Categorie: "Roofdier en prooi"

Dode Limburgse schapen waren slachtoffer van wolf

grijzewolf2-150x150Limburgse schapen die eerder deze maand dood werden gevonden, zijn doodgebeten door een wolf. Dat blijk uit DNA-onderzoek. Het vermoeden bestond al, maar door het onderzoek in de bijtwonden is dat nu bevestigd. Dat meldt de provincie Limburg. De gedupeerde schapenhouders in Lottum, Venlo en bij Heythuysen hebben nu recht op een vergoeding. Volgens het DNA-onderzoek is de kans groot dat het gaat om dezelfde wolf die eerder deze maand in het Belgische Opoeteren werd doodgereden.

Nederlandse wolf mogelijk doodgereden in België

Wolf-300x201Kort nadat zondagochtend in Belgisch-Limburg twee dode schapen waren gevonden, is een wolf doodgereden. Dat gebeurde in Neeroeteren. Eerder meldde persbureau Belga op gezag van natuurvereniging Landschap vzw dat er een wolf rondliep in het gebied en dat het dier vermoedelijk uit Nederland kwam. De dode wolf is gevonden langs de weg, op slechts enkele kilometers afstand van de plekken waar de schapen waren aangetroffen. Het lichaam van het dier is inmiddels opgehaald voor onderzoek. In het gebied loopt al een paar weken een wolvin rond genaamd Naya, maar die draagt een halsbandzender, is erg schuw, en valt hoogstwaarschijnlijk geen schapen aan. De natuurvereniging gaat er dus vanuit dat er een tweede wolf rondloopt, een dier dat bovendien vermoedelijk uit Nederland komt.

Veel reigers sterven hongerdood door vrieskou

Blauwereigerwesterpark-300x200Veel dieren hebben het zwaar door de winterse kou die momenteel ons land teistert. Denk aan de grote grazers, maar bijvoorbeeld aan blauwe reigers. Reigers eten namelijk vooral vis en muizen, voedselbronnen die nu lastig of niet te benutten zijn. De vissen zitten namelijk onder het ijs, terwijl muizen zich bij vrieskou terugtrekken in hun ondergrondse holen.

Jonge vrouw gedood door leeuwin in Zuid-Afrikaans wildpark

Lionesstshukudu2Een 22-jarige vrouw is dinsdag bij een lodge naast een wildpark in het Zuid-Afrikaanse Hammanskraal doodgebeten door een leeuwin. Omstanders probeerden de vrouw te reanimeren, maar die moeite bleek tevergeefs te zijn. Hoewel hulpdiensten snel ter plekke waren, stierf de vrouw ter plekke als gevolg van ’verschillende zware verwondingen’.

Mieren verzorgen gewonde strijdmakkers

Foto: Erik T. Frank

mierenMieren van de soort Megaponera analis, die voorkomen in Afrika bezuiden de Sahara, zijn zespotige krijgers die zich geregeld bezondigen aan geweld tegen andere mierenkolonies of insecten. Het goede nieuws voor de beestjes: ze kunnen doorgaans wel rekenen op de hulp en EHBO-vaardigheden van hun strijdmakkers. De mieren overvallen meerdere malen per dag termietennesten in de buurt. Ze grijpen de termieten en nemen ze mee naar hun eigen nest, waar de slachtoffers uiteindelijk worden opgegeten. De termieten laten dat echter niet zomaar gebeuren, waardoor de mieren vaak in aanvaring komen met termietenwachters die als taak hebben om hun nest te verdedigen. En dat doen de termieten met verve; met hun krachtige kaken kunnen ze een mier gemakkelijk van een ledemaat ontdoen. Op het moment dat een mier gewond raakt, ‘roept’ de gewonde zijn soortgenoten door een chemische substantie af te geven. De soortgenoten komen aangesneld en dragen de gewonde mier terug naar het nest, zo ontdekten Duitse onderzoekers vorig jaar.

Wandelaars zien hoe loslopende honden ree verscheuren

Twee loslopende honden hebben woensdagmiddag op de Brunssummerheide een ree opgejaagd en na een korte achtervolging doodgebeten. Het tafereel speelde zich af voor het oog van diverse wandelaars. De buik van de door de honden belaagde ree was vrijwel volledig opengescheurd. In tegenstelling tot katten, die hun prooi meestal doden met een beet in de nek, gaan hondachtigen voor de buikstreek en doden ze hun prooi meestal door de buikwand van het slachtoffer open te scheuren. Het prooidier bloedt op die manier relatief snel dood. Woordvoerster José Hermens van Natuurmonumenten, eigenaar en beheerder van het natuurgebied, heeft het incident woensdagavond bevestigd.

