Categorie: "Dier in de spotlights"

Bijzonder filmpje toont paring diepzeehengelvissen

Illustratie: Caulophryne jordani

266px-C_jordaniDiepzeehengelvissen zijn creaturen die bij voorkeur rondzwemmen in de diepe krochten van de oceaan. De kans dat je ze ooit in levenden lijve ontmoet is dan ook nihil, zeker omdat de vissen meestal snel sterven als ze naar de oppervlakte worden gebracht. Een recentelijk gemaakte video biedt echter een interessant inkijkje in het leven en paringsgedrag van diepzeehengelvissen van de soort Caulophryne jordani. De beelden, die door Kirsten en Joachim Jakobsen (Rebikoff Foundation) zijn gemaakt en vrijgegeven zijn via Science Magazine, laat zien hoe twee exemplaren paren.

Nubische giraffe geboren in Beekse Bergen

nubische-giraffe-geboren-in-dierenpark-beekse-bergenFoto: Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen heeft er een nieuwe giraffe bij. Het jong heeft de naam Finn gekregen en maakt het goed. Met een gewicht van vijftig kilo en een lengte van 1,90 meter is Finn volgens het park zo’n tien centimeter langer dan een gemiddelde giraffenbaby. Als hij zich normaal ontwikkelt, is de jonge giraffe over een goed jaar dubbel zo groot. Finn is een Nubische giraffe, een ondersoort van de noordelijke giraffe. Net als alle giraffen zijn het pure herbivoren die zich vooral voeden met bladeren en twijgen.

Vis met diabetesachtige bloedsuikerspiegel ontdekt

Wetenschappers hebben in een Mexicaans grottenstelsel een opmerkelijk visje ontdekt. Het dier, dat in complete duisternis en afzondering leeft, heeft dezelfde genetische mutatie als mensen met een erfelijke vorm van diabetes. Nadat het visje wat gegeten heeft, ervaart het – net als diabetici – een rappe stijging en daling van het bloedsuiker. Maar in tegenstelling tot menselijke suikerpatiënten lijkt de vis daar geen enkele hinder van te ondervinden. Integendeel, de mutatie stelt de vis in staat om te overleven in een omgeving waar voedsel uitermate schaars is. Alleen in de lente zorgen overstromingen ervoor dat de grotten getrakteerd worden op ‘vers’ water dat volop wormen en algen herbergt die de vissen kunnen verorberen. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat de visjes mutaties hebben in hetzelfde gen dat ook bij mensen die altijd kunnen eten en dus nooit verzadigd raken, gemuteerd is.

Overbejaging leidde tot uitsterven Nieuw-Zeelandse zwarte zwanen

Zwartezwaan-300x199Hoewel de knobbelzwaan veruit de algemeenste zwanensoort in Nederland is, kom je op onze plassen, meren en sloten ook wel vaker zwarte zwanen tegen. Deze exoten komen van origine uit Australië en Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig is het zelfs de enige inheemse zwanensoort op de eilanden, maar dat was ooit anders. Nieuw-Zeelandse wetenschappers kwamen na het bestuderen van fossielen uit de periode 1280-1800 tot de conclusie dat er vroeger twee zwanensoorten in Australië en Nieuw-Zeeland leefden. De uitgestorven soort, die de Maori-naam Poūwa heeft meegekregen, had een ander DNA en uiterlijk dan de zwarte zwanen die wij kennen. Zo was de uitgestorven soort groter en zwaarder. Daarnaast had de uitgestorven zwaan kortere vleugels en langere poten.

Boktor bedreigt Japanse kersenbomen

266px-SakuraHealedFoto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De kersenbloesem geldt als een nationale icoon in Japan. Het land geniet elk jaar, op welhaast religieuze wijze, van de eerste kersenbloesem van het jaar. Instanties als de Japanse politie en zelfverdedigingstroepen gebruiken de kersenbloesem als symbool op emblemen, insignes en vlaggen. Maar er is slecht nieuws voor de Japanners: de kersenbomen in het land worden bedreigd door de komst van de boktor Aromia bungii, een soort die je normaal alleen vindt op het Aziatische vasteland. Het beestje heeft een uitgesproken voorliefde voor kersen- en perzikbomen en boort gaten in de stam van de boom om er zijn eitjes in te leggen.

