Categorie: "Dier in de spotlights"

Voor het eerst contact tussen reuzenpanda’s Ouwehands Dierenpark

Foto: Ouwehands Dierenpark

reuzenpandas-ouwehands-hebben-eerst-contactDe twee reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark, het vrouwtje Wu Wen en het mannetje Xing Ya, hebben voor het eerst contact met elkaar gehad. Vanuit hun aparte nachtverblijven hadden de twee pandaberen neuscontact en waren ze zich bewust van elkaars aanwezigheid. Ze toonden ook interesse in elkaar.Het vrouwtje Wu Wen liet haar interesse in het mannetje merken door het maken van hoge piepende geluiden. Het mannetje Xing Ya reageerde op zijn beurt door contact met zijn vrouwelijke soortgenoot te zoeken. De panda’s zijn in China, in het Wolong Giant Panda’s Centre, al aan elkaar gematcht door middel van stamboekgegevens.

Eerste knoflookpadden 2018 in NP De Meinweg

closeupknoflookpadPaddenamplex2016De regen en minder koude nachttemperatuur was voor veel amfibieën het signaal om vannacht aan de wandel te gaan. Dat resulteerde vandaag in goedgevulde emmers tijdens de controles die we in deze tijd van het jaar bij een aantal uitgerasterde poelen in NP De Meinweg. Het hoofddoel van het onderzoek is om te monitoren hoeveel en welke knoflookpadden (de beestjes zijn te herkennen aan hun per individu unieke rugtekening) naar het water en weer terug trekken. Tot nu toe hadden we dit jaar nog geen exemplaren gevangen, maar vandaag was het met vijf stuks wel raak.

Weer jonge otters in Nieuwkoopse Plassen

Foto: Natuurmonumenten

naamloosEr zijn weer jonge otters in de Nieuwkoopse Plassen gesignaleerd. Op camerabeelden van 5 februari is nog net te zien hoe licht weerschijnt in vier ogen van twee jonge otters. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is erg blij met de nieuwe otterjongen: “Het is ongelofelijk dat de zo lang afwezige soort sinds 2015 ieder jaar jongen weten te produceren. De otters voelen zich ontzettend thuis in de Nieuwkoopse Plassen.” De beelden zijn gemaakt met wildcamera’s die op meerdere plaatsen in het natuurgebied hangen.

Genieten van blauwe kikkers

HeikikkermeteiklompHet is een typische lentegebeurtenis die meestal slechts een paar dagen duurt: het blauw kleuren van de mannelijke heikikkers in de paarperiode. Het aanschouwen van dit tafereel is dus een kwestie van op het juiste moment op de juiste plek zijn. Gisteren had ik het geluk om in NP De Meinweg volop te genieten van de heikikkers. Net als vorig jaar waren de dieren in een bepaald stukje van de Rolvennen weer bijzonder actief. Mannetjes die luidkeels hun karakteristieke roep ten gehore brengen of, gedreven door een oeroud reproductieinstinct, alles bespringen dat langs komt: het blijft een van de hoogtepunten van het Nederlandse voorjaar.

Instagram doet selfies met quokka’s in de ban

Foto: SeanMack, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

220px-Rottnest_Quokka_2004_SeanMcCleanJe hebt ze vast wel al een keer voorbij zien komen op het internet: een van de vele selfies met een quokka, een schattig uitziend buideldier dat altijd lijkt te lachen. Maar op Instagram zijn zulke foto’s er voortaan niet meer bij. Wie tegenwoordig zoekt op #quoakkaselfie krijgt niet langer selfies te zien, maar een waarschuwing: “Bescherm de natuur op Instagram. Dierenmishandeling en de verkoop van bedreigde diersoorten of hun lichaamsdelen zijn niet toegestaan op Instagram”, staat er. De quokka is een bedreigde en beschermde diersoort die bijna alleen nog maar voorkomt op Rottnesteiland. De quokka heeft geen natuurlijke vijanden en heeft in de loop der tijd zijn angst voor mensen verloren.

