Weinig problematische confrontaties tussen mensen en grote grazers in Nederland

In de afgelopen tien jaar is het in natuurgebieden maar zeer sporadisch tot serieuze confrontaties gekomen tussen grote grazers en het publiek. Tussen 2006 en 2016 gebeurde het vijftien keer dat een treffen leidde tot behandeling in het ziekenhuis. Daarnaast was er nog een kleine honderd keer sprake van een ‘beangstigende ontmoeting’ met grote grazers die resulteerde in geen of slechts zeer licht letsel. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van ARK Natuurontwikkeling. In het gros van die gevallen ging het ook nog eens om mensen die zich onverantwoordelijk gedroegen door bijvoorbeeld een kalf te aaien of met een loslopende hond een kudde grazers te benaderen. De onderzoekers noemen het gemiddelde aantal van een à twee incidenten per jaar gering. Ter vergelijking: per jaar vallen ruim veertigduizend Nederlanders ten prooi aan hondenbeten of fietsongevallen.

Lees ook:Eerste jonge waterbuffel geboren in de Noordwaard
Lees ook:‘Honden zijn sympathieker dan mensen’
Lees ook:Loslopende hond zorgt voor file
Lees ook:Aanwezigheid hond beteugelt stress bij kinderen
Lees ook:Kalf met twee koppen baart opzien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.