Ruim honderd pootafdrukken van mammoeten gevonden in Oregon

In de Amerikaanse staat Oregon zijn meer dan vijftig pootafdrukken van Amerikaanse mammoeten (Mammuthus columbi) gevonden. Afgaand op de pootafdrukken bestond de groep uit volwassen en jongvolwassen mammoeten en zelfs een baby-mammoet. Zij duwden hun poten zo’n 43.000 jaar geleden in de zachte ondergrond, zo schrijven onderzoekers in het blad Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology. Een specifiek, twintig meter lang spoor van pootafdrukken springt er voor paleontologen echt uit. “Deze afdrukken bevinden zich bijzonder dicht bij elkaar. De afdrukken aan de rechterzijde zijn bovendien dieper dan die aan de linkerzijde, alsof een volwassen mammoet mank liep,” vertelt onderzoeker Greg Retallack. Nabij de pootafdrukken van de volwassen mammoet werden ook twee kleinere verzamelingen pootafdrukken teruggevonden. Het gaat waarschijnlijk om de afdrukken van jongvolwassen mammoeten. De afdrukken onthullen dat de jongere dieren herhaaldelijk naar de moeilijk lopende mammoet toeliepen en deze weer verlieten. Het is dus een spoor dat duidt op een vorm interactie tussen de diverse kuddeleden die we ook terugzien bij hedendaagse olifanten.

Lees ook:Wetenschappers willen kruising tussen olifant en mammoet tot leven wekken
Lees ook:‘Antivriesbloed’ beschermde mammoet tegen extreme kou
Lees ook:Klonen van mammoet weer een stapje dichterbij
Lees ook:Mammoetkerkhof gevonden in Servische mijn
Lees ook:Laatste mammoeten bezweken aan watertekort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.