Categorie: "Dier in de spotlights"

Chimpansees zijn veel sterker dan mensen

Mannetjeschimpanseeskyamburakloof-300x199Het is voor primatenkenners geen wereldschokkend nieuws, maar recent onderzoek bewijst dat chimpansees een stuk sterker zijn dan mensen. Gemiddeld zijn ze zo’n 35 procent krachtiger dan wij. Het geheim van de chimpansee zit hem vooral in het grotere aantal snelle spiervezels. Hierdoor kunnen de mensapen met snelle en explosieve bewegingen meer kracht opwekken. De wetenschappers van de University of Arizona kwamen tot hun conclusies door spieren te onderzoeken die afkomstig waren uit de lichamen van drie overleden chimpansees. Ze ontleedden deze spieren tot op het niveau van individuele spiervezels. Vervolgens rekten ze de vezels uit in een laboratorium om te bepalen hoeveel kracht de overleden apen ermee konden opwekken. Uit het onderzoek blijkt dat de spieren van chimpansees gemiddeld voor 66 procent bestaan uit snelle spiervezels (fast twitch fibers).

Dierenambulance Amsterdam op zoek naar ontsnapte neusbeer

 Foto: Vassil, Wikimedia Commons/publiek domein

266px-Coati_roux_Amiens_4Dierenambulancemedewerkers maken in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord jacht op een ontsnapte neusbeer. Bij een vangstpoging beet het dier dwars door het net en door de beschermende handschoen van een medewerker. Een tweede ploeg medewerkers rukte uit, maar trof het dier niet meer aan. Mensen wordt aangeraden afstand te houden en de dierenambulance te bellen als ze de neusbeer spotten.

Blauwe haai zorgt voor paniek op Mallorcaans strand

naamloosFoto: screenshot YouTube

wemmers op het Spaanse eiland Mallorca kregen zaterdag de schrik van hun leven gekregen toen er plotseling een blauwe haai tussen hen in zwom. Videobeelden laten zien dat de roofvis behoorlijk dicht in de buurt kwam van een groepje zwemmers. Strandwachten bij het plaatsje Magaluf hesen direct de rode vlag, waarop zwemmers onmiddellijk het water moesten verlaten. De circa twee meter lange haai is gevangen en overgebracht naar een plaatselijk zeeaquarium. Blauwe haaien zijn zelden gevaarlijk voor mensen. Schipbreukelingen zijn in het verleden wel eens ten prooi gevallen aan blauwe haaien, terwijl er ook incidentele gevallen bekend zijn van duikers die door de dieren zijn gebeten.

Stekelig bezoek

EgeltuinHet was alweer een tijdje geleden, maar de afgelopen dagen hebben we weer geregeld nachtelijk bezoek gehad van een van de leuke tuingasten die je in Nederland op bezoek kunt krijgen. Het geritsel in de struiken bleek namelijk afkomstig te zijn van een volwassen egel. Het dier was duidelijk aan het foerageren en had op een gegeven moment ook een smakelijke worm te pakken. Het was geen al te schuw exemplaar, want ik kreeg zelfs de gelegenheid om enkele foto’s te maken zonder dat het dier aanstalten maakte om te vluchten of zich in de verdedigingshouding op te rollen. Gelukkig is onze tuin (net zoals die van de buren aan beide zijden) nog behoorlijk groen en aantrekkelijk voor vogels, egels en nog een hele hoop kleiner grut.

Wandelaar vindt gigantische wurgslang in Oosterbeek

Foto: Stichting Dierenambulance Nederrijn

BBD5j5UEen wandelaar heeft vanochtend in Oosterbeek een enorme dode wurgslang gevonden. De tijgerpython was 4,7 meter lang en lag in een droge sloot langs het spoor. Waarschijnlijk heeft het dier daar meerdere dagen gelegen. Een woordvoerder van de politie zei geen idee te hebben waar het reptiel vandaan komt. Het is niet duidelijk of het om een ontsnapte slang gaat of dat een eigenaar het dier daar heeft gedumpt. Dat laatste ligt het meeste voor de hand, want de temperaturen van de laatste weken zijn ook voor een uit de tropen afkomstige python prima. Bovendien hoeven ook grote slangen niet vaak te eten. Het is dus onwaarschijnlijk dat de tijgerpython, ook al gezien haar behoorlijke omvang, de hongerdood is gestorven.

