Categorie: "Bedreigde dieren en natuurbescherming"

Ivoorkust organiseert chimpanseecongres om mensapen te redden

jongechimpansee-300x200Ivoorkust zal in juli het decor vormen van een speciaal chimpanseecongres. De top is vooral georganiseerd om een bijdrage te leveren aan de bescherming van de laatste wilde chimpansees in het West-Afrikaanse land. Het aantal chimpansees is sinds 2002 met negentig procent afgenomen in Ivoorkust. Er zullen ongeveer tweehonderd chimpansee- en natuurbeschermingsexperts afreizen naar de Abidjan. Volgens The Wild Chimpanzee Foundation, die chimpansees in West-Afrika probeert te beschermen, zijn er nog circa tweeduizend chimpansees over in Ivoorkust. In 2002 telde de Ivoriaanse chimpanseepopulatie nog zo’n twaalfduizend dieren. De snelle afname van het aantal chimpansees wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote ontbossing en verstedelijking in het land.

NVWA neemt meer dan duizend vogels in beslag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben zaterdag 1087 vogels in beslag genomen tijdens de vogelmarkt in Zwolle. Tegen drie handelaren is proces-verbaal opgemaakt omdat ze de vogels illegaal hebben verkregen, aldus de toezichthouder dinsdag. Het ging om Afrikaanse vogelsoorten waar volgens de NVWA een levendige handel is. Ze zijn vaak in het wild gevangen en worden via diverse routes Europa binnengesmokkeld.

Zeldzame beelden van sneeuwluipaarden opgedoken

87275_w844_r844-475_d49bcccFoto: Wereld Natuur Fonds

De sneeuwluipaard is een geheimzinnige kat, een geestachtige verschijning die op hoge en onherbergzame bergkammen leeft en jaagt. Je moet erg veel geluk hebben en de nodige ontberingen doorstaan om in het wild een glimp van dit magnifieke dier op te kunnen vangen. Maar soms krijgen we een inkijkje in het verborgen leven van de sneeuwluipaard. Medewerkers van het Wereld Natuur Fonds hebben onlangs, met behulp van een cameraval, een moeder met vier jongen op de gevoelige plaat weten vast te leggen.

Stropers doden bijna vier op de vijf bosolifanten in Gabon

Foto: Thomas Breuer, Wikimedia Commons/CC BY 2.5

266px-LoxodontacyclotisTriest nieuws uit Afrika: Gedurende de afgelopen tien jaar is meer dan tachtig procent van de grootste populatie Afrikaanse bosolifanten verdwenen. Concreet betekent dit dat er in een decennium tijd zo’n 25.000 olifanten zijn vermoord. De slachting vindt vooral plaats in Gabon, het land met de grootste populatie bosolifanten. “Met minder dan 100.000 olifanten in Centraal-Afrika lopen de dieren het risico om uit te sterven als overheden en natuurorganisaties niet snel in actie komen”, stelt onderzoeker John Paulsen. Maar hoe komen Paulsen en zijn medeonderzoekers aan hun bevindingen? De bosolifant (Loxodonta cyclotis) , een kleiner neefje van de Afrikaanse savanneolifant (Loxodonta africana), is immers een dier dat een overwegend teruggetrokken bestaan leidt in de dichte oerwouden van Centraal-Afrika. Het antwoord is poep.

Afgravingen bedreigen zeeschildpadden in Suriname

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Surinaamse tak van het Wereld Natuur Fonds luidt de noodklok over geplande zandafgravingen bij een belangrijk legstrand voor bedreigde zeeschildpadden bij Paramaribo. De regering heeft toestemming voor de werkzaamheden verleend, terwijl het legseizoen van soorten als de lederschildpad en groene schildpad (dat ruwweg loopt van februari tot juli)  in volle gang is. Het WNF heeft met andere natuurbeschermingsorganisaties en de toerismesector de regering met klem verzocht om het besluit direct in te trekken. Het legstrand ligt op de landtong Braamspunt, bij de monding van de Surinamerivier.

Wetenschappers ontwikkelen software die gezichten van maki’s

RingstaartmakiAmerikaanse wetenschappers van de Michigan State University hebben speciale software ontwikkeld die de gezichten van individuele maki’s kan herkennen. De ontworpen software heet LemurFaceID en was in staat om met een betrouwbaarheidspercentage van 98,7 procent honderd verschillende maki’s te identificeren. De wetenschappers hebben de software gevoed met 462 foto’s van roodbuikmaki’s en nog 190 afbeeldingen van andere makisoorten. De onderzoekers hopen met de software een betere en minder ingrijpende manier te hebben gevonden om de makipopulaties op Madagaskar (de enige plek waar deze halfapen voorkomen) in de gaten te kunnen houden.

In Nederland overwinterende toendravogels hebben het zwaar

Foto: Greg7 on Flickr, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

266px-Buteo_lagopus_Iona1Vogelsoorten die in toendra’s broeden en in Nederland overwinteren hebben het hier zwaar. Dat meldt Vogelbescherming Nederland donderdag. Van de 263 onderzochte vogelsoorten, waaronder zich zowel trekvogels als wintergasten bevinden, zijn er 39 op de rode lijst van bedreigde vogels geplaatst. Die rode lijst van bedreigde broedvogels is voor de vereniging een belangrijk instrument bij het stellen van beleidsprioriteiten. Op de lijst staan nu onder meer ook de paarse strandloper, ruigpootbuizerd (zie foto) en kuifduiker.

Zeldzame blindmuis de dupe van Hongaars hek

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Nannospalax_leucodonHet leefgebied van de bedreigde kleine blindmuis (Nannospalax leucodon) wordt bedreigd door het hek dat op bevel van Viktor Orban, de nationalistische president van Hongarije, wordt gebouwd. De constructie van onverdraagzaamheid moet vluchtelingen de toegang tot het Oost-Europese land versperren, maar vormt tegelijkertijd een barrière voor diverse diersoorten. Vooral het leefgebied van de kleine blindmuis, waarvan naar schatting vierhonderd exemplaren rondhuppelen in de grensstreek waar de muur verrijst, staat onder druk. Het beestje staat hoog op de lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) en komt alleen voor in Hongarije en de Servische provincie Vojvodina.

Haaienvlees ongemerkt in visproducten

Blueshark-300x200Een groot deel van de vis die wordt verkocht op het eiland Sint Maarten bevat ongemerkt haaienvlees. Dit blijkt uit genetisch onderzoek op visproducten uit restaurants, supermarkten en winkels dat is uitgevoerd in opdracht van de Sint Maarten Nature Foundation. Extra zorgwekkend is dat het haaienvlees regelmatig afkomstig was van bedreigde haaiensoorten. Project Save Our Sharks, dat zich inzet voor de bescherming haaien in het Caribisch gebied, vermoedt dat ook op andere plekken in de wereld geregeld haaienvlees aan visgerechten wordt toegevoegd. Producten en gerechten zoals fish-and-chips, zoutvis, vissoep en zwaardvis testten positief op de aanwezigheid van haaienvlees.