Categorie: "Musea en tentoonstellingen"

Puntgaaf dinofossiel te zien in Canadees museum

Foto: Royal Tyrrel Museum

best-bewaarde-fossiel-gepantserde-dinosaurus-zien-in-canadees-museumHet honderdtien miljoen jaar oude fossiel van een Nodosaurus is sinds afgelopen weekend te bekijken in het Royal Tyrrel Museum in de Canadese provincie Alberta. Het fossiel is vooral zo bijzonder omdat het wordt gezien als het best bewaarde fossiel van een gepantserde dinosaurus ter wereld. De textuur van de huid is nog grotendeels zichtbaar, terwijl ook de kop (zie foto) er nog puntgaaf uitziet. Het kostte maar liefst zevenduizend reconstructie-uren om de versteende overblijfselen van de vijf meter lange dinosauriër toonbaar te maken voor de museumbezoekers. Onderzoekers denken dat de Nodosaurus door een overstroming naar zee werd gesleurd en daar snel naar de bodem zonk. Het karkas is zo goed bewaard gebleven omdat het met bodemafzettingen werd bedekt voordat aaseters en ontbindingsprocessen hun werk konden doen.

CERN-steenmarter wordt museumstuk

Een steenmarter die door een stroomstoot aan haar einde kwam bij de deeltjesversneller CERN is de nieuwste aanwinst van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De knagende marter legde de deeltjesversneller bij het Zwitserse Genève in november 2016 een dag plat en moest dat avontuur met de dood bekopen. Het verschroeide lichaampje is geprepareerd en toegevoegd aan de collectie dode dieren met een verhaal.

Leidse Tyrannosaurus gaat volgend jaar op wereldtoernee

SchedeltyrannosaurusHet skelet van ‘Trix’, de Tyrannosaurus rex die nu in het Leidse Naturalis te zien is, gaat vanaf eind volgend jaar op wereldtournee. Het skelet en delen van de tentoonstelling T. rex in Town gaan naar Barcelona, Parijs en daarna naar het Chinese Macau. Als de 66 miljoen jaar oude dinosauriër op reis is, start Naturalis met de grote verbouwing van het museum.

Trix zorgt voor uitverkocht Naturalis

SchedeltyrannosaurusHet skelet van Trix, de eerste Tyrannosaurus rex die buiten Noord-Amerika te zien is, heeft afgelopen weekend voor een uitverkocht Naturalis gezorgd. Zo’n vierduizend bezoekers reisden af naar Leiden om de 66 miljoen jaar oude botten bekijken. Het geraamte van Trix is een van de meest complete T-rexskeletten ter wereld en is tijdelijk te zien in Nederland voordat het in juni 2017 op wereldtournee gaat.

Tyrannosaurus Naturalis trekt veel bekijks op eerste dag

SchedeltyrannosaurusDe Tyrannosaurus rex Trix is vandaag voor het eerst te zien in Naturalis. Een primeur die zeker niet ongemerkt voorbij is gegaan, want het is vandaag druk bij het Leidse museum. Tientallen mensen stonden trotseerden de rij voor de ingang om de fossiele resten van de beroemdste vleeseter uit de aardgeschiedenis te aanschouwen. Het gros van de bezoekers had al online kaartjes gekocht om lange wachttijden bij de kassa’s te vermijden. Trix is tot 5 juni volgend jaar te zien en gaat daarna een jaartje op wereldtournee.

Grote fossielencollectie onder de hamer

Foto: Xocolatl, Wikimedia Commons/publiek domein

Parapuzosia_seppenradensis_4De enorme fossielenverzameling die die de Nederlandse broers Jan en Jaap Böhmer in meer dan vijftig jaar tijd hebben opgebouwd wordt komende week geveild. De collectie bestaat volgens veilingsite Catawiki uit tienduizenden fossielen, stenen en mineralen. Volgens een deskundige zitten er bijzondere stukken in de collectie zoals fossiele zeesterren uit Marokko van 450 miljoen jaar oud, fossiele bladeren met een leeftijd van 50 miljoen jaar uit Frankrijk en fossiele vissen uit onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Brazilië. Het topstuk van de veiling is een fossiele ammoniet van ruim een halve meter groot.

Skelet Tyrannosaurus aangekomen in Leiden

SchedeltyrannosaurusTrix, het grotendeels complete skelet van de in de Amerikaanse staat Wyoming opgegraven Tyrannosaurs rex, is vandaag aangekomen bij Naturalis in Leiden. Daar zal het geraamte vanaf 10 september te zien zijn voor het Nederlandse publiek. De vrachtwagen met de botten van de vleesetende dinosauriër reed vrijdagochtend onder politiebegeleiding van Schiphol naar Leiden. Daar werd hij op de Beestenmarkt verwelkomd door zo’n 1500 mensen, vooral schoolkinderen.

Dinoskelet museum van Oxford niet bestand tegen de hitte

Het natuurhistorisch museum van Oxford University was verrukt over de restauratie van het 19de-eeuwse glazen dak dat een hoop extra licht op de museumvloer bracht. Maar nu blijkt dat naast het licht ook een vernietigende warmte en schadelijke uv-straling het gebouw binnendringen. Het skelet van een dinosauriër en allerlei opgezette dieren blijken bijvoorbeeld niet bestand te zijn tegen de tegen hitte en straling.

Haaiententoonstelling in Maastricht

breechinggreatwhite2Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is tot medio januari 2017 het decoor voor de expositie HAAI. Zoals de naam al doet vermoeden, is de tentoonstelling gewijd aan haaien, dieren die tot de oudste gewervelde roofdieren op aarde behoren. De expositie pakt uit met een uitgebreid programma van lezingen en activiteiten voor jong en oud. Verder zal aan de hand van fossielen en reconstructies een beeld worden geschetst van de evolutionaire geschiedenis van de haai. Hoewel haaien (grotendeels ten onrechte) zo’n beetje de meest gevreesde dieren op aarde zijn, behoren veel leden van deze diergroep tot de grootste succesformules van de evolutie van dierlijk leven op aarde.

Tyrannosaurus bijna klaar voor reis naar Leiden

SchedeltyrannosaurusTrix, de Tyrannosaurus rex die in 2013 is gevonden in de Amerikaanse staat Montana, is bijna klaar om af te reizen naar Leiden. Vanaf 10 september is de imposante roofdino daar te zien in Naturalis. De resten van de gigantische vleesetende dinosauriër zijn in de Verenigde Staten geprepareerd, onderzocht en opgebouwd door Amerikaanse deskundigen, in nauw overleg met de aan Naturalis verbonden paleontoloog Anne Schulp.