Categorie: "Roofdier en prooi"

Zuid-Limburgse wilde kat houdt er een gevarieerd dieet op na

Foto: Lviatour, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Felis_silvestris_silvestris_Luc_ViatourDe wilde kat die in februari 2017 bij Nijswiller werd doodgereden, bleek maar liefst negen prooien in z’n maag te hebben. Het dier was verder kerngezond en heeft gewoon veel pech gehad met het oversteken van de provinciale weg. De wilde kat (Felis sylvestris) komt sinds een aantal jaar weer in Nederland voor. De conditie van de kat van Nijswiller laat zien dat Zuid-Limburg, minus de vele wegen, een prima leefgebied vormt voor wilde katten. De terugkeer van de wilde kat in Nederland is te danken aan de groei van de populaties wilde katten in aangrenzend Duitsland en België. Vanuit onze buurlanden heeft de wilde kat in de afgelopen tien jaar Zuid-Limburg gekoloniseerd. Helaas gaat dat soms gepaard met slachtoffers in ons drukbevolkte landje vol auto’s. De jonge kater van Nijswiller bleek gevarieerd te hebben gegeten.

Doodgereden dier in Overijssel was wolf

Wolf-300x201Het dier dat vorige maand dood langs de weg werd gevonden in Overijssel is inderdaad een wolf. DNA-onderzoek van Alterra heeft dat bevestigd, zo meldt de provincie Overijssel woensdag. Van meet af aan was volgens experts ’vrijwel zeker’ dat het om een wolf ging, maar onderzoek moest dat nog wel officieel onderbouwen. Het dier werd gevonden langs de provinciale weg tussen Kloosterhaar en Bergentheim en is vermoedelijk aangereden. Volgens het platform Wolven in Nederland is het een kwestie van tijd voordat zich in Nederland ook een wolvenroedel gaat vestigen.

Aardpython heeft dikste huid van alle slangen

Foto: Ltshears, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

220px-Calabar_SerpentDe aardpython (Calabaria reinhardti) is de slang met de dikste huid ter wereld. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het Journal of Morphology. De betrekkelijk kleine pythonsoort (circa een meter lang) eet voornamelijk knaagdieren en is uitgerust met een huid die gemiddeld maar liefst vijftien keer zo dik is als het vel van andere slangensoorten. Het reptiel is hierdoor ongevoelig voor de beten van andere dieren, waaronder zijn prooien. De dikte van de aardpythonhuid wordt vooral bepaald door de manier waarop het bindweefsel is verdeeld. Onder de schubben van het de aardpython bevinden zich meerdere lagen collageen, die precies op elkaar aansluiten door een opvallend zigzagpatroon.

Duitse wolvenpopulatie groeit ondanks wegen en illegale jacht

Wolf-300x201Ondanks het toenemende gevaar van drukke wegen en stropers gaat het goed met de wolf in Duitsland. De populatie blijft groeien. Het staat vast dat er inmiddels zestig roedels in het land leven. Dat zijn er dertien meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de federale dienst natuurbescherming (BfN) en het wolvenonderzoeksbureau DBBW. De cijfers zijn in Berlijn gepresenteerd. De roedels herbergen in totaal honderdvijftig tot honderdzestig volwassen exemplaren. Welpen zijn hierbij niet meegeteld, vooral omdat ze nog geen rol spelen bij de voortplanting en vaak jong sterven. De omvang van de roedels, aangetoond door onder meer uitwerpselen, sporen en fotovallen, varieert van drie tot elf dieren. De minister van Milieu van Mecklenburg-Vorpommern schat het totale Duitse wolvenbestand op 650. Het verspreidingsgebied telt inmiddels zeven deelstaten, waaronder het aan Nederland grenzende Nedersaksen.

Kokoskrab grijpt roodpootgent

RoodpootgentSoms ben je ook als vogel op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Dat geldt zeker voor de roodpootgent in deze, op de Chagoseilanden geschoten video. De zeevogel ligt te slapen op een laaggelegen tak als hij wordt beslopen door een kokoskrab. Nadat hij de boom in is geklommen, zet de ongewervelde omnivoor een van zijn imposante scharen (sterk genoeg om de harde schaal van een kokosnoot te kraken) in het lichaam van de verraste roodpootgent. De krab breekt een vleugelbot, waardoor de verraste vogel niet meer weg kan vliegen en naar beneden tuimelt. De krab nadert de vogel daarna opnieuw en breekt tot overmaat van ramp ook nog de andere vleugel. De vogel probeert zich nog te ontworstelen aan zijn penibele situatie, maar maakt op dat moment eigenlijk al geen schijn van kans meer om aan een wisse dood te ontsnappen. Later (niet meer te zien op de video) vangen nog vijf andere kokoskrabben een seintje op van het gebeuren.

