Categorie: "Dieren en mythevorming"

Sporen Yeti afkomstig van beren en hond

Illustratie: Philippe Semeria, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

220px-Yeti_by_Philippe_SemeriaHet toch al niet overtuigende ‘bewijs’ voor het bestaan van de mythische yeti (ook bekend als de verschrikkelijke sneeuwman) is nog een stukje dunner geworden. Wetenschappers hebben namelijk haren en tanden onderzocht die afkomstig zouden zijn van de geheimzinnige, aapachtige creatuur. Hun conclusie: de onderzochte haren behoren toe aan een nog niet nader geïdentificeerde berensoort. De tanden zijn afkomstig van een hond. Wetenschappers lieten de nieuwste genetische analysetechnieken los op de in Nepal, Bhutan en China gevonden sporen.

‘Monster Loch Ness is grote vis’

Foto: de beroemde en valse Surgeon’s Photograph

Hoaxed_photo_of_the_Loch_Ness_monsterMonsterjagers zijn doorgaans toegewijde individuen die de zoektocht naar hun object van obsessie  niet gemakkelijk staken. Toch is de 52-jarige Steve Feltham, die 24 jaar geleden zijn baan opzegde om bijna fulltime naar het Monster van Loch Ness te gaan zoeken, er inmiddels van overtuigd dat er geen vreemd of uitgestorven gewaand wezen huist in het Schotse meer.

Godzilla benoemd tot ereburger van Tokio

Foto: Toho Company/Wikimedia Commons
Gojira_1954_Japanese_posterHet beroemde filmmonster Godzilla (in Japan Gojira genoemd) is donderdag benoemd tot ereburger en ambassadeur voor toerisme in de wijk Shinjuku in de Japanse hoofdstad Tokio. Ter ere van de benoeming is in de wijk ook een enorm beeld van de kop van het reuzenreptiel onthuld. Een man in Godzilla-kostuum kreeg het officiële document waarin het monster tot ereburger werd vernoemd aangeboden van de wijkburgemeester. Omdat het kostuum echter geen bruikbare klauwen bevatte, nam een medewerker van het bedrijf achter de oorspronkelijke Japanse Godzilla-filmreeks het document in ontvangst. Godzilla maakte zijn filmdebuut in 1954 en verscheen daarna nog in heel wat vervolgfilms. Het filmwezen is een ware icoon in Japan en heeft ook buiten het land van herkomst een grote schare fans

IJsland heeft eigen Nessie

Volgens een speciale beoordelingscommissie zijn de in 2012 geschoten beelden van een IJslandse variant op het Monster van Loch Ness ‘authentiek’. Het filmpje werd in februari 2012 vanuit een raam gemaakt door Hjörtur E. Kjerúrlf. Op de beelden is te zien hoe een groot, ogenschijnlijk slangachtig wezen zich door het meer beweegt. Het beest zou gelijkenissen vertonen met het monster uit een plaatselijke mythe. Het wezen zou onder het wateroppervlak leven en mensen eten. Verhalen over het schepsel doken voor het eerst op in de veertiende eeuw.

Shark Week zwicht voor sensationalisme

EyelashDiscovery Channel pakt deze week tussen 21.00 en 23.00 weer elke avond uit met Shark Week. Van jongs af aan was deze themaweek voor mij altijd een van de hoogtepunten van het televisiejaar. Hoewel we tijdens Shark Week nog steeds bij tijd en wijle uitstekende documentaires voorgeschoteld krijgen, kan de programmering me de laatste jaren steeds minder bekoren. Goed onderbouwde en informatieve documentaires, die het foutieve beeld van de haai als breinloze menseneter ontkrachten, moeten steeds vaker wijken voor meer sensationalistisch getinte werkjes. De opener van gisteren, die de omineuze titel Shark of Darkness: The Wrath of the Submarine droeg, was waarlijk een dieptepunt. Er is in de loop der jaren inderdaad wat anekdotisch bewijs opgedoken dat er in de wateren rond Kaapstad een enorme witte haai rondzwemt die de bijnaam The Submarine (de duikboot) heeft gekregen. Maar in Shark of Darkness wordt dit grotendeels speculatieve dier neergezet als een superintelligente menseneter met superkrachten die de laatste decennia al tientallen mensen heeft verslonden. De hoofdmoot van deze als documentaire vermomde B-film wordt gevormd door een bootongeluk dat in 2012 plaatsvond (maar in de film naar 2014 wordt verplaatst).

