IJsbeer heeft hoger metabolisme dan lange tijd werd gedacht

Foto: Arturo de Frias Marques, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Wilde ijsberen blijken een snellere stofwisseling te hebben dan lange tijd werd gedacht. Het metabolisme (dat een grote rol speelt bij het reguleren van het lichaamsgewicht en de lichamelijke controle) van het grootste landroofdier op aarde blijkt zo’n vijftig procent hoger te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. En dat is in het huidige klimaat geen goed nieuws voor de Arctische reuzen. Een hoger metabolisme betekent namelijk dat het ijsberenlichaam ook meer calorieën nodig heeft om adequaat te kunnen functioneren. IJsberen moeten dus veel zeehondenvlees eten om hun lichaamsfuncties op peil te houden. Maar het vangen van zeehonden wordt steeds lastiger omdat het zee-ijs door de klimaatverandering tegenwoordig eerder smelt, pas later in de herfst weer aangroeit en ‘s winters gemiddeld minder dik wordt. De onderzoekers volgden het gedrag, het jachtsucces en de stofwisselingssnelheid van volwassen, vrouwelijke ijsberen tijdens het voorjaar. In deze periode jagende beren op hun prooi op het zee-ijs van de Beaufortzee en leggen ze een vetvoorraadje aan  waar ze de rest van het jaar op teren. De beren werden voorzien van halsbanden die video-opnames maakten, de locatie van de beer opsloegen en het activiteitsniveau van de beer bijhielden. Stofwisselingstracers stelden het team in staat om zelfs het energieverbruik van de beer bij te houden. Uit de gegevens bleek dat vijf van de negen beren uit de studie lichaamsmassa verloren, wat betekent dat ze niet genoeg vetrijk voedsel konden vinden om aan hun basale energiebehoefte te voldoen.

Lees ook:IJsberen veel ouder dan gedacht
Lees ook:Dodelijke berenaanvallen in noorden van Japan
Lees ook:Geen verbod op handel in ijsbeervellen
Lees ook:Vrouw levend begraven door beer
Lees ook:Laatste ‘autochtone’ beer in de Pyreneeën waarschijnlijk overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.