Categorie: "Natuur in Nederland"

Zuid-Limburgse wilde kat houdt er een gevarieerd dieet op na

Foto: Lviatour, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Felis_silvestris_silvestris_Luc_ViatourDe wilde kat die in februari 2017 bij Nijswiller werd doodgereden, bleek maar liefst negen prooien in z’n maag te hebben. Het dier was verder kerngezond en heeft gewoon veel pech gehad met het oversteken van de provinciale weg. De wilde kat (Felis sylvestris) komt sinds een aantal jaar weer in Nederland voor. De conditie van de kat van Nijswiller laat zien dat Zuid-Limburg, minus de vele wegen, een prima leefgebied vormt voor wilde katten. De terugkeer van de wilde kat in Nederland is te danken aan de groei van de populaties wilde katten in aangrenzend Duitsland en België. Vanuit onze buurlanden heeft de wilde kat in de afgelopen tien jaar Zuid-Limburg gekoloniseerd. Helaas gaat dat soms gepaard met slachtoffers in ons drukbevolkte landje vol auto’s. De jonge kater van Nijswiller bleek gevarieerd te hebben gegeten.

Witsnuitdolfijn aangespoeld bij Wijk aan Zee

Foto: NU.nl/Faculteit Diergeneeskunde Utrecht

naamloosOp het strand van Wijk aan Zee is vrijdag een witsnuitdolfijn (Lagenorhynchus albirostris) gevonden. Het dier werd gevonden door een wandelaar. Die seinde de autoriteiten in. Het dier leefde nog toen het werd gevonden, maar overleed al spoedig. De dolfijn is bijna drie meter lang en een volwassen mannetje. Voor zover bekend is het vijf jaar geleden dat voor het laatst een witsnuitdolfijn aanspoelde in Nederland. Hoewel de witsnuitdolfijn niet heel zeldzaam is in de Noordzee, strandt er er maar zelden een exemplaar op het Nederlandse strand, stelt een woordvoerder van SOS Dolfijn.

Doodgereden dier in Overijssel was wolf

Wolf-300x201Het dier dat vorige maand dood langs de weg werd gevonden in Overijssel is inderdaad een wolf. DNA-onderzoek van Alterra heeft dat bevestigd, zo meldt de provincie Overijssel woensdag. Van meet af aan was volgens experts ’vrijwel zeker’ dat het om een wolf ging, maar onderzoek moest dat nog wel officieel onderbouwen. Het dier werd gevonden langs de provinciale weg tussen Kloosterhaar en Bergentheim en is vermoedelijk aangereden. Volgens het platform Wolven in Nederland is het een kwestie van tijd voordat zich in Nederland ook een wolvenroedel gaat vestigen.

Potvis Domburg leefde waarschijnlijk nog toen hij aanspoelde

220px-Pottwal_an_der_WasseroberflächeFoto: Wikimedia Commons/GFDL

De potvis die vrijdagochtend aanspoelde op het strand bij Domburg in Zeeland, leefde waarschijnlijk nog bij het aanspoelen. Dit concluderen onderzoekers van Universteit Utrecht. De faculteit Diergeneeskunde is nog bezig met het onderzoek naar de doodsoorzaak van het ruim dertien meter lange zeezoogdier. Onderzoekers concluderen nu al voorzichtig dat de walvis nog in leven was toen hij aanspoelde. Op de huid zijn namelijk diverse bloedende wonden aangetroffen. Het bloed wijst erop dat de potvis nog in leven was toen de huid beschadigd raakte.

Potvis aangespoeld in Domburg

Foto: Wikimedia Commons/GFDL

220px-Pottwal_an_der_WasseroberflächeOp het strand van het Zeeuwse Domburg is een 13,5 meter lange potvis (Physeter macrocephalus) aangespoeld. Naturalis en de Universiteit Utrecht gaan onderzoek doen naar het volwassen mannetje. De politie heeft de omgeving afgezet om toeschouwers op afstand te houden. Als een walvis strand, treedt het zogenoemde ‘protocol stranding levende grote walvisachtigen’ in werking. Daarin staat onder meer hoe wordt omgegaan met een gevonden dier.

