Categorie: "Bedreigde dieren en natuurbescherming"

Nieuwe populatie van zeldzame Noord-Indochinese tijger ontdekt

Foto: J. Patrick Fischer, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-2012_Suedchinesischer_TigerDe Noord-Indochinese tijger (Panthera tigris amoyensis) is de zeldzaamste ondersoort van de machtige gestreepte kat. Dat wetenschappers recentelijk een nieuwe populatie hebben ontdekt in een Thais natuurreservaat, is dan ook enorm goed nieuws. Het is de eerste maal in meer dan vijftien jaar dat er nieuwe exemplaren van deze soort zijn ontdekt. De dieren zijn ontdekt met behulp van cameravallen in de jungle, meldt National Geographic. De groep zou minstens zes welpen tellen, wat betekent dat de populatie zich met succes voortplant. De camera’s zijn geplaatst door de organisatie Panthera, die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van katachtigen. Tot nu toe was er slechts één andere populatie van de Indochinese tijgers bekend. Deze leeft in een beschermd gebied in het westen van Thailand. In totaal zijn er voor zover bekend nog maar 221 exemplaren van deze ondersoort over.

Duizenden apen gedood door gele koorts in Brazilië

Foto: Dario Sanches, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

266px-Alouatta_fusca_clamitansSlecht nieuws voor de toch al fragiele primatenpopulaties in het sterk versnipperde Atlantisch Regenwoud in Brazilië: een uitbraak van gele koorts heeft al duizenden apen het leven gekost. “Ik ben heel verrast over de snelheid waarmee de ziekte zich door het landschap verplaatst en hoe het virus van het ene stukje bos naar het andere kan springen, zelfs als de twee stukken bos honderden meters uit elkaar liggen,” vertelt onderzoeker Sérgio Lucena Mendes. Ook onderzoekster Karin Strier verbaasde zich over de stilte in de normaal zo rumoerige jungle. Vooral de bruine brulapen (Alouatta guariba) zijn zwaar getroffen door het virus. Wat precies het effect op andere primatensoorten is, valt nog niet echt te zeggen.

Tsjechische dierentuin zaagt deel van hoorns af om neushoorns te beschermen

RhinotshukuduDe Tsjechische dierentuin Dvur Kralove is begonnen met het gedeeltelijk afzagen van de hoorns van hun neushoorns om de dieren te beschermen tegen stropers. De dierentuin heeft hiertoe besloten nadat in maart een neushoorn in het Franse Thoiry door stropers werd afgeschoten om zijn hoorn te bemachtigen. Dvur Kralove is de enige dierentuin ter wereld waar in gevangenschap een noordelijke witte neushoorn is geboren. Het risico dat neushoorns lopen is te hoog, zelfs in dierentuinen, en de veiligheid van de dieren is voor ons het belangrijkst”, verklaart dierentuindirecteur Premysl Rabas. “Een onthoornde neushoorn is altijd beter dan een dode neushoorn”, vervolgt hij tegenover het persbureau AFP.

Definitieve bescherming Caribische haaien- en roggensoorten op initiatief van Nederland

Foto: oceanische witpunthaai, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

220px-Oceanic_Whitetip_SharkGoed nieuws voor acht haaiensoorten die voorkomen in het Caribisch gebied: vorige week is in Frans Guyana besloten dat de roofvissen definitief bescherming krijgen onder het internationale Specially Protected Areas and Wildlife (SPAW) Protocol, het enige grensoverschrijdende wetgevende instrument voor natuurbescherming in de Cariben. De acht soorten waren voorgedragen door het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met een team van haaienexperts. Politieke vertegenwoordigers van 14 Caribische landen (Nederland vertegenwoordigt hierin de eilanden Saba, St. Eustatius en Bonaire) kwamen in Cayenne bij elkaar om te stemmen over de vraag welke diersoorten definitief in het SPAW-protocol worden opgenomen. In dit protocol, dat door de Verenigde Naties is opgezet, worden door de aangesloten landen keiharde afspraken gemaakt om bescherming van deze kwetsbare dieren en hun unieke leefomgeving te garanderen. Die afspraken hebben betrekking op handel en visserij, maar ook toerisme en kustontwikkeling. Tot op heden waren er geen haaien en roggen in het protocol opgenomen, terwijl juist zij wereldwijd en ook specifiek in dit gebied bedreigd worden.

