Categorie: "Dierengedrag"

Wespenactiviteit op hoog peil

Foto: Tim Evison, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

220px-Vespula_vulgaris_portraitWespen lijken momenteel wel te varen bij de bijzonder hoge meitemperaturen. Er worden door het hele land al veel koninginnen en zelfs de nodige mannetjes waargenomen. Normaal gesproken ontwaken wespenkoninginnen in de tweede helft van april uit hun winterrust, waarna ze een plek gaan zoeken om een nest te bouwen. Dit jaar kwamen al in januari de eerste meldingen van wespen binnen op Natuurkalender.nl. Door de zeer warme maart ontwaakten veel koninginnen al vroeg uit hun winterslaap. Daarna volgde een frissere aprilmaand, wat niet gunstig is voor wespen. Uit een rondgang langs diverse bestrijdingsdiensten blijkt dat de meeste wespennesten nog maar in de eerste fase van ontwikkeling zijn en de nestjes meestal het formaat van een pingpongbal amper ontstijgen. In een enkel geval zijn ze al zo groot als een tennisbal. Dit is een teken dat veel koninginnen nog maar net begonnen zijn met de bouw van hun nest, terwijl het toch al 21 mei is. De slechte omstandigheden in april hebben waarschijnlijk voor een flinke vertraging gezorgd. Wat ook opvalt is dat er relatief veel mannetjeswespen (darren) worden gezien.

Honingdas neemt python te grazen

HoningdasSADe honingdas staat bekend als het dapperste dier van Afrika, een wezen dat voor de duivel niet bang is. Dat ondervond ook fotografe en bioloog Susan McConnell toen ze onlangs in Zuid-Afrika stuitte op een honingdas die het duel aanging met een Zuid-Afrikaanse rotspython, toch niet  bepaald een kinderachtig roofdier. Nadat zij en haar gidsen in de ochtenduren een stel cheetawelpen hadden geobserveerd en gefotografeerd, reed het team terug naar de lodge Singita Lebombo. Maar Moeder Natuur had nog een verrassend tafereel in petto voor het gezelschap. Een waarneming van een honingdas is sowieso al bijzonder, want de overwegend nachtactieve en niet overdreven grote omnivoren worden niet heel vaak gezien op safari’s.

Jonge orang-oetans krijgen soms acht jaar borstvoeding

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

266px-OrangutanHet is al langer bekend dat jonge orang-oetans lang afhankelijk blijven van hun moeder. Maar nieuw onderzoek toont zelfs aan dat de rode mensapen soms wel acht jaar lang moedermelk blijven drinken, langer dan welk ander dier dan ook. In de tanden van orang-oetan zijn vaak sporen van barium te vinden die dateren uit hun achtste of negende levensjaar. Barium is een stof die van moeder op kind wordt overgedragen bij borstvoeding en wordt opgenomen door botten en tanden. Australische onderzoekers brengen de nieuwe bevindingen naar buiten in het tijdschrift Science Advances.

aasgieren gebruiken rode modder als make-up

Foto: Manuel de la Riba/Doñana Biological Station

egyptische-gier-gebruikt-rode-modder-als-make-upAasgieren (Neophron percnopterus) gebruiken rode modder als een soort make-up, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als de van origine grijswitte vogels de kans krijgen, smeren ze hun kop en nek in met roodkleurig modderwater uit rivieren of meertjes. Het exacte doel van deze vermomming is vooralsnog een raadsel, zo melden wetenschappers in het tijdschrift Ecology. De onderzoekers van het Doñana Biological Station op het Canarische eiland Fuerteventura zetten negentig wilde aasgieren twee kommen water voor. Een bakje bevatte helder water, terwijl in de andere kom water met een rode zandoplossing zat.

Unieke beelden tonen hoe narwal jaagt met lange stoottand

Foto: Kristin Laidre, Polar Science Center/publiek domein

Pod_Monodon_monocerosOnderzoekers van het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben in een video uniek narwalgedrag vastgelegd. Op de beelden is te zien hoe de walvissen hun lange stoottand inzetten tijdens de jacht op vissen. Dat is opmerkelijk, want wetenschappers dachten lange tijd dat de vooral bij mannetjesnarwals voorkomende slagtand (die lijkt op een hoorn) alleen gebruikt werd voor duellen om dominantie en de gunst van vrouwtjes. Een soort narwalversie van een hertengewei dus. Een paar jaar geleden ontdekten onderzoekers dat het uitsteeksel vol zit met miljoenen zenuwtunnels.

