Categorie: "Bedreigde dieren en natuurbescherming"

Douane Schiphol onderschept in houten beelden verstopte neushoornhoorn

Rhinomotherumkumbe-300x200De douane op Schiphol heeft meer dan zes kilo neushoornhoorn onderschept. De smokkelwaar zat in delen verstopt in houten beelden die in een krat van Zuid-Afrika naar Laos werden verscheept. Vooral in China en Vietnam is veel vraag naar de hoorn van neushoorns. De ornamenten worden in vermalen vorm verwerkt in traditionele medicijnen, die heilzaam zouden zijn voor kwalen als impotentie. Wetenschap bewijs voor die claim bestaat echter niet.

Grizzlyberen Yellowstone niet langer op lijst met bedreigde diersoorten

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Grizzlybear55Onder de Amerikaanse opperezel Donald Trump voltrekt de afbraak van een fair en navolgenswaardig Amerika zich op diverse terreinen, maar de natuur is zonder twijfel een van de grootste slachtoffers. Dat geldt ook voor het meest imposante landroofdier van het land. Grizzlyberen in het Yellowstone National Park staan voortaan namelijk niet meer op de lijst van bedreigde en streng beschermde diersoorten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Er zouden op dit moment ongeveer zevenhonderd grizzlyberen in en rond Yellowstone leven. In alle staten, buiten het berenparadijs Alaska, zijn dat er in totaal naar schatting nog geen tweeduizend. Bedreigde dier- en plantensoorten vallen in de Verenigde Staten onder de US Endangered Species Act. Op basis van die wet kan de Amerikaanse overheid dier- en plantensoorten aanmerken als bedreigd om ze zo voor uitsterven te behoeden. Dat gebeurde in 1975 ook met de grizzlybeer.

Nederlandse cockerspaniël gaat ivoor(stropers) opsporen

Foto: Roeland Wessels

nederlandse-ivoorhond-gaat-stropers-opsporen-in-maliEen Nederlandse cockerspaniël gaat vanaf eind juni jagen op ivoor(stropers) in het Noord-Afrikaanse Mali. Mitch, de eerste in Nederland opgeleide ‘ivoorhond’, is getraind om ivoor te ruiken en op te sporen. Hij gaat binnenkort met Malinese parkwachters mee op patrouille. Mali is een centrum van de ivoorjacht. De ivoorhandel is een business waarin enorme bedragen omgaan, sommen die vergelijkbaar zijn met bedragen uit de wapen- en drugshandel. Als de parkwachters een olifantenkarkas vinden, is het de bedoeling dat Mitch de rangers naar de plek brengt waar het ivoor wordt verborgen. Dierenarts Roeland Wessels heeft Mitch samen met zijn vrouw en collega-dierenarts Astrid gekocht en stelt het kostbare dier belangeloos ter beschikking aan de Afrikaanse organisatie Chengeta Wildlife.

Mogelijk illegaal reptielenleer in beslag genomen in Amsterdamse modezaak

WhitecrocBij een modewinkel in Amsterdam zijn 105 paar schoenen en onder meer jassen, riemen, rokken in beslag genomen omdat ze (deels) bestaan uit leer van krokodillen, pythons en anaconda’s. Leer van deze beschermde dieren mag alleen verhandeld worden als dit afkomstig is van dieren die binnen de Europese Unie zijn gekweekt of als het met een bepaalde invoervergunning binnen de Europese Unie is binnengebracht. De eigenaren van de winkel konden de legale herkomst van het reptielenleer (nog) niet aantonen.

Leefgebied van reuzenpanda wordt kleiner door klimaatverandering

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5 es

Chengdu-pandas-d04Een nieuwe studie wijst uit dat de laatste wilde reuzenpanda’s in China worden bedreigd door klimaatverandering. Het grote probleem is dat de leefomgeving van de panda’s steeds warmer wordt terwijl de dieren juist niet goed bestand zijn tegen hoge temperaturen. Het deel van het pandaleefgebied waarin  de zomertemperatuur kan oplopen tot ruim dertig graden, is in de afgelopen veertig jaar gegroeid van 332 tot 4482 vierkante kilometer. Reuzenpanda’s kunnen al ziek worden bij een temperatuur van 25 graden. De bekende natuuriconen leven in bosrijke berggebieden in het centrale deel van China. Deze regio heeft van oudsher een gematigd klimaat, maar door de opwarming van de aarde stijgt de temperatuur er snel. Dat kan op den duur funest zijn voor wilde panda’s. De dieren krijgen bij warm weer snel last van uitdrogingsverschijnselen, terwijl reuzenpanda’s  in de regel ook minder jongen krijgen in een warm klimaat.

