Categorie: "Bedreigde dieren en natuurbescherming"

Plastic is aanlokkelijk voor vissen

Vissen hebben steeds meer plastic in hun lichaam. Dat is niet zo gek, want behalve het feit dat er enorme hoeveelheden plastic rondrijven in zee lijkt de kunststof ook nog eens op voer. Tot die conclusie komen biologen van de University of California  Ze schrijven er over in het vakblad Proceedings of the Royal Society B. Voor het experiment haalden de onderzoekers grote hoeveelheden versnipperd plastic uit de oceaan. Vervolgens kieperden ze het spul in een aquarium vol ansjovissen. De diertjes begonnen al snel enthousiast aan de plastic te knabbelen Volgens de onderzoekers komt dat omdat het plastic na een lang verblijf in de oceaan gaat ‘ruiken’ naar algen. Plastic is een fantastisch materiaal voor algen omdat ze zich gemakkelijk aan het spul kunnen vasthechten. Er zijn bovendien aanwijzingen dat chemicaliën uit de kunststof als voeding dienen voor deze organismen.

Reuzenpanda’s geboren in Frankrijk

Foto: Manfred Werner, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Ailuropoda_melanoleuca_Schoenbrunn_07-2008De reuzenpanda Huan Huan is in het Franse ZooParc de Beauval (Saint-Aignan) bevallen van een tweeling. Een van de jonge beertjes overleed helaas vlak na de geboorte. Het eerste jong, dat 121 gram woog, had al vanaf de geboorte ademhalingsproblemen en kon ook door een team van specialisten niet meer worden gered. De tweede baby, dat met een gewicht van 142,4 gram iets meer gewicht in de schaal legt, verkeert in goede gezondheid.

Koraal Great Barrier Reef zal binnen vijftien jaar sterven volgens gerenommeerde wetenschapper

Foto: Ciambue, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Heron_IslandAl het koraal van het Great Barrier Reef zal binnen nu en vijftien jaar zijn gestorven. Die grimmige toekomstvisie schetst Charlie Veron, de eerste wetenschapper die uitgebreid onderzoek verrichtte naar koraal. Op dit moment is bijna de helft van het koraal op het enorme rif al afgestorven. Veron was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een pionier op het gebied van koraalonderzoek. Hij was de eerste die een schat aan informatie over honderden verschillende koraalriffen wereldwijd documenteerde en in kaart bracht. De Australiër brengt deze week zijn biografie uit, A Life Under Water. Daarnaast is de wetenschapper te zien in de bekroonde documentaire Chasing Corals, die vanaf dit weekend op Netflix te zien is. “Het rif is stervende, en iedereen die iets anders beweert, lult uit zijn nek”, stelt Veron in een interview met de Australische krant The Age.

Vier Sumatraanse tijgers geboren in Amerikaanse dierentuinen

Foto: Steve Wilson, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Beautiful_Sumatran_Tiger_Cub_(9711349588)In twee dierentuinen in de Verenigde Staten zijn deze week zeldzame Sumatraanse tijgers geboren. Drie jongen zagen het levenslicht in Oklahoma, terwijl een vierde welp ter wereld kwam in de Smithsonian Zoo in de Amerikaanse hoofdstad Washington. De Sumatraanse tijger staat bij de International Union for Conservation of Nature te boek als Critically Endangered en balanceert dus – door menselijk toedoen – op het randje van de afgrond. Het aantal is de afgelopen decennia vooral hard teruggelopen door de stroperij en het verdwijnen van grote stukken regenwoud in Indonesië.

EU steekt miljoenen in bescherrming van olifanten en zeldzame boomsoorten

Afrikaanseolifantklaserie2De Europese Unie trekt een miljoen euro uit om de Afrikaanse olifant te beschermen en zeven miljoen om zeldzame boomsoorten wereldwijd duurzaam te beheren. Met het geld moet de stroperij en illegale handel in hout en ivoor worden bestreden. EU-milieucommissaris Karmenu Vella vindt dat de miljoenen hard nodig zijn: “Het is tijd om internationale afspraken om te zetten in actie en zo een duurzame toekomst te garanderen voor de Afrikaanse olifant en bossen wereldwijd.” Met het geld worden 25 houtexporterende landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika gesteund, evenals de in totaal 37 landen waar de Afrikaanse olifant nog in het wild voorkomt.

