Meer doden door haaien in 2011

Record
In 2011 zijn wereldwijd twaalf mensen overleden aan de gevolgen van een haaienbeet. Dat is het hoogste aantal in twintig jaar. De fatale incidenten vonden plaats in Australië (3), de Seychellen (2), Zuid-Afrika (2), Réunion (2), Costa Rica (1), Kenia (1) en Nieuw-Caledonië (1). Opvallend genoeg daalde het aantal ‘haaienaanvallen’ wel voor het vijfde jaar op rij. Surfers lopen doorgaans de meeste kans om aangevallen te worden, terwijl duikers zelden iets overkomt. Slechts bij vijf procent van de 75 incidenten die wereldwijd werden gerapporteerd waren duikers betrokken.

Geen menseneters
Ondanks dat veel media nu waarschijnlijk zullen uitpakken met hysterische verhalen over bloeddorstige haaien die het steeds frequenter op mensen hebben gemunt, geven de cijfers geen enkele aanleiding om aan te nemen dat haaien mensen vaker als prooidieren zijn gaan zien. Ondanks dat steeds meer mensen steeds regelmatiger het verkoelende zeewater opzoeken, is er geen toename van het aantal confrontaties tussen mens en haai te zien. Dat er dit jaar meer doden zijn gevallen dan in een gemiddeld jaar doet daar weinig aan af. Of een haaienbeet dodelijke gevolgen heeft of niet hangt namelijk vooral samen met variabelen als de plek waar het incident plaatsvindt, de grootte van de haai, het tijdsbestek waarbinnen het slachtoffer hulp ontvangt en de lichamelijke conditie van de getroffene. “Veel van de fatale incidenten vonden plaats in relatief afgelegen regio’s, plekken waar medische hulp lang niet altijd tijdig beschikbaar is”, stelt George Burgess, haaienexpert en directeur van het International Shark Attack File.

Omgekeerde wereld
Bovendien steken de twaalf menselijke doden schril af bij de geschatte 30 tot 75 miljoen haaien die vorig jaar weer door mensen zijn afgeslacht. Die mening wordt ook gedeeld door Burgess: “Vissers doden zeker 30 tot 70 miljoen haaien per jaar, dus wie doodt nu eigenlijk wie? In werkelijkheid is de zee een behoorlijk veilige omgeving, want anders zou het aantal ernstig gewonde mensen per jaar in de duizenden of miljoenen lopen.”

Lees ook:Haaien bijten meer mensen in 2015
Lees ook:Réunion gaat haaien doden
Lees ook:Zandtijgerhaai gered van wisse dood
Lees ook:Surfer gewond na haaienbeet
Lees ook:Australië wil witte haaien gaan doden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.