Eenzaamste kikker ter wereld krijgt datingprofiel

Foto: Matias Careaga, Global Wildlife Conservation

Valentijnsdag is voor sommige, naar liefde hunkerende mensen zonder partner een eenzame en droefgeestige bedoening. Maar het kan altijd nog erger. Neem bijvoorbeeld de kikker Romeo. Hij is het enige bekende exemplaar van de alleen in Bolivia voorkomende soort Telmatobius yuracare. Het zou dus zomaar kunnen dat het dier de laatste vertegenwoordiger van zijn soort is. Ongeveer een jaar nadat hij was gevangen, begon Romeo zijn lokroep ten gehore te brengen om de aandacht van geslachtsrijpe vrouwtjes te trekken. In de loop der jaren is Romeo op dat vlak een stuk minder actief geworden, waarschijnlijk omdat al die uitsloverij toch niets oplevert. Toch hebben onderzoekers en natuurbeschermers van Global Wildlife Conservation en het Bolivian Amphibian Initiative de moed nog niet opgegeven. Er is een heus datingprofiel voor de kikker aangemaakt, waarin Romeo meteen met de deur in huis valt: “Ik ben letterlijk de laatste van mijn soort. Ik weet het: heftig. Maar dat is waarom ik hier ben: in de hoop mijn perfecte match te vinden, zodat we onze soort kunnen redden.” Via het ludiek bedoelde profiel kunnen mensen geld doneren. Elke donatie wordt door de datingsite bovedien nog wat aangevuld. De hoop bestaat dat er voor Valentijnsdag vijftienduizend dollar kan worden ingezameld. Van dat geld kunnen tien onderzoeksexpedities worden georganiseerd naar de wateren waarin de soortgenoten van Romeo ooit veelvuldig voorkwamen. Gehoopt wordt dat tijdens die expedities vrouwtjesdieren worden ontdekt die samen met Romeo voor nageslacht kunnen zorgen. Enige haast is daarbij wel geboden, want Romeo is de jongste niet meer. De kikker is al elf jaar oud en heeft waarschijnlijk nog maar een paar jaar te leven. Daarnaast liggen er plannen voor de aanleg van een dam, waardoor het oorspronkelijke leefgebied van Romeo’s soort voorgoed zal veranderen.

 

Lees ook:Aziatische kikkersoort zet levende kikkervisjes op de wereld
Lees ook:Nestbouwende kikker aangetroffen in India
Lees ook:Vos leeft tijdlang in hoogste wolkenkrabber van Europa
Lees ook:Aarde nu al in het rood
Lees ook:‘Vliegende’ kikker ontdekt in Vietnam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.