Categorie: "Bedreigde dieren en natuurbescherming"

Mijnbouw speelt verrassend grote rol bij ontbossing Amazonegebied

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

220px-Amazonie_deforestationDe mijnbouw speelt een verrassend belangrijke rol bij de ontbossing van het Amazonegebied. Zeker tien procent van de ontbossing tussen 2005 en 2015 in het grootste nog resterende, meest soortenrijke regenwoudsysteem ter wereld was te wijten aan de aanleg van mijnen.  Een groot deel van de schade werd aangericht ver buiten de gebieden die door de Braziliaanse overheid zijn aangewezen als plekken waar mijnactiviteiten mogen worden ondernomen. In het Amazonegebied worden veel mineralen gewonnen. In de afgelopen decennia zijn er dan ook veel mijnen aangelegd om bauxiet en ijzererts te winnen. De wetenschappers van de Amerikaanse University of Vermont berekenden de schade die de mijnen aanrichten door satellietbeelden van het Amazonegebied nauwgezet te bestuderen. In totaal analyseerden ze tien jaar aan gegevens over ontbossing.

Gekweekte stekelroggen uitgezet in Oosterschelde

Foto: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

266px-Raja_clavata_(juv)Vandaag zijn in de Oosterschelde stekelroggen (Raja clavata) uitgezet die in aquaria op het vasteland zijn gekweekt. De roggen zijn gemerkt, waardoor vissers eventuele vangsten kunnen doorgeven. Het is de bedoeling dat de komende jaren nog zo’n duizend stekelroggen gaan volgen. Vijf organisaties, te weten het Wereld Natuur Fonds (WNF), Sportvisserij Nederland, de Dutch Shark Society, Blue Linked en Stichting De Noordzee,, willen onderzoeken of ze op deze manier bedreigde roggen- en ook haaienpopulaties weer op een gezond niveau kunnen brengen.

Bedreigde schildpad maakt spectaculaire comeback

Foto: Kevin Ho, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

220px-Geochelone_platynota_-Toronto_Zoo,_Ontario,_Canada-8aBegin deze eeuw leek de alleen in de droge zone van Myanmar voorkomende Birmese schildpad (Geochelone platynota) nog gedoemd tot uitsterving. Door de druk op hun leefgebied en de vraag naar schildpaddenvlees in Myanmar en China, waren er rond de eeuwwisselingen nog maar enkele honderden exemplaren van de soort over. Maar een intensief fokprogramma, dat in 2004 werd opgestart, heeft ervoor gezorgd dat het tij voor de Birmese sterschildpad radicaal is gekeerd. Het aantal exemplaren is inmiddels namelijk gestegen naar veertienduizend. Tot nu toe zijn ruim 750 schildpadden weer in het wild uitgezet.

Zwarte neushoorn na tientallen jaren weer terug in Tsjaad

Foto: Yathin S Krishnappa, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Diceros_bicornis_(Etosha)De zwarte neushoorn (Diceros bicornis) keert na een afwezigheid van tientallen jaren terug in Tsjaad. Zuid-Afrika doneert zes neushoorns aan een natuurpark in het Centraal-Afrikaanse land. De neushoorns zullen terechtkomen in het Zakouma National Park, waar momenteel ook al een gezonde olifantenpopulatie van enkele honderden exemplaren leeft. De bedreigde diersoort stierf in de jaren zeventig uit in Tsjaad. De universiteit in Pretoria in Zuid-Afrika zet nu bij wijze van proef zes dieren uit in het wild. Tsjaad is dan het meest noordelijk gelegen Afrikaanse land waar het zwaar bedreigde dier in het wild zal leven.

Wilde dieren uitgebuit voor selfies in Latijns-Amerika

Foto en bron: World Animal Protection

naamloosWilde dieren in Latijns-Amerika hebben volgens dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection steeds meer te lijden onder de selfierage die gemeengoed is op sociale media. Luiaards zijn door hun schattige voorkomen veruit de populairste dieren onder selfietoeristen. Luiaards zijn echter ook fragiel en hebben 15 tot 18 uur slaap per dag nodig. Daarnaast hebben ze voldoende beweging nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Als luiaards worden ingezet voor het maken van massa’s selfies, komen ze vaak in direct levensgevaar. De dieren die de pech hebben om in de toeristische sector te belanden, leven vaak niet langer dan zes maanden. Naast luiaards worden ook kleurrijke vogels, anaconda’s, kaaimannen en miereneters niet zelden misbruikt om de honger naar egotistische snapshots te stillen. Volgens WAP is sinds 2014 het aantal selfies met wilde dieren  met bijna driehonderd procent gestegen.

