blauwgroene kleur. De Hypsiboas punctatus dankt die zeer opmerkelijke gave aan zijn fluorescerende huid.

Ontsnapte Wallaby Wildlands opgegeten door leeuwen

MalelionSAEen wallaby die donderdag ontsnapte uit zijn verblijf in Wildlands Adventure Zoo Emmen is door leeuwen gedood en opgegeten. De kleine kangoeroe verliet zijn verblijf op de Wallabyheuvel en kwam terecht op de Leeuwenberg in het park. Wildlands Emmen gaat onderzoeken hoe een dergelijk geval in de toekomst kan worden voorkomen. “We zijn behoorlijk van slag en zoeken nu uit hoe het heeft kunnen gebeuren”, zegt een woordvoerder van het dierenpark tegen Dagblad van het Noorden. Het park was open op het moment dat het buideldier werd gedood en door de grote katachtigen werd opgegeten.

Bijzondere samenscholingen van bultruggen voor Zuid-Afrikaanse kust

Humpback_Whale_underwater_shotFoto: NOAA

Wetenschappers hebben voor de kust van Zuid-Afrika enkele mysterieuze bijeenkomsten van walvissen waargenomen. De bultruggen lagen in groepen van meer dan tweehonderd bijeen om zich te voeden. De samenscholingen van bultruggen werden waargenomen door wetenschappers tijdens boottochten in 2011, 2014 en 2015. Ook vanuit vliegtuigen is het gedrag in de afgelopen jaren enkele malen gefilmd, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One. Dergelijke taferelen zijn voorheen nooit eerder waargenomen in Zuid-Afrikaanse wateren. De normaliter overwegend solitaire dieren zijn wel al eerder in kleinere groepen van twintig tot dertig dieren gezien, maar samenscholingen van honderden exemplaren zijn heel wat zeldzamer.

Wilde olifanten slapen nauwelijks

olifantumkumbecloseup2Wilde olifanten slapen nauwelijks. Tot die conclusie komen wetenschappers die het slaapgedrag van de intelligente en gevoelige dikhuiden hebben onderzocht. Volgens de onderzoekers doen de olifanten gemiddeld twee uur hun ogen dicht en blijven ze daarbij vooral staan. Maar er zijn ook dagen waarop de olifanten helemaal niet slapen. Volgens de wetenschappers slapen olifanten daarmee het minst van alle zoogdieren. De onderzoekers volgden ruim een maand lang twee vrouwelijke Afrikaanse olifanten in Botswana.

Edelhert sluit zich aan bij kudde galloways

Foto: Stuart Bassil, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Red_Deer_Stag_-_FlickrEen mannelijk edelhert (Cervus elaphus) in de buurt van het Duitse Flensburg heeft het gezelschap van zijn soortgenoten ingeruild voor dat van een kudde gallowayrunderen. Sven zoals het hert in inmiddels is genoemd, was volgens diverse Duitse media al vaker te zien in de buurt van de kudde. Maar nu laat het dier, dat vermoedelijk uit het naburige Denemarken afkomstig is, ook de bronsttijd aan zich voorbijgaan om bij de kudde van zestig runderen te blijven. Wat het hert precies bezielt, weten biologen niet.