Categorie: "Roofdier en prooi"

Meeuwen richten slachting aan onder grote sterns op Ameland

Foto: Anja Brouwer

1727325169Zilvermeeuwen en halfwassen mantelmeeuwen hebben vorige week de kolonie broedende grote sterns op Ameland aangevallen. Binnen korte tijd hebben de meeuwen duizenden eieren en kuikens van de grote stern opgegeten. Dit vertelt natuurfotograaf Anja Brouwer, die het tafereel op de gevoelige plaat heeft weten vast te leggen. Vanaf halverwege april zijn ruim drieduizend broedpaartjes van de grote stern neergestreken in het gebied Feugelpôlle op Ameland. De grote sterns broeden hier samen met de kokmeeuwen. De twee soorten gedogen elkaar tijdens het broedseizoen. Kokmeeuwen verdedigen hun jongen fel tegen rovende zilvermeeuwen en mantelmeeuwen, waardoor ook de jongen van de grote stern veilig blijven. Door storm en hoog water zijn eerder veel nesten en jongen van de kokmeeuwen weggespoeld. De kokmeeuwen hadden vanaf dat moment niets meer om te verdedigen, waardoor ook de bescherming voor de nesten van de grote stern wegviel.

Genieten van Trix

TrixkopAls iemand die als klein jongetje al gek was van dinosauriërs en andere prehistorische dieren, ontkwam ik er natuurlijk niet aan om op de valreep nog even naar Leiden af te reizen en Trix te bekijken voordat ze binnenkort (tijdelijk) op wereldreis gaat. Een blik op het skelet van deze oergigant verraadt wat voor een imposant beest de vrouwelijke Tyrannosaurus rex bij levenstijden wel niet moet zijn geweest.

Aalscholvers kunnen ook onder water horen

AalscholverroermondDe aalscholver is een watervogel die volledig aangepast is aan het vangen van vis. Nieuw Deens onderzoek wijst uit dat de dieren zelfs onder water nog geluiden tussen de een en vier kHz kunnen waarnemen. Dat is ruim voldoende om de geluiden van lekkere hapjes als haringen waar te kunnen nemen. Vanuit evolutionair oogpunt is het logisch dat het gehoor van aalscholvers ook onder water werkt. De vogels moeten prooidieren vaak opsporen in troebele wateren, waar het zicht uiterst beperkt is. Bovendien leven aalscholvers ook in Arctische gebieden, waar het een groot deel van het jaar donker is. Maar de aalscholvers vangen niet alleen geluiden van vissen op wanneer ze het water induiken.

Cubaanse boa’s jagen in groepen

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

220px-EpicratesAngulifer1Een slangensoort die voornamelijk op Cuba voorkomt jaagt gecoördineerd in groepen op prooien. Onderzoeker Vladimir Dinets van de Amerikaanse universiteit van Tennessee nam de Cubaanse boa’s (Chilabothrus angulifer) onder de loep terwijl de slangen jacht maakten op vleermuizen. Hij zag dat slangen die naar het jachtgebied trokken zich positioneerden in het gedeelte waar al soortgenoten aanwezig waren. Hangend aan het plafond van een grot, vormden de slangen een soort hek in het jachtgebied. Op die manier wordt het voor beoogde prooidieren een stuk lastiger om te ontsnappen.

Honingdas neemt python te grazen

HoningdasSADe honingdas staat bekend als het dapperste dier van Afrika, een wezen dat voor de duivel niet bang is. Dat ondervond ook fotografe en bioloog Susan McConnell toen ze onlangs in Zuid-Afrika stuitte op een honingdas die het duel aanging met een Zuid-Afrikaanse rotspython, toch niet  bepaald een kinderachtig roofdier. Nadat zij en haar gidsen in de ochtenduren een stel cheetawelpen hadden geobserveerd en gefotografeerd, reed het team terug naar de lodge Singita Lebombo. Maar Moeder Natuur had nog een verrassend tafereel in petto voor het gezelschap. Een waarneming van een honingdas is sowieso al bijzonder, want de overwegend nachtactieve en niet overdreven grote omnivoren worden niet heel vaak gezien op safari’s.

