Categorie: "Ecologie"

Wespenactiviteit op hoog peil

Foto: Tim Evison, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

220px-Vespula_vulgaris_portraitWespen lijken momenteel wel te varen bij de bijzonder hoge meitemperaturen. Er worden door het hele land al veel koninginnen en zelfs de nodige mannetjes waargenomen. Normaal gesproken ontwaken wespenkoninginnen in de tweede helft van april uit hun winterrust, waarna ze een plek gaan zoeken om een nest te bouwen. Dit jaar kwamen al in januari de eerste meldingen van wespen binnen op Natuurkalender.nl. Door de zeer warme maart ontwaakten veel koninginnen al vroeg uit hun winterslaap. Daarna volgde een frissere aprilmaand, wat niet gunstig is voor wespen. Uit een rondgang langs diverse bestrijdingsdiensten blijkt dat de meeste wespennesten nog maar in de eerste fase van ontwikkeling zijn en de nestjes meestal het formaat van een pingpongbal amper ontstijgen. In een enkel geval zijn ze al zo groot als een tennisbal. Dit is een teken dat veel koninginnen nog maar net begonnen zijn met de bouw van hun nest, terwijl het toch al 21 mei is. De slechte omstandigheden in april hebben waarschijnlijk voor een flinke vertraging gezorgd. Wat ook opvalt is dat er relatief veel mannetjeswespen (darren) worden gezien.

Wilde kat verovert terrein op verwilderde huiskatten in Zuid-Limburg

Foto: Lviatour, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Felis_silvestris_silvestris_Luc_ViatourDe wilde kat (Felis silvestris) rukt in het uiterste zuiden van Nederland langzaamaan op. Uit onderzoek met zenders en cameravallen blijkt dat de wilde kat zich inmiddels al prima thuisvoelt in het Vijlenerbos bij Vaals. De wilde kat plant zich voort en verovert terrein op de verwilderde huiskatten in dit natuurgebied. Uit de met behulp van gps-halsbanden verzamelde gegevens verzamelde blijkt dat de fraai katachtigen zich vooral binnen het Vijlenerbos bewegen. De volwassen dieren hebben een grote actieradius en bewegen zich door vrijwel het gehele bos. Het vrouwtje met jongen beperkt zich tot een kleiner gebied. Op de cameravallen is te zien dat er naast de gezenderde dieren nog twee andere wilde katten rondwaren in het Vijlenerbos.

aasgieren gebruiken rode modder als make-up

Foto: Manuel de la Riba/Doñana Biological Station

egyptische-gier-gebruikt-rode-modder-als-make-upAasgieren (Neophron percnopterus) gebruiken rode modder als een soort make-up, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als de van origine grijswitte vogels de kans krijgen, smeren ze hun kop en nek in met roodkleurig modderwater uit rivieren of meertjes. Het exacte doel van deze vermomming is vooralsnog een raadsel, zo melden wetenschappers in het tijdschrift Ecology. De onderzoekers van het Doñana Biological Station op het Canarische eiland Fuerteventura zetten negentig wilde aasgieren twee kommen water voor. Een bakje bevatte helder water, terwijl in de andere kom water met een rode zandoplossing zat.

Populatie noordelijke koningsalbatros in kaart gebracht met satelliet

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Northern_Royal_Albatross_with_Red-billed_Gull_Taiaroa_Head_Sept_2007Britse wetenschappers hebben voor het eerst vogels geteld met behulp van satellietbeelden. De onderzoekers brachten met behulp van een Amerikaanse satelliet maar liefst 3600 nesten van noordelijke koningsalbatrossen  (Diomedea sanfordi) op de Nieuw-Zeelandse Chathameilanden in kaart. De tellingen vanuit de ruimte blijken nauwkeuriger te zijn dan tellingen die ter plaatse worden uitgevoerd door biologen. Bij het onderzoek werd gebruikt gemaakt van de satelliet DigitalGlobe WorldView-3, een technisch wondertje dat objecten op aarde met een doorsnede tot dertig centimeter in beeld kan brengen. De lichamen van de albatrossen beslaan slechts twee of drie pixels op de beelden. De vogels zijn  echter gemakkelijk te zien als ze zitten te broeden op de rotsen omdat witte lichaam scherp afsteekt tegen de de grijze omgeving. Noordelijke koningsalbatrossen zijn wat betreft broedgebieden erg kieskeurig en komen vrijwel uitsluitend (99 procent van de wereldpopulatie) voor op de Chathameilanden.