Het ware gezicht van de witte haai

greatwhiteDe witte haai (Carcharodon carcharias) is helaas nog steeds een van de meest onbegrepen dieren op aarde. Gedemoniseerd door griezelfilms zoals Jaws  en een hele lading andere, inferieure haaienfilms wordt de roofvis door veel mensen nog steeds gezien als een notoire menseneter. Ik voel me dan ook een bevoorrecht mens omdat ik het ware gezicht van de witte haai van heel dichtbij heb gezien in Zuid-Afrika. Op de journalistieke kanalen Blendle, MyJour, TPO Magazine en eLinea kun je vanaf vandaag tegen een bescheiden vergoeding een verhaal lezen dat de mythe van de werkelijkheid scheidt en aan de hand van eigen ervaringen en wetenschappelijke feiten duidelijk maakt waarom ook de witte haai een plek onder de zon verdient.

Cambodjaanse monniken zetten zeldzame schildpadden uit

LandschildpadoegandaBoeddhistische monniken en vrijwilligers hebben vrijdag in de de Cambodjaanse Mekong honderd jonge cantors-reuzenweekschildpadden (Pelochelys cantorii) uitgezet. De cantors-reuzenweekschildpad is een zeer zeldzame soort en gold zes jaar geleden zelfs nog als uitgestorven. Met een maximumgewicht van circa vijftig kilo is het een fors reptiel. De dieren zijn uitgezet in de provincie Kratië, ongeveer 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad Phnom Penh. Op die plek ontdekten onderzoekers in 2007 enkele jonge reuzenweekschildpadden. Omdat schildpadden in Cambodja te boek staan als een lekkernij, zijn ze erg interessant voor jagers.

Amerikaanse school: Monster van Loch Ness bestaat

Creationisten, het zijn vreemde mensen. Ondanks een overdaad aan bewijzen willen ze nog steeds niets weten van de evolutietheorie en houden ze vast aan het fantastische verhaal dat God de wereld in zes dagen schiep. Nu wordt zelfs het Schotse icoon Nessie door de Bijbelvererende fanatici ingezet om de scheppingstheorie te onderbouwen. Het plaatselijke bureau van toerisme in Loch Ness zal er blij mee zijn, maar een groot deel van de onderwijswereld reageert met afgrijzen op een nieuw schoolboek dat in de moerasstaat Louisiana is opgedoken. In het werk wordt namelijk glashard beweert dat er geen enkele twijfel bestaat over de echtheid van het Monster van Loch Ness.

Meer doden door haaien in 2011

Record
In 2011 zijn wereldwijd twaalf mensen overleden aan de gevolgen van een haaienbeet. Dat is het hoogste aantal in twintig jaar. De fatale incidenten vonden plaats in Australië (3), de Seychellen (2), Zuid-Afrika (2), Réunion (2), Costa Rica (1), Kenia (1) en Nieuw-Caledonië (1). Opvallend genoeg daalde het aantal ‘haaienaanvallen’ wel voor het vijfde jaar op rij. Surfers lopen doorgaans de meeste kans om aangevallen te worden, terwijl duikers zelden iets overkomt. Slechts bij vijf procent van de 75 incidenten die wereldwijd werden gerapporteerd waren duikers betrokken.

Geen menseneters
Ondanks dat veel media nu waarschijnlijk zullen uitpakken met hysterische verhalen over bloeddorstige haaien die het steeds frequenter op mensen hebben gemunt, geven de cijfers geen enkele aanleiding om aan te nemen dat haaien mensen vaker als prooidieren zijn gaan zien.

Lot Sea Shepherd-activist nog ongewis

De Nederlandse activist Erwin Vermeulen blijft voorlopig nog in onzekerheid over zijn lot. Deels achter gesloten deuren boog een rechtbank in Japan zich donderdag over verzoeken tot het horen van getuigen. De rechtbank neemt daar vrijdag een besluit over. Pas dan wordt duidelijk welke kant het opgaat met de rechtszaak en hoe lang die nog gaat duren. Vermeulen werd half december opgepakt omdat hij een Japanse dolfijnjager zou hebben geduwd en ‘mishandeld’. Dat gebeurde toen hij foto’s probeerde te maken van een transport van dolfijnen in het Japanse Tajii. Hij is actief bij milieuorganisatie Sea Shepherd, die zich inzet tegen de walvisvangst. Vermeulen spreekt de beschuldigingen tegen. Geert Vons, directeur van Sea Shepherd, wilde niet zeggen om welke getuigen zijn gevraagd. Mogelijk kan hij daar vrijdag wel wat over kan zeggen. De situatie in Japan is bizar, haast surrealistisch als je het mij vraagt.