Categorie: "Natuur in Nederland"

Zeldzame zadelrob na opvang weer vrijgelaten

Foto: Virginia State Parks, Wikimedia Commons/CC BY 2.0
Harp_seal_at_False_CapeDe zadelrob Summer is woensdag vrijgelaten, ver boven de kust van Ameland. Het dier werd begin oktober opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen. Summer werd 9 oktober op het wad in Den Oever aangetroffen: de rob woog toen slechts 63 kilogram en was ernstig verzwakt. Na een paar maanden intensieve zorg in Pieterburen is het dier weer aangesterkt en voldoende op gewicht gekomen. Bij haar vrijlating woog ze weer 143 kilo. Zadelrobben (Pagophilus groenlandicus), die normaal verder noordelijk voorkomen, zijn een zeldzame verschijning in onze contreien.

Raad van State geeft toestemming voor afschieten damherten

Dama_dama8De Raad van State heeft woensdag een bezwaar van de Faunabescherming afgewezen. De klacht richtte zich tegen het afschieten van damherten in een natuurgebied ten westen van Haarlem. Met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter is een einde gekomen aan het juridische steekspel rond de afschot. De provincie Noord-Holland wil het aantal damherten in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen beperken tot maximaal duizend exemplaren. Volgens het provinciebestuur richten de dieren ecologische schade aan en vormen ze een risico voor het verkeer.

Minder overwinterende ooievaars geteld

OoievaarsopnestTijdens een jaarlijkse terugkerende, landelijke en door de Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK) georganiseerde telling zijn dit weekeinde 447 ooievaars gezien die in Nederland overwinteren. Dat zijn er beduidend minder dan vorig jaar, toen er nog 750 exemplaren werden geteld. een eenduidige oorzaak voor de daling is niet te geven. Het is goed mogelijk dat er deels sprake is van een waarnemerseffect, aangezien dit jaar veel minder mensen aan de wintertelling deelnamen dan in 2016. Meestal overwinteren ooievaars in Afrika, maar een aantal van de zwart met witte vogels blijft ook tijdens ons meest grauwe en koude jaargetijde in Nederland.

Wasbeer rukt op in Limburg

Duitsland en Wallonië

Uit een onderzoek van Alterra blijkt dat de gewone wasbeer (Procyon lotor) isRaccoon_(Procyon_lotor)_2 bezig aan een opmars in Limburg. Uit verschillende delen van de provincie, waaronder Simpelveld, Schinveld (Zuid-Limburg), Roermond (Midden-Limburg), Afferden en Siebengewald (allebei Noord-Limburg). De wasberen kunnen ontsnapt of uitgezet zijn, maar het ligt meer voor de hand dat de dieren afkomstig zijn uit Duitsland of Wallonië. Daar komt de van oorsprong Noord-Amerikaanse soort namelijk al in behoorlijke aantallen in het wild voor. In Franstalig België verspreidt de soort zich behoorlijk snel, een ontwikkeling die ook zichtbaar is in de Nederlands-Duitse grensstreek. Alterra baseert zich daarbij op cijfers van afgeschoten en doodgereden wasberen in Duitsland. Dat aantal vervijfvoudigde namelijk in de periode 2004-2014 van twintigduizend dieren naar honderdduizend dieren.

Voor het eerst Nederlandse haas overleden door nieuwe variant RHDV-virus

Haas-in-landschapVoor het eerst is in Nederland een dode haas (Lepus europaeus) gevonden met het type virus RHDV2, een nieuwe variant van het Rabbit Haemorrhagic Disease Virus. Het dier werd volgens Nature Today half december dood aangetroffen in het werkgebied van de Wildbeheereenheid Aalten, op de grens van de gemeenten Aalten en Winterswijk. RHDV2 is een nieuwe variant van het RHDV, een virus dat massale sterfte onder konijnen kan veroorzaken. In augustus van het vorig jaar werden in bijna alle provincies in Nederland dode konijnen gevonden die de ziekteverwekker onder de leden bleken te hebben.

Lawaai wordt serieus gevaar voor de volksgezondheid

Geluidsvervuiling

Bijna elke diersoort heeft er een diepgewortelde afkeer van of instinctieve angst voor, maar wij hebben het in de dagelijkse praktijk inmiddels geïnstitutionaliseerd: lawaai. Autoverkeer, het legertje klussers en tuinmannen dat ‘s zomers de luidruchtige apparaten uit het vet trekt en van het lezen van een goed boek in de eigen achtertuin een helse beproeving maakt of de bouwwerkzaamheden die altijd wel ergens aan de gang zijn, het zijn allemaal vormen van auditieve vervuiling die de rustminnende mens bepaald geen goed doen.

Gezondheidskwalen

Sterker, actueel onderzoek van de Gezondheidsraad en het RIVM heeft zelfs aangetoond dat geluidsoverlast binnen nu en twee decennia waarschijnlijk het milieuprobleem is dat de grootste (negatieve) impact heeft op de menselijke gezondheid.

Zeldzame vleermuis aangetroffen in Zeeuwse bunker

Foto: Jasja Dekker

53169.w400.r400-225.73f4485Tijdens de jaarlijkse vleermuizentelling is in een bunker bij het Zeeuwse Burgh Haamstede de in Nederland zeldzame ingekorven vleermuis (Myotis emarginatus) aangetroffen. De ingekorven vleermuis dankt zijn naam (en is herkenbaar aan) vooral aan een opvallende knik aan de buitenrand van het oor.

Fraters en nonnetjes steeds zeldzamer in Nederland

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.5

Carduelis_flavirostrisDe frater (Linaria flavirostris) en het nonnetje (Mergellus albellus) gelden in Nederland als typische wintervogels. Toch blijkt uit onderzoek van Sovon dat deze twee soorten de laatste jaren steeds zeldzamer worden in ons land. Nonnetjes worden eigenlijk alleen nog in behoorlijke aantallen waargenomen als het behoorlijk vriest, terwijl de fraters zich steeds meer richting het noorden lijken terug te trekken. Hoewel het Waddengebied altijd een belangrijk bastion voor fraters is geweest, waren de zangvogels in de jaren tachtig van de vorige eeuw ook nog gangbare verschijningen in Flevoland en het rivierengebied.

Neergeschoten zeearend had vogelgriep

dode-zeearendDe zeearend die begin deze maand in Friesland door een schot hagel werd geveld, was besmet met het besmettelijke vogelgriepvirus H5N8. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research na het uitvoeren van een autopsie op het dode dier. Het is niet bekend hoe de vogel het virus heeft opgelopen, maar de kans is groot dat de arend een besmette prooi naar binnen heeft gewerkt.