Minder monarchvlinders geteld in Mexico

Foto: Thomas Bresson, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Voor het tweede jaar op rij is de populatie monarchvlinders (Danaus plexippus) in Mexico geslonken. De fraaie en reislustige insecten migreren in de herfst van Canada en de Verenigde Staten naar Mexico. In het warmere zuiden overwinteren ze in dennen- en vijgenbomen. Het gebied waar de vlinders in grote getale clusteren wordt elk jaar onderzocht door wetenschappers. Dit jaar zijn de aantallen met 14,8 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal vlinderkolonies daalde van 13 naar 9. De afname is vooral te wijten aan het vaker optreden van extreme weersomstandigheden. Zo is de trekroute die de vlinders vanuit Canada naar Mexico volgen het afgelopen seizoen geregeld getroffen door orkanen. Monarchvlinders behoren tot de ultieme langeafstandsreizigers van de insectenwereld en vinden hun weg via een ingebouwd, op de zon afgestemd kompas.

Lees ook:Sterfte bedreigt trek monarchvlinders
Lees ook:Monarchvlinders beschikken over magnetisch kompas
Lees ook:2008 zeer slecht vlinderjaar
Lees ook:Recordaantal monarchvlinders geteld in Californië
Lees ook:Slecht vlinderjaar door temperatuurschommelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.