Stadsmerel wordt ouder dan bosmerel

Foto: Malene Thyssen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Het is tegenwoordig zo’n algemene soort in onze stads- en dorpstuinen dat we eigenlijk niet meer weten dat de merel van oorsprong vooral een bosvogel is. Onderzoek van biologen van de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat er verschillen in gezondheid en levensverwachting bestaan tussen stadse merels en soortgenoten die in hun meer traditionele biotopen leven. Merels leven bijvoorbeeld langer in de stad. Dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat er in steden vaak een overdaad aan voedsel beschikbaar is (de mens is wat betreft het benutten en consumeren van zijn voedsel een slordige soort) en minder roofdieren zijn. Tegelijkertijd zijn stadsmerels wel ongezonder dan hun in het bos levende soortgenoten. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de telomeren, stukjes DNA die de uiteinden van chromosomen beschermen, van de vogels. Dat er in de stad desondanks meer oude merels zitten dan in het bos, suggereert dat de voordelen van het stadsleven opwegen tegen de nadelen voor de gezondheid. De wetenschappers deden onderzoek naar merels in de steden Granada, Madrid, Sevilla, Dijon en Turku.

Lees ook:Stadse kraaien massaal aan junkfood
Lees ook:Stadse huismussen hebben meer last van stress
Lees ook:Wilde halsbandparkieten gedijen in Nederlandse steden
Lees ook:Stadsvogels zijn agressiever dan soortgenoten op platteland
Lees ook:Stadsvogels hebben grote breinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.