Categorie: "Dier in de spotlights"

Bruinvissen ontsnappen soms aan aanvallen van grijze zeehonden

Foto’s: Annemieke Podt

4168480902Aanvallen van grijze zeehonden zijn een belangrijke oorzaak van sterfte bij bruinvissen in Nederlandse wateren. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Stichting Rugvin blijkt nu dat bruinvissen in de Oosterschelde de aanvallen ook kunnen overleven. Ze lijken de walvisachtigen hun gedrag geregeld af te stemmen op de aanvallen van de grijze zeehonden. Een paar jaren geleden werd al ontdekt dat de zo olijk ogende (maar schijn bedriegt vaak in de wilde natuur) grijze zeehonden een belangrijke natuurlijke vijand zijn van de bruinvis. Het was ook al bekend dat sommige bruinvissen kunnen ontsnappen aan de zeehonden, maar deze dieren stierven dan later alsnog aan wondinfecties. Dat bruinvissen de aanvallen ook regelmatig overleven, is nieuw voor onderzoekers. Stichting Rugvin monitort al jaren de populatie bruinvissen in de Oosterschelde, onder andere door een groot bestand aan foto’s aan te leggen. Foto-identificatie maakt het vaak mogelijk om dieren individueel te herkennen. In de laatste decennia zijn minimaal tien in het gebied gestrande bruinvissen gestorven als gevolg van een aanval door een grijze zeehond, zo wees sectie door de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde uit. De fotodatabase bevat volgens onderzoekster Annemieke Podt daarentegen ook platen van vier individuen die littekens op de staartaanzet en flanken hadden.

Ontsnapte wolf Berkshire weer terecht

Wolf-300x201De mannetjeswolf Torak, die eerder vandaag ontsnapte uit een wolvenopvang in het Engelse graafschap Berkshire omdat de storm zijn verblijf had beschadigd, is weer terecht. De politie heeft de wolf samen met medewerkers van de opvang weten te vangen. De wolf en mensen zijn bij de vangstoperatie is niet gewond geraakt. Het gebied waar de wolf was ontsnapt, werd vijf uur lang afgesloten, maar is inmiddels weer vrijgegeven.

Wolvin liep wekenlang onopgemerkt door Nederland

Wolf-300x201Een jonge Duitse wolvin heeft tussen 18 december en 3 januari onopgemerkt door Nederland gezworven. Het dier is in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant geweest. Onderweg heeft ze onder meer reeën en hazen gegeten, maar mogelijk ook schapen buitgemaakt. Het roofdier zwerft nu in Vlaanderen rond. Wolvenkenner Hugh Jansman (Wageningen Universiteit en Researchcentrum WUR) kreeg op 18 december een telefoontje van de technische universiteit in het Duitse Dresden dat een wolvin uit hun onderzoek Overijssel was binnengelopen. De tweejarige Naya draagt namelijk een halsbandzender.

Borneose orang-oetans gebruiken geneeskrachtige plant tegen spier- en gewrichtspijn

Foto: Bernard Dupont, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

220px-Orang_Utan_(Pongo_pygmaeus)_female_with_baby_(8066259067)Borneose orang-oetans gebruiken geneeskrachtige planten om spier- en gewrichtspijnen aan te pakken. Dat hebben Britse onderzoekers ontdekt én op camera weten vast te leggen. Op de beelden is te zien hoe een vrouwelijke orang-oetan – Indy genaamd – op de bladeren van de Dracaena cantleyi kauwt. Door de kauwbewegingen ontstaat een wit schuim, dat de mensaap vervolgens gedurende een minuut of zeven op haar bovenarm smeert. Volgens onderzoeker Helen Morrogh-Bernard is het de eerste keer dat zelfmedicatie bij een niet-menselijke primaat op Aziatische bodem is gedocumenteerd. Bovendien is het, voor zover bekend, de eerste waarneming van een niet-menselijk dier dat een ontstekingsremmende stof buiten het lichaam gebruikt.

