Oranje plooislak na 21 jaar weer gezien in Noordzee

Foto: Bernard Picton, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Onlangs is bij Ouddorp, op een duiklocatie bij het Noordzeestrand, een oranje plooislak (Ancula gibbosa) gezien. Deze soort is in de tweede helft van de vorige eeuw nog regelmatig waargenomen in de Noordzee, bij onder meer Vlissingen, Den Helder en Texel. Maar na 1997 is het beestje nooit meer in ons land gezien. Er werd zelfs gevreesd dat deze zeenaaktslak was uitgestorven. Een Belgische sportduiker ontdekte het exemplaar bij de Brouwersdam en wist het te fotograferen, zo meldt de site Nature Today. De oranje plooislakken zijn overigens niet echt oranje. Ze kunnen halfdoorzichtig wit zijn, maar zijn vaak ook versierd met gele of oranje pigmentvlekken. Daar danken ze dan ook hun naam aan. De soort heeft best een groot verspreidingsgebied en komt voor van IJsland tot aan de westelijke Middellandse Zee. Waarom de soort zo lang verdwenen leek uit Nederlandse wateren, is niet duidelijk.

Lees ook:Zeldzame gele granietuil in het Gooi
Lees ook:Octopus na meer dan 65 weer terug in Oosterschelde
Lees ook:Nieuw zeediertje gevonden langs Nederlandse kust
Lees ook:Grijze junco voor het eerst sinds jaren zestig weer in Nederland
Lees ook:Een fraaie najaarsgast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.