Artis bevrucht onechte gaviaal kunstmatig

Foto: Achim Raschka/Wikimedia Commons /CC-BY-SA-3.0

SundagavialDeze week is in de Amsterdamse dierentuin Artis een onechte gaviaal (Tomistoma schlegelii) kunstmatig bevrucht. Met de inseminatie van deze kwetsbare krokodillensoort heeft de Amsterdamse dierentuin naar eigen zeggen een wereldprimeur. Het blijft voorlopig nog even afwachten (vermoedelijk tot de zomer) of de actie ook is geslaagd. Over de draagtijd van een onechte gaviaal, een soort die al sinds 1887 in Artis worden gehouden, is weinig bekend. Als de eieren eenmaal zijn gelegd, duurt het ongeveer negentig dagen voordat ze uitkomen.

Reuzenpanda’s komen op 12 april naar Rhenen

Giant_Panda_2004-03-3Foto: Jeff Kubina, Wikimedia Commons

De Chinese reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya zullen op 12 april naar Nederland worden gebracht. De dieren komen ‘s avonds aan op Schiphol en worden vervolgens vervoerd naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Na hun aankomst in het speciale pandaverblijf moeten de dieren echter enkele weken in quarantaine. Het is nog niet bekend wanneer bezoekers de reuzenpanda’s voor het eerst kunnen zien. De dierentuin werkt al enkele jaren aan de komst van de zachtaardige planteneters.

Thaise douane vindt grote partij hoorns

WitteneushoornklaserieDe Thaise douane heeft 21 hoorns van met uitsterven bedreigde neushoorns in beslag genomen. Bij elkaar woog de vondst, de grootste in jaren, bijna vijftig kilo. De totale waarde wordt geschat op ruim 4,5 miljoen euro. In Azië is het geloof in de geneeskrachtige werking groot. Het middel zou helpen tegen tal van uiteenlopende aandoeningen, van koorts tot kanker. Een typisch gevalletje van klassieke kwakzalverij, want het is vergeefs zoeken naar wetenschappelijke feiten die dergelijke claims staven. De smokkelwaar zat in koffers die vanuit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba per vliegtuig naar Bangkok waren verzonden.

Stropers doden populaire olifant

Foto: Wildlife Conservation Network, BBC

Satao-II-DM-1-300x210Satao II, een van de laatste big tuskers (olifanten met zeer lange slagtanden) die nog rondliep in Kenia, is in het nationale park Tsavo gedood door stropers. De reeds vijftig jaar oude olifant werd geveld door een in gif gedrenkte pijl. De slagtanden van Satao II waren zo lang en indrukwekkend dat ze bijna de grond raakten. De Tsavo Trust, een non-profitorganisatie die zich richt op de bescherming van de kostbare natuurschatten in Tsavo, heeft geschokt en vol ongeloof gereageerd op de dood van de populaire dikhuid. Het enige bescheiden lichtpuntje van de tragedie is dat parkwachters het karkas van Satao II ontdekten voordat de stropers het dier konden ontdoen van zijn slagtanden. Met een gewicht van ruim vijftig kilo per stuk hadden de ivoren ornamenten de stropers en handelaren anders veel geld opgeleverd.

Zuid-Europese ‘glasaalbende’ opgerold

220px-GlasseelskilsDe Griekse en Spaanse justitie hebben een internationaal opererende bende opgerold die het smokkelen van glasaaltjes (jonge palingen) als specialiteit had. Er zijn in totaal zeventien aanhoudingen verricht. De bende heeft naar schatting tienduizend kilo glasaal van de Europese Unie naar China gesmokkeld, zo stelt Eurojust. Dat leverde een nettowinst op van tien miljoen euro. Bij de acties in Griekenland en Spanje namen politiebeambten ook nog eens 2 ton doorschijnende aaltjes en een miljoen euro contant geld in beslag.

Brazilië voert nieuw systeem in om illegale houtkap aan te pakken

Foto: Phil P. Harris, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

256px-Amazon_Manaus_forestDe Braziliaanse overheidsinstantie voor milieu- en natuurbescherming, Ibama, heeft dinsdag met de lancering van een centrale database een belangrijke stap gezet in de strijd tegen illegale kapactiviteiten in het Amazonewoud. Het zogenoemde Sinaflor-systeem maakt het mogelijk elke gevelde boom elektronisch te etiketteren en te volgen, van het moment van afzagen tot en met het vervoer en de verwerking. Toezichthouders kunnen de bestanden via de mobiele telefoon raadplegen terwijl ze op patrouille zijn.