Categorie: "Dier in de spotlights"

Witte krokodil gezien in Australië

WhitecrocNatuurliefhebbers in het noorden van Australië werden zondag verrast toen ze in een rivier een witte krokodil zagen zwemmen. Deelnemers aan een krokodillenexcursie zagen het naar verluidt drie meter lange reptiel zwemmen in de Adelaide River, in de buurt van de stad Darwin (Noord-Australië). De witte kleur van deze Australische zoetwaterkrokodil (Crocodylus johnsoni) wordt vermoedelijk veroorzaakt door een tekort aan melanine, het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft.

Spitssnuitkrokodil komt aan land op Hollywood Beach in Florida

Foto: Tomás Castelazo, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5-2.0-1.0

220px-Crocodylus_acutus_mexico_02-edit1Op Hollywood Beach in Florida is maandag een inheemse spitssnuitkrokodil ( en niet een in Australië en Zuidoost-Azië voorkomende zoutwaterkrokodil zoals bepaalde Nederlandse media melden) aan land gekomen. Badgasten werden door de politie op veilige afstand gehouden. Het dier is later gevangen en in een mangrovegebied uitgezet. De spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus) komt voor in de zuidpunt van Florida, grote delen van Midden-Amerika en het Caribisch gebied en noordelijk Zuid-Amerika.

Nieuwe gekkosoorten ontdekt in Myanmar

Bent-toed-gecko-2-768x512Foto: Lee Grismer

Wetenschappers hebben in een klein en afgelegen deel van Myanmar 19 nieuwe gekkosoorten ontdekt. De reptielen werden gevonden in een gebied van 90 bij 50 kilometer dat wordt gedomineerd door karst en kalksteen. Waarschijnlijk komen de gekko’s nergens anders voor. “Ik was zowel verrast door de aantallen als door de geringe afstand tussen de verschillende soorten. Een vrij uniek gegeven voor deze groep hagedissen”, stelt onderzoeker Lee Grismer (La siërra University). Onder de nieuw ontdekte soorten bevinden zich twee gekko’s uit het geslacht Hemiphyllodactylus en 12 vertegenwoordigers van het geslacht Cyrtodactylus. Het was zeker geen sinecure om de fraai getekende hagedissen te vinden.

Trekduiven stierven uit omdat ze met zoveel waren

rom-pair-410Afbeelding: Royal Ontario Museum

De trekduif geldt als een van de krachtigste voorbeelden van door de mens gepleegde ecocide. Tot in de negentiende eeuw kwamen ze op grote schaal voor in Noord-Amerika. Hun aantal werd zelfs geschat op drie tot vijf miljard exemplaren. De vogel stierf echter in een rap tempo uit, mode doordat ze zo intensief werden bejaagd door mensen. Het was voor wetenschappers lange tijd een mysterie waarom de soort niet in staat was te overleven, al was het maar in een paar kleine, geïsoleerde populaties. Eerder onderzoek suggereerde dat er sprake was van een onstabiele populatie trekduiven die het uitsterven door de jachtdruk versnelde. Maar nu komt een andere onderzoeksgroep met nieuwe conclusies. De theorie is dat trekduiven genetisch aangepast waren om te leven in grote groepen, maar niet goed in kleine groepen konden gedijen. De verandering in populatie-omvang door de jacht voltrok zich zo snel dat de duif niet in staat was om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Chimpansees gebruiken armgebaren om afstanden duidelijk te maken

Chimpanseekyumburagorge-300x200Nieuw onderzoek van Japanse wetenschappers wijst uit dat chimpansees het concept ‘afstand’ begrijpen en duidelijk kunnen maken aan soortgenoten. Ze gebruiken hier armgebaren en bepaalde mondbewegingen voor. Als de apen aan hun soortgenoten willen overbrengen dat voedsel ver weg ligt, heffen ze hun armen iets omhoog en openen ze hun mond. Onderzoekers namen in gevangenschap levende chimpansees mee naar een gebied met twee picknicktafels buiten hun verblijf. Daar kregen de dieren een stukje banaan te zien. Soms lag dit stukje op de een tafel die dicht in de buurt van het apenverblijf stond, maar soms lag het voedsel ook op een tafel die zich op een wat grotere afstand bevond. Uiteindelijk werden de chimpansees teruggeleid naar hun verblijf. Daar kregen ze bezoek van een tweede onderzoeker die met handgebaren aan de chimpansees vroeg of ze trek hadden in het stukje banaan dat ze zojuist hadden gezien.

