Categorie: "Bedreigde dieren en natuurbescherming"

Twintig wereldwijd bedreigde vogelsoorten in Nederland

Foto: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

266px-Limosa_limosa_(Uitkerke)Volgens het door Birdlife International gepubliceerde rapport European Birds of Conservation Concern komen in Nederland twintig vogelsoorten voor die wereldwijd als bedreigd te boek staan. Het gaat om acht broedvogels en twaalf soorten die hier te lande overwinteren. Het wetenschappelijk onderbouwde rapport legt bloot welke vogelsoorten het meest acuut bescherming nodig hebben. Dat zijn in Nederland vooral de vogels van het landelijk gebied. Van de acht wereldwijd bedreigde vogels die ook in Nederland broeden zijn er twee waar Nederland uitzonderlijk belangrijk voor is: de grutto (zie foto) en de scholekster. Respectievelijk 37 en 24 procent van de totale Europese populatie van die soorten broedt in ons land.

Mexico gaat getrainde tuimelaars inzetten om bedreigde vaquita te redden

Foto: Paula Olson, NOAA/publiek domein

Vaquita6_Olson_NOAADe Mexicaanse regering gaat drie getrainde tuimelaars inzetten om hun bedreigde familiegenoot, de vaquita of Californische bruinvis (Phocoena sinus) , op te sporen. De hulp van de dolfijnen moet ervoor zorgen dat de ernstig met uitsterven bedreigde vaquitapopulatie wordt gered. Op het moment zijn er minder dan veertig wilde vaquita’s over. De vaquita, een kleine, compact gebouwde dolfijnachtige met een platte neus, wordt bedreigd met uitsterven vanwege het vissen met kieuwnetten op garnalen in de Golf van Californië. De bruinvissen raken niet zelden verstrikt in de netten en sterven vervolgens een langzame verdrinkingsdood. De getrainde dolfijnen zullen vanaf september worden ingezet.

Lading gesmokkelde schildpadden ontdekt in Kuala Lumpur

Foto: madagaskarschildpad, Wikimedia Commons/CC BY 1.0

266px-Lightmatter_tortoiseDe Maleisische douane heeft honderden bedreigde schildpadden weten te onderscheppen op de luchthaven van Kuala Lumpur. De dieren hebben een waarde van ruim 230.000 euro op de illegale markt. De reptielen werden aangetroffen na een tip. Alle dieren waren afkomstig uit Madagaskar, aldus Sky News. In totaal gaat het om 330 madagaskar- en stralenschildpadden die gelukkig wel levend zijn aangetroffen. Beide soorten staan op de lijst met ernstig bedreigde dieren. De schildpadden lagen verspreid over vijf verschillende kratten in een vrachtwarenhuis bij het vliegveld.

Kinderen halen ruim zes ton op voor haaien

greatwhiteHet tv-programma Zapp Your Planet: Haai-Alarm! heeft heeft afgelopen zaterdag het bedrag van 621.780 euro opgeleverd. NPO Zapp-presentatoren Klaas van Kruistum en Freek Vonk maakten het recordbedrag vanavond bekend na een tien uur durende tv-marathon op NPO Zapp (NPO 3). De afgelopen maanden kwamen duizenden enthousiaste jonge actievoerders in actie om geld in te zamelen voor het reddingsplan voor de haai van het Wereld Natuur Fonds. Het evenement was finale van twee maanden actie voeren voor de haai. In het hele land zamelden kinderen geld in bij familie en buren, in winkels of op school en organiseerden ze evenementen of maakten liedjes over haaien die ze tijdens Koningsdag speelden. Het ingezamelde geld van Zapp Your Planet gaat volledig naar het reddingsplan voor de haai.