Massa-extinctie op aarde al verder gevorderd dan gedacht

Er vindt op aarde momenteel een ‘biologische vernietiging’ plaats die nog groter is dan lange tijd werd gedacht. Wetenschappers spreken zelfs over een massa-extinctie die vergelijkbaar is met de vijf grote uitstervingsgolven in de prehistorie. Het enige verschil is dat de oorzaak voor het verdwijnen van soorten dit keer niet bij Moeder Natuur, maar in menselijk handelen gezocht moet worden. Overbevolking en overconsumptie zijn de belangrijkste redenen die ten grondslag liggen aan de teloorgang van ontelbare natuurlijke ecosystemen. Gedurende de afgelopen eeuw heeft bijvoorbeeld de helft van alle zoogdieren zo’n tachtig procent aan leefgebied verloren. Uit het onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk blad PNAS, blijkt dat een derde van de soorten die leefgebied verliezen, niet als bedreigd wordt aangemerkt. De afgelopen decennia is bijna de helft van alle bekende dieren verdwenen van de aarde. De wetenschappers concluderen dus dat een nieuwe massa-extinctie al veel verder gevorderd is dan lange tijd werd gedacht.

Megaproducent van tonijn-in-blik komt met maatregelen tegen overbevissing

De wereldwijd grootste producent van tonijn-in-blik, Thai Union, heeft met milieuorganisatie Greenpeace afspraken gemaakt over concrete maatregelen tegen overbevissing. Ook zal het bedrijf iets doen tegen de schending van de rechten van werknemers op visserijschepen. Thai Union is in ons land vooral bekend van de blikjes John West die in de meeste supermarkten uitgestald staan. Het initiatief van Thai Union is goed nieuws voor het zeeleven, vindt Greenpeace. Het tonijnconcern wil onder meer binnen drie jaar het gebruik van lokvlotten met de helft terugdringen.

Veel wilde bijen in de problemen

Bijinbloem-150x150De afgelopen winter is zo’n veertien procent van de tachtigduizend honingbijenvolken in Nederland gesneuveld, zo blijkt uit onderzoek van Naturalis, Wageningen University en imkers. Voor honingbijen is, naast verslechterde leefomstandigheden, een parasitaire mijt de belangrijkste doodsoorzaak. “Maar imkers zijn gelukkig wel steeds beter getraind in het terudringen van de mijten”, stelt coördinator Frank Moens van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). De honingbij is slechts één van de 358 bijensoorten in Nederland en de enige bij die zonder de mens niet in het wild kan leven. Maar ook met veel wilde bijen gaat het niet goed: 188 van de 357 soorten staan te boek als bedreigd en prijken dan ook op de Rode Lijst. Volgens insectenkenniscentrum EIS is die teloorgang vooral te wijten aan veranderingen in de landbouw die na de Tweede Wereldoorlog massaal hun intrede hebben gedaan. Schaalvergroting, de afname van het aantal bloemrijke weiden, het verdwijnen van kleine landschapselementen en een doorgeschoten hang naar netheid in het buitengebied zijn allemaal nefast voor wilde bijen.

Rode flamingo’s in beslag genomen op Schiphol

DSC0605_01-300x199De douane heeft op Schiphol in zestig rode flamingo’s (Phoenicopterus ruber) in kisten aangetroffen. De vogels waren onderweg vanuit Cuba naar China. Een van de dieren was al overleden, terwijl drie exemplaren er zeer slecht aan toe zijn. De flamingo’s zijn in beslag genomen en worden inmiddels verzorgd, aldus een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De vogels zijn gewond geraakt door de slechte vervoersomstandigheden.

Unesco zet Great Barrier Reef niet op rode lijst

Foto: Ciambue, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Heron_IslandUnesco neemt het Australische Great Barrier Reef niet op in de lijst van bedreigd werelderfgoed, ondanks het feit dat tweederde van het koraalrif inmiddels ernstig is beschadigd door verbleking. Volgens Unesco doet Australïe zelf genoeg om de verbleking tegen te gaan (een betwistbaar standpunt), maar de organisatie dringt er wel op aan dat het land de inspanningen nog verder ’intensiveert’. De Australische regering is uiteraard blij met het milde oordeel van de werelderfgoedorganisatie. Volgens een woordvoerder is het land ‘toegewijd’ aan het behoud en belooft bijvoorbeeld meer te doen aan de vele zeesterren, die ook een grote bedreiging vormen voor het koraalrif. De zeesterren groeien vooral in aantal omdat de ecologische balans rond het rif verstoord is door de afname van roofdieren en de aangezwollen milieuvervuiling.