Bijzonder filmpje toont paring diepzeehengelvissen

Illustratie: Caulophryne jordani

Diepzeehengelvissen zijn creaturen die bij voorkeur rondzwemmen in de diepe krochten van de oceaan. De kans dat je ze ooit in levenden lijve ontmoet is dan ook nihil, zeker omdat de vissen meestal snel sterven als ze naar de oppervlakte worden gebracht. Een recentelijk gemaakte video biedt echter een interessant inkijkje in het leven en paringsgedrag van diepzeehengelvissen van de soort Caulophryne jordani. De beelden, die door Kirsten en Joachim Jakobsen (Rebikoff Foundation) zijn gemaakt en vrijgegeven zijn via Science Magazine, laat zien hoe twee exemplaren paren. Daarbij klemt het mannetje – dat veel kleiner is dan het vrouwtje – zich aan zijn partner vast. Het is een voor beiden lucratieve aangelegenheid: terwijl het vrouwtje sperma ontvangt, trakteert ze het mannetje – dat voorgoed met haar en haar bloedvaten verweven is geraakt en vastgroeit aan zijn grotere partner – op voedingsstoffen. Wat verder opvalt in het filmpje is dat het vrouwtje en mannetje omringd worden door filamenten die licht lijken te geven. Mogelijk zijn ze bedoeld om bedreigingen in de omgeving waar te nemen, aldus Science Magazine.

Lees ook:Zebrahaai krijgt jongen zonder aanwezigheid van mannetje
Lees ook:Zandhagedissen op vrijersvoeten
Lees ook:Indiase kikker gebruik apart seksstandje
Lees ook:Prieelvogel maakt gebruik van optische illusies
Lees ook:Artiskrokodil bezwijkt aan dominant paringsgedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.