Ratten waren niet de belangrijkste verspreiders van de pest

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

220px-Rattus_rattus03Ratten hebben in West-Europa een slechte roep. De knaagdieren worden vooral geassocieerd met vuiligheid, dood en verderf en middeleeuwse pestepidemieën. Niet helemaal terecht, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de universiteiten van Oslo en Ferrara stellen dat de verspreiding van de pest niet te wijten was aan ratten, maar aan luizen en vlooien die ons als gastheren gebruikten. Aan de hand van historische sterftecijfers na pestuitbraken in negen Europese steden, konden de wetenschappers modellen maken van de dynamiek van de ziekte. Het team simuleerde vervolgens de uitbraak van de pest in deze steden, volgens drie verschillende modellen. Een met verspreiding via ratten, een met verspreiding via de lucht en een via vlooien en luizen die op mensen en de kleding van mensen leven.

Meer overwinterende ooievaars waargenomen tijdens jaarlijke telling van STORK

Ooievaarskoppel-300x199Tijdens de jaarlijkse telling van overwinterende ooievaars zijn dit weekeinde 583 exemplaren geteld. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen de teller op zondagavond op 447 vogels stond. Dat meldt Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK) zondag. Het gaat nog om voorlopige cijfers, omdat nog niet alle tellers zich gemeld hebben. Wat opvalt is dat er dit jaar 353 tellers meededen, de helft meer dan vorig jaar. Volgens een woordvoerder komt dit waarschijnlijk door de media-aandacht die de telling kreeg. Daarnaast heeft ook het mooie weer hoogstwaarschijnlijk een rol gespeeld. Wat dit jaar ook opvalt is dat de meeste ooievaars niet in groepen worden gezien.

Wolf duikt op in Vlaanderen

Wolf-300x201Ook de Belgen hebben nu een wilde wolf. Een Duitse wolf, door wetenschappers uitgerust met een halsbandzender, is namelijk opgedoken in Vlaanderen. Het dier was rond Kerstmis eerst de Duits-Nederlandse grens overgestoken vanuit de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en liep vervolgens vanuit Noord-Nederland helemaal naar de Belgisch-Nederlandse grens.

Fossiel van ruim honderd jaar oude dino gevonden in Australië

Illustratie: P. Trusler

fossiel-van-ruim-honderd-miljoen-jaar-oude-dinosaurus-gevonden-bij-australiePaleontologen hebben bij de Straat Bass (Australië), het water tussen het Australische vasteland en Tasmanië, een fossiel van de Diluvicursor pickeringi gevonden. Dat is een dinosauriër die 113 miljoen jaar geleden Down Under rondliep. Het dier had twee poten, de vorm van een kalkoen en leefde van planten. D. pickeringi kon 2,3 meter lang worden. Het fossiele exemplaar werd gevonden in de bedding van een grote, oude en verdroogde rivier. Dit soort vondsten is volgens paleontologen van de University of Queensland in Brisbane uniek omdat in Australië hoogst zelden skeletten van dinosaurussen worden gevonden.

Oudste wilde vogel heeft weer een ei gelegd

Foto: Wisdom de albatros, John Klavitter/U. S. Fish and Wildlife Service

220px-Laysan_albatross_fwsWisdom, een 67-jarige laysanalbatros, heeft opnieuw een ei gelegd. De vrouwtjesvogel kwam in november aan op haar vaste broedstek op de Midway-eilanden (noordelijke Stille Oceaan). Het ei komt als het goed is in februari uit. Als dat lukt, zou Wisdom al haar 39e of 40e kuiken ter wereld brengen. Een indrukwekkend aantal, aangezien albatrossen maar een ei per broedsel leggen. De vogels investeren ook veel tijd en energie aan het grootbrengen van hun nageslacht. Het leggen, produceren, broeden, beschermen en voeden neemt bij elkaar zo’n zeven maanden in beslag. In 1956 kreeg Wisdom een ring om haar poot. Naar schattig was ze op dat moment minimaal vijf jaar oud.

Australische zeeschildpaddenpopulatie dreigt geheel vrouwelijk te worden

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEen populatie zeeschildpadden in Australië dreigt volledig vrouwelijk te worden door de opwarming van het zeewater. Volgens wetenschappers vormt de klimaatverandering een ernstige bedreiging voor de dieren. De temperatuur van het ei bepaalt namelijk of er uiteindelijk een mannelijk of juist een vrouwelijk dier wordt geboren. De meeste groene zeeschildpadden (Chelonia mydas) rond het Great Barrier Reef zijn nu al vrouwelijk.