Steeds meer Nederlandse broedvogels in zwaar weer

Foto: J.M.Garg, Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0

266px-Crested_Lark_(Galerida_cristata)_at_Sultanpur_I_Picture_118Het aantal bedreigde Nederlandse broedvogels is toegenomen. Volgens de Rode Lijst gaat het inmiddels om 44 procent van de in ons land broedende soorten. De Rode Lijst laat zien welke soorten zijn verdwenen of het meeste risico lopen op uitsterven en is samengesteld op basis van tellingen van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit publiceerde de kersverse lijst vandaag. Nederland telt in totaal 197 soorten broedvogels, waarvan er 87 op de nieuwe lijst staan. Dat zijn er negen meer dan op de vorige lijst, die in 2004 werd gepubliceerd. De vogels op de lijst zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: verdwenen uit Nederland, ernstig bedreigd, bedreigd, kwetsbaar en gevoelig. Volgens de Vogelbescherming zijn de grootste boosdoeners het gebruik van insecticiden en de forse uitstoot van stikstof.

Ark ziet af van uitzetten otters in Limburg

Ottersnuitcloseup-300x200Natuurorganisatie Ark gaat toch geen otters uitzetten in Limburg. Het plan stond al een hele poos op de rol, maar gaat niet door omdat een meerderheid van het Limburgs Parlement de herintroductie niet ziet zitten. In een Statencommissie spraken CDA, SP, VVD, PVV en de Partij voor de Dieren zich vorige week vrijdag uit tegen het uitzetten van de dieren. Ark verklaart op haar site het te betreuren dat de provinciale politiek tegen is. Extra jammer is dat het provinciebestuur vooral oneigenlijke argumenten gebruikt om het uitzetten van otters af te keuren. De vrees voor landbouwschade (otters eten vissen en andere waterdieren!) en de overdracht van dierziektes op mensen zijn de belangrijkste bezwaren vanuit de provincie. Technisch gezien zou Ark de otters toch kunnen uitzetten, want de organisatie heeft hier een tot 2020 geldende vergunning voor. De natuurorganisatie wild dat echter niet tegen de wil van het provinciebestuur in doen.

Universiteit Utrecht doet onderzoek naar plotseling overleden grijze zeehonden in Zeeland

Foto: Andreas Trepte, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0 de

266px-Halichoerus_grypus_maleDe Universiteit Utrecht gaat onderzoek doen naar de doodsoorzaak van verscheidene grijze zeehonden (Halichoerus grypus) die afgelopen week zijn aangespoeld in de omgeving van de Zeeuwse Brouwersdam. Vorige week belandden daar plotseling zes dode volwassen zeehonden aan wal, zonder dat er sprake was van een duidelijk aanwijsbare reden. Het gaat namelijk om volwassen en goed doorvoede dieren, die vlak voor hun dood nog goed hebben gegeten. Ze zijn na hun laatste maaltijd plotseling overleden.

Zeldzame witte ransuil gezien in Amsterdam

Foto: Paul van Tol

thumbEen opvallende waarneming uit de omgeving van Amsterdam. Aan de noordkant van de Coentunnel hebben vogelaars namelijk een sneeuwwitte ransuil gezien. Vogelliefhebber Paul van Tol dacht eerst dat hij een kaketoe in het vizier had, maar zag bij nader inzien dat het ging om een albinovariant van de inheemse ransuil. Het is zeldzaam dat de uil de weg naar volwassenheid met succes heeft afgelegd. Vanwege zijn afwijkende kleur valt hij namelijk erg op en vormt de vogel een makkelijk zichtbare prooi voor andere roofdieren zoals de havik. De ransuil is vooral een nachtjager en laat zich normaal gesproken overdag niet vaak zien.

Wolf doodgereden in Overijssel

Wolf-300x201In het oosten van Overijssel is vanochtend hoogstwaarschijnlijk een wolf doodgereden. Het dier wordt nog onderzocht, maar volgens een woordvoerder van de organisatie Wolven in Nederland is het ‘vrijwel zeker’ dat het om een wolf gaat. Het dier werd doodgereden tussen Kloosterhaar en Bergentheim (kaartje: zie onder). “Er zijn nu mensen ter plekke die het dode dier onderzoeken”, zegt wolvenspecialist Leo Linnartz. “In de loop van de dag wordt het naar het Dutch Wildlife Health Centre gebracht, waar zal worden vastgesteld of het een wolf is. Maar zo te zien is dat vrijwel zeker het geval.” Het zou al de derde Nederlandse wolvenmelding van deze herfst zijn.