Plasticsoep omvangrijker dan gedacht

Foto: Duncan Wright, USFWS/publiek domein

Dat de hoeveelheid plastic in de oceanen langzaamaan de spuigaten uitloopt is al langer bekend. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat het probleem nog groter is dan lange tijd werd gedacht. Er drijft namelijk vier keer meer plastic in de oceaan dan eerder werd aangenomen. De nieuwe meting werd gedaan met dertig schepen en twee vliegtuigen, waar voorheen altijd met een schip werd gemeten. Dat verklaart het grote verschil. Wetenschapper Joost Dubois zei in het Radio1-programma Nieuws en Co niet verbaasd te zijn over de hoeveelheid plastic. Hij zag het samen met zijn team al langer aankomen. Ondanks de nieuwe metingen is de wetenschapper vrij optimistisch over het opruimen van de zogeheten plasticsoep. “Wij kunnen 90 procent opruimen. Daar willen we dit jaar nog mee beginnen”, aldus Dubois in het radioprogramma.

Lees ook:Olielek bedreigt kust Kaapstad
Lees ook:Koralen zien plastic aan voor voedsel door chemicaliën in kunststof
Lees ook:Aarde herbergt beduidend minder diersoorten dan gedacht
Lees ook:Dolfijn gevonden met berg plastic in zijn maag
Lees ook:Plastic is aanlokkelijk voor vissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.