Categorie: "Dier in de spotlights"

Wespenactiviteit op hoog peil

Foto: Tim Evison, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

220px-Vespula_vulgaris_portraitWespen lijken momenteel wel te varen bij de bijzonder hoge meitemperaturen. Er worden door het hele land al veel koninginnen en zelfs de nodige mannetjes waargenomen. Normaal gesproken ontwaken wespenkoninginnen in de tweede helft van april uit hun winterrust, waarna ze een plek gaan zoeken om een nest te bouwen. Dit jaar kwamen al in januari de eerste meldingen van wespen binnen op Natuurkalender.nl. Door de zeer warme maart ontwaakten veel koninginnen al vroeg uit hun winterslaap. Daarna volgde een frissere aprilmaand, wat niet gunstig is voor wespen. Uit een rondgang langs diverse bestrijdingsdiensten blijkt dat de meeste wespennesten nog maar in de eerste fase van ontwikkeling zijn en de nestjes meestal het formaat van een pingpongbal amper ontstijgen. In een enkel geval zijn ze al zo groot als een tennisbal. Dit is een teken dat veel koninginnen nog maar net begonnen zijn met de bouw van hun nest, terwijl het toch al 21 mei is. De slechte omstandigheden in april hebben waarschijnlijk voor een flinke vertraging gezorgd. Wat ook opvalt is dat er relatief veel mannetjeswespen (darren) worden gezien.

Dwergvinvissen aangespoeld in Engeland

Foto: Cephas, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Balaenoptera_acutorostrata_Saint-Laurent_03Voor de kust van de Engelse regio East Anglia zijn dit weekend drie dode dwergvinvissen (Balaenoptera acutorostrata) aangetroffen. Dierenbeschermers verklaarden zondag tegenover The Telegraph dat de drie dwergvinvissen vermoedelijk deel uitmaakten van een grotere groep. Het eerste dode dier dat werd gesignaleerd was nog een kalf. De jonge walvis spoelde aan op een oever van de rivier Ore bij Felixstowe.

Twee jonge zeearenden in Lauwersmeergebied

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Seeadler-flug-150x150In het Friese Lauwersmeergebied zijn donderdag twee jonge zeearenden gespot. De kuikens zijn al een tijdje geleden geboren, maar waren nog niet te zien in het nest. Dat bevestigt de boswachter in het Lauwersmeergebied Jaap Kloosterhuis aan de nieuwssite NU.nl. “Het geslacht van de dieren is nog niet vastgesteld”, aldus Kloosterhuis. “We wisten al langer dat de vogels aan het broeden waren, maar nog niet zeker of de poging ook resultaat had opgekleverd. Omdat de jongen gegroeid zijn konden we ze donderdag over rand van het nest heen zien en concluderen dat het er twee waren.” Het ouderpaar kreeg in 2016 een vrouwelijk jong.

Wilde kat verovert terrein op verwilderde huiskatten in Zuid-Limburg

Foto: Lviatour, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Felis_silvestris_silvestris_Luc_ViatourDe wilde kat (Felis silvestris) rukt in het uiterste zuiden van Nederland langzaamaan op. Uit onderzoek met zenders en cameravallen blijkt dat de wilde kat zich inmiddels al prima thuisvoelt in het Vijlenerbos bij Vaals. De wilde kat plant zich voort en verovert terrein op de verwilderde huiskatten in dit natuurgebied. Uit de met behulp van gps-halsbanden verzamelde gegevens verzamelde blijkt dat de fraai katachtigen zich vooral binnen het Vijlenerbos bewegen. De volwassen dieren hebben een grote actieradius en bewegen zich door vrijwel het gehele bos. Het vrouwtje met jongen beperkt zich tot een kleiner gebied. Op de cameravallen is te zien dat er naast de gezenderde dieren nog twee andere wilde katten rondwaren in het Vijlenerbos.

Puntgaaf dinofossiel te zien in Canadees museum

Foto: Royal Tyrrel Museum

best-bewaarde-fossiel-gepantserde-dinosaurus-zien-in-canadees-museumHet honderdtien miljoen jaar oude fossiel van een Nodosaurus is sinds afgelopen weekend te bekijken in het Royal Tyrrel Museum in de Canadese provincie Alberta. Het fossiel is vooral zo bijzonder omdat het wordt gezien als het best bewaarde fossiel van een gepantserde dinosaurus ter wereld. De textuur van de huid is nog grotendeels zichtbaar, terwijl ook de kop (zie foto) er nog puntgaaf uitziet. Het kostte maar liefst zevenduizend reconstructie-uren om de versteende overblijfselen van de vijf meter lange dinosauriër toonbaar te maken voor de museumbezoekers. Onderzoekers denken dat de Nodosaurus door een overstroming naar zee werd gesleurd en daar snel naar de bodem zonk. Het karkas is zo goed bewaard gebleven omdat het met bodemafzettingen werd bedekt voordat aaseters en ontbindingsprocessen hun werk konden doen.

