Lengte van roffel mannetjesspecht beïnvloedt partnerkeuze vrouwtje

Foto: zwarte specht, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Het geroffel van spechten is een bekend geluid voor eenieder die op zijn tijd een stevige boswandeling maakt. Aan het soort geroffel en de lengte ervan kan een getraind oor meestal al de soort specht die het geluid produceert herkennen. Maar het ritmische geklop is natuurlijk niet bedoeld om ons te behagen. Mannetjes bakenen met hun drumsolo’s namelijk hun territorium af. De spechtenroffels vormen ook de basis voor seksuele selectie, want vrouwtjesspechten laten hun keuze voor een geschikte partner grotendeels afhangen van de lengte die de door de mannetjes geproduceerde roffelsolo’s hebben. Om de mate van seksuele selectie te meten, keken wetenschappers naar de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes in grootte en pluimage. Hoe groter het verschil, hoe sterker de seksuele selectie. Men vond een verband tussen drumlengte en de sterkte van seksuele selectie. Mannetjes met een langere solo kunnen hun territoria meestal beter verdedigen en liggen dus beter in de markt bij de vrouwtjes. Mogelijk zijn langere solo’s dus een indicatie voor de goede conditie waarin het mannetje verkeert. De onderzoekers beschrijven het geroffel van spechten als een modulair kenmerk, waarbij bepaalde componenten (of modules) onder uiteenlopende selectiedrukken staan. In dit geval wordt het aantal beats per solo beperkt door lichaamsgrootte, terwijl de lengte van de solo’s meer ruimte biedt om te variëren.

Lees ook:Lokroep van de reuzenpanda ontcijferd
Lees ook:Spechten opsporen vanuit de ruimte
Lees ook:De giraffe en het raadsel van de lange nek
Lees ook:Vis met gekleurde anus en weerhaken op penis ontdekt
Lees ook:Vrouwtjes herkennen dikke mannetjespinguïns aan roep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.