Boktor bedreigt Japanse kersenbomen

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De kersenbloesem geldt als een nationale icoon in Japan. Het land geniet elk jaar, op welhaast religieuze wijze, van de eerste kersenbloesem van het jaar. Instanties als de Japanse politie en zelfverdedigingstroepen gebruiken de kersenbloesem als symbool op emblemen, insignes en vlaggen. Maar er is slecht nieuws voor de Japanners: de kersenbomen in het land worden bedreigd door de komst van de boktor Aromia bungii, een soort die je normaal alleen vindt op het Aziatische vasteland. Het beestje heeft een uitgesproken voorliefde voor kersen- en perzikbomen en boort gaten in de stam van de boom om er zijn eitjes in te leggen. Volgens sommige entomologen is het niet ondenkbaar dat de Japanse kersenbomen helemaal uitsterven door de invloed van de kever. Besmette bomen worden dan ook geveld om de verdere verspreiding van de tor een halt toe te roepen.

Lees ook:Aziatische loofhoutboktor gevonden in Almere
Lees ook:Oost-Aziatische boktor gevonden in Steenbergen
Lees ook:Japanners hervatten walvisvaart
Lees ook:‘Vliegende’ kikker ontdekt in Vietnam
Lees ook:Sea Shepherd vaart niet meer uit tegen Japanse walvisvaarders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.