Stadsmerel wordt ouder dan bosmerel

Foto: Malene Thyssen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-SolsortHet is tegenwoordig zo’n algemene soort in onze stads- en dorpstuinen dat we eigenlijk niet meer weten dat de merel van oorsprong vooral een bosvogel is. Onderzoek van biologen van de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat er verschillen in gezondheid en levensverwachting bestaan tussen stadse merels en soortgenoten die in hun meer traditionele biotopen leven. Merels leven bijvoorbeeld langer in de stad. Dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat er in steden vaak een overdaad aan voedsel beschikbaar is (de mens is wat betreft het benutten en consumeren van zijn voedsel een slordige soort) en minder roofdieren zijn. Tegelijkertijd zijn stadsmerels wel ongezonder dan hun in het bos levende soortgenoten.

Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn overleden

Foto: Ol Pejeta Conservancy

laatste-mannelijke-noordelijke-witte-neushoorn-overledenDe noordelijke witte neushoorn Sudan, de laatste mannelijke vertegenwoordiger van zijn ondersoort, is afgelopen maandag overleden. Dat hebben medewerkers van de Ol Pejeta Conservancy in Kenia, de plek waar Sudan verbleef, bekendgemaakt. De stokoude (45 jaar) neushoorn leed al een tijdje aan ouderdomskwalen. Hij werd hier wel voor behandeld, maar deze week ging Sudan flink achteruit. De laatste 24 uur van zijn leven kon de neushoorn zelfs niet eens meer fatsoenlijk op zijn poten staan. Een dierenarts besloot toen om het dier uit zijn lijden te verlossen en in te laten slapen. Er zijn wel nog twee vrouwelijke noordelijke witte neushoorns over.

Wolf gezien in Oost-Drenthe

grijzewolf2-150x150Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de stroom wolven die zich vanuit Duitsland richting Nederland beweegt. Vorige week is namelijk een wolf gezien in het oostelijk deel van Drenthe. Het dier wandelde over akkers in de buurt van het dorp Barger-Compascuum. De waarneming is nu pas onthuld om de wolf voldoende rust te gunnen.

Gorilla loopt op twee benen om handen schoon te houden

GorillabwindiHet feit dat wij op twee benen lopen en andere apen meestal ook hun knokkels op de grond hebben als ze zich voortbewegen, wordt vaak gebruikt als een bevestiging van onze superioriteit over andere primaten. De achttienjarige gorilla Louis, die woont in de Amerikaanse Philadelphia Zoo, beweegt zich echter ook moeiteloos op twee benen voort als de situatie daarom vraagt. Kijk maar eens naar deze video. De mensaap doet het vooral als hij smakelijke hapjes zoals een paar tomaten in zijn handen heeft. De reden: Louis wil zijn voedsel en handen graag te allen tijde brandschoon houden. Hij loopt ook langdurig op twee benen als de grond van zijn buitenverblijf modderig is.

Pterosauriërs stierven waarschijnlijk uit op hoogtepunt

266px-Coloborhynchus_piscator_jconwayIllustratie: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Pterosauriërs waren in het dinotijdperk de onomstreden heersers van het luchtruim. Ze werden gelijk met de terrestrische reuzenreptielen van de aardbodem geveegd, hoogstwaarschijnlijk door de inslag van een grote planetoïde. Paleontologen namen altijd aan dat de ondergang van de pterosauriërs al voor de inslag in gang was gezet. De reden voor die aanname: er waren tot voor kort maar weinig fossiele resten van pterosauriërs uit het late Krijt gevonden. Maar een nieuw onderzoek veegt die conclusie op overtuigende wijze van tafel. In Marokko hebben onderzoekers namelijk honderden fossiele resten ontdekt van pterosaurussen die tegen het einde van het Krijt (oftewel rond 66 miljoen jaar geleden) leefden. De resten behoren toe aan zeven soorten pterosauriërs die tot drie verschillende families gerekend kunnen worden. De ontdekte pterosauriërs hadden spanwijdtes die uiteenliepen van twee tot bijna tien meter. De zwaarste soorten konden naar schatting wel tweehonderd kilo wegen. De fossiele resten zijn iets meer dan 66 miljoen jaar oud, wat betekent dat ze toebehoren aan enkele van de laatste pterosauriërs op aarde.