Drie nieuwe ondersoorten van de sneeuwluipaard ontdekt

Foto: Bernard Landgraf, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 

266px-Uncia_unciaWetenschappers hebben de majestueuze sneeuwluipaard op taxonomisch vlak onderverdeeld in drie ondersoorten. Dieren uit drie van elkaar gescheiden populaties blijken genetisch namelijk genetisch namelijk voldoende van elkaar te verschillen om te spreken van diverse ondersoorten. De drie ondersoorten hebben elk een eigen naam gekregen. Panthera uncia irbis vinden we in het gebied rond de Altaj (een gebergte dat grofweg op de grens van Rusland, China, Mongolië en Kazachstan ligt). Panthera uncia uncioides loopt rond in de Himalaya en op het Tibetaans Hoogland. En dan is er tot slot nog Panthera uncia uncia. Deze houdt zich op richting het westen, in de nabijheid van de bergketens Tiensjan en Pamir en de Transhimalaya. P. uncia irbis wordt van de andere subsoorten gescheiden door de Gobiwoestijn. De ondersoorten P. uncia uncioides en P. uncia uncia komen elkaar niet tegen door de aanwezigheid van de Transhimalaya.

Mopsvleermuis terug in Nederland

Foto: C. Robiller, Wikimedia Commons/Naturlichter.de

87804_w844_r844-475_7ea1a5cDe mopsvleermuis is een soort die op de meest recente Rode Lijst voor Nederlandse soorten als uitgestorven staat vermeld. Op zich ook niet zo vreemd, want de laatste waarneming dateerde alweer van 24 jaar geleden. Tot voor kort. Op 1 mei van dit jaar is de soort namelijk met zekerheid waargenomen in de bossen van Zeeuws-Vlaanderen. De aanwezigheid van de mopsvleermuis werd vastgesteld in de Clingse Bossen, een gebied dat eigendom is van waterwinbedrijf Evides en wordt beheerd door de stichting het Zeeuwse Landschap. De laatste waarnemingen van mopsvleermuizen voor deze opmerkelijke vondst stamden uit de periode 1981-1993, toen in een ruïne in Sluis nog een overwinterende kolonie huisde.

Zeearend geboren in Groningen

266px-Seeadler-flugFoto: Wikimedia Commons/publiek domein

In het Groninger deel van het Hunzedal is een jonge zeearend uit het ei gekropen. De geboorte betekent een primeur voor de provincie Groningen. Voor het eerst deed het zeearendpaar een serieuze broedpoging, een actie die dus gelijk uitmondde in succes. De Groningse zeearenden broeden op een oud haviksnest. Het nest bevindt zich in een natuurgebied dat niet toegankelijk is voor publiek.

Knoflookpaddenseizoen nog in volle gang

knoflookpadamfibieenpoelWe zijn inmiddels weer een aardig stukje op weg in mei, maar het knoflookpaddenseizoen in NP De Meinweg is nog in volle gang. Er zijn recentelijk nog dieren, waaronder een paar zwangere vrouwtjes, naar het water getrokken, terwijl er ook nog dieren in het water zitten en exemplaren worden gevonden die weer op weg naar het land zijn. Het in interessant om te zien dat de activiteit van de knoflookpadden helemaal afhankelijk is van het weer:

Zeearenden vinden nieuwe broedplek in Flevoland

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Seeadler-flugDe zeearend heeft een nieuwe broedplaats gevonden. Staatsbosbeheer heeft de plek gevonden in een boswachterij bij Biddinghuizen in Flevoland. De lokale boswachter, Vahid Dizdareviz, zag half maart dat een zeearendenpaartje hier in een nieuw nest was gaan broeden. Momenteel zit er in elk geval één zeearendenkuiken op het nest, laat Staatsbosbeheer weten. De natuurorganisatie doet er alles aan om verstoring  te voorkomen. De ruime omgeving van het nest is voor bezoekers afgesloten. Het eerste broedsucces van de zeearend op vaderlandse bodem was in 2006 in de Oostvaardersplassen.

Witte haaien vallen ten prooi aan orka’s in Zuid-Afrika

Foto: Marine Dynamics

18301153_1318750101544668_8827590494044759439_nRecentelijk zijn op het strand in Franskraal, dat in  de buurt van de ‘haaienhoofdstad’ van Zuid-Afrika Gansbaai ligt, al twee dode witte haaien aangespoeld. Beide dieren zijn het slachtoffer geworden van dezelfde daders: orka’s. Van waarneming in Californische wateren is bekend dat de even sterke als intelligente zeezoogdieren verzot zijn op haaienlever. Dat was ook duidelijk zichtbaar bij de in Zuid-Afrika aangespoelde haaien, want de karkassen waren ook aangevreten en van hun lever ontdaan. Het is bekend dat in de wateren rond Gansbaai al enige tijd en op vrij regelmatige basis een aantal orka’s rondzwemt.