Fraaie lentedag vol reptielen en amfibieën

Gezien het fraaie lenteweer en de mindere vooruitzichten voor de komende dagen, vond ik het vandaag hoog tijd voor de eerste herpetologische struintocht van het nieuwe seizoen. Gelukkig stelde de Meinweg ook vandaag weer niet teleur. Het begon met mijn eerste adder van 2018, een prachtig, bijna goudgeel mannetje dat languit lag te genieten van het verkwikkelijke voorjaarszonnetje. Het vroege voorjaar vind ik eigenlijk de mooiste periode om adders te spotten. De dieren zijn, net uit de winterrust ontwaakt, nog niet zo schichtig omdat ze elke zonnestraal hard nodig hebben om op temperatuur te komen en het sperma in hun lichaam te laten rijpen. Hierdoor zijn ze een stuk beter benaderbaar dan in de warmere maanden. Je kunt in de vroege lente vaak op een kleine halve meter van een adder gaan zitten zonder dat de dieren aanstalten maken om weg te kruipen. Het is wel belangrijk dat je de slangen voorzichtig benadert en geen plotselinge of onverwachte bewegingen maakt. Na een tijdje doorgebracht te hebben in de nabijheid van de adder, besloot ik om mijn korte rondje te vervolgen. Dit leverde nog een adderwaarnemingen en mijn eerste zandhagedis van 2018 op. De wandeling werd afgesloten met een groot (inclusief eiklompen) aantal roepende bruine kikkers en een paar heikikkers bij de Rolvennen. Een fraaie dag dus, die me er weer aan herinnert waarom ik in het voorjaar en de zomer zo graag buiten ben…

Lees ook:Houtstapels ideale zonplekken voor adders
Lees ook:Reptielen en amfibieën zijn vroeg in 2015
Lees ook:Fraaie lentedag lokt eerste adder naar buiten
Lees ook:Reptielenperiode nadert
Lees ook:Adder jaarrond waargenomen in 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.