Wetenschappers plaatsen kunstalgen in riffen Middellandse Zee

Foto: Matteo Nannini

kunstmatige-algen-geplaatst-in-middellandse-zee-Wetenschappers hebben volgens nieuwssite New Scientist voor het eerst kunstmatige algen geplaatst in de Middellandse Zee. Het gaat om rubberen replica’s van roodalgen, die zijn geplaatst in de Golf van La Spezia (Italië). De kunstalgen moeten natuurlijke riffen vervangen die steeds vaker verdwijnen door de toenemende verzuring van de oceanen. Die verzuring is uiteindelijk weer een gevolg van de opwarming van de aarde. De wetenschappers hebben in totaal negentig miniriffen van rubberen algen geïnstalleerd voor de Italiaanse kust. De riffen zijn slechts tien centimeter breed en kunnen daardoor eenvoudig tussen bestaande algen worden geplaatst. Als het goed is, zullen de kunstriffen veel micro-organismen, wormen en kreeftachtigen aantrekken.

Inktzwarte toekomst voor keizerspinguïns

Foto: Josh Landis/NSF

Emperor_penguinsMomenteel zwemmen en wandelen er nog een kleine zestigduizend keizerspinguïns rond op Antarctica, maar volgens wetenschappers gaat dat aantal in de toekomst drastisch dalen. De reden daarvoor laat zich raden: het krimpende zee-ijs zal zich steeds verder terugtrekken, waardoor met name het broedgebied van de statige vogels flink krimpt. Wetenschappers van het Woods Hole Oceanografische Instituut hebben onderzocht of keizerspinguïns gered kunnen worden door kolonies te verplaatsen naar andere locaties, bijvoorbeeld naar plekken met nog relatief veel zee-ijs. Het korte antwoord is nee, zo concluderen zij in een paper dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Biological Conservation.

Talloze verwaarloosde schildpadden gevonden in Hoofddorp

220px-Tortuga_morrocoy_SabaneroFoto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

In Hoofddorp zijn ruim 130 verwaarloosde schildpadden in beslag genomen. De reptielen werden gehouden in bakken in de tuin en in een bij de woning geparkeerde bestelbus. In de tuin troffen de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en agenten vijftig water- en moerasschildpadden aan in vervuilde en te kleine bakken water. Ook werden er diverse Griekse landschildpadden, klokschildpadden en kolenbranderschildpadden (zie foto) gevonden.

Hoofdverdachte vogelroof Avifauna veroordeeld tot veertien maanden cel

Foto: Bobby, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

266px-Deroptyus_accipitrinus_or_Red-fan_Parrot_on_groundFaked A., de hoofdverdachte van de roof van 36 vogels uit het vogelpark Avifauna in 2014, is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van veertien maanden. Daarnaast moet hij het boetebedrag van maar liefst 22.729 euro overmaken aan Avifauna. Avifauna was niet het enige slachtoffer: er werden tevens vogels gestolen in de Veldhoven, in De Lier en in Udenhout. In totaal stonden vijf mannen in de leeftijd van 22 tot 37 voor de rechter voor diefstal en/of heling van tientallen exotische vogels. A. wordt door de rechtbank gezien als hoofdverdachte, omdat hij als voornaamste spil van het netwerk de roof van de vogels plande en de verkoop regelde. Hij was ook als enige aanwezig bij alle vier de roven. De rest van de verdachten hebben straffen opgelegd gekregen die uiteenlopen van twee tot acht maanden cel. In september 2014 werden in vogelpark Avifauna in totaal 36 vogels gestolen, waaronder toekans, neushoornvogels, kaketoes en kraagpapegaaien. Een maand later werd de helft van de dieren in ernstig verwaarloosde toestand teruggevonden in een schuur in Den Bosch.

Verspreidingsgebied argusvlinder verder gekrompen

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

266px-LasiommataMegera_1990Het verspreidingsgebied van de in Nederland toch al schaarse argusvlinder (Lasiommata megera) lijkt nog verder gekrompen te zijn. Uit resultaten van het telweekend van De Vlinderstichting en Waarneming.nl blijkt dat veel vliegplaatsen van vorig jaar nu niet bezet zijn. De Vlinderstichting noemt de afname een zorgwekkende ontwikkeling. Waarnemers hebben in totaal driehonderd vierkante kilometer grondgebied onderzocht op de aanwezigheid van argusvlinders. Verschillende tellers meldden dat gebieden waar vorig jaar nog argusvlinders vlogen, er nu geen enkele te vinden was. De afname ligt niet aan het moment van de telling, want de eerste generatie argusvlinders bevond zich rond het telweekend op haar hoogtepunt.