Categorie: "Dier in de spotlights"

Mot vernoemd naar Donald Trump

Foto: Vazrick Nazari, Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 4.0 International

Donaldtrumpi_frontalOf het beestje er zo blij mee moet zijn is de vraag, maar een recentelijk ontdekte mottensoort is vernoemd naar Donald Trump. De geel-witte kop van het insect deed de biologen denken aan de haardracht van het levende stripfiguur dat over een paar dagen president van de machtigste natie (al zou China die rol over niet al te lange tijd best eens over kunnen nemen) op aarde. De mot, die aanvankelijk werd aangezien voor een reeds eerder geclassificeerde soort, is dan ook omgedoopt tot neopalpa donaldtrumpi.

Bamboedieet reuzenpanda te verklaren door zeventig genen

Geheim

Reuzenpanda’s zijn in veel opzichten vreemde dieren. Hoewel ze het gebit enGiant_Panda_2004-03-3 veel kenmerken van roofdieren hebben, voeden ze zich vrijwel exclusief met bamboe. Maar hoe kan zo’n groot dier overleven op een dieet dat bestaat uit caloriearme planten? Over die vraag hebben een aantal Chinese wetenschappers zich gebogen. Het geheim van de panda blijkt hem te zitten in zeventig genen die de dieren in staat stellen om bamboe effectief te bemachtigen en verteren.

Convergente evolutie

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het DNA van reuzenpanda’s te vergelijken met dat van rode panda’s. Deze twee diersoorten zijn evolutionair gezien niet direct aan elkaar verwant, maar hebben onder invloed van hun leefomgeving wel veel gelijkaardige lichaamskenmerken (convergente evolutie) ontwikkeld.

Geschubde wensdroom

Camouflage

Een diersoort die afgelopen najaar, tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika, erg hoog opTwigsnake het verlanglijstje van must sees stond, is de geheimzinnige twijgslang (Thelotornis capensis). Het duurde eventjes, maar uiteindelijk kreeg ik toch nog een exemplaar te zien. De twijgslang is een soort die primair vertrouwt op camouflage. Dankzij haar takachtige lichaam, dat zowel qua kleur als vorm helemaal opgaat in een boom of struik valt de slang nauwelijks op als ze in een boom hangt, roerloos wachtend op een passerende prooi (meestal hagedissen of kikkers, maar soms ook vogels) of respectievelijk de zon en schaduw gebruikend om de eigen lichaamstemperatuur te reguleren.

Ingevroren vos gevonden in Duitsland

Foto: Klaus Leuser

AAlPuglHet is op zijn minst een zeer opmerkelijk plaatje: een vos die  nog lijkt te wandelen, maar opgesloten zit in een grote blok ijs. De foto is genomen door een Duitse natuurliefhebber en vervolgens opgepikt door een regionale krant. De vos werd gevonden door de jager Franz Stehle, die het verstijfde dier uit het ijs zaagde. Waarschijnlijk ging de vos op 9 december een bevroren stuk van de Donau op. De rivier is in de buurt van de plaats Fridingen, in het zuidwesten van Duitsland, nog niet erg breed, en dus gevoelig voor bevriezing als het erg koud is.

Klanken van bavianen vertonen gelijkenissen met menselijke spraak

GroenebaviaanmurchisonBavianen maken geluiden die vergelijkbaar zijn met de uitspraak van klinkers in de menselijke taal. De apen blijken bijvoorbeeld de klanken a, e en i uit te kunnen stoten door hun tong en strottenhoofd te gebruiken. Eerder werd ervan uitgegaan dat apen en de voorouders van moderne (mens)apen en mensen een te kort strottenhoofd hadden om de juiste geluiden te produceren voor taal.

Nieuwe apensoort vernoemd naar Luke Skywalker

Foto: Hoelok, Raju Kasambe, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Hoolock_Gibbon_by_Dr_Raju_Kasambe_02Wetenschappers hebben een in China levende gibbonsoort geclassificeerd als nieuwe soort. Het dier heeft ook een opvallende naam gekregen: Skywalker hoolock gibbon. Die naam zal bij ingewijden in het sf-genre gelijk een belletje doen rinkelen, want hij verwijst naar de familie  die een centrale rol speelt in de Star Wars-saga. Waarschijnlijk leven er zo’n tweehonderd Skywalker-gibbons in China.

Zeldzame vleermuis aangetroffen in Zeeuwse bunker

Foto: Jasja Dekker

53169.w400.r400-225.73f4485Tijdens de jaarlijkse vleermuizentelling is in een bunker bij het Zeeuwse Burgh Haamstede de in Nederland zeldzame ingekorven vleermuis (Myotis emarginatus) aangetroffen. De ingekorven vleermuis dankt zijn naam (en is herkenbaar aan) vooral aan een opvallende knik aan de buitenrand van het oor.

Verstelbaar gewricht zorgt voor veelzijdigheid van olifantenslurf

ElephanteatingDe olifantenslurf is een complex stukje anatomisch gereedschap. Het aanhangsel dat olifanten zo’n karakteristiek uiterlijk geeft is uitgerust met duizenden spieren die allemaal hun eigen deelfunctie hebben. Het echt goed leren omgaan met dit wonderbaarlijke instrument kost jonge olifantjes dan ook behoorlijk wat maanden. De kracht die een olifant met zijn slurf kan uitoefenen is ook erg variabel: hij kan er een boom mee uittrekken, maar tegelijkertijd ook een pinda mee vastpakken. Amerikaans onderzoek wijst nu uit dat een verstelbaar gewricht in de slurf olifanten in staat stelt om een klein of kwetsbaar object met grote voorzichtigheid vast te pakken.

Mieren gebruiken gereedschap om honing te vervoeren

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Aphaenogaster_swammerdami_casent0489647_profile_1Ondanks hun bescheiden formaat en dito hersenomvang zijn mieren bedrijvige en uiterst succesvolle diertjes. Ze hebben de oplossing voor fileproblemen, zijn gezamenlijk in staat om prooien te overmeesteren die vele malen groter zijn dan henzelf en verbouwen als volleerde agrariërs soms zelfs hun eigen voedsel. Een nieuw onderzoek van Hongaarse biologen bewijst bovendien dat mieren van het geslacht Aphaenogaster erg bedreven zijn in het kiezen van ideale gereedschappen voor het vervoeren van honing.

Emoe loopt rond in Amerikaans plaatsje

Foto: J. Folmer, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

EmoeHet Amerikaanse plaatsje Valley Springs in Californië heeft er sinds kort een attractie bij: een wandelende emoe  (Dromaius novaehollandiae). De bijna manshoge loopvogel wordt al een week lang dagelijks in de straten van de gemeente gezien en niemand weet waar het dier, dat inheems is in Australië en niet in de Verenigde Staten, nu eigenlijk vandaan komt.