Krill breekt microplastic af tot nanoplastic

Foto: Uwe Kils, Wikimedia Commons/

Australische onderzoekers hebben ontdekt dat Antarctische krill (kleine, garnaalachtige beestjes) over het vermogen beschikt om microplastics te verteren. Ze deden die ontdekking tijdens experimenten, waarbij ze het krill op een dieet zetten dat bestond uit heel kleine bolletjes polyetheen en algen. Een deel van de zeediertjes volgde een dieet dat voor 80 procent uit polyetheen en voor 20 procent uit algen bestond. Bij de overige zeediertjes was het net andersom. De onderzoekers bestudeerden vervolgens onder meer de krilluitwerpselen. En wat blijkt: de diertjes zetten microplastic om in stukjes kunststof die gemiddeld zo’n 78 procent kleiner zijn. ze maken van microplastic dus nanoplastic. Het is nog ongewis of de adaptatie van het krill gunstig of ongunstig is voor de plasticvervuiling in de oceanen. Eerder onderzoek suggereerde dat kleinere stukjes plastic in de natuur sneller worden afgebroken dan grote. Het zou dus zo kunnen zijn dat de Antarctische zeediertjes de afbraak van plastic bespoedigen. Aan de andere kant kan het labeur van het krill ook slecht nieuws zijn voor mariene ecosystemen. Ze ruimen het plastic immers niet op, maar knippen het op in kleinere deeltjes. Hierdoor kunnen de plasticdeeltjes wellicht juist gemakkelijker naar binnen worden gewerkt door extreem kleine organismen die de bodem van de voedselpiramide in zee vormen.

Lees ook:Walvispoep als hulpmiddel in de strijd tegen de opwarming van de aarde
Lees ook:Ook veel schadelijke plasticdeeltjes in zoet water
Lees ook:Plastic is aanlokkelijk voor vissen
Lees ook:Oceaanafval bestaat voor de helft uit plastic
Lees ook:Vissenlarven raken verslaafd aan plasticdeeltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.