Categorie: "Dier in de spotlights"

Unieke fossielen van reuzenluiaard gevonden in Mexico

Foto: Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH)

resten-van-unieke-reuzenluiaard-opgegraven-in-mexicoPaleontologen hebben in Mexico de fossiele resten van een unieke reuzenluiaard opgegraven. Het gaat om een schedel, kaakbot, enkele ribben en klauwen die zijn gevonden in een met water gevuld zinkgat op het schiereiland Yucatán. De botten zijn afkomstig van een nog onbekende soort uit het geslacht Megatherium die pakweg tienduizend jaar geleden voorkwam in delen van het wat nu noord- en Midden-Amerika is. Prehistorische reuzenluiaards konden tot wel vijfhonderd keer zo groot worden als hun moderne verwanten en wogen naar schatting een kleine vier ton.

‘Frankensteindino’ was overgangssoort

Illustratie: Levi Bernardo, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Chilesaurus2De in 2015 ontdekte Chilesaurus vormde een tijdlang een raadsel voor paleontologen. Het dier had namelijk de lichaamsbouw van een klassieke vleeseter, maar was een vegetariër. In het nieuwste nummer van het vakblad Paleontology Letters schrijven wetenschappers nu dat Chilesaurus geen frankensteinachtige freak maar een missing link in de evolutie was. Het dier zou een vroeg lid van de Ornithischia zijn, een orde waartoe bijvoorbeeld ook de beroemde Triceratops (onderorde Ceratopsia) bijvoorbeeld behoort. De dinosauriërs die tot de Ornitischia behoren, hebben verschillende gemeenschappelijke kenmerken.

Rattenslang aangetroffen in centrum van Almere

Foto: politie

rattenslang-aangetroffen-in-centrum-almereDe politie heeft dinsdagavond in het centrum van Almere een rattenslang aangetroffen. Het dier komt niet in Nederland voor en is vermoedelijk ontsnapt of gedumpt door zijn eigenaar. Rattenslangen zijn middelgrote en niet-giftige wurgslangen. De reptielen zijn volkomen ongevaarlijk voor mensen. De platselike politie kreeg dinsdagavond om 22.30 uur een melding dat er een slang was gezien aan de Dichterhof in Almere.

Witte eland gefilmd in Zweden

Foto: Tommy Pedersen/ EPA

88412_w844_r844-475_1039babDe Zweed Hans Nilsson heeft in eigen land een zeldzame witte eland voor zijn camera gekregen. In heel Zweden lopen amper honderd van deze witte elanden rond. De eland is  geen albino, want het is overduidelijk te zien dat het dier geen rode ogen heeft. Door een genetische mutatie is de vacht en het gewei van het hert wel vrijwel helemaal wit.

Duizenden zeeschildpadden trekken naar Mexicaans strand

Foto: Claudio Giovenzana, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Turtle_golfina_escobilla_oaxaca_mexico_claudio_giovenzana_2010De zogenaamde arribadas behoren zonder twijfel tot de imposantste natuurtaferelen op aarde. Tijdens deze gebeurtenissen trekken vele honderden tot duizenden zeeschildpadden tegelijk het strand op om hun eieren in het zand te leggen. Dit filmpje toont een arribada die plaatsheeft op en strand in Mexico. Het massaal en gezamenlijk leggen van de eieren is een strategie om de (geringe) overlevingskansen van de jonge schildpadjes te vergroten.

Vleerhond die lijkt op Yoda is officieel erkende diersoort

Foto: University of York

yoda-batIn 2009 vonden wetenschappers een nieuwe vleerhond in het regenwoud van Papua Nieuw-Guinea. De vleerhond lijkt op de Jedi Yoda uit de Star Wars-saga en is nu ook officieel erkend als nieuwe soort. De nieuwe soort heet Nyctimene wrightae en is vernoemd naar natuurbeschermer Deb Wright. Zij werkte decennialang in Papua Nieuw-Guinea en zette daar diverse natuurbeschermingsprogramma’s op. Het geslacht Nyctimene bestaat inmiddels uit vier groepen en achttien soorten. Een van de vier groepen is de N. cyclotis-groep, waartoe de Nyctimene certans en de Nyctimene cyclotis behoren. Wetenschappers concluderen dat de Yoda-vleerhond een nieuwe soort binnen deze groep is.

Goudvis overleeft zuurstofgebrek door melkzuur om te zetten in alcohol

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

220px-Goldfish3Goudvissen zijn allesbehalve doodnormale dieren. In tegenstelling tot de meeste andere gewervelde dieren kunnen ze het namelijk een hele poos uithouden zonder zuurstof. Dat betekent dat goudvissen het bijvoorbeeld ook onder een dikke ijslaag een hele tijd kunnen uithouden. Wetenschappers van de universiteiten van Oslo en Liverpool hebben nu het mechanisme achter deze overlevingsstrategie ontdekt. Goudvissen kunnen opgehoopt melkzuur ­- dat ontstaat bij zuurstofgebrek ­- omzetten in ethanol, de bekendste verschijningsvorm van alcohol.

Prehistorische krokodil vernoemd naar Lemmy Kilmister

Illustratie: Mark Witton and the Trustees of the Natural History Museum, London

DGtr4HBW0AYoNH5Een prehistorische krokodilachtige, die 164 miljoen jaar geleden in ondiepe zeeën rondzwom, is vernoemd naar Ian ‘Lemmy’ Kilmister, de inmiddels overleden zanger en voorman van de Britse hardrockband Motörhead. Wetenschappers hebben het 5,8 meter lange reptiel, dat aanvankelijk verkeerd was gedetermineerd, gedoopt tot Lemmysuchus obtusidens. De fossielen van het zeemonster waren al in 1909 gevonden in de buurt van de Peterborough. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het om een andere soort gaat dan al die tijd werd aangenomen.

Grootste dinosauriër ooit wetenschappelijk beschreven

Foto: Afbeelding: Museo Paleontológico Egidio Feruglio

naamloosDe Argentijnse reuzendino die in 2012 in het Zuid-Amerikaanse land werd gevonden heeft inmiddels ook een naam. De Patagotitan mayorum mat in volgroeide toestand zo’n veertig meter en woog bij levenstijden vermoedelijk net zoveel als tien Afrikaanse olifanten. Alleen het dijbeen van de gargantueske planteneter was al twee meter lang. De dinosauriër werd in 2016, nog voordat hij officieel wetenschappelijk was beschreven, geëerd met een afgietsel in het American Museum of Natural History. En hoewel vele bezoekers zich vergaapten aan de reconstructie van de gigant, werkten onderzoekers de afgelopen jaren onvermoeid door aan hun onderzoek naar de fossiele resten.

Orang-oetan die gebarentaal kende overleden

Foto: David Arvidsson, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

220px-Orangutan_-Zoologischer_Garten_Berlin-8aDe orang-oetan Chantek, die bekendheid verwierf met het leren van gebarentaal, is maandag op 39-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de dierentuin in het Amerikaanse Atlanta laten weten. Chantek, die zijn hele leven in gevangenschap leefde, werd van jongs af aan door zijn verzorgers opgevoed als een mensenkind. Hij leefde negen jaar bij antropoloog Lyn Miles, die hem onder meer leerde zijn kamer schoon te maken en de route naar een restaurant te onthouden. Als klap op de vuurpijl leerde Miles de orang-oetan Amerikaanse gebarentaal. Chantek kende in totaal zo’n honderdvijftig tekens en gebruikte zijn kennis regelmatig om met verzorgers te communiceren.