Bijzonder filmpje toont paring diepzeehengelvissen

Illustratie: Caulophryne jordani

266px-C_jordaniDiepzeehengelvissen zijn creaturen die bij voorkeur rondzwemmen in de diepe krochten van de oceaan. De kans dat je ze ooit in levenden lijve ontmoet is dan ook nihil, zeker omdat de vissen meestal snel sterven als ze naar de oppervlakte worden gebracht. Een recentelijk gemaakte video biedt echter een interessant inkijkje in het leven en paringsgedrag van diepzeehengelvissen van de soort Caulophryne jordani. De beelden, die door Kirsten en Joachim Jakobsen (Rebikoff Foundation) zijn gemaakt en vrijgegeven zijn via Science Magazine, laat zien hoe twee exemplaren paren.

Nubische giraffe geboren in Beekse Bergen

nubische-giraffe-geboren-in-dierenpark-beekse-bergenFoto: Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen heeft er een nieuwe giraffe bij. Het jong heeft de naam Finn gekregen en maakt het goed. Met een gewicht van vijftig kilo en een lengte van 1,90 meter is Finn volgens het park zo’n tien centimeter langer dan een gemiddelde giraffenbaby. Als hij zich normaal ontwikkelt, is de jonge giraffe over een goed jaar dubbel zo groot. Finn is een Nubische giraffe, een ondersoort van de noordelijke giraffe. Net als alle giraffen zijn het pure herbivoren die zich vooral voeden met bladeren en twijgen.

Vis met diabetesachtige bloedsuikerspiegel ontdekt

Wetenschappers hebben in een Mexicaans grottenstelsel een opmerkelijk visje ontdekt. Het dier, dat in complete duisternis en afzondering leeft, heeft dezelfde genetische mutatie als mensen met een erfelijke vorm van diabetes. Nadat het visje wat gegeten heeft, ervaart het – net als diabetici – een rappe stijging en daling van het bloedsuiker. Maar in tegenstelling tot menselijke suikerpatiënten lijkt de vis daar geen enkele hinder van te ondervinden. Integendeel, de mutatie stelt de vis in staat om te overleven in een omgeving waar voedsel uitermate schaars is. Alleen in de lente zorgen overstromingen ervoor dat de grotten getrakteerd worden op ‘vers’ water dat volop wormen en algen herbergt die de vissen kunnen verorberen. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat de visjes mutaties hebben in hetzelfde gen dat ook bij mensen die altijd kunnen eten en dus nooit verzadigd raken, gemuteerd is.

Overbejaging leidde tot uitsterven Nieuw-Zeelandse zwarte zwanen

Zwartezwaan-300x199Hoewel de knobbelzwaan veruit de algemeenste zwanensoort in Nederland is, kom je op onze plassen, meren en sloten ook wel vaker zwarte zwanen tegen. Deze exoten komen van origine uit Australië en Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig is het zelfs de enige inheemse zwanensoort op de eilanden, maar dat was ooit anders. Nieuw-Zeelandse wetenschappers kwamen na het bestuderen van fossielen uit de periode 1280-1800 tot de conclusie dat er vroeger twee zwanensoorten in Australië en Nieuw-Zeeland leefden. De uitgestorven soort, die de Maori-naam Poūwa heeft meegekregen, had een ander DNA en uiterlijk dan de zwarte zwanen die wij kennen. Zo was de uitgestorven soort groter en zwaarder. Daarnaast had de uitgestorven zwaan kortere vleugels en langere poten.

Boktor bedreigt Japanse kersenbomen

266px-SakuraHealedFoto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De kersenbloesem geldt als een nationale icoon in Japan. Het land geniet elk jaar, op welhaast religieuze wijze, van de eerste kersenbloesem van het jaar. Instanties als de Japanse politie en zelfverdedigingstroepen gebruiken de kersenbloesem als symbool op emblemen, insignes en vlaggen. Maar er is slecht nieuws voor de Japanners: de kersenbomen in het land worden bedreigd door de komst van de boktor Aromia bungii, een soort die je normaal alleen vindt op het Aziatische vasteland. Het beestje heeft een uitgesproken voorliefde voor kersen- en perzikbomen en boort gaten in de stam van de boom om er zijn eitjes in te leggen.