Categorie: "Ecologie"

Meeuwen richten slachting aan onder grote sterns op Ameland

Foto: Anja Brouwer

1727325169Zilvermeeuwen en halfwassen mantelmeeuwen hebben vorige week de kolonie broedende grote sterns op Ameland aangevallen. Binnen korte tijd hebben de meeuwen duizenden eieren en kuikens van de grote stern opgegeten. Dit vertelt natuurfotograaf Anja Brouwer, die het tafereel op de gevoelige plaat heeft weten vast te leggen. Vanaf halverwege april zijn ruim drieduizend broedpaartjes van de grote stern neergestreken in het gebied Feugelpôlle op Ameland. De grote sterns broeden hier samen met de kokmeeuwen. De twee soorten gedogen elkaar tijdens het broedseizoen. Kokmeeuwen verdedigen hun jongen fel tegen rovende zilvermeeuwen en mantelmeeuwen, waardoor ook de jongen van de grote stern veilig blijven. Door storm en hoog water zijn eerder veel nesten en jongen van de kokmeeuwen weggespoeld. De kokmeeuwen hadden vanaf dat moment niets meer om te verdedigen, waardoor ook de bescherming voor de nesten van de grote stern wegviel.

Duikexpeditie Doggersbank succesvol

De Stichting Duik de Noordzee Schoon heeft een succesvolle tiendaagse expeditie bij de Doggersbank achter de rug. In het Noordzeegebied, dat ten oosten van Noord-Engeland ligt, heeft het expeditieteam nieuwe en zeldzame diersoorten ontdekt, zijn onbekende wrakken doorzocht en is een recordaantal visnetten opgeruimd. Het team komt vandaag terug in de haven van Scheveningen. De expeditie is een gezamenlijk initiatief van Stichting Duik de Noordzee Schoon en Stichting De Noordzee. De organisaties willen het belang van natuurlijke- en kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten. Het expeditieteam is een gemêleerd gezelschap dat bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen, filmers en supportduikers.

Circa 1300 soorten meercelligen in Nederlandse Noordzee

Het Nederlandse deel van de Noordzee herbergt bijna 1300 meercellige soorten. Dat hebben onderzoekers van Wageningen Marine Research, GiMaRIS en Naturalis Biodiversity Center vastgesteld. De wetenschapsorganisaties hebben een nieuwe soortenlijst opgesteld, die digitaal beschikbaar is. ”Niet eerder hebben we zo’n complete lijst gehad van het leven in de Nederlandse Noordzee”, zegt onderzoeker Oscar Bos op de site Nature Today. Bos werkte vanuit Wageningen Marine Research mee aan het samenstellen van de lijst. ”Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal leeft in zee en hoe kleurrijk het ook in onze contreien onder water is.”

Meer bruinvissen geteld in Oosterschelde

Foto: Ecomare/Sytske Dijksen, CC BY-SA 4.0

Ecomare_-_bruinvis_Michael_met_penis_(michael-penis-4580-sd)Het aantal bruinvissen (Phocoena phocoena) in de Oosterschelde neemt nog steeds toe. Er zwemmen momenteel 34 exemplaren rond in het gebied, waaronder minstens twee kalfjes. Dat zijn ongeveer tien bruinvissen meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse bruinvissentelling van Stichting Rugvin. Zes jaar geleden was er een piek van 61 bruinvissen in de Oosterschelde. Daarna gingen echter veel dieren dood, de meeste van de honger. Bruinvissen zijn de kleinste walvisachtigen in de Noordzee. Een aantal van hen leeft het hele jaar door in de Oosterschelde.

‘Gezichtsloze’ vis gevangen in Australische wateren

Foto: John Pogonoski / Australian National Fish Collection, CSIRO

vis4Wetenschappers hebben in Oost-Australië een opmerkelijke vis binnen gehengeld. De Typhlonus nasus, een vreemd uitziende diepzeevis die geen gezicht lijkt te hebben, komt namelijk alleen voor op de abyssale vlakte voor de kust. Hoewel de vis wel ogen heeft, gaan die schuil onder de huid. En de relatief kleine mond zit enigszins verstopt aan de onderzijde van het lichaam. In de aardedonkere diepzee waar Typhlonus nasus leeft, is zicht ook amper van belang. De vis die de onderzoekers in handen hebben gekregen, leefde op een diepte van zo’n 4000 meter. De druk daar is enorm, terwijl de temperatuur (rond de 1 graad Celsius) in die oceaanzone maar net boven het vriespunt uitkomt.

