Categorie: "Natuur in Nederland"

Parende visarenden in de Biesbosch

Foto: Yathin S Krishnappa, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

2010-kabini-ospreyVandaag heeft boswachter Thomas van der Es (Staatsbosbeheer) in de ochtend de eerste visarend waargenomen in de Biesbosch. Twee uur later arriveerde ook de partner van de vogel. In een hoogspanningsmast volgde meteen een paring, wat zeker kan worden beschouwd als een goed teken. Er ligt in de mast nog een groot nest van vorig jaar, maar toen is er nog niet succesvol gebroed. Het aantal visarenden op Nederlandse bodem zit de laatste jaren in de lift. Die ontwikkeling heeft al geresulteerd in broedpogingen in de Oostvaardersplassen en Biesbosch.

Aantal boerenlandvogels schrikbarend teruggelopen

Foto: Marek Szczepanek, Wikimedia Commmons/GFDL

Perdix_perdix_2_(Marek_Szczepanek)Volgens onderzoek van het CBS en Sovon is het aantal boerenlandvogels sinds 1960 met zestig tot zeventig procent teruggelopen. Meer dan tweeënhalf miljoen broedvogels zijn in ruim vijftig jaar verdwenen. Er is een sterke terugloop van patrijzen (zie foto), veldleeuwerik, zomertortels en grutto’s. Het aantal ganzen die niet gelden als boerenlandvogels, maar als watervogels) is in dezelfde tijd juist meer dan vertienvoudigd. Hoewel de afname (van circa vier miljoen naar ruim anderhalf miljoen broedparen) dankzij diverse vormen van agrarisch natuurbeheer de laatste jaren wat is afgevlakt, is van herstel nog geen sprake. De laatste twintig jaar is meer dan 1200 vierkante kilometer landbouwgrond onttrokken voor onder andere de bouw van woningen en bedrijventerreinen of de aanleg van wegen. Daarvoor, in de jaren vijftig, begon de ruilverkaveling en met het opschalen van de percelen veranderde het landschap ingrijpend.

Dassenburcht bij A27 Utrecht botst met wegverbredingsplannen

Foto: CC BY 2.0, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

'Honey'_the_badgerNaast de A27 bij Utrecht is een dassenburcht gevonden. Omdat de das een beschermde diersoort is, kan de vondst volgens regio-omroep RTV Utrecht gevolgen hebben voor de geplande verbreding van de snelweg. Om dat plan tot uitvoer te brengen, moet namelijk eerst een stuk bos rondom de burcht worden gekapt. De dassenwoning is gevonden door de beheerder van het gebied. Dat de burcht bewoond is, blijkt uit camerabeelden waarop minstens één das is te zien. De vondst betekent niet dat de wegverbreding definitief van de baan is. Maar Rijkswaterstaat moet wel aantonen waarom de bomenkap echt nodig is. Vervolgens moet er worden besloten wat er met de dassen moet gebeuren, zegt de actiegroep Vrienden van Amelisweerd.

Natuurmonumenten slaat alarm over voortbestaan weidevogels in Nederland

Foto: Andreas Trepte, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

Haematopus_ostralegus_HeNatuurmonumenten luidt de noodklok over het voortbestaan van weidevogels in Nederland. In navolging van Vogelbescherming Nederland is de organisatie bang dat vogels als de grutto, scholekster, veldleeuwerik en wulp gestaag uit het boerenlandschap verdwijnen. ”Als wij er hier niet in slagen om de daling te stoppen, is het straks echt doodstil in de Nederlandse weiden”, zegt Jan Roodhart, boswachter en tevens weidevogelexpert van Natuurmonumenten. Hij roept de politiek dan ook op om op korte termijn extra geld vrij te maken voor deugdelijk weidevogelbeheer.

Zwartkoprietzanger gespot in De Biesbosch

Foto: ChristopheBernier30, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Acrocephalus_melanopogon_ad03_CBVogelaars hebben in De Biesbosch de zeldzame zwartkoprietzanger (Acrocephalus melanopogon) gespot. De vogel werd ontdekt in een rietkraag langs een wandelpad. Het is pas de tweede keer dat de vogel in Nederland opduikt. Vorig jaar werd hij waargenomen in de Ooijpolder bij Nijmegen. De zwartkoprietzanger meet van snavel tot staart circa dertien centimeter. Hij leeft normaal gesproken in landen als Oostenrijk en Hongarije en overwintert rond de Middellandse Zee. Het geluid van de zwartkoprietzanger houdt het midden tussen dat van de rietzanger, karekiet en nachtegaal.

