Mysterieuze ‘Alienhaaien’ opgevist bij Taiwan

Foto: Hsuan-Ching Ho

Een inktzwarte haai, uitgerust met een set kromme, naaldachtige tanden, glazige ogen, een opgloeiende buik en uitschuifbare kaken die doen denken aan het fameuze monster uit de Alien-filmreeks: dat is een beschrijving van de normaal in de donkere krochten van de diepzee levende adderlantaarnhaai (Trigonognathus kabeyai). Een onderzoeksteam van het Taiwanese Instituut voor Visserij haalde tijdens een routineonderzoek vijf van deze haaien naar de oppervlakte. Vier van de vissen stierven snel, terwijl een exemplaar het 24 uur uithield voordat hij bezweek. Omdat waarnemingen van deze vissoort zo schaars zijn, is er vrijwel niets bekend over de biologie en leefwijze van de adderlantaarnhaai. De soort werd pas in 1986, in Japanse wateren, ontdekt. Daarna zijn nog wel enkele exemplaren van de kleine (20-54 centimeter lang) haaiensoort aangetroffen in Japanse en Hawaïaanse wateren. De adderlantaarnhaai is een soort die zich vooral ophoudt op diepten van enkele honderden meters, waar hij jaagt op beenvissen en schaaldieren. De roofvissen doorboren prooien met hun messcherpe tanden om de slachtoffers vervolgens heelhuids te verzwelgen. De kaken van de lantaarnhaai kunnen tijdens het jagen naar voren schieten (net zoals bij de monsters uit de Alienreeks), hoewel dit gedrag nog nooit daadwerkelijk door mensenogen is aanschouwd. Dankzij speciale fotoforen is de haai ook in staat om zijn buik en de onderkant van zijn kop op te laten lichten, een truc die hij deelt met andere leden van de lantaarnhaaienfamilie.

Lees ook:Zeldzame dolfijn voor het eerst gefilmd
Lees ook:Een imposante grimas
Lees ook:Tropische kogelvis gevonden op Texel
Lees ook:Menseneters van Tsavo vermoedelijk gedreven door gebitsproblemen
Lees ook:Doornhaai of gevlekte gladde haai op Zeeuws strand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.