aasgieren gebruiken rode modder als make-up

Foto: Manuel de la Riba/Doñana Biological Station

egyptische-gier-gebruikt-rode-modder-als-make-upAasgieren (Neophron percnopterus) gebruiken rode modder als een soort make-up, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als de van origine grijswitte vogels de kans krijgen, smeren ze hun kop en nek in met roodkleurig modderwater uit rivieren of meertjes. Het exacte doel van deze vermomming is vooralsnog een raadsel, zo melden wetenschappers in het tijdschrift Ecology. De onderzoekers van het Doñana Biological Station op het Canarische eiland Fuerteventura zetten negentig wilde aasgieren twee kommen water voor. Een bakje bevatte helder water, terwijl in de andere kom water met een rode zandoplossing zat.

Populatie noordelijke koningsalbatros in kaart gebracht met satelliet

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Northern_Royal_Albatross_with_Red-billed_Gull_Taiaroa_Head_Sept_2007Britse wetenschappers hebben voor het eerst vogels geteld met behulp van satellietbeelden. De onderzoekers brachten met behulp van een Amerikaanse satelliet maar liefst 3600 nesten van noordelijke koningsalbatrossen  (Diomedea sanfordi) op de Nieuw-Zeelandse Chathameilanden in kaart. De tellingen vanuit de ruimte blijken nauwkeuriger te zijn dan tellingen die ter plaatse worden uitgevoerd door biologen. Bij het onderzoek werd gebruikt gemaakt van de satelliet DigitalGlobe WorldView-3, een technisch wondertje dat objecten op aarde met een doorsnede tot dertig centimeter in beeld kan brengen. De lichamen van de albatrossen beslaan slechts twee of drie pixels op de beelden. De vogels zijn  echter gemakkelijk te zien als ze zitten te broeden op de rotsen omdat witte lichaam scherp afsteekt tegen de de grijze omgeving. Noordelijke koningsalbatrossen zijn wat betreft broedgebieden erg kieskeurig en komen vrijwel uitsluitend (99 procent van de wereldpopulatie) voor op de Chathameilanden.

Stekelrog aangespoeld op Schiermonnikoog

BBB2VTEFoto: Facebook

Op het strand van Schiermonnikoog is deze week een dode stekelrog (Raja clavata) gevonden. Natuurmonumenten noemt het een bijzondere vondst omdat he al dier sinds de jaren zestig niet meer langs de Nederlandse kust is gezien. “De stekelrog was tot in het midden van de jaren vijftig een veel voorkomende rog in de Nederlandse Noord- en Waddenzee. Maar vanaf de jaren zestig wordt de soort steeds minder gezien”, schrijft Natuurmonumenten op Facebook.

Vijf wolven geboren in Artis

Wolf-300x201De wolven in de Amsterdamse dierentuin Artis hebben nieuwe aanwas voortgebracht. Enkele weken geleden werden vijf jongen geboren. De wolvenwelpen zijn gisteren voor het eerst uit hun hol geweest. De dierenverzorgers wisten al eerder dat er jongen waren geboren omdat er gepiep uit het hol was waargenomen, zo schrijft de dierentuin donderdag in een persbericht. De medewerker wist echter nog niet om hoeveel welpen het precies ging. Het duurt gemiddeld drie weken voor pasgeboren wolven kunnen lopen en voor het eerst de omgeving buiten hun geboortehol gaan verkennen. De wolven in Artis zijn Hudson Bay-wolven (Canis lupus hudsonicus), een in volwassen kleed volledig witte ondersoort van de grijze wolf. De welpen zijn nu nog grijs, maar worden uiteindelijk net zo wit als hun ouders. Als de wolven twee maanden oud zijn, kunnen ze ‘meehuilen’ met de rest van de roedel: toon houden lukt de beestjes in de eerste prille weken van hun bestaan namelijk nog niet.

Klimaatverandering verandert darmflora van levendbarende hagedissen

LevendbarendehagedisStijgende temperaturen hebben een negatieve invloed op de darmhuishouding van de levendbarende hagedis (Zoocata vivipara), een hagedissensoort die ook in ons land voorkomt. Onderzoekers kwamen hier achter door een aantal hagedissen te verzamelen en de dieren in een speciaal verblijf te zetten. De wetenschappers konden de temperatuur in de bak nauwkeurig reguleren. Bij sommige hagedissen werd de temperatuur met twee tot drie graden opgevoerd. Zowel voorafgaand als na de ‘klimaatverandering’ gingen de onderzoekers na welke bacteriën in de darmen van de hagedissen aanwezig waren. En wat bleek: de darmen van de hagedissen die in het warmere verblijf zaten herbergden al gauw een veel beperktere diversiteit aan microben.