Korte armpjes van Tyrannosaurus hadden hoogstwaarschijnlijk toch functie

TrixnaturalisDe voorarmpjes van de beruchte Tyrannosaurus rex, die piepklein zijn in verhouding tot de rest van het lichaam, worden vaak afgedaan als deels rudimentaire ledematen zonder echte functie. Paleontoloog Steve Stanley denkt daar op basis van recent onderzoek echter heel anders over. Volgens hem wijzen zeker zes kenmerken erop dat de armpjes van T. rex zeker een functie hadden. Sterker nog: ze waren volgens de Amerikaan zelfs van cruciaal belang tijdens de jacht. Volgens Stanley gebruikte de vleesetende dinosaurus zijn korte armen bijvoorbeeld wanneer hij op de rug van een prooidier sprong of een slachtoffer tussen zijn krachtige kaken had geklemd. Met de armpjes – die elk waren uitgerust met twee grote klauwen – kon een Tyrannosaurus binnen een paar seconden vier diepe, meer dan één meter lange wonden aanbrengen in het lichaam van zijn ongelukkige prooi. Ondanks hun bescheiden formaat, waren de voorpoten van Tyrannosaurus rex vermoedelijk enorm sterk omdat ze werden ondersteund door een bundel ijzersterke spieren.

Ontsnapte lynx zorgt voor onrust onder Britse veehouders

Foto: Martin Mecnarowski, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Lynx_lynx_2_(Martin_Mecnarowski)Een lynx die eind vorige maand ontsnapte uit een dierentuin in Wales heeft volgens lokale veehouders minstens zeven schapen gedood. Ze eisen dat het dierenpark zijn inspanningen om het dier weer te vangen vergroot. De Euraziatische vrouwtjeslynx (Lynx lynx) Lillith werd op 26 oktober voor het laatst gezien in haar verblijf in de dierentuin van Borth, een plaats in het noorden van Wales. De ontsnapte kat bivakkeert sindsdien in de heuvels rondom het gebied. De schuwe lynx vormt absoluut geen gevaar voor de lokale bevolking, maar wekt wel frustatie op bij lokale veehouders. Die stellen volgens The Guardian dat het dier sinds zijn ontsnapping al zeker zeven schapen heeft gedood. De karkassen werden gevonden op ongeveer vijfhonderd meter van de dierentuin, die tijdelijk is gesloten. Medewerkers van de dierentuin ontkennen dat Lillith de schapen heeft buitgemaakt.

Amerikaanse alligators eten geregeld haaien

GatorkinyongaAmerikaanse alligators (Alligator mississippiensis) blijken in het zuiden van de Verenigde Staten regelmatig haaien buit te maken. Dat schrijven Amerikaanse biologen in het blad Southeastern Naturalist. De reptielen hebben zeker vier soorten op het menu staan, waaronder citroenhaaien, verpleegsterhaaien en stierhaaien. De onderzoekers baseren hun conclusies onder meer op de maaginhoud van meer dan vijfhonderd levende alligators. Van deze dieren werd de maag leeggepompt, terwijl de krokodilachtigen ook werden uitgerust met GPS-transmitters. Het hoofdvoedsel van de alligators bestaat uit kleinere vissen en schaaldieren, zo nu en dan aangevuld met vogels en zoogdieren die langs de waterkant komen drinken. Maar als ze de kans krijgen, voegen ze dus moeiteloos ook haaien aan hun dieet toe. Daar was tot voor kort alleen anekdotisch bewijs voor, maar de onderzoekers tonen nu voor het eerst overtuigend aan dat het vrij stelselmatig gebeurt.

Resten van bejaarde vrouw gevonden in lichaam van krokodil

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

250px-SaltwaterCrocodile('Maximo')In de buik van een onlangs in Queensland gevangen zoutwaterkrokodil (Crocodylus porosus) zijn menselijke lichaamsdelen gevonden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de stoffelijke resten van de 79-jarige Anne Cameron, een bejaarde vrouw die twee dagen voor de ietwat macabere vondst voor het laatst werd gezien in de buurt van het bejaardentehuis waar ze verbleef. Het vermoeden bestaat dat Cameron de weg is kwijtgeraakt en uiteindelijk in de bush belandde. En dat kan in de Australische natuur gevaarlijk zijn, vooral als je in de buurt van wateren komt die door zoutwaterkrokodillen worden bewoond. Ongewapende mensen zijn geen partij voor deze immense oerreptielen, die maximaal ruim zes meter lang kunnen worden. Na de vermissing van Cameron, plaatsten de autoriteiten krokodillenvallen in de omgeving van de plek waar ze het laats was gezien.

Poema’s zijn socialer dan gedacht

Foto: Bas Lammers, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

266px-Puma_facePoema’s (Puma concolor) staan vooral bekend als einzelgängers, solitaire zwervers zonder een sterke sociale inborst. Hoewel dit beeld deels klopt, wijst nieuw onderzoek uit dat de katten toch wat socialer zijn dan lange tijd werd gedacht. De dieren gaan bijvoorbeeld geregeld samen aan de dis en knopen ook wel vaker langdurige relaties met elkaar aan. Tot nu toe namen wetenschappers aan dat poema’s elkaar alleen opzochten om te paren of te vechten om territorium. Wetenschappers kwamen tot die conclusies door dertien poema’s in de Amerikaanse staat Wyoming te volgen met behulp van halsbanden die uitgerust zijn met GPS-trackers.