Categorie: "Landbouw en veehouderij"

Ontsnapte koe leeft al zes weken in bossen van Lettele

Koe-150x150Een aan de slacht ontsnapte vleeskoe leeft al zes weken in de bossen van Lettele (gemeente Deventer). Tot dusver mislukken alle pogingen om het dier te vangen of dood te schieten. De veehouder verklaart dat het dier vorig jaar met een zusje ontsnapte, toen ze samen met soortgenoten op transport naar een slager werden gezet. Een dierenarts met een verdovingsgeweer wist de jongere koe later met drie injecties te raken, waarna ze in een veewagen kon worden gedreven. Er werden ook pogingen gedaan om de andere koe te vangen, maar die mislukten allemaal.

Duitse varkenshouders vrezen zwijnenpest

Foto: Pixabay

87994_w960_r960-540_09b9a39Duitse varkenshouders vrezen dezer dagen de opmars van de Afrikaanse zwijnenpest. De voor varkens dodelijke, maar voor de mens ongevaarlijke ziekte is al opgedoken in de Duitse buurlanden Tsjechië en Polen. Het Duitse ministerie van Landbouw heeft varkensboeren opgeroepen uiterst strikt te zijn met de hygiënemaatregelen.

Strenge mestregels gevaar voor zeldzame koeienrassen

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

260px-Lakenvelder_20060620Zeldzame koeienrassen zoals de blaarkop, de Friese roodbonte en de lakenvelder (zie foto) dreigen de dupe te worden van strenge mestregels. Daarvoor waarschuwt de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) dinsdag. Tot nu toe gold voor dit soort koeien een uitzondering op de geldende mestregels, maar die verdwijnt komend jaar. De vrijstelling is volgens SZH wel nodig om de soorten te behouden. De typisch Hollandse koeien produceren minder melk dan de gangbare melkkoe en leveren daardoor minder op. Kosten rond milieuregels zijn dan moeilijker op te brengen, stelt de stichting.

Wakker Dier stelt dat veel dieren in de veehouderij te vroeg sterven

Miljoenen dieren in de veehouderij bezwijken voortijdig aan infecties of ziektes in de stal. Daarnaast sterven veel dieren omdat ze te zwak zijn om bij water en voedsel te komen, zo meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier maandag. De sterfte is volgens de organisatie het hoogst bij vleeskuikens die in korte tijd worden vetgemest (twintig miljoen), legkippen (zes miljoen) en varkens (vijf miljoen). Nederlandse veehouders houden in een jaar ongeveer 550 miljoen dieren, aldus Wakker Dier. De organisatie baseert zich onder meer op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2016. Volgens Wakker Dier zorgen vooral de omstandigheden waarin de dieren worden gehouden voor ziekte en stress. Hierdoor overlijden veel dieren al voordat ze eigenlijk geslacht zouden moeten worden. Boeren krijgen vaak ook niet genoeg geld om beter voor hun dieren te kunnen zorgen, vooral omdat supermarkten zo goedkoop mogelijk vlees willen verkopen.

Bron: Wakker Dier 

Russische trekvogels brachten vogelgriepvirussen naar Nederland

Grauwegans-300x199Russische trekvogels hebben vorig jaar november vogelgriepvirussen mee naar Nederland gebracht. Er hebben zeker twee genetische varianten van het virus in Nederland rondgewaard. De virussen behoorden tot een ander type dan de varianten die in 2014 een uitbraak van vogelgriep veroorzaakten. Wetenschappers denken dat het H5N8-virus heel snel van genetische samenstelling kan veranderen, waardoor de kans op besmetting bij mensen en dieren toeneemt. Dat staat in een onderzoek dat het bioveterinaire instituut van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) heeft gedaan naar de recente vogelgriepuitbraak.

