Categorie: "Musea en tentoonstellingen"

Bevroren ijsvogel krijgt plek in museumcollectie

Foto: Christoph van Ingen

ijsvogelEen ijsvogel die bevroren zit in het ijs, krijgt een plaats in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Directeur Kees Moeliker noemt de ”ijsvogel-in-ijs” op Twitter een prachtaanwinst. Kinderen vonden de vogel tijdens de afgelopen vorstperiode onder het ijs van een bevroren sloot in Oostzaan. Foto’s van het dode dier gingen de hele wereld over. Het Natuurhistorisch Museum heeft al een uitgebreide collectie van ‘dode dieren met een verhaal’.

Poten van geroosterde blauwe reiger in museum

Blauwereigerwesterpark-300x200De poten van de dode blauwe reiger die zondag geroosterd werd door een dakloze man in het Haagse Bos, zijn binnenkort in een museum te zien. De poten worden opgenomen in de collectie Dode dieren met een verhaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Die laat zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de gevolgen kunnen zijn. De poten komen in dezelfde collectie als onder meer de Dominomus en de steenmarter die doodging in de deeltjesversneller in Genève. De uit Rusland afkomstige man had de vogel bereid en opgegeten.

‘Vergeten’ fossiel van zwangere Ichthyosaurus somersetensis ontdekt in Duits museumarchief

Illustratie: University of Manchester

fossiel-van-zwangere-ichthyosaurus-ontdekt-in-museumarchiefPaleontologen hebben in het archief van een museum in Hannover een bijzonder fossiel van een zwangere Ichthyosaurus somersetensis ontdekt. Het drieënhalve meter lange zeereptiel leefde zo’n tweehonderd miljoen jaar geleden en droeg een onvolgroeid jong in haar buik. Het zwangere dier was groot in vergelijking tot de meeste andere nauw aan I. somersetensis verwante ichtyosauriërs die in de loop van de geschiedenis zijn ontdekt.  Het fossiel werd in de jaren negentig al ontdekt voor de kust van het Britse graafschap Somerset, maar lag jarenlang in een archief van het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover, zonder dat wetenschappers hiervan op de hoogte waren. Het embryo dat in de baarmoeder van het reptiel is aangetroffen, is overigens niet compleet bewaard gebleven.

Tienjarig jongetje ontdekt fout in dinocollectie Natural History Museum

Het Londense Natural History Museum is op de vingers getikt door een jongen van amper tien jaar oud. Hij ontdekte dat een informatiekaart bij de dinosauriërs het over het verkeerde dier had. Charlie Edwards bezocht samen met zijn moeder het bekende Natural History Museum in Londen om naar de afbeeldingen en modellen van dinosauriërs te gaan kijken. De tienjarige, autistische jongen is al jaren een grote fan van de uitgestorven dieren, maar merkte in het museum iets vreemds op. “Op een bord stond een ei en daarnaast een simulatie van hoe groot de volgroeide dinosaurus in vergelijking met een mens zou zijn”, vertelde hij aan de BBC. “Ik zag dat de vorm fout was. Volgens de informatie moest het een Oviraptor zijn, maar het leek meer op een dinosaurus uit de Ceratopidae-familie (waartoe ook Triceratops behoort).” Charlie bracht het bezoek het museum op de hoogte van de fout. Kort daarna ontving hij een keurige en beleefde brief. “We willen je bedanken om ons te wijzen op een fout in de dinosaurusgallerij”, klonk het. “Ik heb er met onze professor paleontologie over gesproken en we zullen het bord updaten. We zijn zeer onder de indruk van de kennis van Charlie en hopen dat zijn passie voor paleontologie zal blijven voortduren.” Het verhaal doet me wel een beetje denken aan mijzelf, want ik was op die leeftijd ook zo’n dinonerd die vele tientallen soortnamen kon opdreunen en de prehistorische dieren ook aan hun uiterlijke (zij het natuurlijk gereconstrueerde) verschijningsvorm kon herkennen.

