Greenpeace trekt zich gedeeltelijk terug uit FSC

Greenpeace International trekt zich gedeeltelijk terug uit de Forest Stewardship Council (FSC), de organisatie achter het FSC-keurmerk. Greenpeace was een van de oprichters van de FSC. Greenpeace zegt dat de FSC niet meer kan garanderen dat alle hout, houtproducten en papier met het keurmerk afkomstig zijn uit verantwoord bosbeheer. Onder verantwoord bosbeheer verstaat de FSC het oogsten van hout met aandacht voor bescherming van planten en dieren en met respect voor de lokale bevolking en de bosarbeiders. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat bossen niet gekapt worden voor de aanleg van palmolie- of sojaplantages of voor de mijnbouw. In een aantal landen werkt het FSC-keurmerk prima, maar dat is zeker niet overal het geval. In landen als Congo en Rusland worden bijvoorbeeld nog geregeld illegaal houtconcessies afgegeven door de overheid. Verder is de FSC volgens Greenpeace met name gericht op de commerciële exploitatie van bossen. Bescherming en behoud spelen volgens Greenpeace (te) vaak een ondergeschikte rol. Bovendien zijn de criteria voor het verkrijgen van een FSC-keurmerk niet openbaar. Greenpeace heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren geprobeerd om de problemen binnen de FSC op te lossen, maar dat is niet gelukt. De organisatie wil wel in gesprek blijven over verantwoord bosbeheer. Ook blijven Greenpeace-kantoren in landen waar het keurmerk goed werkt lid van de FSC. Nederland importeert volgens de organisatie gecertificeerd hout uit alle hoeken van de wereld, waaronder ook uit regio’s en landen waar FSC geen goede garanties kan bieden voor duurzaam bosbeheer. Greenpeace Nederland zal daarom ook het lidmaatschap, inclusief het bestuurslidmaatschap, van FSC Nederland beëindigen.

 

Lees ook:Nederlandse bosbouwers zeggen FSC-keurmerk vaarwel
Lees ook:Nog steeds fout hout in de schappen
Lees ook:Toename verantwoorde visproducten op nieuwe VISwijzer
Lees ook:Aantal boeren met Beter Leven-keurmerk verdubbeld
Lees ook:Meer dieren met Beter Leven-keurmerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.