Categorie: "Dierengedrag"

Babydolfijn overlijdt door selfies van badgasten

Foto: Equinac

naamloosWe leven in een tijdperk waarin vooral het eigen ik centraal staat. Hoewel je zou kunnen zeggen dat de moderne selfiecultuur een vrij onschuldig fenomeen is, worden andere wezens geregeld het slachtoffer van onze nimmer aflatende queeste naar zelfverheerlijking en het verlangen om elke gebeurtenis in ons leven op de gevoelige plaat vast te leggen. Een goed voorbeeld is een incident dat zich onlangs afspeelde op een strand in Zuid-Spanje. Badgasten stuitten daar op een babydolfijn die zijn moeder kwijt was. De vakantiegangers pakten massaal hun mobieltjes voor een spontane fotoshoot. Het kwalijke was dat ze het dolfijntje ook oppakten en aaien, gedrag dat er geheid voor zorgt dat een wilde babydolfijn gigantisch in de stress schiet.

Duizenden zeeschildpadden trekken naar Mexicaans strand

Foto: Claudio Giovenzana, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Turtle_golfina_escobilla_oaxaca_mexico_claudio_giovenzana_2010De zogenaamde arribadas behoren zonder twijfel tot de imposantste natuurtaferelen op aarde. Tijdens deze gebeurtenissen trekken vele honderden tot duizenden zeeschildpadden tegelijk het strand op om hun eieren in het zand te leggen. Dit filmpje toont een arribada die plaatsheeft op en strand in Mexico. Het massaal en gezamenlijk leggen van de eieren is een strategie om de (geringe) overlevingskansen van de jonge schildpadjes te vergroten.

Chimpansees kunnen spel steen-papier-schaar leren

jongechimpansee-300x200Chimpansees kunnen het handgebarenspel steen-papier-schaar leren spelen. Na oefening beheersen ze het spel even goed als kinderen van vier jaar, hoewel het de mensapen wel wat langer kost om het te leren. Dat blijkt uit een experiment dat is uitgevoerd door het Mensapencentrum van de universiteit van Kyoto in Japan. Zeven chimpanzees werden getraind om te reageren op handsignalen uit het spel, die op een scherm werden getoond. Als de mensapen het winnende signaal kozen, kregen ze een beloning. Bij het verkeerde signaal klonk een zoemer. “Het doel van het onderzoek was om te ontdekken of chimpansees een dwarspatroon kunnen leren door training in de regels van het steen-papier-schaar-spel”, vertelt hoofdonderzoeker Jie Gao.

Over adders en dode muizen

Adderendodemuizen2Vorige week troffen we tijdens de wekelijkse controle van de reptielenplaten in NP De Meinweg een apart tafereel aan. Onder de plaat lag een adderwijfje dat zich, gezien de dikke bobbel in haar buik, al tegoed had gedaan aan een rosse woelmuis. Nu zien we als onderzoekers wel vaker een adder met prooi, maar het opmerkelijke was dat er nog twee dode muizen onder de plaat lagen. Van vleesetende zoogdieren is wel vaker bekend dat ze aan surplusdoding doen en heel bewust een prooivoorraadje aanleggen, maar het is mij niet bekend dat slangen dit ook doen.

Orang-oetan die gebarentaal kende overleden

Foto: David Arvidsson, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

220px-Orangutan_-Zoologischer_Garten_Berlin-8aDe orang-oetan Chantek, die bekendheid verwierf met het leren van gebarentaal, is maandag op 39-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de dierentuin in het Amerikaanse Atlanta laten weten. Chantek, die zijn hele leven in gevangenschap leefde, werd van jongs af aan door zijn verzorgers opgevoed als een mensenkind. Hij leefde negen jaar bij antropoloog Lyn Miles, die hem onder meer leerde zijn kamer schoon te maken en de route naar een restaurant te onthouden. Als klap op de vuurpijl leerde Miles de orang-oetan Amerikaanse gebarentaal. Chantek kende in totaal zo’n honderdvijftig tekens en gebruikte zijn kennis regelmatig om met verzorgers te communiceren.

