Genieten van blauwe kikkers

Het is een typische lentegebeurtenis die meestal slechts een paar dagen duurt: het blauw kleuren van de mannelijke heikikkers in de paarperiode. Het aanschouwen van dit tafereel is dus een kwestie van op het juiste moment op de juiste plek zijn. Gisteren had ik het geluk om in NP De Meinweg volop te genieten van de heikikkers. Net als vorig jaar waren de dieren in een bepaald stukje van de Rolvennen weer bijzonder actief. Mannetjes die luidkeels hun karakteristieke roep ten gehore brengen of, gedreven door een oeroud reproductieinstinct, alles bespringen dat langs komt: het blijft een van de hoogtepunten van het Nederlandse voorjaar. In het gunstigste geval hebben de heikikkermannen hun vizier gericht op een vrouwtje van de eigen soort, maar ook gewone padden of andere kikkers die langs komen zwemmen zijn niet veilig voor de geile smurfkikkers. Het was wat minder massaal dan vorig jaar op dezelfde plek, maar in totaal waren er toch tientallen mannetjes en een wat kleiner aantal vrouwtjes te bewonderen. Bovendien waren er ook al volop eiklompen aanwezig in het water. De volgende generatie heikikkers lijkt dus gewaarborgd.

Lees ook:Blauwe watersmurfen actief op fraaie lentedag
Lees ook:Vasthoudende types
Lees ook:Herpetoseizoen in volle gang
Lees ook:Amfibieën op vrijersvoeten
Lees ook:Lentegenot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.