Blauwe watersmurfen actief op fraaie lentedag

HeikikkermanbijeiklompEen van de meest betoverende taferelen in de Nederlandse voorjaarsnatuur is de voortplantingsperiode van de heikikkers (Rana arvalis). De mannetjes pakken dan uit met imposante koren en krijgen kortstondig een fraaie blauwe tot grijsblauwe kleur. Het zien van blauwe heikikkers is altijd een combinatie van terreinkennis, timing en een dosis geluk, want de mannetjes behouden die voortplantingskleur meestal maar een paar dagen. Hoewel ik het hoogtepunt van het heikikkerseizoen ook al geregeld heb gemist, was het gisteren wel raak. Een kansrijke poel in NP De Meinweg was op deze prachtige lentedag namelijk behoorlijk gevuld met heikikkers, waaronder ook een behoorlijk aantal fraaie mannetjesdieren. Heikikkers zijn een stukje schuwer dan gewone padden (Bufo bufo) of bruine kikkers (Rana temporaria) en over het algemeen dus lastiger te benaderen. Aanvankelijk was het dan ook vooral genieten van een afstandje.

Doodgereden Drentse wolf kwam uit Duitsland

Wolf-300x201De wolf die twee weken geleden dood werd gevonden langs de A28 bij Veeningen was een wilde wolf uit het Duitse Nedersaksen. Hij kwam uit een gebied ten noorden van Bremen. Het aangereden mannetje was ongeveer anderhalf jaar oud en maakte deel uit van een wilde wolvenroedel. Het nog vrij jonge mannetje had de zeker niet onaanzienlijke afstand van tweehonderd kilometer vanuit zijn oude leefgebied geheel zelfstandig afgelegd. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Dutch Wildlife Health Centre en Wageningen Environmental Research.

Nieuwe grondelsoort voor Nederland

0f87cd8f-51be-402e-821b-88aa1fa42c6dFoto: Bart Niemeijer, Milieuadviesbureau ATKB

Tijdens een vismonitoring is in het Noordzeekanaal een voor Nederland nieuwe grondelsoort ontdekt. De Gobiosoma bosc is een exoot die van nature voorkomt in Noord-Amerika. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de vis strekt zich uit langs de Atlantische kust, van Massachusetts in het noorden tot de Golf van Mexico in het zuiden. Gobiosoma bosc  legt vooral een voorkeur aan de dag voor riviermondingen en heeft geen schubben. Dankzij die laatste eigenschap wordt het beestje in Amerika ook wel ‘naked goby’ (naakte grondel) genoemd.

Zeldzame lammergier gezien boven Nederland

Foto: Richard Bartz, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

Bartgeier_Gypaetus_barbatus_front_Richard_BartzDiverse vogelspotters hebben boven Rotterdam en Den Bosch een voor Nederland lammergier (Gypaetus barbatus) gezien. De vogel, die zich zelden of nooit in Nederland laat zien, is met een lengte van 105-125 centimeter en maximale spanwijdte van 2,80 meter een van de grootste vogels van Europa. Volgens Natuurmonumenten gaat het om een twee jaar oude lammergier die verdwaald is. Het natuurlijke leefgebied van de soort ligt in het zuiden van Europa en Centraal-Azië. Verwacht wordt dat de vogel slechts kortstondig in ons land te zien zal zijn.

Man moet 280 uitgezette goudvissen uit gracht halen

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

220px-Goldfish3Een man uit Veenendaal die vorig jaar 280 goudvissen uitzette in een gracht moet alle vissen weer uit het water halen. De dieren hebben namelijk een negatief effect op de flora en fauna van de Brouwersgracht. Daarom moet de man uiterlijk 8 april de goudvissen eigenhandig uit de gracht halen. Dat besluit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maandag, aldus RTV Utrecht. De goudvissen worden in de grachten te groot en planten zich waarschijnlijk voort met kroeskarpers, waardoor die laatste vis als ‘pure’ soort uit de gracht kan verdwijnen.