Bultrug ramt Australisch schip

Foto: Whit Welles, Wikimedia Commons/CC BY 3.0 

220px-Humpback_stellwagen_editEen bultrug heeft voor de Australische oostkust een toeristenboot geramd en meerdere passagiers verwond. De toeristen vlogen door de kracht van de botsing uit hun stoel toen de walvis tegen de 8,5 meter lange boot aan zwom. Twee van hen verloren het bewustzijn door de impact, terwijl andere opvarenden snijwonden aan het hoofd of botbreuken opliepen. Niemand had in eerste instantie in de gaten wat de boot had getroffen, zei de kapitein tegen het Australische persbureau AAP.

Angst kan kleine prooidierpopulaties decimeren

Alvesgaspar, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Mantid_August_2007-2Nieuwe experimenten lijken uit te wijzen dat alleen de geur van een roofdier al een behoorlijk effect kan hebben op prooidierpopulaties. Wetenschappers verzamelden een aantal populaties fruitvliegen en stelden de beestjes – zowel tijdens als buiten het voortplantingsseizoen – bloot aan de geur van bidsprinkhanen (een geduchte vijand van de fruitvlieg). Vervolgens keken ze hoe het lichaamsgewicht van de fruitvliegen zich ontwikkelde en hoe het met hun vruchtbaarheid ging. De resultaten zijn opmerkelijk. In kleine, kwetsbare populaties was alleen het waarnemen van de geur van een roofdier genoeg om zowel de vruchtbaarheid als de groei van het nageslacht te beperken. Al met al bleek de kans op uitsterven zeven keer groter te worden wanneer kleine populaties fruitvliegen regelmatig de geur van een bidsprinkhaan waarnamen.

Huisspitsmuis met treintje jongen

Foto: Mark en Gerda Heijdra

88274_w337_r337-190_329a63dMark en Gerda Heijdra hadden het genoeg om onlangs een bijzonder tafereel gade te slaan op hun boerderij in Muiden. Tijdens het opruimen van de zandslurven op de boerderij kwam er opeens een huisspitsmuis tevoorschijn. En wat nog specialer was: het vrouwtjesdier werd op de voet gevolgd door een treintje van jongen.

Vissen gaan zich dommer gedragen door olie in hun leefgebied

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.0

1280px-Ocellaris_clownfish,_FlickrZelfs de kleinste hoeveelheid aardolie kan ervoor zorgen dat vissen die leven rond koraalriffen onverstandige en risicovolle beslissingen nemen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Nature Ecology and Evolution. Vissen blootgesteld aan olie reageerden uitzonderlijk traag op gevaar, bijna alsof ze dronken of gedrogeerd waren. Daarnaast kozen ze vaak voor het minst geschikte leefgebied in de omgeving. In plaats van neer te strijken in gezonde koraalformaties, kozen ze vaak voor open water of vervuilde koralen.

Honden zijn vriendelijk door genetische afwijking

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHebt u zich ook al vaker afgevraagd waarom honden zich zo sociaal en vriendelijk gedragen richting mensen? Wetenschappers van Princeton denken nu het antwoord op die vraag te hebben gevonden. De trouwe viervoeters hebben hun vriendelijke inborst te danken aan een genetische afwijking die ook bij sommige mensen voorkomt. De onderzoekers leggen een verband met het zeldzame Williams-Beuren-syndroom bij mensen. Mensen die hieraan lijden zijn vaak hypersociaal en kennen geen angst voor vreemden. Volgens de onderzoekers komt die houding (die bij mij bijvoorbeeld totaal afwezig is) sterk overeen met het zeer sociale gedrag bij honden. Door hun genetische opmaak zijn de dieren erg trouw en willen ze graag spelen met mensen. Dit komt ook tot uiting in het likken van het baasje of het kwispelen met de staart. Het vriendelijke gedrag van honden wordt veroorzaakt door een afwijking in de twee genen GTF2I en GTF2IRD1.