WHO: stop met antibiotica voor gezonde dieren

VarkengaiaparkkleinDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept veehouders op om te stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren. De belangrijkste reden is dat door preventief antibioticagebruik de kans op resistente bacteriën toeneemt. Resistente bacteriën vormen wereldwijd inmiddels een sterk groeiend probleem wereldwijd. Infecties met resistente bacteriën zijn namelijk moeilijker te behandelen en maken in de regel meer slachtoffers. Antibiotica wordt in de dierenindustrie veelal gegeven om dieren sneller te laten groeien of om ze preventief te beschermen tegen ziektes. Volgens de WHO gaat in sommige landen maar liefst tachtig procent van alle verkochte antibiotica naar landbouwdieren.

Nestlé stapt over op kooivrij eieren

Voedingsmiddelengigant Nestlé, bekend van merken als Nescafé, Nespresso, Maggi, Kitkat en Lion, gaat wereldwijd stoppen met het in hun producten verwerken van eieren van kippen die in legbatterijen en kooien gehouden worden. Deze beslissing neemt Nestlé na overleg met de mondiale Open Wing Alliance. Deze overstap naar kooivrije eieren scheelt miljoenen dieren een lijdensweg, aldus de stichting Een Dier Een Vriend. Voor een groot bedrijf als Nestlé neemt een wereldwijde overstap naar eieren van diervriendelijker gehouden kippen redelijk wat tijd in beslag. Maar in de Verenigde Staten en Europa zullen ze eind 2020 al honderd procent kooivrij zijn.

Aantal boeren met Beter Leven-keurmerk verdubbeld

Het aantal boeren met een Beter Leven-keurmerk is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Volgens de Dierenbescherming, die het keurmerk in 2007 introduceerde, doen momenteel 1651 veehouders mee. In 2012 waren dat er nog ongeveer achthonderd. Samen houden de boeren 31 miljoen dieren. Het gaat vooral om vleeskippen (26,7 miljoen), gevolgd door varkens, legkippen en runderen. Beter Leven maakt gebruik van een sterrensysteem waarin het aantal sterren de mate van diervriendelijkheid aangeeft. In het geval van een varken betekent één ster bijvoorbeeld dat de dieren extra ruimte en afleiding krijgen, bij twee sterren komt er uitloop naar buiten bij en bij drie sterren worden de dieren biologisch gehouden.

Paarden lijden in Zuid-Amerikaanse bloedboerderijen

88764_w844_r844-475_9d608f8Bron en foto: Dier&Recht

De lijst van gruwelijkheden die in naam van de industriële veehouderij worden bedreven is inmiddels al ellenlang. een goed, maar in Europa minder bekend voorbeeld zijn de, vooral in Zuid-Amerika opgetrokken bloedboerderijen voor paarden. Op de ze bedrijven worden van drachtige merries grote hoeveelheden bloed ‘geoogst’. De hormonen in het bloed worden gebruikt om de vruchtbaarheid van Nederlandse varkens en koeien te verhogen. In de EU is het aftappen van bloed bij paarden voor dit doel verboden. Farmaceutische bedrijven als CEVA, IDT Biologica en HIPRA zoeken daarom hun toevlucht tot hormoonproducten uit Argentinië en Uruguay.  Van tienduizenden drachtige merries wordt 2 tot 3 maal per week tot wel 10 liter bloed afgenomen om er PMSG aan te onttrekken. PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropine) is een hormoon dat in de Europese veehouderij gebruikt wordt om de vruchtbaarheid van varkens en melkkoeien te verhogen.

Europese Rekenkamer gaat welzijn landbouwdieren in EU onderzoeken

Schaapwirosingel-300x200De Europese Rekenkamer gaat onderzoeken of de ongeveer 1,5 miljard euro die de Europese Unie in de periode 2014-2020 uitgeeft aan dierenwelzijn wel goed wordt besteed. Het onderzoek gaat uitsluitend over (pluim)vee en moet eind volgend jaar afgerond zijn. ”EU-burgers worden steeds bezorgder over dierenwelzijn”, zegt rekenkamerlid Janusz Wojciechowski. Het onderzoek moet volgens hem uitwijzen of de relatief strenge regels in Europa ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. De controleurs zullen in totaal vijf landen bezoeken: Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië en Roemenië.