Knoflookpaddenseizoen nog in volle gang

knoflookpadamfibieenpoelWe zijn inmiddels weer een aardig stukje op weg in mei, maar het knoflookpaddenseizoen in NP De Meinweg is nog in volle gang. Er zijn recentelijk nog dieren, waaronder een paar zwangere vrouwtjes, naar het water getrokken, terwijl er ook nog dieren in het water zitten en exemplaren worden gevonden die weer op weg naar het land zijn. Het in interessant om te zien dat de activiteit van de knoflookpadden helemaal afhankelijk is van het weer:

Rupsen die plastic eten bieden mogelijk oplossing voor afvalprobleem

Foto: Current Biology

plastic-etende-rups-geeft-mogelijke-oplossing-afvalprobleemEen bescheiden rups zou wellicht een significante bijdrage kunnen leveren aan het verkleinen van onze immense plasticberg. De rups van de grote wasmot (een nachtvlinder) eet de plasticsoort polyethyleen en zet deze stof om in glycol, een goedje dat vanzelf vergaat. Het werktempo van de rupsen is bovendien ook heel aardig: honderd beestjes kunnen in twaalf uur tijd zo’n 92 milligram plastic wegwerken. De ontdekking werd min of meer toevallig gedaan door Spaanse en Britse onderzoekers, die de rupsen van de wasmot aantroffen in een bijenkorf die onderdeel uitmaakten van een laboratoriumexperiment. Op zich is dat niet onlogisch, want wasmotlarven voeden zich graag met bijenwas. De onderzoekers besloten hun bijenkorven schoon te maken en gooiden alle rupsen in een plastic tasje. Maar tot hun verbazing zaten de tasjes al snel vol gaten.

Jonge bultruggen communiceren op fluistertoon met hun moeder

Foto: U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration

266px-Humpback_Whale_underwater_shotJonge bultrugwalvissen communiceren tijdens lange reizen vooral op fluistertoon met hun moeder. De jonge walvissen grommen en piepen opvallend zacht tijdens de eerste lange tocht die ze maken met hun verwekster en beschermster. Vermoedelijk gaat het om een verdedigingsstrategie. De baardwalvissen dempen de geluiden die ze maken hoogstwaarschijnlijk om hun aanwezigheid niet te verraden aan roofzuchtige orka’s, zo melden Deense onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Functional Ecology. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door geluidsapparatuur met zuignappen te bevestigen op de buik van acht babywalvissen die samen met hun moeder migreerden vanuit Australië naar het koude Antarctica.

Dolfijnen doen mogelijk aan plezierseks

Tuimelaarsduo-300x200Bij de meeste dieren staat seks niet zozeer in het teken van genot, maar dient de geslachtsdaad vooral de reproductie. Toch zijn er ook uitzonderingen, waarbij de mens niet de enige is. Bonobo’s  vrijen er bijvoorbeeld lustig op los voor de lol, maar gebruiken seks ook om conflicten binnen de groep vreedzaam te beslechten. Nieuw onderzoek van wetenschappers die zijn verbonden aan de Canadese Dalhousie University, suggereert dat ook dolfijnen plezierseks kennen. De wetenschappers observeerden jarenlang het copulatiegedrag van verschillende soorten dolfijnen in het wild. Daarnaast deden ze in hun laboratorium onderzoek aan genitaliën van overleden dolfijnen. En wat bleek: veel van de seksstandjes die bijvoorbeeld door donkergestreepte dolfijnen en mannelijke bruinvissen worden gebruikt zijn puur vanuit bevruchtingsoogpunt verre van optimaal te noemen.

Naakte molrat kan achttien minuten zonder zuurstof

Foto: Roman Klementschitz,, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

naakte-molratten-kunnen-18-minuten-zonder-zuurstofHet is een tamelijk onooglijk diertje, maar met de overlevingscapaciteiten van de naakte molrat  (Heterocephalus glaber) is niets mis. Het beestje is bijvoorbeeld immuun voor kanker, maar kan het ook een hele poos uitzingen zonder zuurstof. Als de ondergronds levende knaagdieren in een zuurstofloze omgeving worden opgesloten, stokt hun ademhaling en daalt hun hartslag van tweehonderd naar vijftig slagen per minuut. Op die manier kunnen achttien minuten overleven. Mensen en muizen zouden in een soortgelijke omgeving razendsnel het loodje leggen. Experimenten van wetenschappers van de University of Illinois tonen aan dat naakte molratten een stofwisselingstruc uithalen.