Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn overleden

Foto: Ol Pejeta Conservancy

De noordelijke witte neushoorn Sudan, de laatste mannelijke vertegenwoordiger van zijn ondersoort, is afgelopen maandag overleden. Dat hebben medewerkers van de Ol Pejeta Conservancy in Kenia, de plek waar Sudan verbleef, bekendgemaakt. De stokoude (45 jaar) neushoorn leed al een tijdje aan ouderdomskwalen. Hij werd hier wel voor behandeld, maar deze week ging Sudan flink achteruit. De laatste 24 uur van zijn leven kon de neushoorn zelfs niet eens meer fatsoenlijk op zijn poten staan. Een dierenarts besloot toen om het dier uit zijn lijden te verlossen en in te laten slapen. Er zijn wel nog twee vrouwelijke noordelijke witte neushoorns over. Sudans dochter Najin en haar dochter Fatu. Beide dieren leven ook in Ol Pejeta. Het overleven van de ondersoort van de witte neushoorn hangt nu dus aan een zijden draadje en is afhankelijk van reageerbuisbevruchting. Pogingen van Ol Pejeta om Sudan te laten paren liepen de laatste jaren op niets uit. Er is in de loop der jaren wel genoeg genetisch materiaal van Sudan verzameld om in te zetten op geavanceerde celtechnologie.

Lees ook:Laatste mannetje noordelijke witte neushoorn is ziek
Lees ook:Keniaans wildreservaat gaat drones inzetten
Lees ook:Zeer zeldzame noordelijke witte neushoorn overleden in San Diego
Lees ook:Zeldzame noordelijke witte neushoorn overleden in Tsjechische dierentuin
Lees ook:Nog slechts zes noordelijke witte neushoorns in leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.