Bron: Metrotime

Natuurhistorisch Museum Rotterdam exposeert steenmarter die stroomstoring veroorzaakte in Groningen

Foto: Natuurhistorisch Museum Rotterdam

museum-exposeert-steenmarter-groningse-stroomstoring-veroorzaakteHet Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft de steenmarter die in februari een grote stroomstoring veroorzaakte in Groningen toegevoegd aan zijn  collectie dode dieren. Het roofdier zorgde ervoor dat op 17 februari bijna dertigduizend huishoudens en het Universitair Medisch Centrum Groningen een hele ochtend zonder stroom zaten. De marter had in een belangrijk transformaterhuisje een kabel doorgeknaagd, een actie die hij met de dood moet bekopen. Het museum heeft een speciale collectie gewijd aan opvallende dode dieren. Tot de verzameling behoren naast de marter onder meer de beroemde eend die ooit tegen de pui van het museum vloog, de abrupt geëxecuteerde en veelvuldig beweende domino-mus en de Hilversumse ‘wasdrogerschildpad’.

Puntgaaf dinofossiel te zien in Canadees museum

Foto: Royal Tyrrel Museum

best-bewaarde-fossiel-gepantserde-dinosaurus-zien-in-canadees-museumHet honderdtien miljoen jaar oude fossiel van een Nodosaurus is sinds afgelopen weekend te bekijken in het Royal Tyrrel Museum in de Canadese provincie Alberta. Het fossiel is vooral zo bijzonder omdat het wordt gezien als het best bewaarde fossiel van een gepantserde dinosaurus ter wereld. De textuur van de huid is nog grotendeels zichtbaar, terwijl ook de kop (zie foto) er nog puntgaaf uitziet. Het kostte maar liefst zevenduizend reconstructie-uren om de versteende overblijfselen van de vijf meter lange dinosauriër toonbaar te maken voor de museumbezoekers. Onderzoekers denken dat de Nodosaurus door een overstroming naar zee werd gesleurd en daar snel naar de bodem zonk. Het karkas is zo goed bewaard gebleven omdat het met bodemafzettingen werd bedekt voordat aaseters en ontbindingsprocessen hun werk konden doen.

CERN-steenmarter wordt museumstuk

Een steenmarter die door een stroomstoot aan haar einde kwam bij de deeltjesversneller CERN is de nieuwste aanwinst van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De knagende marter legde de deeltjesversneller bij het Zwitserse Genève in november 2016 een dag plat en moest dat avontuur met de dood bekopen. Het verschroeide lichaampje is geprepareerd en toegevoegd aan de collectie dode dieren met een verhaal.

Leidse Tyrannosaurus gaat volgend jaar op wereldtoernee

SchedeltyrannosaurusHet skelet van ‘Trix’, de Tyrannosaurus rex die nu in het Leidse Naturalis te zien is, gaat vanaf eind volgend jaar op wereldtournee. Het skelet en delen van de tentoonstelling T. rex in Town gaan naar Barcelona, Parijs en daarna naar het Chinese Macau. Als de 66 miljoen jaar oude dinosauriër op reis is, start Naturalis met de grote verbouwing van het museum.

Trix zorgt voor uitverkocht Naturalis

SchedeltyrannosaurusHet skelet van Trix, de eerste Tyrannosaurus rex die buiten Noord-Amerika te zien is, heeft afgelopen weekend voor een uitverkocht Naturalis gezorgd. Zo’n vierduizend bezoekers reisden af naar Leiden om de 66 miljoen jaar oude botten bekijken. Het geraamte van Trix is een van de meest complete T-rexskeletten ter wereld en is tijdelijk te zien in Nederland voordat het in juni 2017 op wereldtournee gaat.

Tyrannosaurus Naturalis trekt veel bekijks op eerste dag

SchedeltyrannosaurusDe Tyrannosaurus rex Trix is vandaag voor het eerst te zien in Naturalis. Een primeur die zeker niet ongemerkt voorbij is gegaan, want het is vandaag druk bij het Leidse museum. Tientallen mensen stonden trotseerden de rij voor de ingang om de fossiele resten van de beroemdste vleeseter uit de aardgeschiedenis te aanschouwen. Het gros van de bezoekers had al online kaartjes gekocht om lange wachttijden bij de kassa’s te vermijden. Trix is tot 5 juni volgend jaar te zien en gaat daarna een jaartje op wereldtournee.