Katten doden 1 miljoen vogels per dag in Australië

Tuingast-300x192Katten zijn ten opzichte van veel andere soorten niet de schattige knuffeldieren die wij van onze besnorde huisgenoten maken. Sterker, volgens een recent onderzoek ontpoppen ze zich Down Under zelfs tot ware seriemoordenaars. Iedere dag doden katten in Australië namelijk een miljoen vogels. De wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek noemen de resultaten ‘wonderbaarlijk’. Een vijfde van de vogels wordt door huiskatten gedood, zo constateren de onderzoekers die hun studie in het blad Biological Conversation publiceerden.

Leefgebied van reuzenpanda bedreigd door koeien en paarden

Foto: Chi King, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Giant_Pandas_having_a_snackGrazend vee vormt een serieuze bedreiging voor het toch al schaars geworden leefgebied van de reuzenpanda in China. Dat blijkt uit een nieuwe studie die door Chinese wetenschappers is gepubliceerd in het tijdschrift Biological Conservation. Zeker een derde van het leefgebied van panda’s in het natuurreservaat Wanglang  (gesitueerd in de Chinese provincie Sichuan) is reeds aangevreten door koeien en paarden. Het foerageergedrag van het vee heeft ertoe geleid dat veel bamboeplanten, het stapelvoedsel van de reuzenpanda, ernstig beschadigd zijn geraakt. Het onderzoek naar het effect van vee op de leefgebieden van de reuzenpanda ging zeker niet over een nacht ijs. De wetenschappers gebruikten bij hun onderzoek namelijk twintig jaar aan gegevens over de verspreiding van bamboe en dieren in Wanlang, een natuurreservaat dat bekend staat als één van de belangrijkste leefgebieden voor panda’s. Zowel het vee als de panda’s in het park worden gevolgd met behulp van GPS-trackers. Uit het onderzoek blijkt dat koeien en paarden veel reuzenpanda’s hebben verdreven uit gebieden waar bamboe groeit.

Haaien en roggen worden ouder dan gedacht

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Grey_Nurse_Shark_at_Fish_Rock_Cave,_NSWVeel haaien- en roggen worden een stuk ouder dan lange tijd werd gedacht. Sommige soorten worden zelfs twee keer zo oud als lange tijd werd aangenomen. Uit onderzoek blijkt dat de leeftijd van de dieren in eerdere studies aanzienlijk werd onderschat. Onderzoeker Alastair Harry bestudeerde 53 verschillende populaties haaien en roggen die eerder ook al uitgebreid door andere wetenschappers waren onderzocht. Gemiddeld zaten de wetenschappers zo’n achttien jaar naast de echte leeftijd. Sommige dieren bleken wel 34 jaar ouder te zijn dan voorheen werd aangenomen. Het idee voor dit onderzoek ontstond nadat er was ontdekt dat de zandtijgerhaai (zie foto) veertig jaar oud kon worden in plaats van twintig jaar. Ook de leeftijd van de Nieuw-Zeelandse haringhaai is met 22 jaar onderschat. De leeftijd van haaien wordt meestal bepaald door te kijken naar de groeiringen in de wervels. Volgens onderzoeker Alastair Harry wordt met deze methode de ouderdom waarschijnlijk vaak onderschat.

Brazilië blokkeert mijnbouw in Amazonegebied

Foto: Neil Palmer/CIAT, Wikimedia Commons

Amazon_CIAT_2De regering van president Michel Temer draait het omstreden politieke besluit om mijnbouw toe te staan in de Amazone terug. Het besluit is een belangrijke overwinning voor milieuactivisten, die de verdere vernietiging van het immense regenwoud vreesden en fel protesteerden tegen de voorgenomen maatregel. In augustus werd het omstreden politieke besluit genomen om de winning van goud, ijzer en andere mineralen toe te staan in het Amazonegebied. Brazilië hoopte hiermee grote investeerders te trekken.

Thaise douane onderschept lading neushoornhoorns

Rhinomotherumkumbe-300x200Op een luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok heeft de douane drie Vietnamezen opgepakt met vijftien hoorns van neushoorns in hun koffers. De geschatte marktwaarde van de hoorns bedraagt zo’n 360.000 euro. Volgens de Bangkok Post kwamen de beambten de smokkel op het spoor na een tip dat een lading hoorns met het vliegtuig vanuit Angola, via Ethiopië en Thailand, naar Vietnam werd vervoerd. Op de Thaise luchthaven Suvarnabhumi kon de douane de drie verdachten uiteindelijk in de kraag vatten. Thailand geldt als een prominente spil in de internationale handel van bedreigde (delen van) dieren en zeldzame planten.