De dierentuin als oorlogstoneel

3045160623141448gOorlogen zijn niet alleen een verschrikking voor de mens, maar treffen vaak ook andere dieren die leven in gebieden waar de bommen vallen of het mitrailleurvuur ratelt. In de Tweede Wereldoorlog vielen naast veel andere instituten bijvoorbeeld ook dierentuinen massaal ten prooi aan het oorlogsgeweld. In Oorlogszone Zoo besteedt auteur Kevin Prenger bijvoorbeeld aandacht aan het lot van de Berlijnse Zoologischer Tiergarten tijdens WOII. Veel mensen zullen de verwoesting van de dierentuin afdoen als een weinig belangwekkende voetnoot in de annalen van de Tweede Wereldoorlog, maar dit is slechts ten dele waar. De destructie van de zoo staat namelijk in zekere zin symbool voor het bredere plaatje. De verwoesting en dood van talloze onschuldige dieren illustreert de zinloosheid van de oorlog en symboliseert tegelijkertijd ook de dood van de kinderlijke onschuld. Is de dierentuin immers geen plaats waar onschuld en liefde veel jonge zielen voorzien van dierbare jeugdherinneringen?

Oorlogszone Zoo gaat ook in op de wederopbouw van de dierentuin na de oorlog. De Zoologischer Tiergarten wierp zich toen namelijk op als een belangrijk symbool voor de heropbouw van de stad Berlijn. In Oorlogszone Zoo vertelt Prenger een boeiend en meeslepend verhaal, dat ook nog eens op een vlotte en prettig leesbare neergepend is. Het rijke fotomateriaal zorgt voor extra verdieping en geeft het boek nog een extra zinnebeeldige lading. Het boek is dus zeker een interessante aanvulling op de toch al rijke schatkamer aan oorlogsliteratuur.

Aangezien de eigenaren van Blog.nl hebben aangegeven dat ze met het platform gaan stoppen, zal dit naar alle waarschijnlijk mijn laatste bijdrage zijn. Mijn dank gaat uit naar alle lezers die de laatste jaren regelmatig een kijkje hebben genomen op mijn blog. De dierenwereld is en blijft een haast onuitputtelijke inspiratiebron. Vaak mooi, soms bizar, soms wreed en bruut, maar altijd veelzijdig en fascinerend. Een afspiegeling van het leven zelf dus. Ik zal voor andere media zeker blijven schrijven over natuur en dier, dus wellicht komen we elkaar nog een keer in een ander medium tegen.

Frank Heinen

Lees ook:Knut de ijsbeer overleden
Lees ook:Nijlpaard Knautschke, de Knut van de twintigste eeuw
Lees ook:Reuzenpanda geboren in Weense dierentuin
Lees ook:In memoriam
Lees ook:Olifantje geboren met behulp van ingevroren sperma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.