Leefgebied van reuzenpanda wordt kleiner door klimaatverandering

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5 es

Chengdu-pandas-d04Een nieuwe studie wijst uit dat de laatste wilde reuzenpanda’s in China worden bedreigd door klimaatverandering. Het grote probleem is dat de leefomgeving van de panda’s steeds warmer wordt terwijl de dieren juist niet goed bestand zijn tegen hoge temperaturen. Het deel van het pandaleefgebied waarin  de zomertemperatuur kan oplopen tot ruim dertig graden, is in de afgelopen veertig jaar gegroeid van 332 tot 4482 vierkante kilometer. Reuzenpanda’s kunnen al ziek worden bij een temperatuur van 25 graden. De bekende natuuriconen leven in bosrijke berggebieden in het centrale deel van China. Deze regio heeft van oudsher een gematigd klimaat, maar door de opwarming van de aarde stijgt de temperatuur er snel. Dat kan op den duur funest zijn voor wilde panda’s. De dieren krijgen bij warm weer snel last van uitdrogingsverschijnselen, terwijl reuzenpanda’s  in de regel ook minder jongen krijgen in een warm klimaat.

Schommelingen binnen Antarctische krillpopulatie veroorzaakt door onderlinge concurrentie

Foto: Uwe Kils, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Krill666De toe- en afname van de hoeveelheid Antarctische krill – zeer kleine, garnaalachtige diertjes – zijn vooral het gevolg van hun onderlinge concurrentie om voedsel en worden niet veroorzaakt door klimaatfactoren zoals tot dusver werd aangenomen. Tot deze conclusie komt een internationaal onderzoeksteam van de UvA. Antarctisch krill (Euphausia superba) komt in gigantische hoeveelheden voor in de Antarctische wateren en vormt een essentiële voedselbron voor onder meer pinguïns, baardwalvissen en talloze vissoorten. Krillpopulaties vertonen een cyclus van 5 tot 6 jaar: de krillpopulatie maakt dan een gigantische verandering door. Over de oorsprong van dit fenomeen was nog weinig bekend. In eerdere onderzoeken werd verondersteld dat de populatiecyclus van krill vooral wordt ingegeven door periodieke klimaatfactoren.

Inktzwarte toekomst voor keizerspinguïns

Foto: Josh Landis/NSF

Emperor_penguinsMomenteel zwemmen en wandelen er nog een kleine zestigduizend keizerspinguïns rond op Antarctica, maar volgens wetenschappers gaat dat aantal in de toekomst drastisch dalen. De reden daarvoor laat zich raden: het krimpende zee-ijs zal zich steeds verder terugtrekken, waardoor met name het broedgebied van de statige vogels flink krimpt. Wetenschappers van het Woods Hole Oceanografische Instituut hebben onderzocht of keizerspinguïns gered kunnen worden door kolonies te verplaatsen naar andere locaties, bijvoorbeeld naar plekken met nog relatief veel zee-ijs. Het korte antwoord is nee, zo concluderen zij in een paper dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Biological Conservation.

Wetenschappers vinden resistent superkoraal

Koraalriffen zijn de laatste tijd vooral negatief in het nieuws, zeker door de deplorabele toestand waarin het Great Barrier Reef momenteel verkeert. Toch is er ook nog wel iets positiefs te melden uit de wereld van deze opmerkelijke zee-organismen. Tijdens een zoektocht in de wateren van Nieuw-Caledonië hebben wetenschappers namelijk een robuust soort superkoraal gevonden. “Naast koraalriffen vinden we mangroves, die meestal genegeerd worden in de zoektocht naar koralen”, zegt onderzoeker David Suggett van de Technische Universiteit van Sydney. “In deze mangroves troffen we een type superkoraal aan.

Vale gieren gezien in Noord-Nederland

Valegier-300x200Hoewel het de algemeenste gieren op het Europese continent zijn, vormen vale gieren op Nederlandse bodem een zeldzaamheid. Des te bijzonder zijn dan ook de recente waarnemingen van deze imposante roofvogel in Noord-Nederland. Vorige week werd een grote groep vale gieren gemeld door twee vogelliefhebbers in het Lofargebied bij Exloo, terwijl in de buurt van het Groningse Stedum dinsdag een groep van vijf vale gieren in het boerenland opdook. Dankzij de gastvrijheid van boeren konden vogelliefhebbers de grote (ze kunnen een vleugelspanwijdte van tweeëneenhalve meter bereiken) vogels van tamelijk dichtbij bekijken.