Koraalrif bij Saba in opvallend goede staat

Foto: Erik Meesters

Wetenschappers van Wageningen University en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee hebben bij Saba een groot koraalrif onderzocht en concluderen dat het natuurlijke bouwwerk in een opvallend goede staat verkeert. Een bijzondere vondst dus, want de meeste koraalriffen hebben juist te lijden onder kwaliteitsverlies en toenemende verbleking. De grote richels, die zijn begroeid met zachte en harde koralen, vertonen volgens ecoloog Erik Meesters een schoonheid die doet denken aan de koraalriffen van vijftig jaar geleden, toen het verbleken van koralen door te warm zeewater nog niet bestond. De Sababank ligt ten zuiden van de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius in de Caribische Zee. Het ontdekte rif is ruim tien kilometer lang en een kilometer breed. Eind vorig jaar vertrok vanaf Texel een Nederlands expeditieschip dat zeven maanden lang onderzoek doet naar de oceanen. De Pelagia heeft moderne onderzoeksapparatuur aan boord om meer kennis te vergaren over de oceanen.

Lees ook:Grootste koraalrif van Nederland sterft langzaam af
Lees ook:Nieuwe bedreiging voor koraalriffen ligt op de loer
Lees ook:Vrijwilligers gaan bedreigde zeedieren tellen op St. Eustatius
Lees ook:Vissen en koraallarven ruiken slechte riffen
Lees ook:Great Barrier Reef dreigt te veranderen in slijmerige algenpoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.