Onderzoek brengt domesticatiegeschiedenis van katten in beeld

Katoptuinhuis-300x200Hoewel ze pas later gedomesticeerd werden dan honden en ook vandaag de dag nog veel wilde trekjes vertonen, zijn katten wereldwijd uitgegroeid tot enorm populaire huisdieren. Een in het blad Nature Ecology & Evolution gepubliceerd onderzoek laat zien dat de geschiedenis van de huiskat zo’n 6400 jaar geleden begon in het Nabije Oosten. Boeren begonnen er met succes gewassen te verbouwen en sloegen een deel van hun oogst op. Dat trok uiteraard hongerig ongedierte (vooral ratten en muizen) aan. En die muizen en ratten trokken op hun beurt weer katten aan. De boeren zijn waarschijnlijk al vroeg overtuigd geraakt van de voordelen die gepaard gingen met de aanwezigheid van sublieme jagers als katten. Waarschijnlijk waren het dan ook deze boeren die als eersten op het idee kwamen om de kat te temmen. Vanaf dat moment gaat het hard. De tamme kat verovert de wereld en duikt een paar honderd jaar later al een stuk verder westwaarts op in wat nu Bulgarije en Roemenië zijn.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam wijdt expositie aan spreeuw

Spreeuw-300x200Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam gaat dit najaar een grote expositie wijden aan spreeuwen. De vogels zijn de afgelopen jaren een geliefde attractie geworden op het nieuwe Centraal Station van de Maasstad. De spreeuwen voelen zich er als vissen in het water. Niet zo vreemd natuurlijk, want omdat veel treinreizigers de spreeuwen geregeld kruimels van croissants, broodjes en gevulde koeken toewerpen, zijn de vogels in het stationsgebouw verzekerd van een amper aflatend voedselaanbod. De vogels zorgen bovendien voor het nodige entertainment. “Mijn persoonlijke favoriet is een spreeuw op perron 9″, vertelt museumdirecteur Kees Moeliker. “Die kan heel goed het geluid van vertrekkende treinen nadoen. Spreeuwen zijn zangvogels die bij uitstek omgevingsgeluiden kunnen nabootsen.” De spreeuwen die dagelijks rondhangen op het station broeden vooral in nabijgelegen woonwijken. De basis van de collectie vormt een fotoserie die Jasper Doest in 2015 maakte van de vogels op Rotterdam Centraal.

Doornhaai of gevlekte gladde haai op Zeeuws strand?

Foto: Zeezoogdieren.org

DC1cy9cVwAAsa6eOp het strand bij Dishoek, iets ten westen van Vlissingen, zou volgens verschillende bronnen een doornhaai aangespoeld zijn. Het dier is bedreigd in de EU en staat daarom op de Rode Lijst. In de Nederlandse wateren wordt deze haai maar zelden aangetroffen. De Dutch Shark Society is het echter niet eens met de identificatie. Volgens de organisatie is het dier in kwestie een gevlekte gladde haai, een soort die in Zeeuwse wateren wat vaker wordt gezien dan de doornhaai. De gevlekte gladde haai heeft in Nederland de status ‘kwetsbaar’.

Exotische stierslangen in Zuid-Hollandse duinen

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Pituophis_catenifer_sayi_007Afgelopen weekend is  op de golfbaan in de duinen bij Wassenaar een stierslang aangetroffen. Deze soort kan een lengte van circa 1,5 tot bijna 2,5 meter bereiken. De huidskleur van de wurgslang varieert van effen zwart of effen wit tot roomwit of geelachtig, met onregelmatige zwarte of donkerbruine vlekken op rug en flanken. De schubben zijn sterk gekield en de snuit is vrij spits. De slang is niet giftig en voedt zich met onder andere knaagdieren, vogels en eieren. Van nature komt de soort voor in Mexico, de Verenigde Staten en Zuid-Canada. Het is niet de eerste keer dat er een stierslang in de Zuid-Hollandse duinen wordt aangetroffen. De afgelopen jaren zijn er al enkele waarnemingen van stierslangen (Pituophis catenifer sayi) gedaan, terwijl dit jaar in een kort tijdsbestek al verschillende exemplaren in de Zuid-Hollandse duinen zijn aangetroffen.

Weer giraffe geboren in Artis

younggiraffeumkumbeAfgelopen maandag is in de Amsterdamse dierentuin Artis opnieuw een giraffe geboren. Het jonge vrouwtje heeft inmiddels bij de moeder gedronken en maakt het goed. Donderdagmiddag mag de jonge giraffe volgens Artis voor het eerst naar buiten. Het is het derde veulen voor de moedergiraffe. De merrie heeft al gedronken bij haar moeder, wat gunstig is. “De eerste melk, de biest, is onontbeerlijk voor jonge dieren. Zoogdieren hebben bij de geboorte nog geen eigen, natuurlijke afweermechanismen.