Bidsprinkhanen beschikken over geavanceerde 3D-visie

Foto: Newcastle University

brilOnze driedimensionale blik op de wereld komt in veel opzichten uitstekend van pas. Het helpt ons bijvoorbeeld bij het correct inschatten van afstanden. Onze hersenen voegen deze twee gezichtspunten samen om een enkel beeld te creëren. De verschillen tussen de twee aanzichten gebruiken we om te berekenen hoe ver dingen van ons vandaan zijn. Maar mensen zijn zeker niet de enige dieren die stereovisie hebben. Ook apen, katten, paarden, uilen en padden zijn er bijvoorbeeld mee uitgerust. In de insectenwereld is 3D-visie zeldzamer en komt het voor zover bekend alleen voor bij bidsprinkhanen. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle wilden weleens weten of de stereovisie van bidsprinkhanen op dezelfde manier werkt als bij mensen. Om dit te onderzoeken maakten ze speciale 3D-brillen die tijdelijk op de beestjes vast gelijmd werden met bijenwas. In hun eigen insecten 3D-bioscoop konden de bidsprinkhanen een film bewonderen waarin smakelijke prooien te zien waren die vlak voor hun neus zweefden. De illusie was zo levensecht dat de bidsprinkhanen zelfs de prooien probeerden te grijpen. Vervolgens kwamen de onderzoekers met een andere voorstelling op de proppen. Ze lieten de bidsprinkhanen een complex stippenpatroon zien, een concept dat ook veelvuldig wordt gebruikt om het driedimensionale zicht bij mensen te onderzoeken.

Duitse ‘probleemwolf’ gedood

Wolf-300x201Voor de tweede keer is in Duitsland een zogenaamde ’probleemwolf’ doodgeschoten. Het ging om een dier in de deelstaat Saksen dat in december twee honden had doodgebeten en diverse keren ‘gevaarlijk’ dicht in de buurt van mensen was gekomen. De wolf is een streng beschermd dier in Duitsland, maar bij hoge uitzondering wordt toch toestemming gegeven om een dier af te maken.

IJsbeer heeft hoger metabolisme dan lange tijd werd gedacht

Foto: Arturo de Frias Marques, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Polar_Bear_AdFWilde ijsberen blijken een snellere stofwisseling te hebben dan lange tijd werd gedacht. Het metabolisme (dat een grote rol speelt bij het reguleren van het lichaamsgewicht en de lichamelijke controle) van het grootste landroofdier op aarde blijkt zo’n vijftig procent hoger te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. En dat is in het huidige klimaat geen goed nieuws voor de Arctische reuzen. Een hoger metabolisme betekent namelijk dat het ijsberenlichaam ook meer calorieën nodig heeft om adequaat te kunnen functioneren. IJsberen moeten dus veel zeehondenvlees eten om hun lichaamsfuncties op peil te houden. Maar het vangen van zeehonden wordt steeds lastiger omdat het zee-ijs door de klimaatverandering tegenwoordig eerder smelt, pas later in de herfst weer aangroeit en ‘s winters gemiddeld minder dik wordt. De onderzoekers volgden het gedrag, het jachtsucces en de stofwisselingssnelheid van volwassen, vrouwelijke ijsberen tijdens het voorjaar.

Mysterieuze ‘Alienhaaien’ opgevist bij Taiwan

VipersharkHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5vipersharkjZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA5Ny84NDQvb3JpZ2luYWwvdmlwZXItZG9nZmlzaC5qcGVnFoto: Hsuan-Ching Ho

Een inktzwarte haai, uitgerust met een set kromme, naaldachtige tanden, glazige ogen, een opgloeiende buik en uitschuifbare kaken die doen denken aan het fameuze monster uit de Alien-filmreeks: dat is een beschrijving van de normaal in de donkere krochten van de diepzee levende adderlantaarnhaai (Trigonognathus kabeyai). Een onderzoeksteam van het Taiwanese Instituut voor Visserij haalde tijdens een routineonderzoek vijf van deze haaien naar de oppervlakte. Vier van de vissen stierven snel, terwijl een exemplaar het 24 uur uithield voordat hij bezweek. Omdat waarnemingen van deze vissoort zo schaars zijn, is er vrijwel niets bekend over de biologie en leefwijze van de adderlantaarnhaai. De soort werd pas in 1986, in Japanse wateren, ontdekt. Daarna zijn nog wel enkele exemplaren van de kleine (20-54 centimeter lang) haaiensoort aangetroffen in Japanse en Hawaïaanse wateren.