Unieke beelden tonen hoe narwal jaagt met lange stoottand

Foto: Kristin Laidre, Polar Science Center/publiek domein

Pod_Monodon_monocerosOnderzoekers van het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben in een video uniek narwalgedrag vastgelegd. Op de beelden is te zien hoe de walvissen hun lange stoottand inzetten tijdens de jacht op vissen. Dat is opmerkelijk, want wetenschappers dachten lange tijd dat de vooral bij mannetjesnarwals voorkomende slagtand (die lijkt op een hoorn) alleen gebruikt werd voor duellen om dominantie en de gunst van vrouwtjes. Een soort narwalversie van een hertengewei dus. Een paar jaar geleden ontdekten onderzoekers dat het uitsteeksel vol zit met miljoenen zenuwtunnels.

Zoektocht naar uit Krugerpark ontsnapte leeuw

MannetjesleeuwtshukuduGewapende parkwachters en agenten zoeken in de omgeving van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark naar vijf ontsnapte leeuwen. De roofdieren namen maandag de benen in de buurt van Komatipoort, een plaats met ongeveer vijfduizend inwoners. “We denken dat het gaat om vijf leeuwen. Ze bevinden zich in de suikerrietvelden bij de grens met Mozambique”, zei een woordvoerder van het nationaal park. De dieren kunnen een potentieel gevaar vormen voor inwoners en vee in het gebied, waar zich meerdere dorpen en boerderijen bevinden. Daarnaast zijn de leeuwen kwetsbaar voor stropers als ze te ver van het Krugerpark afdwalen.

Witte haaien vallen ten prooi aan orka’s in Zuid-Afrika

Foto: Marine Dynamics

18301153_1318750101544668_8827590494044759439_nRecentelijk zijn op het strand in Franskraal, dat in  de buurt van de ‘haaienhoofdstad’ van Zuid-Afrika Gansbaai ligt, al twee dode witte haaien aangespoeld. Beide dieren zijn het slachtoffer geworden van dezelfde daders: orka’s. Van waarneming in Californische wateren is bekend dat de even sterke als intelligente zeezoogdieren verzot zijn op haaienlever. Dat was ook duidelijk zichtbaar bij de in Zuid-Afrika aangespoelde haaien, want de karkassen waren ook aangevreten en van hun lever ontdaan. Het is bekend dat in de wateren rond Gansbaai al enige tijd en op vrij regelmatige basis een aantal orka’s rondzwemt.

Menseneters van Tsavo vermoedelijk gedreven door gebitsproblemen

pattersonoto: The Field Museum

Tussen maart en december 1898 grepen de twee leeuwen – ook wel de Tsavo man-eaters genoemd – tientallen bouwvakkers die werkten aan het spoor in Tsavo (Kenia). Pas tegen het einde van dat jaar weet de Britse luitenant-kolonel John Patterson de katachtigen te vellen. Er is lang en veel gespeculeerd over de reden waarom deze twee leeuwen zich ontwikkelden tot menseneters. Een veelgehoorde hypothese is dat het aanbod aan natuurlijke prooidieren, door een destijds heersende droogte en virusepidemie, in hun leefgebied te klein was. Een nieuw onderzoek veegt die theorie echter van tafel. De tanden van het vervaarlijke tweetal getuigen er namelijk niet van dat de leeuwen op botten knaagden en deze opaten. Blijkbaar was er dus toch voldoende voedsel voorhanden (anders hadden de leeuwen wel complete karkassen, dus inclusief botten, gegeten). “De microscopische slijtage van de tanden is minder complex dan bij een dier dat veel botten eet, zoals een hyena,” stelt onderzoeker Larisa DeSantis. Desondanks zit het antwoord op de vraag waarom de leeuwen menseneters werden hoogstwaarschijnlijk wel in de tanden.

Duiker gedood door haai in Zuid-Afrika

Foto: Albert Kok, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

260px-Tigershark3Een 68-jarige duiker uit Oostenrijk is voor de kust van Zuid-Afrika om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten is hij in de wateren rond Durban ten prooi gevallen aan een haai. De man was met anderen aan het duiken rondom Protea Banks toen de rest hem uit het oog verloor. Bemanningsleden van een vissersboot vonden uiteindelijk lichaamsdelen van de onfortuinlijke Oostenrijker.