Op zoek naar de gevlekte sluipmoordenaar

Esthetische perfectie

Naast een intieme kennismaking met (een deel van) de Zuid-Afrikaanse herpetofauna, was het zien en fotograferen van luipaarden een tweede hoofddoel van mijn recente reis naar de regenboognatie. Er zijn mijns inziens namelijk maar weinig dieren die qua gratie en esthetische schoonheid kunnen tippen aan deze gevlekte katten. Daarom had ik ook een paar dagen in het Sabi Sand Game Reserve ingepland, vooral omdat dit gebied bekendstaat als een van de beste plekken op aarde om wilde luipaarden te zien.

Topwaarnemingen

Natuurlijk moet je ook wat geluk hebben, maar ik moet zeggen dat Sabi Sand in mijn geval zijn reputatie meer dan waarmaakte. Tijdens een verblijf van vijf dagen had ik het genoegen om evenzoveel individuen te aanschouwen. En het ging ook niet om obscure waarnemingen in de verte of tussen dicht en ondoordringbaar struikgewas, maar om luipaarden die vaak op enkele meters afstand van het safarivoertuig hun dagelijkse dingen deden. Zo zagen we de forse mannetjesluipaard Tingana, veilig in een boom, smikkelen van een subadulte zebra terwijl twee hyena’s op de grond met argusogen loerden op vallende restjes. En een dag later waren we getuige van een ruige stoeipartij (de manier waarop luipaardwelpen de grondbeginselen van het jagen onder de knie krijgen) tussen vrouwtjesluipaard Salayexe en haar dochter Tiyani. De meeste luipaarden in Sabi Sand trekken zich zo weinig aan van menselijke bezoekers omdat ze gewend zijn aan de voertuigen (die ze daarom beschouwen als een ongevaarlijk onderdeel van hun leefomgeving) en nooit zijn bejaagd. Hoewel Sabi Sand een prijzige locatie is, vormt het wel de ideale plek om volop te genieten van de gevlekte sluipmoordenaars die normaliter vaak een cryptisch en verborgen bestaan leiden.

Lees ook:Reptielen, roofkatten en meer…
Lees ook:Jacht op luipaarden voorlopig verboden in Zuid-Afrika
Lees ook:Afrika lonkt opnieuw
Lees ook:Scholen dicht in Indiase stad na waarneming meerdere luipaarden
Lees ook:Ontsnapte lynx Lillith doodgeschoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.