Alle mierensoorten in Nederland in kaart gebracht

Nederland telt momenteel 68 inheemse soorten mieren. Dit blijkt uit de Ecologische atlas van Nederlandse mieren die zaterdag is verschenen. Sinds de laatste mierenatlas uitkwam in 2004 zijn elf nieuwe inheemse soorten ontdekt. Het gaat vooral om verborgen levende soorten die door pas door intensief speuren zijn ontdekt, zoals bijvoorbeeld parasitaire soorten die alleen in de nesten van andere mierensoorten leven en vrijwel niet aan de oppervlakte komen. Voorbeelden hiervan zijn de steppemier en de puntschubmier. In het uiterste zuiden van Zuid-Limburg zijn de bergrenmier en de roodgele slankmier ontdekt. Dankzij de opwarming van het klimaat kan ook de warmteminnende muurmier in Nederland leven. Daarnaast komen in ons land 36 exotische soorten voor die uit tropische of subtropische gebieden komen. De meeste exotische mierensoorten kunnen in ons land alleen in gebouwen leven, zoals de gele faraomier en de gele dwergschubmier. Veel exoten zijn alleen te vinden in verwarmde kassen van bijvoorbeeld dierentuinen, botanische tuinen en plantenkwekers.

Lees ook:Mieren vormen levend vlot voor koningin bij overstroming
Lees ook:Mieren onthouden geur van vijanden
Lees ook:Gele koorts na dertig jaar terug in Nederland
Lees ook:Dierenbescherming Rijnmond overspoeld met exotische dieren
Lees ook:Vroege Vogels start actie tegen Marktplaats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.