Hulp voor wilde bijen

De Nederlandse wilde bij is in gevaar. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Om het tij te keren en de wilde bij een handje te helpen, vindt vrijdag en zaterdag voor het eerst de Bijenwerkdag plaats, georganiseerd door het project Nederland Zoemt. De grootste bedreigingen waarmee de wilde bij te kampen heeft zijn gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van het groen. Bijen worden niet blij van gazons die eruitzien als biljartlakens en bermen waaruit alle bloemen zijn verdwenen. Twee dagen lang gaan in heel Nederland vrijwilligers aan de slag om het aantal nestgelegenheden voor wilde bijen te vergroten. Dat kan door bijvoorbeeld bijenhotels te bouwen of zogeheten steilwandjes aan te leggen waarin vrouwtjes eitjes leggen. Ook kan worden gewerkt aan een verbetering van de voedselvoorziening door planten en bloemen te zaaien en struiken te planten. Waar wat te doen is valt na te lezen op nederlandzoemt.nl. Nederland Zoemt is een samenwerkingsproject van de provinciale koepelorganisatie LandschappenNL, Natuur & Milieu, natuureducatie-organisatie IVN en het Leidse onderzoeksinstituut en museum Naturalis. De Postcodeloterij steunt het project financieel.

Lees ook:Valentijsboeketten vaak giftig voor bijen
Lees ook:Bijen zoeken minder voedsel in door de mens aangetaste leefgebieden
Lees ook:‘Headbangende’ bijen verzamelen razendsnel stuifmeel
Lees ook:Veel wilde bijen in de problemen
Lees ook:Afname veel bijensoorten hangt samen met verdwijnen van favoriet voedsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.