Categorie: "Dierziektes"

Ruim honderd nijlpaarden dood door miltvuur in Namibië

Bighippomurchison-300x200Parkwachters hebben in het noordoosten van Namibië meer dan honderd nijlpaarden dood in het water aangetroffen. De dieren zijn hoogstwaarschijnlijk bezweken aan miltvuur. Het incident vond plaats in het Bwabwata National Park. Miltvuur wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis. Wanneer de uitbraak precies is begonnen is niet duidelijk. De miltvuurbacteriën komen van nature voor in het gebied. Dit soort uitbraken zijn niet ongebruikelijk wanneer het water in de Kavango Rivier laag komt te staan.

Vlaamse vogelbeschermers vrezen uitbraak usutuvirus

266px-SolsortFoto: Malene Thyssen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Vogelbescherming Vlaanderen vermoedt dat er een nieuwe uitbraak is van het usutuvirus. De organisatie ‘hangt de rode vlag uit’ vanwege het virus dat vooral merels doodt. Het virus wordt overgebracht door muggen en is in principe ongevaarlijk voor mensen. Vorig jaar dook het virus voor het eerst op grote schaal op in Nederland en België. De afgelopen weken zijn er opnieuw meldingen van dode of verzwakte merels binnengekomen bij Vogelbescherming Vlaanderen en vrijwilligersorganisatie Natuurpunt. Oorspronkelijk is het virus afkomstig uit Afrika. Het is waarschijnlijk via besmette trekvogels Europa binnengedrongen.

Japanse ziekte sterft aan door kat overgedragen ziekte

Tuingast-300x192Een Japanse vrouw is overleden aan een infectieziekte die zij opliep via een kat. De kat was geïnfecteerd door de beet van een teek. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een mens een dergelijke infectie oploopt door overdracht via een zoogdier. Het ministerie van Volksgezondheid in Japan deelde mee dat de vrouw de ziekte opliep toen zij een verzwakte zwerfkat hielp. Onderweg naar de dierenarts werd de vrouw door de kat gebeten en liep ze het SFTS-virus op.

Opnieuw geval van Amerikaans vuilbroed onder Drentse bijen

bijenmassa-300x200Opnieuw is onder bijen in Drenthe de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Het ministerie van Economische Zaken liet maandagavond weten dat het betreffende bijenvolk in Exloo wordt geruimd. Begin juni werd de ziekte al vastgesteld bij diverse bijenvolken van één imker in Drenthe. Die werden ook geruimd in verband met besmettingsgevaar. Daarnaast werd een vervoersverbod van dertig dagen ingesteld binnen een straal van drie kilometer rond de bijenkasten.

Oostenrijkse steekmuggen drager van westnijlvirus

Foto: Alvesgaspar, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

266px-Culex_pipiens_2007-1Ophef in Oostenrijk. Daar is namelijk een wetenschappelijk rapport geheim gehouden omdat daaruit blijkt dat gewone steekmuggen (Culex pipiens) soms het westnijlvirus bij zich dragen en de ziekteverwekker kunnen doorgeven aan mensen. De tropische aandoening veroorzaakt iedere zomer enkele tientallen doden in zuidelijk Europa. Een onderzoeksinstituut van het ministerie van Volksgezondheid ontdekte dat ook de gewone steekmug een vector kan zijn van het westnijlvirus, maar de Oostenrijkse overheid wilde geen paniek veroorzaken. Dus werd het rapport als geheim bestempeld en in een la gestopt. Tot nu toe werd gedacht dat alleen tijgermuggen en andere steekbeesten het virus met zich meedroegen.

Drentse bijenvolken geruimd om besmettelijke ziekte

bijenmassa-300x200Bij verschillende bijenvolken die onder het beheer vallen van één imker in de provincie Drenthe is volgens het ministerie van Economische Zaken de besmettelijk ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Vanwege het besmettingsgevaar voor andere bijen zijn de volken geruimd. De besmette bijenvolken stonden op korte afstand van elkaar op twee locaties, in de gemeente Emmen en de gemeente Borger-Odoorn. In een straal van drie kilometer rond de bijenkasten is een vervoersverbod afgekondigd door het ministerie dat dertig dagen gaat duren.