Geheimzinnige miereneter van de Afrikaanse bush

Foto: Scotto Bear, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Hoewel ik me enorm verheug op een aankomend weerzien (komend najaar ga ik een aantal weken naar Zuid-Afrika) met de Big Five en veel van het Afrikaanse grootwild, is er een dier dat wellicht nog iets hoger op mijn verlanglijstje met waar te nemen dieren staat dan de traditionele iconen van de Afrikaanse natuur: het aardvarken. Dit geheimzinnige, schuw aangelegde en ietwat bizar uitziende (de snuit vertoont gelijkenissen met die van een varken, terwijl de oren lijken op ezelsoren) zoogdier is vooral in de avondschemering en ‘s nachts actief, een van de redenen waarom safarigangers hem maar zelden te zien krijgen. Het aardvarken is de enige nog levende vertegenwoordiger van de orde der buistandigen en voedt zich vooral met mieren en termieten, insecten die hij met zijn lange en plakkerige tong buitmaakt. Overdag rusten aardvarkens het grootste deel van de tijd in meestal zelfgegraven, ondergrondse holen. Ondanks verschillende uitstapjes naar de Afrikaanse bush, heb ik helaas nog nooit het genoegen gehad om een wild aardvarken te spotten. Wellicht dat ik komend najaar meer geluk heb, zeker omdat ik ook in enkele privé-wildreservaten zal komen waar het toegestaan is om ook in het donker nog op pad te gaan…

Lees ook:Aardvarken geboren in Burgers’ Zoo
Lees ook:Hoornkikkers tillen drie keer eigen gewicht met tong
Lees ook:Reisidee: kamperen onder de Afrikaanse sterrenhemel
Lees ook:Zuid-Afrikaanse vissers doden stierhaai
Lees ook:Rangercursussen in de Afrikaanse bush

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.