Drie nieuwe ondersoorten van de sneeuwluipaard ontdekt

Foto: Bernard Landgraf, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 

266px-Uncia_unciaWetenschappers hebben de majestueuze sneeuwluipaard op taxonomisch vlak onderverdeeld in drie ondersoorten. Dieren uit drie van elkaar gescheiden populaties blijken genetisch namelijk genetisch namelijk voldoende van elkaar te verschillen om te spreken van diverse ondersoorten. De drie ondersoorten hebben elk een eigen naam gekregen. Panthera uncia irbis vinden we in het gebied rond de Altaj (een gebergte dat grofweg op de grens van Rusland, China, Mongolië en Kazachstan ligt). Panthera uncia uncioides loopt rond in de Himalaya en op het Tibetaans Hoogland. En dan is er tot slot nog Panthera uncia uncia. Deze houdt zich op richting het westen, in de nabijheid van de bergketens Tiensjan en Pamir en de Transhimalaya. P. uncia irbis wordt van de andere subsoorten gescheiden door de Gobiwoestijn. De ondersoorten P. uncia uncioides en P. uncia uncia komen elkaar niet tegen door de aanwezigheid van de Transhimalaya.

Deutsche Bahn telt miljoenen neer voor evacuatie van zandhagedissen

ManzandhagedisrolvennenDeutsche Bahn (de Duitse spoorwegen) moet behoorlijk wat hagedissen gaan evacueren en herplaatsen voor het grootschalige infrastructuurproject Stuttgart 21. Om de aanpassingen aan het grote spoorwegknooppunt voort te zetten, moet Deutsche Bahn twee- tot vierduizend euro per (beschermde) hagedis uittrekken. In totaal zal het verplaatsings- en relokalisatieproject zo’n vijftien miljoen eruro gaan kosten.

Knoflookpaddenseizoen nog in volle gang

knoflookpadamfibieenpoelWe zijn inmiddels weer een aardig stukje op weg in mei, maar het knoflookpaddenseizoen in NP De Meinweg is nog in volle gang. Er zijn recentelijk nog dieren, waaronder een paar zwangere vrouwtjes, naar het water getrokken, terwijl er ook nog dieren in het water zitten en exemplaren worden gevonden die weer op weg naar het land zijn. Het in interessant om te zien dat de activiteit van de knoflookpadden helemaal afhankelijk is van het weer:

Maleisië onderschept recordaantal schubdierschubben

Foto: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Manis_temminckii_(29390603130)Hoewel het voor het algemene publiek vermoedelijk vrij onbekend wezens zijn, vormen schubdieren de meest gestroopte dieren op aarde. Hoe precair de situatie is waarin deze aandoenlijk ogende zoogdieren zich bevinden, wordt weer duidelijk door een recente, in het Maleisische Kuala Lumpur gedane vondst. De douane vond na een tip namelijk 712 kilo schubben in een warenhuis, melden functionarissen maandag. De onderschepte schubben hebben een marktwaarde van zo’n 2 miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen euro). De autoriteiten schatten dat circa 1400 schubdieren het leven hebben moeten laten voor de schubbenvoorraad. Onbekenden smokkelden de illegale vracht in achttien zakken het land in.

Man in gorillapak voltooit londense marathon

Een 41-jarige Brit heeft gekleed in een gorillapak kruipend de marathon van Londen ”gelopen”. Hij finishte zaterdag als laatste deelnemer na in meer dan zes dagen op handen en voeten over het ruim 42 kilometer lange parkoers door de Britse hoofdstad te zijn gegaan. Op foto’s in Britse media was zaterdag te zien hoe Mr. Gorilla, zoals de politieman zichzelf noemt, al kruipend over het trottoir gadegeslagen door verbaasde toeristen de laatste meters aflegt. Tom Harrison kwam tot de bijzondere prestatie omdat hij geld wilde binnenhalen voor de bescherming van wilde gorilla’s.

Gesmokkelde palingen weer vrijgelaten in de natuur

266px-Anguilla_anguillaFoto: GerardM, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De in totaal 72 kilo aan babypaling die eerder deze maand op Schiphol in beslag werd genomen, is losgelaten in een aantal kreken in Zeeland, meldt de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) vrijdag. In de koffers van een Chinese man en vrouw ontdekten controlediensten medio april 36 zakken met jonge paling. De smokkelwaar, die in China ongeveer 115.000 euro waard zou zijn, werd in beslag genomen.