Categorie: "Landbouw en veehouderij"

Pluimveebedrijven overtreden regelmatig regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Battery_hens_-Bastos,_Sao_Paulo,_Brazil-31March2007Bedrijven in de pluimveevleesketen lappen de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid geregeld aan hun laars. De dieren hebben vaak onvoldoende voer en drinkwater. Doordat er in de stallen te weinig droog strooisel ligt, hebben ze bovendien sneller last van pijnlijke zweren aan de poten. Eenmaal in het slachthuis is het risico groot dat het pluimvee niet goed wordt verdoofd voor het wordt geslacht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die ook signaleert dat pluimveehouders zich niet houden aan alle regels voor het gebruik van antibiotica.

Veel varkensleed bij productie parmaham

Foto: Steven Lek, Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Pig_8907De productie van Italiaanse parmaham gaat volgens de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia gepaard met veel varkensleed. Dat concludeert Gaia op basis van beelden die anonieme onderzoekers hebben gemaakt in zes varkenshouderijen in de regio Lombardije. Gaia roept supermarktketens op om geen parmaham meer te verkopen. In de stallen, die tussen de drie- en tienduizend dieren herbergen, heerst een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne, aldus Gaia. Overal zouden zieke, zwaargewonde en dode varkens liggen. De beelden met de ‘afgrijselijke leefomstandigheden’’ zouden zijn gemaakt tussen december en februari.

Activisten Gaia filmen slechte leefomstandigheden van Vlaamse kippen

Foto: Gaia

activisten-filmen-dieronterende-omstandigheden-belgische-kippenActivisten van dierenrechtenorganisatie Gaia hebben in het geheim beelden gemaakt van ‘dieronterende’ leefomstandigheden van vleeskippen in zes grote pluimveehouderijen in Vlaanderen. Volgens de organisatie worden zelfs de minimale wettelijke normen voor dierenwelzijn niet nageleefd. Gaia beschuldigt supermarktketens van medeplichtigheid aan de misstanden. Omdat ze kippenvlees tegen ‘absurd lage prijzen’ aanbieden, werken ze volgens de organisatie mee aan georganiseerd dierenleed en industriële kippenuitbuiting op weerzinwekkend grote schaal. De beelden van creperende en kreupele kippen met zweren, blaren en wonden zijn gemaakt tussen oktober en december 2017.

Geld van grote banken naar dieronvriendelijke vleesindustrie

Grote Nederlandse banken hebben afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in dieronvriendelijke vleesindustrie. Dat staat in een nieuw rapport van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib. Het gaat onder meer om bedrijven waar zeugen nog in kooien worden opgesloten, plofkippen dicht opeengepakt zitten of dieren op omstreden wijze worden geslacht. Vooral Rabobank, van origine natuurlijk een boerenleenbank, is een prominente financier van dit soort ondernemingen, stellen de onderzoekers. Het financiële concern zou vorig jaar nog 1 miljard euro hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods. Rabobank verklaart in een reactie dat dierenwelzijn wel degelijk de aandacht heeft bij de bank. Tussen 2012 en 2017 kom Tyson Foods ook rekenen op geld van ABN AMRO (45 miljoen euro) en ING (44 miljoen euro). Tyson Foods raakte onlangs nog in opspraak wegens een filmpje dat gemaakt is door activisten. Daarop is te zien hoe slecht met kippen werd omgegaan op een boerderij die aan Tyson Foods was gelieerd. Tyson Foods meldde vervolgens de banden met de betreffende pluimveehouder te hebben verbroken.

Nederlandse voedingsbedrijven blijven steken in internationale subtop dierenwelzijn

Nederlandse voedingsmultinationals behoren tot de internationale subtop als het gaat om dierenwelzijnsbeleid. Internationale leiders zijn onder andere de Britse bedrijven Waitrose en Marks & Spencer en het Zwitserse Migros en Co-op Group. Zij streven Nederlandse bedrijven, zoals Unilever, Friesland Campina, Vion Food en Ahold Delhaize, voorbij. Dit blijkt uit de zesde Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW), een initiatief van de internationale dierenbeschermingsorganisaties Compassion in World Farming (CIWF) en World Animal Protection, en de investeringsmaatschappij Collar Capital. Jaarlijks wordt middels de BBFAW onderzocht in hoeverre ’s werelds grootste voedingsbedrijven goed dierenwelzijn nastreven. Dit jaar werd het dierenwelzijnsbeleid van honderdtien internationale bedrijven onder de loep genomen. De onderzochte Nederlandse bedrijven laten sinds vorig weinig verbetering zien en lijken de ambitie te missen om door te groeien naar de internationale top.