Zoogdierbrein identificeert razendsnel geuren

Bosmuisplaten-300x202Het brein van zoogdieren heeft veel minder tijd nodig om geuren te identificeren dan voorheen werd gedacht. Een muis heeft er bijvoorbeeld maar een tiende van een seconde voor nodig. Tot die verrassende ontdekking komen Amerikaanse onderzoekers in het blad Nature Communications. “Onze studie legt het fundament voor een nieuwe theorie over hoe zoogdieren – waaronder mensen – ruiken: dat gaat allemaal veel gestroomlijnder dan gedacht,” vertelt onderzoeker Dmitry Rinberg.

Universiteit Utrecht doet onderzoek naar plotseling overleden grijze zeehonden in Zeeland

Foto: Andreas Trepte, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0 de

266px-Halichoerus_grypus_maleDe Universiteit Utrecht gaat onderzoek doen naar de doodsoorzaak van verscheidene grijze zeehonden (Halichoerus grypus) die afgelopen week zijn aangespoeld in de omgeving van de Zeeuwse Brouwersdam. Vorige week belandden daar plotseling zes dode volwassen zeehonden aan wal, zonder dat er sprake was van een duidelijk aanwijsbare reden. Het gaat namelijk om volwassen en goed doorvoede dieren, die vlak voor hun dood nog goed hebben gegeten. Ze zijn na hun laatste maaltijd plotseling overleden.

Zeldzame witte ransuil gezien in Amsterdam

Foto: Paul van Tol

thumbEen opvallende waarneming uit de omgeving van Amsterdam. Aan de noordkant van de Coentunnel hebben vogelaars namelijk een sneeuwwitte ransuil gezien. Vogelliefhebber Paul van Tol dacht eerst dat hij een kaketoe in het vizier had, maar zag bij nader inzien dat het ging om een albinovariant van de inheemse ransuil. Het is zeldzaam dat de uil de weg naar volwassenheid met succes heeft afgelegd. Vanwege zijn afwijkende kleur valt hij namelijk erg op en vormt de vogel een makkelijk zichtbare prooi voor andere roofdieren zoals de havik. De ransuil is vooral een nachtjager en laat zich normaal gesproken overdag niet vaak zien.

Man wil met eekhoorn blijven samenleven

Foto: Twitter/pourmecoffee

DOc2p3LXkAAXqWzDe veertigjarige Ryan Boylan uit Florida is naar de rechter gestapt om met zijn eekhoorn Brutis te kunnen blijven leven. Van zijn huisbaas in Clearwater Beach mag hij geen exotische dieren in zijn appartement houden. Boylan zegt echter niet zonder de eekhoorn te kunnen omdat het beestje hem helpt te herstellen van een posttraumatische stressstoornis. De man redde het knaagdier vorig jaar toen de orkaan Matthew langs de kust van Florida trok. Sindsdien is hij erg gehecht geraakt aan de eekhoorn. Het diertje helpt Boylan met het overwinnen van de dagelijkse stress en uitdagingen. Daarnaast heeft de Amerikaan ook een doktersverklaring die aangeeft dat de eekhoorn hem emotioneel bijstaat. Het probleem ontstond toen de huisbaas Brutis ontdekte nadat de eekhoorn achterna werd gezeten door een hond.

Wolf doodgereden in Overijssel

Wolf-300x201In het oosten van Overijssel is vanochtend hoogstwaarschijnlijk een wolf doodgereden. Het dier wordt nog onderzocht, maar volgens een woordvoerder van de organisatie Wolven in Nederland is het ‘vrijwel zeker’ dat het om een wolf gaat. Het dier werd doodgereden tussen Kloosterhaar en Bergentheim (kaartje: zie onder). “Er zijn nu mensen ter plekke die het dode dier onderzoeken”, zegt wolvenspecialist Leo Linnartz. “In de loop van de dag wordt het naar het Dutch Wildlife Health Centre gebracht, waar zal worden vastgesteld of het een wolf is. Maar zo te zien is dat vrijwel zeker het geval.” Het zou al de derde Nederlandse wolvenmelding van deze herfst zijn.