Weer brand bij Woudenbergse kippenboer

Bij een brand in een kippenschuur in Woudenberg zijn volgens de brandweer dertigduizend kippen omgekomen. Op dezelfde plek kwamen vorig jaar juni al tachtigduizend kippen om bij een brand. Het blussen was volgens RTV Utrecht lastig, vooral omdat er moeilijk bluswater aangevoerd kon worden. Korpsen uit de regio hebben meegewerkt aan het blussen. De schuur staat ongeveer een kilometer buiten de bebouwde kom van Woudenberg.

Ontsnapte koe leeft al zes weken in bossen van Lettele

Koe-150x150Een aan de slacht ontsnapte vleeskoe leeft al zes weken in de bossen van Lettele (gemeente Deventer). Tot dusver mislukken alle pogingen om het dier te vangen of dood te schieten. De veehouder verklaart dat het dier vorig jaar met een zusje ontsnapte, toen ze samen met soortgenoten op transport naar een slager werden gezet. Een dierenarts met een verdovingsgeweer wist de jongere koe later met drie injecties te raken, waarna ze in een veewagen kon worden gedreven. Er werden ook pogingen gedaan om de andere koe te vangen, maar die mislukten allemaal.

Duitse varkenshouders vrezen zwijnenpest

Foto: Pixabay

87994_w960_r960-540_09b9a39Duitse varkenshouders vrezen dezer dagen de opmars van de Afrikaanse zwijnenpest. De voor varkens dodelijke, maar voor de mens ongevaarlijke ziekte is al opgedoken in de Duitse buurlanden Tsjechië en Polen. Het Duitse ministerie van Landbouw heeft varkensboeren opgeroepen uiterst strikt te zijn met de hygiënemaatregelen.

Strenge mestregels gevaar voor zeldzame koeienrassen

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

260px-Lakenvelder_20060620Zeldzame koeienrassen zoals de blaarkop, de Friese roodbonte en de lakenvelder (zie foto) dreigen de dupe te worden van strenge mestregels. Daarvoor waarschuwt de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) dinsdag. Tot nu toe gold voor dit soort koeien een uitzondering op de geldende mestregels, maar die verdwijnt komend jaar. De vrijstelling is volgens SZH wel nodig om de soorten te behouden. De typisch Hollandse koeien produceren minder melk dan de gangbare melkkoe en leveren daardoor minder op. Kosten rond milieuregels zijn dan moeilijker op te brengen, stelt de stichting.

Wakker Dier stelt dat veel dieren in de veehouderij te vroeg sterven

Miljoenen dieren in de veehouderij bezwijken voortijdig aan infecties of ziektes in de stal. Daarnaast sterven veel dieren omdat ze te zwak zijn om bij water en voedsel te komen, zo meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier maandag. De sterfte is volgens de organisatie het hoogst bij vleeskuikens die in korte tijd worden vetgemest (twintig miljoen), legkippen (zes miljoen) en varkens (vijf miljoen). Nederlandse veehouders houden in een jaar ongeveer 550 miljoen dieren, aldus Wakker Dier. De organisatie baseert zich onder meer op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2016. Volgens Wakker Dier zorgen vooral de omstandigheden waarin de dieren worden gehouden voor ziekte en stress. Hierdoor overlijden veel dieren al voordat ze eigenlijk geslacht zouden moeten worden. Boeren krijgen vaak ook niet genoeg geld om beter voor hun dieren te kunnen zorgen, vooral omdat supermarkten zo goedkoop mogelijk vlees willen verkopen.

Bron: Wakker Dier